ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΑΝΤΖΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Κολοκυθιά» με κατάληξη την εμπορευματοποίηση!

Νέες συμφωνίες με ιδιωτικά θεραπευτήρια για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ράντζα, ενώ παραμένει σταθερή η επιδίωξη για τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες

Τα ράντζα είναι -κατά τον Ν. Κακλαμάνη - ένας ποιοτικός δείκτης για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αλλά -κατά τον ίδιο - το 10% των ράντζων δε θα εξαλειφθεί
Τα ράντζα είναι -κατά τον Ν. Κακλαμάνη - ένας ποιοτικός δείκτης για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αλλά -κατά τον ίδιο - το 10% των ράντζων δε θα εξαλειφθεί
Με άλλοθι τις παρενέργειες που προκάλεσε το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας, η κυβέρνηση προχωρά με γοργότερους ρυθμούς στην εκχώρηση νέων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων στα ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Ετσι λοιπόν αποκαλύπτεται ότι η «κολοκυθιά» με τα ράντζα έχει τελική κατάληξη την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι την εξυπηρέτηση του κοσμάκη, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης.

Βέβαια, τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους, όπου η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα αποτελεί τον πρώτο από τους βασικούς πυλώνες του. Ομως αυτός ο στόχος της διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος απέχει παρασάγγας από το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ της κυβέρνησης που ο Ν. Κακλαμάνης το τοποθέτησε στο καλοκαίρι και την εφαρμογή του μετά από τρία χρόνια. «Μέχρι τότε τι θα κάναμε; Θα μέναμε με σταυρωμένα χέρια;» έθεσε, προσποιητά τα ερωτήματα ο Ν. Κακλαμάνης, για να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης στις επιλογές της, αλλά και για να εθίσει την κοινή γνώμη στην αναγκαιότητα των μέτρων, που όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου, η κυβέρνηση σκέπτεται να τις εφαρμόσει με διοικητικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος των διευθυντών των κλινικών και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Μάλιστα χτες ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι τα ράντζα δεν πρόκειται να εξαλειφθούν, καθώς θα διατηρηθούν σε ένα ποσοστό 10%! Κατά τα άλλα υποστήριξε ότι τα ράντζα είναι ένας ποιοτικός δείκτης που έχει να κάνει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τα επικοινωνιακά στοιχεία...

Χτες το υπουργείο Υγείας είχε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκαν στοιχεία για το ήμισυ της εφαρμογής του τρίμηνου πιλοτικού προγράμματος των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ), Π. Ευσταθίου, με το προηγούμενο σύστημα εφημεριών κάθε μέρα εμφανίζονταν 120-150 ράντζα τη μέρα σε σύνολο 8.500 διαθεσίμων κλινών από 25 νοσοκομεία. Πριν, στα νοσοκομεία υπήρχαν 700 περίπου κλίνες κενές - δηλαδή το 8,2% των κλινών - όπως είπε ο Π. Ευσταθίου.

Τα ράντζα κατά μέσο όρο με το παλιό σύστημα ήταν 67,5 στα νοσοκομεία της Αθήνας. Με το νέο σύστημα κατά μέσο όρο μειώθηκαν σε 7,56 σε όλα τα νοσοκομεία - τα οποία για να μπουν στο σύστημα της εφημερίας πρέπει να έχουν κενό το 25% των κλινών των προς εφημερία κλινικών.

Στα μέχρι χτες στοιχεία - πέραν των ράντζων - δεν καταγράφηκαν οι άλλες πλευρές των επιπτώσεων (όπως οι αδυναμίες λόγω έλλειψης προσωπικού) στα μικρά κυρίως νοσοκομεία. Αυτά κατά τον Ν. Κακλαμάνη θα παρουσιαστούν στο τέλος του πιλοτικού προγράμματος - παρότι επιχειρεί με την παράθεση στοιχείων στα μισά του προγράμματος να διαμορφώσει θετική αντίληψη στην κοινή γνώμη για το εγχείρημα της κυβέρνησης.

...και η σκληρή πραγματικότητα

Ομως τη δημιουργία των εντυπώσεων με τα αριθμητικά δεδομένα ήρθε να διαψεύσει η ίδια πραγματικότητα. Ετσι, χτες το πρωί στον «Ερυθρό Σταυρό» - που άρχισε εφημερία προχτές το μεσημέρι, επικεφαλής ομάδας νοσοκομείων - καταγράφηκαν 69 ράντζα. Και επειδή ξεχείλισε το νοσοκομείο, δέκα περιστατικά μεταφέρθηκαν στο διπλανό ιδιωτικό νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Η μεταφορά των ασθενών - κατά τον Ν. Κακλαμάνη - έγινε στα πλαίσια της «καλής θέλησης ενόψει της υπογραφής σύμβασης» μεταξύ της κυβέρνησης και του παραπάνω ιδιωτικού θεραπευτηρίου για τη χρησιμοποίηση των κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η σύμβαση αυτή, έρχεται ως συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης με τις ιδιωτικές ΜΕΘ για τα νεογνά και ετοιμάζεται τη στιγμή που μένουν κλειστά 120 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνολικά η Ελλάδα χρειάζεται 650 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ λειτουργούν 480, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Θ. Γιαννόπουλο.

Ο Ν. Κακλαμάνης απέδωσε τα ράντζα στον «Ερυθρό» στο γεγονός ότι αφαιρέθηκε από την ομάδα το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο - το οποίο και θα επιστρέψει - και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς ήρθαν με δικά τους μέσα.

Η προθυμία του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» έφερε στην επιφάνεια τις αφανείς διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και επιχειρηματιών για νέες εκχωρήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι, όταν ρωτήθηκε ο Ν. Κακλαμάνης αν η κυβέρνηση σκέπτεται να χρησιμοποιήσει κλίνες πέραν των ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια, ο υπουργός Υγείας απάντησε αρχικά «ναι», ενώ στη συνέχεια ανασκεύασε τη δήλωσή του λέγοντας ότι η διερεύνηση περιορίζεται μόνο στο «Ερρίκος Ντυνάν» ως συμπλήρωμα της συμφωνίας για τα κρεβάτια της ΜΕΘ. Πάντως απαντώντας στο ερώτημα αν η συμφωνία για τις ΜΕΘ θα επεκταθεί και πέραν του «Ερρίκος Ντυνάν» ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις προσφορές...

Αποκαλυπτική - παρότι με μισόλογα - είναι και η χτεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που αναφέρεται στον «Ερυθρό Σταυρό».

«Ενημερωθήκαμε - αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ χωρίς να κατονομάζει, ενώ γνωρίζει τα πρόσωπα - ότι υπήρξε σύσκεψη διαφόρων παραγόντων που ξεκίνησε το πρωί (σ.σ. της Τρίτης) στο "Ερρίκος Ντυνάν" και ολοκληρώθηκε το απόγευμα στη Ρηγίλλης, για να προετοιμάσει αυτή την εξέλιξη. Η ενέργεια αυτή είναι διάτρητη νομικά και επιστημονικά, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο γι' αυτές τις ενέργειες, ενώ υπάρχει και αδυναμία επιστημονικής παρακολούθησης των ασθενών».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει «όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις», ζητά από το υπουργείο Υγείας «να δημοσιοποιήσει το "Ερρίκος Ντυνάν" στα πρότυπα του "Ερυθρού" και του "Ασκληπιείου Βούλας" και να το εντάξει πλήρως στο ΕΣΥ».

Ερχονται οι ασφαλιστικές

Στο όλο σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι ασφαλιστικές εταιρίες που αξιώνουν την εκχώρηση κλινών των δημόσιων νοσοκομείων, την οποία ονομάζουν «συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η επιχείρηση κατά των ράντζων έχει ως σκοπό να παρουσιάσει «καθαρά» νοσοκομεία ενόψει των συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Από τον πρώτο μήνα που βρεθήκαμε εδώ σας είπαμε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αξιοποίησης των νέων υποδομών σε συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες... Είπα ότι θα μας απασχολήσει από το 2005, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν η κουβέντα. Οταν ξεκινήσει η κουβέντα και καταλήξουμε στο "Ναι" ή στο "Οχι" θα ενημερωθείτε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτε».

Και απειλές...

Απειλές κατά των γιατρών και κατά των διοικήσεων των νοσοκομείων, αν καθυστερούν για την προώθηση των περιστατικών, εκτόξευσε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος για να διαψευστεί αμέσως μετά από τον Ν. Κακλαμάνη.

Αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη διακίνηση των ασθενών ο θ. Γιαννόπουλος είπε ότι θα εκδοθούν μια εγκύκλιος και μια κοινή υπουργική απόφαση με τις οποίες:

  • Τα τακτικά περιστατικά μπαίνουν στη λογική της διαχείρισης μέσω των γραφείων κινήσεως και όχι μέσω των κλινικών και γιατρών.
  • Σε περίπτωση που η παραμονή επεκτείνεται πέραν του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται για τα χρόνια, η επιβάρυνση της δαπάνης θα είναι στους διευθυντές των κλινικών και στις διοικήσεις.

Οταν ζητήθηκε από τον Ν. Κακλαμάνη να υπάρξουν σαφέστερα στοιχεία και εάν υιοθετεί αυτή την άποψη, ο υπουργός είπε ότι «δε λέει τίποτε ακόμα αυτή η πρόταση» και ότι «αν αυτό μορφοποιηθεί σε πρόταση, τότε θα γίνει η επιλογή από εκεί που πρέπει».

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο Ν. Κακλαμάνης, για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δοκιμάζει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και ειδικότερα ορισμένων κατηγοριών των επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας.

«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
«Σπρώχνει» τους ασθενείς στους ιδιώτες

Καταγγελία γιατρών του νοσοκομείου

Στον ιδιωτικό τομέα οδηγούνται πλέον οι ασθενείς, που ως τώρα κατέφευγαν στα δημόσια νοσοκομεία, αφού με το σύστημα εφημεριών, που εφαρμόζεται από διμήνου, γίνεται αδύνατη η αντιμετώπιση υποξέων και χρόνιων περιστατικών. Το γεγονός αυτό έχει αντανάκλαση ακόμη και στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών, μια που τα νοσοκομεία μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία εφημερίας.

Την επισήμανση αυτή κάνει με ανακοίνωσή της η Πενταμελής Επιτροπή Γιατρών του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», μετά τη συγκέντρωση γιατρών που έγινε στο νοσοκομείο την Τρίτη. Στη συγκέντρωση - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - συζητήθηκε το ζήτημα των εφημεριών και διαπιστώθηκε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των ράντζων και συνολικά της δημόσιας Υγείας θα πρέπει:

  • Να λειτουργήσει (επιτέλους) η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, κάτι που θυμούνται όλοι προεκλογικά και ξεχνούν αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
  • Να χτιστούν νέα και να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα νοσοκομεία, με άμεση είσοδο στο σύστημα εφημεριών του «Αττικού» Νοσοκομείου και του «Θριάσιου».
  • Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ