ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμένει παρά την αγανάκτηση

Προκλητικά επιμένει στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής η κυβέρνηση, την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά αποτελέσματα των επιλογών της. Χτες, ο υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δήλωνε και πάλι ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του θεσμού των μετεξεταστέων.

Από την άλλη, κατά την πάγια τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αφήνει υπόνοιες για αλλαγές υπέρ των μαθητών, έχοντας προηγουμένως αποκλείσει την ικανοποίηση των αιτημάτων που το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αναδείξει. «Οπως έχουμε πει από την αρχή, βελτιώσεις και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πάντα αναγκαίες, αλλά να γίνονται με ώριμο και σταθερό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «θέμα μετεξεταστέων δεν τίθεται» και επαναλαμβάνοντας τα περί «αναπροσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από την εμπειρία των εφαρμογών του, σε μία κατεύθυνση παιδείας ποιότητας, απαίτησης, αντάξιας των παιδιών μας και του μέλλοντος της χώρας».

Χτες το μεσημέρι, ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε και με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο Ν. Κωνσταντόπουλος έδειξε ότι ο ΣΥΝ εμμένει στη λογική των «επιδιορθώσεων» στο έκτρωμα της μεταρρύθμισης. «Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτά τα μέτρα έχουν αποτύχει. Οτι πρέπει να διορθωθούν με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό. Αμεση διορθωτική παρέμβαση είναι η δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας εξέτασης σε όσους εμφανίζονται ότι απέτυχαν».


Οι συνέπειες δεν αντιμετωπίζονται με ημίμετρα

Τροπολογία για επαναφορά του θεσμού μετεξεταστέων και κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Οι μαθητές το έχουν αποδείξει πολλές φορές, ξέρουν να αγωνίζονται.(Από κινητοποίηση στην Αθήνα, όταν εφαρμοζόταν η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση)
Οι μαθητές το έχουν αποδείξει πολλές φορές, ξέρουν να αγωνίζονται.(Από κινητοποίηση στην Αθήνα, όταν εφαρμοζόταν η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση)
Την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων για όλες τις τάξεις του λυκείου, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β` Λυκείου και την αποσύνδεση του λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητά το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Π. Κοσιώνης, Σπ. Στριφτάρης και Στ. Σκοπελίτης. H τροπολογία προτείνεται στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» και οι βουλευτές που την καταθέτουν σημειώνουν ότι «παρότι δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και άρα αποτελεσματικό μέτρο, θα μπορούσε να προσφέρει μια ανακούφιση στο τεράστιο πρόβλημα της μαθητικής απόρριψης που έχει δημιουργηθεί και να συμβάλει έτσι ώστε περισσότεροι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη 12χρονη εκπαίδευση».

Στην εισηγητική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Η τραγική πραγματικότητα που έρχεται στην επιφάνεια με τα αποτελέσματα της βαθμολογίας των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν μπορεί ν' αμφισβητηθεί από κανένα. Τα αποτελέσματα της τρίχρονης εφαρμογής του νόμου 2525/97, ο αποκλεισμός του μισού μαθητικού πληθυσμού από το απολυτήριο του λυκείου, αλλά και η "γεωγραφία" των αποτελεσμάτων, με τις εργατικές συνοικίες και τις αγροτικές περιοχές να έχουν τριπλάσια ποσοστά απόρριψης από το γενικό μέσο όρο, σε αντίθεση με τις "ελίτ" περιοχές όπου τα ποσοστά απόρριψης είναι πολύ μικρότερα του μέσου όρου, επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικότητα το δίκιο των αιτημάτων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που ζητούσαν τη μη εφαρμογή του.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της εφαρμογής του νόμου που έχουν βαθιά αντιλαϊκό - ταξικό και αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα και επιμέρους παρεμβάσεις που ελάχιστα αμβλύνουν το πρόβλημα και κυρίως αποσκοπούν στο να περιορίσουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Εξάλλου σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και πέρσι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας π.χ. το θεσμό των μετεξεταστέων, όμως το πρόβλημα παραμένει και οξύνεται. Απαιτείται εκ βάθρων αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος με συνολική απόσυρση των νόμων της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", επαναφορά όλων των μαθητών που εκδιώχθηκαν πρόωρα από το σχολείο και οικοδόμηση της εκπαίδευσης στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής δίνει τη δυνατότητα και αυξάνει την ανάγκη για ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση της μόρφωσης των νέων ανθρώπων, μέσα από ένα Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, κοινό για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Σχολείο που θα παίρνει υπόψη του τις προσδοκίες, τις ιδιαίτερες ανάγκες και την κοινωνική προέλευση του κάθε μαθητή, θ' αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και το ενδιαφέρον του για τη μόρφωση, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν ν' απολαύσουν το αγαθό της μόρφωσης, σε μια εποχή που η ολόπλευρη βασική εκπαίδευση αποτελεί αναντικατάστατο εφόδιο για τη ζωή.

Σαν άμεσο μέτρο θεωρούμε αναγκαίο (όπως άλλωστε και οι εκπαιδευτικοί φορείς) την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β` και Γ` Λυκείου, την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων, την αποσύνδεση του σχολείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ».


4ο ΤΕΕ ΠΑΤΡΑΣ
Ζητούν άρση της αδικίας

Την αγανάκτησή τους για τη μη εισαγωγή αποφοίτων ΤΕΕ στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΤΕΕ Πάτρας με υπόμνημά του προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Παιδείας, προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και το διευθυντή για θέματα ΤΕΕ του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος στο υπόμνημα, αποκορύφωση της υποβάθμισης των ΤΕΕ αποτέλεσε και η προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) που εξέδωσε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΔΕΚΝ/ΥΕΝ).

Οπως αναφέρουν οι γονείς, οι μαθητές του Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα του 4ου ημερήσιου ΤΕΕ Πάτρας μετά την έκδοση της παραπάνω προκήρυξης, άρχιζαν να ετοιμάζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εισαγωγή τους στις ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών. Ομως στη συνέχεια πληροφορήθηκαν από τους αρμόδιους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας και στη συνέχεια της ΔΕΚΝ/ΥΕΝ ότι η παραπάνω προκήρυξη δεν αφορά τους μαθητές ΤΕΕ, αλλά μόνο αποφοίτους Γενικών Λυκείων (Α`, Β`, και Δ` Δέσμης), Ενιαίων Λυκείων, καθώς και αποφοίτους Λυκείων Εμπορικού Ναυτικού, Λυκείων Ναυτικής Κατεύθυνσης ή Ναυτικού Τομέα του υπουργείου Παιδείας. «Επειδή θεωρούμε ότι όλα αυτά μεθοδεύτηκαν έντεχνα και σκόπιμα, ζητάμε την άμεση άρση της αδικίας που γίνεται εις βάρος των αποφοίτων του Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα των ΤΕΕ», ζητά ο Σύλλογος Γονέων.


ΒΟΛΟΣ
Αναβλήθηκε η δίκη των μαθητών

Για τις 4 Ιουλίου του 2001, αναβλήθηκε η δίκη των 15 μαθητών του 5ου Ενιαίου Λυκείου Βόλου, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του 1999, εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.

Εξω από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί χτες η δίκη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και των τοπικών Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ, της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Και αυτές οι διώξεις αποτελούν συνέχεια της κυβερνητικής επιχείρησης τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος που παλεύει για δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, αλλά και όσων αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Μόνο στο Βόλο είναι σε εκκρεμότητα, περίπου, 50 κλήσεις μαθητών για δίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ