ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαπραγματεύεται «μερική αποχώρηση» ο Πέρες

«Παγώνει» το ισραηλινό σχέδιο εξορίας των συγγενών Παλαιστινίων υπόπτων από τη Δ. Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από τη θύελλα διεθνών επικρίσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ουάσιγκτον

Χεβρώνα. Δυο κόσμοι, χωρισμένοι με συρματοπλέγματα...

Associated Press

Χεβρώνα. Δυο κόσμοι, χωρισμένοι με συρματοπλέγματα...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ανοιχτό άφησε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ το ενδεχόμενο μερικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δ. Οχθη, μετά από τη συνάντηση που είχε, το Σάββατο, με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σάεμπ Ερακάτ, και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζέκ Γιεχιγιέχ. Παράλληλα, φαίνεται να «παγώνουν», τουλάχιστον προς στιγμήν, τα ισραηλινά σχέδια περί εξορίας συγγενών Παλαιστινίων υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις, τόσο λόγω των νομικών κωλυμάτων που υπάρχουν, όσο και λόγω της εντονότατης διεθνούς κριτικής που ασκήθηκε εναντίον αυτής της προοπτικής ακόμη και από τις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε πρόθεση να παραμείνουμε στις παλαιστινιακές πόλεις και, φυσικά, βλέπουμε θετικά την οποιαδήποτε προοπτική σταδιακής αποχώρησής μας, υπό την προϋπόθεση ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια», δήλωνε, χθες, σε ισραηλινά ΜΜΕ, ο Σιμόν Πέρες. Αν και απέφυγε να προσδιορίσει αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, έφερε ως παράδειγμα «ενδεχόμενης αποχώρησης» τις πόλεις Χεβρώνα και Βηθλεέμ, «όπου επικρατεί αρκετή ηρεμία».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε, χθες, η εφημερίδα «Χααρέτζ», το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν, το Σάββατο, ο Πέρες με τους Σάεμπ Ερακάτ και Αμπντέλ Ραζέκ Γιεχιγιέχ. Ο τελευταίος, που είναι αρμόδιος για τα σώματα ασφαλείας, φέρεται να παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο, όπου περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβουν οι παλαιστινιακές δυνάμεις μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, ενώ φέρεται να επαναφέρεται η προοπτική της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας ασφαλείας.

Παράλληλα, το Σάββατο, εκπρόσωποι της Π. Αρχής είχαν πολύωρη συνάντηση με στελέχη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ», σε μια προσπάθεια να τους εκμαιεύσουν δεσμεύσεις για τερματισμό των επιθέσεων. Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, ανώνυμοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η συνάντηση ήταν θετική. Ανώτερα στελέχη της «Χαμάς» δήλωναν, χθες, ότι σκέφτονται σοβαρά τον τερματισμό κάθε επίθεσης σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη και τερματιστεί η κατοχή. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν.

Τα «δεδομένα»

Το σίγουρο είναι ότι, μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 20 εκατομμύρια δολάρια, από τα συνολικά 600 εκατομμύρια που έχει παρακρατήσει, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, από φόρους και τέλη που εισπράττει για λογαριασμό της Π. Αρχής. Τα 20, αυτά, εκατομμύρια θα διατεθούν για την αποπληρωμή χρεών της Π. Αρχής προς το Ισραήλ για ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και υπηρεσίες υγείας! Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μάλιστα, δήλωναν έτοιμοι να αποδεσμεύσουν το σύνολο των χρημάτων, «αν βεβαιωθούν ότι δε θα καταλήξουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις». Ο Σάεμπ Ερακάτ σχολίαζε ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές ενδιάμεσες λύσεις, μερικές αποχωρήσεις, κ.ο.κ. Το πρόβλημα είναι ένα: Είναι η κατοχή και δεν υπάρχουν ημίμετρα, αλλά μόνον ολική και οριστική άρση της».

Την ίδια στιγμή, «παγώνει» το ισραηλινό σχέδιο εξορίας στη Λωρίδα της Γάζας 16 συγγενών Παλαιστινίων υπόπτων από τη Δ. Οχθη, που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα, ως «προληπτικό μέτρο για την αποφυγή αντι-ισραηλινών επιθέσεων». Το σχέδιο επέκριναν δριμύτατα η ΕΕ και ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεδομένης της μη ενεργού ανάμειξης των συγγενών σε κάποια επίθεση. Ανάλογη θέση διατύπωσε ανοιχτά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι «το σχέδιο δεν είναι νόμιμο». Επισήμως, πάντως, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει η οποιαδήποτε απόφαση εξορίας θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι τουλάχιστον 12 ώρες νωρίτερα, ώστε να έχουν το περιθώριο να προσβάλουν δικαστικά την απόφαση.

Παρά τις συζητήσεις, όμως, η βία συνεχίστηκε και χθες. Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γύρω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ, 2 Παλαιστίνιοι, που η «Τζιχάντ» ανακοίνωσε ότι ήταν μέλη της, έπεσαν νεκροί από ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν. Επίσης, την Κυριακή, έκρηξη σε σιδηροτροχιά, ενώ διερχόταν τρένο στην περιοχή Γιαβνέχ, νοτίως του Τελ Αβίβ, προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ατόμου, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική ανάληψη ευθύνης.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΡΑΝ
«Αποκαλύψεις» πολλαπλών συνεπειών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ο πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, «συγκάλυψε» την ιρανική ανάμειξη σε μία, τουλάχιστον, πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού στόχου στην αργεντινή πρωτεύουσα με αντάλλαγμα 10 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό υποστηρίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενοι μια 100σέλιδη έκθεση με μυστικές μαρτυρίες «Αργεντινών αξιωματούχων», αλλά και έναν φερόμενο ως αποσκιρτήσαντα ανώτερο αξιωματικό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, με το όνομα Αμπντολγκχασέμ Μεσμπαχί.

Κατά την εφημερίδα, στην ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά σε εβραϊκή ένωση, στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες, το 1994, με 85 νεκρούς, εμπλέκονται ιρανικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, «υπενθυμίζει» ότι αρχικά η τότε κυβέρνηση Μένεμ είχε αναφερθεί στην εμπλοκή της «Χεζμπολάχ», που συνδέεται με το Ιράν. Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σειρά καθυστερήσεων, παραποιήσεων ή περιφρόνησης στοιχείων, εξαφανίσεων μαρτύρων, οδήγησαν τον Μένεμ να δηλώσει ότι δεν προκύπτει ιρανική ανάμειξη.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι ο συριακής καταγωγής καθολικός Μένεμ έλαβε 10 εκατομμύρια δολάρια από ελβετικό λογαριασμό του τότε Ιρανού Προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και ενός από τους γιους του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χαμενεΐ, προκειμένου να «καλύψει» το Ιράν. Επίσης, αφήνονται υπόνοιες ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συνέβη και με τη βομβιστική επίθεση, το 1992, στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες, με 29 νεκρούς. Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή, τόσο της οικογένειας Μένεμ, όσο και της ιρανικής ηγεσίας, που το διαψεύδουν κατηγορηματικά, με τη δεύτερη, μάλιστα, να καταγγέλλει ότι «κατηγορείται χωρίς λόγο και αποδείξεις, ως συνήθως από το σιωνισμό και τις ΗΠΑ, που έχουν θέσει το Ιράν και στον άξονα του κακού».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Οδομαχίες διαδηλωτών - Αστυνομίας

Σε εξέλιξη η βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών ενάντια στους Φιλιππινέζους διαδηλωτές μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας

Associated Press

Σε εξέλιξη η βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών ενάντια στους Φιλιππινέζους διαδηλωτές μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας
ΜΑΝΙΛΑ.--

Η Αστυνομία των Φιλιππίνων τραυμάτισε πάνω από 15 διαδηλωτές στα επεισόδια που ακολούθησαν τη χθεσινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον της προέδρου της χώρας, Γκλόριας Αρόγιο, η οποία πραγματοποιούσε την ετήσια ομιλία της στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Χιλιάδες φιλιππινέζοι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της Αρόγιο, την οποία χαρακτήρισαν ανοιχτά στα συνθήματά τους «μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Αστυνομία περίμενε μια αφορμή και αυτή της δόθηκε όταν οι διαδηλωτές πλησίασαν τη Βουλή. Χρησιμοποιώντας κανόνια νερού, ρόπαλα και άλλα μέσα επιτέθηκε στους διαδηλωτές επιχειρώντας να τους διαλύσει.

Η πρόεδρος Αρόγιο απέφυγε τους διαδηλωτές φθάνοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων με ελικόπτερο. Στην ομιλία της έθεσε ως κύριο προγραμματικό της στόχο την πάταξη της «τρομοκρατίας», του εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, τη συνέχιση και τη βελτίωση της «στρατηγικής σχέσης» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τη συνέχεια της κούρσας ιδιωτικοποιήσεων. Η Αρόγιο είπε πως «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και η θέση της στην παγκόσμια σκηνή και οικονομία. Δε μας επιτρέπεται να μη νικήσουμε». Πρόσθεσε πως οι «κοινές ασκήσεις» με τις ΗΠΑ --το πρόσχημα για την παραμονή πάνω από 1.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα--, θα συνεχιστούν, χωρίς να προσδιορίσει τη διάρκειά τους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και επισήμως χρεοκοπημένη η «Ουόρλντκομ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διεθνών τηλεπικοινωνιακών κλήσεων των ΗΠΑ μία μέρα μετά την οριστική κήρυξη της χρεοκοπίας της, την Κυριακή, αναζητούσε χτες τρόπους για να μη διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, «συγκρατώντας» τους πιστωτές της.

Την ελπίδα ότι η εταιρία --που απασχολεί 85.000 εργαζόμενους σε 65 χώρες-- θα «συνεχίσει να λειτουργεί» εξέφρασε ο Τζον Σίτζμορ, που εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου της. Η «Ουόρλντκομ» (WorldCom), που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου της αμερικανικής οικονομικής ιστορίας, λόγω της παρουσίασης των κερδών της κατά 3,85 δισ. δολάρια παραπάνω από όσα ήταν, με λογιστικά «μαγειρέματα» της «Αρθουρ Αντερσεν», έχει στο ενεργητικό της το ένα τρίτο των καλωδίων μεταγωγής δεδομένων στις ΗΠΑ και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων της χώρας. Αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται υπό καθεστώς χρεοκοπίας ως το Μάρτη του 2003, και σχεδιάζει -κατά τον Σίτζμορ- να «ανανήψει» μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο ακολουθώντας το παράδειγμα της «Τέξακο».

Αλλά τα τεράστια χρέη που έχει η εταιρία προς τράπεζες --υπολογίζονται σε 41 δισ. δολάρια-- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια «αισιοδοξίας», πολύ δε περισσότερο καθώς η αμερικανική οικονομία παρασύρεται από τον τυφώνα των απανωτών αποκαλύψεων εταιρικών απατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ