ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε βάση με στόχο τον Τσένι

Μετά το χτύπημα «επίδειξης δύναμης» στην αμερικάνικη βάση στο Αφγανιστάν επικράτησε αμηχανία στα κατοχικά στρατεύματα

Associated Press

Μετά το χτύπημα «επίδειξης δύναμης» στην αμερικάνικη βάση στο Αφγανιστάν επικράτησε αμηχανία στα κατοχικά στρατεύματα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας, των τελευταίων δύο χρόνων, υποστηρίζουν ανταποκριτές ότι ήταν αυτή που σημειώθηκε, χτες το πρωί, στην κύρια πύλη εισόδου της αμερικανικής βάσης Μπαγκράμ, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Επιπλέον, δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι στόχος της επίθεσης, τουλάχιστον όπως υποστήριξαν εκείνοι που ανέλαβαν την ευθύνη για λογαριασμό των Ταλιμπάν, ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν εντός της βάσης.

Μέχρι το βράδυ, συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό, την ιδιότητα αλλά και την εθνικότητα των θυμάτων. Οι περισσότερες πληροφορίες συνέκλιναν στην εκδοχή ότι σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 Αμερικανός στρατιώτης, 1 Νοτιοκορεάτης και άλλοι 2 ΝΑΤΟικοί, και ότι τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Ο καμικάζι φαίνεται ότι ανατινάχτηκε, αφού πέρασε το πρώτο σημείο ελέγχου που ελέγχεται από τον αφγανικό στρατό και ενώ κατευθυνόταν προς την κεντρική πύλη, που ελέγχεται από Αμερικανούς.

Ο ίδιος ο Ντικ Τσένι δήλωνε ότι άκουσε τον κρότο της επίθεσης και ότι για λίγη ώρα μεταφέρθηκε στο καταφύγιο της βάσης. Στη συνέχεια, με κάποια καθυστέρηση, μετέβη στην Καμπούλ όπου συναντήθηκε με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Κατά τη δίωρη συζήτησή τους, κυριάρχησε, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το ζήτημα της ασφάλειας, της ανασυγκρότησης της χώρας καθώς και τρόποι αντιμετώπισης της προαναγγελλόμενης ως «εαρινής μεγάλης αντεπίθεσης» των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σχολιάζοντας την επίθεση στη βάση Μπαγκράμ υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι στόχος ήταν να υποσκαφτεί το κύρος της κεντρικής κυβέρνησης» και επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις, προκειμένου να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στη χώρα και οι άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Για άσκηση ανάλογων πιέσεων μίλησε, χτες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις κατά πολιτών, παρά το «σχέδιο ασφαλείας»

Στηρίζει η Ουάσιγκτον τη «σύνοδο ασφαλείας» που διοργανώνει η Βαγδάτη με τη συμμετοχή Ιράν - Συρίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με έρευνες από σπίτι σε σπίτι αλλά χωρίς μαζικές εισβολές, έτσι ώστε να μην προκληθούν οι κάτοικοι, κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του «σχεδίου ασφαλείας» στις σιιτικές συνοικίες. Αν και ανακοινώθηκαν συλλήψεις (ο σιίτης ηγέτης Σαντρ έχει αποσύρει τους ενόπλους του από τους δρόμους), η διαφορά στην τακτική προσέγγισης που ακολουθείται ανάμεσα στις σιιτικές και τις σουνιτικές συνοικίες της πρωτεύουσας πυροδοτεί περαιτέρω ένταση.

Χτες, μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα, βόμβες αλλά και όλμους έπληξε πολλές συνοικίες της νότιας, κυρίως, Βαγδάτης, στην πλειοψηφία τους σιιτικές, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σε περιοχές νοτίως σημειώθηκαν σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες και σε αντάρτες.

Στη Μοσούλη, στόχος καμικάζι έγινε αστυνομικό τμήμα, όπου σκοτώθηκαν 6 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 38. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση, όμως, της χτεσινής μέρας, σημειώθηκε στο Ραμάντι, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ποδοσφαιρικό γήπεδο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 μικρά παιδιά και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα, ηλικίας όλα μεταξύ 10 - 15 χρόνων.

«Πρωτοβουλίες» και διαπιστώσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τη «διπλωματική πρωτοβουλία της Βαγδάτης» να συγκαλέσει σύνοδο «ασφαλείας για το μέλλον του Ιράκ» στην ιρακινή πρωτεύουσα εντός του Μάρτη. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί όλες οι γειτονικές χώρες (συμπεριλαμβανομένων Ιράν - Συρίας), τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Μάλιστα, η Κοντολίζα Ράις φέρεται να εκτίμησε ότι «είναι μια ευκαιρία να δείξουν ορισμένες κυβερνήσεις εμπράκτως την καλή τους διάθεση», ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο διμερών επαφών με Σύρους ή Ιρανούς αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, χτες, στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 67% των Αμερικανών διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Ιράκ, το 53% επιθυμεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, ενώ η πλειοψηφία συνεχίζει να διαφωνεί και με την αποστολή επιπλέον δυνάμεων. Παράλληλα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούσε ότι «μέχρι στιγμής η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ μοιάζει να βαίνει σε διαρκή επιδείνωση». Αντίθετα, οι Δανοί, κατά πλειοψηφία (67%), εγκρίνει την αποχώρηση των Δανών στρατιωτών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θετικό κλίμα» στη συνάντηση Λαβρόφ - Μασχάαλ

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ικανοποιητική πρόοδο στις θέσεις της "Χαμάς" έναντι του Ισραήλ», διαπίστωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε, χτες, συνάντηση με τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης, Κχάλεντ Μασχάαλ, στη Μόσχα. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Μασχάαλ δεσμεύτηκε «η οργάνωσή του να ασκήσει όλη της την επιρροή έτσι ώστε να τερματιστούν οι πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες για παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ενώ υποσχέθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση της άρσης του οικονομικού εμπάργκο. Ο Μασχάαλ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι η «Χαμάς» δε θα αναγνωρίσει το Ισραήλ όσο υπάρχει κατοχή, αλλά εκτίμησε ότι «υπάρχει προοπτική πολιτικού διακανονισμού της ισραηλινο-αραβικής διένεξης αν η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει και στηρίξει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση».

Αν και ρωσικές διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η στάση της Μόσχας δε σημαίνει απαραίτητα υπαναχώρηση από τους όρους που θέτει στην παλαιστινιακή πλευρά του Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ), η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. Στο μεταξύ, στο Ισραήλ βρίσκεται η Επίτροπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, η οποία επανέλαβε ότι η «η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα κριθεί στις πράξεις».

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενεπλάκη, χθες, και η Ιαπωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της, που ανακοίνωσε ότι στα μέσα Μάρτη θα διοργανωθεί στο Τόκιο σχετική σύνοδος με τη συμμετοχή Παλαιστινίων, Ισραηλινών και Ιορδανών.

Τέλος, χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Νάμπλους, που είχε τεθεί υπό ανακατοχή από την Κυριακή με απαγόρευση της κυκλοφορίας και ελέγχους στα σπίτια. Δεν έγινε γνωστό αν «συνελήφθησαν οι καταζητούμενοι», ισχυρισμός που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από το Ισραήλ.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Οξύνει το κλίμα η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράν και η Β. Κορέα είναι από τα κράτη που θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλο την Ουάσιγκτον» υποστήριξε, ενώπιον της Γερουσίας, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Μάικλ Μακ Κόνελ επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι το Ιράν «επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ίσως να είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα τέτοιο μέχρι το 2015».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη για τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της ενίσχυσης της δύναμης της "Χεζμπολάχ", το Ιράν έχει αυξήσει την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή». Ο Μακ Κόνελ επανήλθε και στο γνωστό θέμα της «αλ Κάιντα», υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και για το αμερικανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποιούσε το Ιράν ότι «υπολογίζει πολύ λάθος αν πιστεύει ότι επιμένοντας να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα καμφθεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας». Ο Μπλερ τόνισε ότι «ενότητα και αποφασιστικότητα καθώς και σκληρότερη στάση, πάντα με κυρώσεις και διπλωματία, θα αποδείξουν στο Ιράν ότι οφείλει να συμμορφωθεί». Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει «άμεσα» μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο αλλά συγχρόνως κλιμακώνονταν οι επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού και τις διατυπώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ για το θέμα.

  • Στην Πιονγκγιάνγκ έφθασε χτες 50μελής νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Κορεατικής Ενοποίησης, Λι Τζάε Γιανγκ, προκειμένου να ξεκινήσουν σήμερα συνομιλίες διμερούς οικονομικού και άλλου περιεχομένου με ομολόγους τους, της ΛΔ Κορέας. Στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνεται η ομαλοποίηση του πλαισίου διακορεατικού διαλόγου, η επανέναρξη διμερών οικονομικών σχεδίων και η αποστολή νοτιοκορεατικής βοήθειας σε τρόφιμα. Οι διμερείς συνομιλίες είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιούλη μετά την πραγματοποίηση βορειοκορεατικών βαλλιστικών δοκιμών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ