ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης και του εξαναγκασμού αναζήτησης χορηγών

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» | Χωρίς αναλώσιμα λειτουργούν σχολεία στον δήμο Κύμης - Αλιβερίου

«Η κυβέρνηση οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και αναφέρεται στο ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στους δήμους κάτω των 100 σχολικών μονάδων, όπου καταργήθηκαν με νόμο του 2023 οι σχολικές επιτροπές.

Οπως περιγράφει η ΑΣΕ, «η κατάσταση τη φετινή χρονιά είναι τραγική! Στις 30 Ιούνη οι διευθυντές ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν όσα χρήματα είχαν στα ταμεία τους στους δήμους, στους οποίους σύμφωνα με τον νέο νόμο περνάει η αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων. Εκτοτε κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στα σχολεία. Και με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, βιώσαμε πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις: Σχολεία με κομμένο τηλέφωνο, διευθυντές να κάνουν "ανταλλαγή προϊόντων": Θα σου δώσω χαρτί τουαλέτας, δώσε μου χλωρίνη. Διευθυντές να ψωνίζουν "βερεσέ" ή να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.

Ειδικά φέτος η περιβόητη σχολική λίστα που μοιράζεται στους γονείς των μαθητών, κυρίως των Δημοτικών, ήταν εμπλουτισμένη με νέα "σχολικά είδη", όπως χαρτί κουζίνας, μωρομάντιλα, αντισηπτικά, καθαριστικά κ.ά., χωρίς να αναφέρουμε βέβαια το "αυτονόητο" φωτοτυπικό χαρτί Α4».

Θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν το πόσα χρήματα θα πάρουν τελικά τα σχολεία, τι θα γίνει με όσα έχουν ήδη βάλει από την τσέπη τους εκπαιδευτικοί και με την προμήθεια του πετρελαίου, η ΑΣΕ τονίζει ότι «η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης του σχολείου, που ισχύει και πριν από την κατάργησή τους. Το γεγονός ότι δεν φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, να διαμορφώσουν ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των σχολείων δεν είναι αστοχία. Είναι επιλογή για να εξαναγκάσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν να ψάχνουν χορηγούς και πόρους». Σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» υπάρχει και δείκτης που αξιολογεί την ικανότητα προσέλκυσης χορηγών.

Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» δηλώνει ότι απαιτούνται σαφές πλαίσιο και διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν πως θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών με βάση τα αιτήματα των σχολικών μονάδων, με ευθύνη του κράτους, δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία, δημόσια δωρεάν Παιδεία, χωρίς χορηγούς και ιδιώτες.

Χωρίς αναλώσιμα λειτουργούν σχολεία στον δήμο Κύμης - Αλιβερίου

Ενα ενδεικτικό παράδειγμα των ελλείψεων που υπάρχουν σε αναλώσιμα και τις δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων που έχουν διαμορφώσει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι η κατάσταση σε σχολεία του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια.

Οπως αποκαλυπτικά περιγράφει σε επιστολή του προς τις υπηρεσίες του δήμου ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου, τα είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας των παιδιών που υπήρχαν από το περσινό απόθεμα εξαντλήθηκαν. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι ανάγκες σε χαρτί υγείας καλύφθηκαν από προσφορά οικογένειας μαθητών, ενώ παράλληλα η ανάγκη για χλωρίνη επιφάνειας καλύφτηκε μέσω ανταλλαγής(!!) με όμορο σχολείο, στο οποίο προσφέρθηκε καθαριστικό πατώματος που υπήρχε σε απόθεμα από την περσινή χρονιά και προήλθε από χορηγία εταιρείας!

Αντίστοιχη κατάσταση περιγράφει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Κονίστρων, ο οποίος επισημαίνει ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις σε χαρτί Α4, μελάνια κ.ά. Επίσης, αναφέρει ότι εξαιτίας βλάβης στην τηλεφωνική γραμμή, που δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, το σχολείο δεν διαθέτει τηλέφωνο, αλλά ούτε και σύνδεση στο διαδίκτυο.

  • Για την κατάσταση αυτή στα σχολεία του δήμου Κύμης - Αλιβερίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σοβάς κατέρρευσε σε αίθουσα εν ώρα μαθήματος!

Από τύχη δεν τραυματίστηκε μαθητής στο 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Ενα ακόμα περιστατικό με πτώση σοβάδων σημειώθηκε χτες στο 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας την άθλια κατάσταση των περισσότερων σχολικών κτιρίων στο κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την πολύχρονη εγκατάλειψη από τις διοικήσεις των δήμων διαχρονικά και την πολιτική υποχρηματοδότησης.

Το περιστατικό συνέβη χθες το πρωί την ώρα του μαθήματος, στην αίθουσα 26, όπου λειτουργεί το Τμήμα Α1, όταν αποκολλήθηκε και έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι σοβά από την οροφή. Από τύχη δεν τραυματίστηκε ο μαθητής που καθόταν στο τελευταίο θρανίο, καθώς έπεσε ακριβώς πίσω του. Τρομοκρατημένοι απομακρύνθηκαν οι μαθητές και η εκπαιδευτικός που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στην τάξη.

Ενημερώθηκε απευθείας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία ...παρέπεμψε στον δήμο. Αμέσως ενημερώθηκε η αντιδημαρχία Παιδείας, η οποία με τη σειρά της ...παρέπεμψε στην αντιδημαρχία Τεχνικών Εργων.

Η κατάσταση του κτιρίου, όπου στεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, είναι γνωστή στη διοίκηση του δήμου, καθώς την ανέδειξαν εδώ και μήνες οι Σύλλογοι Γονέων, απαιτώντας να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα σε ασφαλές κτίριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου πήγε στο σχολείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως από τότε δεν έγινε καμία σχετική παρέμβαση.

Ενώ οι γονείς καταδείκνυαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο και την αυλή του σχολείου, η μόνη παρέμβαση που έγινε το τελευταίο διάστημα ήταν εργασίες διαχωρισμού αιθουσών με γυψοσανίδες, για το στρίμωγμα / στέγαση των μαθητών του Διαπολιτισμικού Σχολείου που έμεινε άστεγο μετά από βεβιασμένη απόφαση της διοίκησης του δήμου να το απομακρύνει από το λυόμενο που στεγαζόταν, λόγω ακαταλληλότητας, επειδή παρήλθε ο χρόνος λειτουργίας του.

Τα σχολεία δεν είναι αποθήκες ψυχών - σύγχρονα σχολεία για όλα τα παιδιά

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το σύνθημα του πανό που κρέμασαν οι γονείς έξω από το σχολείο, ήδη από το καλοκαίρι: "Τα σχολεία δεν είναι αποθήκες ψυχών - σύγχρονα σχολεία για όλα τα παιδιά", δυστυχώς δεν συγκίνησε τους αρμόδιους φορείς, για να έρθει σήμερα το συγκεκριμένο περιστατικό, να επαληθεύσει του γονείς και να εκθέσει τον δήμο και την κυβέρνηση».

Απαιτεί εδώ και τώρα: Πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια άμεσα. Ουσιαστικό ενδελεχή έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - προσεισμικός έλεγχος - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα.

Υπονομεύεται η στοιχειώδης λειτουργία των σχολείων

Ανοιχτή επιστολή των δημάρχων Ικαρίας, Καισαριανής, Πετρούπολης, Τυρνάβου και Χαϊδαρίου προς τα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

«Η κατάργηση των ΝΠΔΔ των Σχολικών Επιτροπών με τον Ν. 5056/2023 για δήμους μέχρι 100 σχολικές μονάδες και η ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους δήμους υπονομεύει τη στοιχειώδη λειτουργία τους, όπως προέβλεψε το σύνολο της σχολικής κοινότητας».

Τα παραπάνω τονίζονται, μεταξύ άλλων, σε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών, που απέστειλαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμαρχοι Ικαρίας - Φανούριος Καρούτσος, Καισαριανής - Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης - Ευάγγελος Σίμος, Τυρνάβου - Αστέριος Τσικριτσής και Χαϊδαρίου - Μιχαήλ Σελέκος, με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στις 30/6/2024.

Οπως σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα, οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», «η ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών δεν "χωράει" στη "δημοσιονομική σταθερότητα" κυβέρνησης και ΕΕ» και επισημαίνουν ότι «η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών επισπεύδει στοχεύσεις που χρόνια τώρα προωθούνται από όλες τις κυβερνήσεις, το "αυτόνομο" και "βιώσιμο" σχολείο. Η ανάθεση της διαχείρισης των σχολικών ταμείων στον δήμο εξαρτά τη λειτουργία των σχολείων από την τοπική φορολογία και την πιστοληπτική ικανότητα του εκάστοτε δήμου. Εντέλει, αυτό θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την οικονομική κατάσταση ενός δήμου και της "τοπικής κοινωνίας"!

Μέχρι στιγμής, καταγράφονται τα εξής:

- Μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή υλικών στα σχολεία, άρα και την επιβάρυνση της σχολικής κοινότητας. Η δοσμένη υποχρηματοδότηση των δήμων εμπλέκει και τα σχολεία στις γνωστές καθυστερήσεις στην παραλαβή των προϊόντων ή τους άγονους διαγωνισμούς, στην υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων κ.ο.κ.

- Η υποστελέχωση στις οικονομικές υπηρεσίες, τα τμήματα παιδείας και αποθήκης θα οδηγήσει σε αδυναμία εκπλήρωσης όλου του όγκου δουλειάς που μέχρι χθες εξυπηρετούνταν από δεκάδες διευθυντών/ντριών, υποδιευθυντών/ντριών.

- Σοβαρή καθυστέρηση στο άνοιγμα των νέων λογαριασμών που θα διαχειρίζονται οι Διευθυντές/ντριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και οι προϊστάμενοι/ες των Νηπιαγωγείων με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών.

- Διαρκής αλλαγή των διαχειριστών των σχολικών λογαριασμών αφού το υπουργείο Παιδείας μέχρι και πριν από μία βδομάδα τοποθετούσε νέους διευθυντές/ντριες.

- Ο όγκος των χρεών των σχολείων σε Ενέργεια και νερό, συνέπεια της συστηματικής υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις και την απογείωση του ενεργειακού κόστους με σκοπό την κερδοφορία των ΑΕ Ενέργειας, μεταφέρεται στους δήμους, με άμεσες απειλές είτε για διακοπή, είτε για παρακράτηση από τα ανταποδοτικά, δηλαδή σε βάρος και των μαθητών και των δημοτών. Μάλιστα, μετά την αυθαίρετη ένταξη σχολείων στα κίτρινα τιμολόγια (κυμαινόμενο προϊόν, Γ1 μεγάλων πελατών) εξελίσσεται ένα ράλι νέων χρεών στα σχολεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δημοτικό σχολείο στην Καισαριανή που το τιμολόγιο τον Ιούνιο ήταν 521 ευρώ και τον Σεπτέμβριο, με κλειστά σχολεία, έφτασε 1.343 ευρώ!

- Αποκορύφωμα της κυβερνητικής αναλγησίας είναι ότι η τρίτη δόση των λειτουργικών, που αποδίδεται το καλοκαίρι, πιστώθηκε στους δήμους, μόλις δύο βδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους».

«Καλούμε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα σε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους και διαγραφή των χρεών των σχολείων σε παρόχους Ενέργειας, επικοινωνιών και ύδρευσης.
  • Αμεση νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση δωρεάν τιμολογίων Ενέργειας και ύδρευσης για τις σχολικές μονάδες και απαλλαγή των σχολικών δαπανών από ΦΠΑ.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δήμων», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ