ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κίνδυνοι περιφερειακής ανάφλεξης

Από βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
Από βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
BΑΓΔΑΤΗ.--

Περισσότερο ορατή, από ποτέ, έγινε χτες σε γειτονικές με το Ιράκ χώρες η διάχυση των συγκρούσεων που διαδραματίζονται από τις αρχές Ιούνη, απειλώντας εντονότερα με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Μόνον μέσα στο τελευταίο 24ωρο είχαμε βομβαρδισμούς ιρακινών περιοχών, με επίκεντρο την πόλη Κάιμ, που βρίσκονται στη μεθόριο με τη Συρία από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας, πτήσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράκ και φονική επίθεση κατά τριών μελών ιρανικής μεθοριακής περιπόλου από αγνώστους στα δυτικά σύνορα του Ιράν με το Ιράκ (επαρχία Κερμανσάχ). Επιπλέον, χτες παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών από Τουρκία, Ιορδανία, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν χτες, μεταξύ άλλων, τη νέα αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που βρέθηκε στη Βαγδάτη υποτίθεται με στόχο τη συγκρότηση ενός «ενιαίου» ιρακινού μετώπου κατά της προέλασης των σουνιτών ακραίων ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ). «Ξεκαθαρίζουμε σε όλους στην περιοχή ότι δε χρειάζεται τίποτε που θα μπορούσε να εντείνει τις σεχταριστικές διαφορές που ήδη βρίσκονται στα ύψη», είπε χτες επί λέξει ο Αμερικανός υπουργός στη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Κέρι, που την Παρασκευή μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για έκτακτη συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα, επανέλαβε τις (άκαρπες έως τώρα) πιέσεις έναντι του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», λέγοντας πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά» την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, ώστε να μην επαναληφθούν «λάθη του παρελθόντος και να μην αποκλειστεί καμία μειονότητα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι μισθοφόροι ένοπλοι του ΙΚΙΛ προσπάθησαν και χτες, δίχως αποτέλεσμα, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας στο Μπαϊτζί. Απώθησαν όμως επιτυχώς τη χτεσινή προσπάθεια μερικών εκατοντάδων στρατιωτών και εθελοντών για ανακατάληψη της βόρειας πόλης Ταλ Αφαρ. Παρά τις αρχικές νίκες των Ιρακινών στρατιωτών και εθελοντών, οι ισλαμιστές απάντησαν με καταιγιστικά πυρά, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 30 εθελοντών και μερικών στρατιωτών αναγκάζοντάς τους σε πανικόβλητη οπισθοχώρηση και εν τέλει στον εγκλωβισμό τους κοντά σε διάδρομο προσγείωσης στην περιοχή. Η εξέλιξη θεωρείται «ήττα» για τον πρωθυπουργό Μάλικι που διαβεβαίωνε ότι θα αποτελέσουν «τη ραχοκοκαλιά της νίκης» οι ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι και δίχως πολεμική εμπειρία Σιίτες εθελοντές, που κατατάσσονται στο στρατό, για να πολεμήσουν τους ενόπλους του ΙΚΙΛ.

Τέλος, χτες σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Η μία, αργά το απόγευμα σε λαϊκή αγορά σιιτικής περιοχής στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα 15 νεκρούς και 30 τραυματίες, και η άλλη νωρίτερα το μεσημέρι στο Κιρκούκ με τρεις νεκρούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Γέφυρες» με την κουρδική κοινότητα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο των συνολικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει νομοσχέδιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το PKK.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε προχτές στους δημοσιογράφους από το Βουκουρέστι ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου και βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπουργικών υπογραφών.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα παρέχει «νομικές εγγυήσεις» προς τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία (ώστε να μην αντιμετωπίσουν διώξεις στο μέλλον) και θα διευκολύνουν την «αποκατάσταση μαχητών του παράνομου PKK», ειδικά των νέων και ανήλικων, «με τον όρο να μην έχουν εμπλακεί σε μάχες».

Το ν/σ έρχεται λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου κι ενώ το κυβερνών κόμμα προσβλέπει στη στήριξη της κουρδικής κοινότητας. Οι «γέφυρες» που ο Ρ. Τ. Ερντογάν ξεκίνησε το 2012 να οικοδομεί με τους Κούρδους συνδέονται και με τις συνολικότερες διεργασίες στη Μέση Ανατολή. Οι νέες συγκρούσεις στο Ιράκ δεν αποκλείεται να δώσουν ώθηση σε ευρείες ανακατατάξεις υπέρ των Κούρδων όλης της περιοχής, αναβαθμίζοντας το ρόλο τους στην περιφέρεια και άρα καθιστώντας τους πολύτιμους «εταίρους» για την εξασφάλιση πρόσβασης στον ενεργειακό πλούτο που θα ελέγχουν. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας αναζητούν «διαύλους επικοινωνίας» με τα φιλοκουρδικά κόμματα.

Παρέμβαση για τις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με τους Κούρδους έκανε χτες και ο νέος πρόεδρος της Ενωσης των Τούρκων βιομηχάνων (TUSAID) Χαλούκ Ντιντσέρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «εξαιρετικά θαρραλέα πρωτοβουλία», αλλά και ότι «η διαδικασία δεν είναι επαρκώς διαφανής... Η αντιπολίτευση δεν έχει αναμειχθεί ικανοποιητικά».

Στο μεταξύ, η «κόντρα» του Ερντογάν με τον πρώην σύμμαχό του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν φαίνεται ότι μπαίνει σε νέο γύρο κλιμάκωσης. Προχτές τη νύχτα, η αστυνομία κατέβασε τις σχετικές ταμπέλες από ιδιωτικά σχολεία του κινήματος «Χιζμέτ» του Γκιουλέν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η εφημερίδα του Γκιουλέν «Ζαμάν» (επικαλούμενη δημοσίευμα του «Aλ Τζαζίρα Τουρκ») έγραφε χτες για ευρεία έρευνα που διέταξε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Αγκυρας σε βάρος επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών που συνδέονται με το «Χιζμέτ».

«Εκλιπούσα» η Κυπριακή Δημοκρατία

Την ίδια περίοδο, κι εν αναμονή των νέων συναντήσεων στις 4 και 7 Ιούλη του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, η Αγκυρα προχωρά σε νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με έγγραφο που η Τουρκία υπέβαλε προχτές στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και δημοσίευσε χτες η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Αγκυρα χαρακτηρίζει «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία και κάνει λόγο για «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», ενώ αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό - δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».

Μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναφέρει πως «έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα "Κυπριακή Δημοκρατία" και θα τους αποσπούσε την προσοχή από το στόχο της λύσης». Σημειώνει, επίσης, πως η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» (σ.σ.: όπως αποκαλεί η Αγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία) «δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκρηξη βόμβας σε ξενοδοχείο της Βηρυτού

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντονη ανησυχία προκαλεί στις Αρχές του Λιβάνου η συχνότητα των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα, Βηρυτό, τις τελευταίες μέρες, οπότε ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας με στόχο την εξάρθρωση ομάδων ακραίων ισλαμιστών που σχετίζονται με τις συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ, ενώ η χώρα, εδώ και μερικούς μήνες, δέχεται άμεσα τις συνέπειες από τις δραματικές εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Χτες, σημειώθηκε η τρίτη (από την περασμένη Παρασκευή) βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Duroy στο κέντρο της Βηρυτού, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, που δεν ήταν άλλος από έναν αυτόχειρα βομβιστή που πυροδότησε τα εκρηκτικά τη στιγμή που αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του.

Η έκρηξη προκάλεσε, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, πυρκαγιά και σύννεφα μαύρα καπνού, ενώ ο χώρος γύρω από το ξενοδοχείο αποκλείστηκε σύντομα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης, που σημειωτέον εκδηλώνεται ένα 24ωρο μετά από τις απειλές εκπρόσωπου της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζάμ» πως θα εντείνει τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

ΚΥΠΡΟΣ
Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο Δ. Χριστόφιας

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μπήκε χτες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για προγραμματισμένες εξετάσεις. Κατά τη διάρκειά τους διαπιστώθηκε καρδιακή αρρυθμία κι έγιναν περαιτέρω εξετάσεις, ενώ, μετά από τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, του δόθηκε εξιτήριο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στο στόχαστρο το μετρό του Καΐρου

KAΪΡΟ.--

Εξι εκρήξεις βομβών μικρής ισχύος σημειώθηκαν χτες σε σταθμούς του μετρό στο Κάιρο και σε δικαστήριο της Ηλιούπολης, προκαλώντας συνολικά τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Οι επιθέσεις στους σταθμούς του μετρό, Σούμπρα και Γκάμρα, και σε άλλους τρεις στα βόρεια προάστια, σημειώθηκαν νωρίς το πρωί κατά τις ώρες αιχμής και μετακίνησης των περισσότερων εργαζομένων, με διαφορά μερικών λεπτών. Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών Χαμί Αμπντέλ Λάτιφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «απεγνωσμένη προσπάθεια της τρομοκρατικής οργάνωσης των "Αδελφών Μουσουλμάνων" να αποδείξουν πως υπάρχουν».

Σημειώνονται περίπου ένα μήνα μετά από την εκλογή του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στον προεδρικό θώκο της Αιγύπτου και ενώ ο τελευταίος πραγματοποίησε χτες την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Σίσι συναντήθηκε χτες στο Αλγέρι με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντέλ Αζίζ Μπουτεφλίκα και συζήτησαν μεταξύ άλλων την τρομοκρατία και την «εκρηκτική κατάσταση στη Λιβύη». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Δυτικοαφρικανική Γουινέα Ισημερινού, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ