ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διπλωματική κινητικότητα με αύξηση εξοπλισμών και μισθοφόρων

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές διεργασίες στο παζάρι της Λιβύης, μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνονται σε διάφορα επίπεδα και από τις δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές: Την κυβέρνηση «Γενικής Συμφωνίας» του δοτού Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ με τις «πλάτες» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) και τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ (που έχει τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έμμεσα της Ρωσίας).

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Αμερικανού στρατηγού Μπράντφορντ Γκέρινγκ από τη διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), πως η ρωσική κυβέρνηση εξοπλίζει με πολεμικό αεροσκάφος, αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας και άλλα πολεμοφόδια τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner», πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ ανέδειξαν τις προσπάθειες Τουρκίας και Κατάρ να προσλάβουν και άλλες χιλιάδες μισθοφόρους. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πως προσελήφθησαν πάνω από 2.000 μισθοφόροι αυτήν τη φορά, όχι από τη Συρία, αλλά από τη ...Σομαλία (δίχως να αποκλείονται και τζιχαντιστές από την οργάνωση «Αλ Σαμπάμπ»). Μεταξύ των κινήτρων που προσφέρθηκαν, φέρεται πως ήταν η καταριανή ή η τουρκική υπηκοότητα πέρα από τους (για τα δεδομένα της Σομαλίας) «γενναιόδωρους» μισθούς.

Πλάι στις πολεμικές προετοιμασίες με στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών περιοχών της Σύρτης και της Τζούφνα από την κυβέρνηση του Σάρατζ και την Αγκυρα, εξελίσσεται ένας διπλωματικός «μαραθώνιος».

Το Σαββατοκύριακο μετέβη στην Τουρκία ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ, που συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητώντας τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τις διμερείς σχέσεις «ευρύτερης συνεργασίας». Η εμφάνιση του Σάρατζ στην Τουρκία συνέπεσε με την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδίων μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης μέσω του αεροδρομίου της Μισράτα, για πρώτη φορά μετά από περίπου τέσσερις μήνες.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ μετέβη χτες στο Κάιρο, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Συμφώνησαν πως συμφωνούν σε όλα και σε ό,τι αφορά τη «σταθεροποίηση και ασφάλεια» της Λιβύης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο Σούκρι δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως η χώρα του δεν θα δεχτεί καμία παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» για τη Σύρτη και την Τζούφνα, προειδοποιώντας πως θα υπερασπιστεί «την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα». Νωρίτερα (βράδυ Κυριακής) ο Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν και σύμβουλο για πολιτικά ζητήματα, Μπράιαν Χουκ, με τον Τυνήσιο υπουργό Εξωτερικών, Νουρεντίν Εράι. Αμφότεροι έκαναν έκκληση για τερματισμό «όλων των ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη». Ενδιαφέρον προκάλεσε παράλληλα η εμφάνιση του προέδρου του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ (που υποστηρίζει την πλευρά του στρατηγού Χ. Χάφταρ) στο Μαρόκο. Ο Σάλεχ προώθησε και εκεί το γνωστό σχέδιο οκτώ σημείων για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, επιμένοντας ιδιαίτερα στην «αναδόμηση» του λεγόμενου Προεδρικού Συμβουλίου, την αντικατάσταση δηλαδή της κυβέρνησης του Φαγιέζ Σάρατζ με άλλη κοινής αποδοχής.

ΗΠΑ
Λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια σε ανισότητες και διακρίσεις παρά τη βία

Από διαδήλωση το Σάββατο στο Πόρτλαντ. Στα πανό: «Πάλη ενάντια στο ρατσισμό, στη στρατοκρατία και τη φτώχεια», «Καταστρέψτε τη λευκή ανωτερότητα»
Από διαδήλωση το Σάββατο στο Πόρτλαντ. Στα πανό: «Πάλη ενάντια στο ρατσισμό, στη στρατοκρατία και τη φτώχεια», «Καταστρέψτε τη λευκή ανωτερότητα»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συνέχιση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την όξυνση των οικονομικών, κοινωνικών ανισοτήτων από τις εντεινόμενες δυσμενείς επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, τροφοδοτεί διαρκώς τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε αρκετές μεγαλουπόλεις της χώρας. Παρά τη σιδερένια πυγμή των δυνάμεων ασφαλείας υπό τις εντολές της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πολλές δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους.

Για πρώτη φορά μετά από μέρες, το Σάββατο είχαμε νέο θάνατο αντικυβερνητικού διαδηλωτή στο Οστιν του Τέξας, όταν τον πυροβόλησε οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που έπεσε σε πλήθος κόσμου. Το θύμα ήταν ένας 28χρονος Αμερικανός. Ωστόσο, για την ταυτότητα του δράστη η αστυνομία δεν ανακοίνωσε το παραμικρό. Κανένα στοιχείο δεν μαθεύτηκε από τις αρχές ούτε για τον άγνωστο δράστη - οδηγό αυτοκινήτου που πυροβόλησε και τραυμάτισε άλλο νεαρό διαδηλωτή στο προάστιο Αουρόρα του Ντένβερ, το βράδυ του Σαββάτου.

Αστυνομικές δυνάμεις που θυμίζουν στρατό σε πεδίο μάχης δεν δίστασαν να κάνουν χρήση γκλομπ, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, σπρέι πιπεριού και υδροβόλων σε χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Σημασία» (Black Lives Matter) στο Πόρτλαντ, όπου είναι σε εξέλιξη μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων κάθε φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής. Η ανάπτυξή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχει γίνει από την κυβέρνηση Τραμπ με το πρόσχημα της «προφύλαξης» του δικαστικού μεγάρου της πόλης. Επίσης την εμφάνισή τους για να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές έκαναν και ομάδες ρατσιστών με αυτόματα όπλα.

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής και αστυνομικής βίας έγιναν στο Σιάτλ, στο Οκλαντ και στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας, στην Ατλάντα, στη Βαλτιμόρη, στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Αίσθηση προκαλεί επίσης και το κίνημα «Τείχος των Μητέρων», που ξεκίνησε από το Πόρτλαντ και βρήκε μιμητές και στο Σιάτλ, όπου μητέρες ντυμένες στα κίτρινα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών για να αποτρέψουν (όπου και όσο μπορούν) τις συγκρούσεις.

Επιπλέον, Αφροαμερικανοί δήμαρχοι από διάφορες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδιο για «αλλαγές» στις πρακτικές της αστυνομίας, όχι απαραίτητα με δραστικές περικοπές χρηματοδότησής τους.

Ο Πρόεδρος Τραμπ από την άλλη, βλέποντας, χτες, το «φούντωμα» των λαϊκών κινητοποιήσεων παρά την αστυνομική πυγμή ιδιαίτερα στο Πόρτλαντ και στο Σιάτλ (πόλεις με ιστορικό λαϊκών - εργατικών αγώνων), προσπάθησε να δικαιολογήσει τη δράση των ενόπλων πρακτόρων από το υπουργείο «Εσωτερικής Ασφάλειας» και άλλες ομοσπονδιακές δυνάμεις. Σε χτεσινή, σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ, ισχυρίστηκε πως οι πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για «προστασία της περιουσίας του ομοσπονδιακού κράτους».

  • Αμερικανοί κεφαλαιοκράτες που ανήκουν στους χρηματοδότες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών έδωσαν τις τελευταίες μέρες 100 εκατομμύρια δολάρια, υπό τον όρο ανωνυμίας, για να ενισχύσουν τις υποδομές που αφορούν τη λεγόμενη «επιστολική ψήφο» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη. Πιθανώς για να αποφευχθεί ή να περιοριστεί κατά τόπους το ενδεχόμενο αναβολής ή εμπλοκής των εκλογών.
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανταλλαγές πυρών και κατηγοριών «Χεζμπολάχ» - ισραηλινού στρατού

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επιπρόσθετη αύξηση της έντασης στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου προκαλεί η χτεσινή ανταλλαγή πυρών, για περίπου μία ώρα, ανάμεσα σε μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη λιβανέζικη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα (μέρος της οποίας έχει καταπατήσει το Ισραήλ) στα σύνορα αμφοτέρων πλευρών. Από την ανταλλαγή πυρών, που από τον ισραηλινό στρατό αποδόθηκε σε απόπειρα δολιοφθοράς μαχητών της «Χεζμπολάχ», δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ή θύματα. Πάντως, ισραηλινή ρουκέτα έπεσε στη βεράντα σπιτιού Λιβανέζων αμάχων που κατοικούν στην περιοχή. Το συμβάν σημειώνεται μία βδομάδα μετά τη δολοφονία στελέχους της «Χεζμπολάχ» σε προάστιο της Δαμασκού στη Συρία από ισραηλινό πύραυλο και λίγες μέρες μετά την αποστολή ενισχύσεων του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η «Χεζμπολάχ», με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την πρόκληση του συμβάντος, υποστηρίζοντας ότι τα περί απόπειρας δολιοφθοράς σε περίπολο του Ισραηλινού στρατού «είναι ισχυρισμοί των Ισραηλινών». «Αυτοί άνοιξαν πυρ στον Λίβανο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως «δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να χτυπηθούν Ισραηλινοί στρατιώτες».

Η ισραηλινή πλευρά αρχικά είχε κάνει λόγο για «εν εξελίξει σύγκρουση στην περιοχή του Μοντ Ντοβ, στο βόρειο Ισραήλ» και επέρριψε την ευθύνη στη «Χεζμπολάχ», υποστηρίζοντας πως απέτρεψε «μια απόπειρα διείσδυσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα» στα βόρεια σύνορά του. Αργότερα χτες βράδυ πάντως ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον κυβερνητικό εταίρο του - υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, σε μία προσπάθεια να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να πάρουν, εάν χρειαστεί, περαιτέρω μέτρα.

Η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL, κάλεσε τις δυο πλευρές να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Την περασμένη βδομάδα ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί το Ισραήλ για την εκτέλεση του στελέχους στη Συρία, ενώ ακολούθησε δήλωση Ισραηλινών αξιωματούχων πως «δεν ήταν στόχος» το στέλεχος της οργάνωσης που δολοφονήθηκε στη Δαμασκό...

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ πάντως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων πολιτών συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών αφορούν την έκρηξη της ανεργίας, τις κατηγορίες διαφθοράς που βαρύνουν τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τους κακούς χειρισμούς των αρμόδιων αρχών που προκάλεσαν δεύτερο κύμα κρουσμάτων πανδημίας, Covid-19, παρά τα αρχικώς αυστηρά μέτρα.

Δεν έλειψαν προχτές βράδυ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντίπαλους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στη διάρκεια διαδήλωσης και αντιδιαδήλωσης που έγιναν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα δεκάδες συλλήψεις αλλά και τραυματίες.

«Εφυγε» από τη ζωή η Νίνα Αντρέγιεβα

«Εφυγε» από τη ζωή στις 24 Ιούλη η Νίνα Αλεξάντροβνα Αντρέγιεβα σε ηλικία 82 ετών, χημικός, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Λένινγκραντ, απ' τους επιστήμονες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα ενάντια στην αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ. Εγινε ιδιαίτερα γνωστή για το άρθρο της στη «Σοβιετική Ρωσία» στις 13/3/1988 με τίτλο «Δεν μπορώ να αθετήσω τις αρχές μου» ενάντια στην περεστρόικα, που όπως αποδείχθηκε ήταν το όχημα της ανατροπής και της αντεπανάστασης.

Η Αντρέγιεβα ηγήθηκε της «μπολσεβίκικης πλατφόρμας στο ΚΚΣΕ» και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, από το 1991, του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) και έως το τέλος της ζωής της υπερασπίστηκε το σοσιαλισμό - κομμουνισμό ενάντια στον αναθεωρητισμό και την αντεπανάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ