ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Τόπος συνάντησης τέχνης και πολιτισμού

Συζήτηση με την επιμελήτρια Ελενα Γιατρά

Στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, δεσπόζει το ιστορικό κτίριο της οικίας Κλεάνθους, το οποίο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους από το 1837 έως το 1841.Από το 1987 λειτουργεί ως Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.Ενας φιλόξενος τόπος συνάντησης της τέχνης και του πολιτισμού, όπου ο επισκέπτης συναντάται με σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας. Η επιμελήτρια του Μουσείου, Ελενα Γιατρά,μας μιλά για την ιστορία του, μας ξεναγεί στις αίθουσές του και μας παρουσιάζει τις σημαντικές φετινές δραστηριότητες.

"Το "Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών" ξεκίνησε το 1987, με την ευκαιρία του γιορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο, τον Απρίλη του 1967, αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν από τη μεταπολίτευση και πέρα. Χτίστηκε επί τουρκοκρατίας. Ο αρχιτέκτονας Σταμ. Κλεάνθης το αγόρασε το 1831 από μία οικογένεια Τούρκων και το διαμόρφωσε ως κατοικία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ελληνες μελετητές το αναφέρουν σαν "οικία Κλεάνθους", ενώ οι Γερμανοί σαν οικία Σάουμπερτ. Εδώ, δουλεύτηκαν τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας. Μετά, το οίκημα νοικιάστηκε από το Πανεπιστήμιο και στις 5 Μάη 1837, έγιναν τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου.Ξεκίνησε με 57 φοιτητές και λειτούργησαν μέχρι το 1841 οι 4 παραδοσιακές σχολές του: Θεολογική, Φιλοσοφική, Ιατρική, Νομική. Για το κτίριο πολύ σημαντική ημερομηνία είναι το 1922. Εδώ στεγάστηκαν πάρα πολλές οικογένειες προσφύγων.Με τη μεταπολίτευση ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησής του και από το 1987, λειτουργεί το Μουσείο".

- Με ποιους στόχους, δημιουργήθηκε το "Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών";

- "Ξεκίνησε με σκοπό να κρατηθούν τα ενθυμήματα του Πανεπιστημίου, δηλαδή η ιστορία του. Είναι ένα από τα λίγα μουσεία Πανεπιστημίων στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για πολλά χρόνια, ξεπερνούσε τα όριά του. Ειδικά όταν έκλεισε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το 1864, ήταν το μοναδικό ανώτατο ίδρυμα στη χώρα μας. Για πολλά χρόνια, επίσης, κάλυπτε και άλλες δραστηριότητες, όπως ποιητικούς αγώνες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα είχε και τρομερή πολιτική ισχύ. Αρα η ιστορία του, είναι συνυφασμένη με την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του τόπου μας. Ετσι μέσα από τα εκθέματα, βλέπει ο επισκέπτης του μουσείου και την ιστορία της Ελλάδας".

Σημαντικά εκθέματα

- Ποια είναι τα σημαντικότερα εκθέματα;

- "Παρουσιάζονται πορτρέτα καθηγητών και πρυτάνεων του Πανεπιστημίου. Είναι φιλοτεχνημένα από γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες (Δ. Τσώκο, Λύτρα, Ιακωβίδη, Μόραλη κ.ά.). Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι, έχουν ασχοληθεί με αυτές τις προσωπογραφίες. Μέσα από τη συλλογή μας καλύπτονται 150 χρόνια προσωπογραφίας.

Επίσης, έχουμε αρκετά υλικά από την ίδρυση του Πανεπιστημίου: διατάγματα, σφραγίδες, διπλώματα καθηγητών, σημειώσεις, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία που τα χρησιμοποιούσαν στις σχολές. Εχουμε σπάνιους ανατομικούς χάρτες, παλιά όργανα φυσικής, χημείας, ιατρικής, φωτογραφίες ιστορικές κλπ. Στόχος μας είναι να συλλέξουμε και να περισώσουμε το υλικό που σχετίζεται με την ιστορία του Πανεπιστημίου".

- Η συντήρηση αυτού του υλικού (χαρτιά, φωτογραφίες), γίνεται εδώ ή απευθύνεστε σε κάποιους συντηρητές, εκτός μουσείου;

- "Εδώ δεν έχουμε το χώρο. Ετσι, κάνουμε μόνο κάποιες εργασίες στο ξύλο και το μέταλλο. Για το χαρτί, συνεργαζόμαστε με μία συντηρήτρια που έχει δικό της εργαστήριο. Με τον απέναντι χώρο (Θόλου 16), τον οποίο ελπίζω ότι σύντομα θα αποκτήσουμε, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε εργαστήριο συντήρησης, όχι για μεγάλες επεμβάσεις, αλλά για σωστικές επεμβάσεις. Ο νέος χώρος θα μας επιτρέψει σωστότερη παρουσίαση των εκθεμάτων, μεγαλύτερη αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο συντήρησης, σωστή αποθήκη".

- Για όλα αυτά επιχορηγείστε μόνο από το Πανεπιστήμιο;

- "Επιχορηγούμαστε από το Πανεπιστήμιο μόνο, και όχι και από το ΥΠΠΟ, γιατί ακόμη το μουσείο δεν έχει νομική υπόσταση. Το Πανεπιστήμιο έχει συνολικά 14 καταπληκτικά μουσεία (Παλαιοντολογικό, Ορυκτολογικό, Ζωολογίας, Βοτανικό, Ανθρωπολογικό, Υγιεινής, Ανατομίας, Εγκληματολογικό κ.ά.). Σκεφτόμαστε να γίνει ένα καταστατικό και να ενταχτούν στον οργανισμό των μουσείων, όλα τα μουσεία του Πανεπιστημίου".

Ποικίλες εκδηλώσεις

- Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, ποιες είναι οι άλλες δραστηριότητες που έχετε αναπτύξει;

- "Εκτός από τις επισκέψεις σχολείων, έχουμε κάνει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσα στο '98 θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα "Ταξιδεύει η γνώση και με τι καιρό",το οποίο απευθύνεται σε παιδιά της ΣΤ' Δημοτικού. Ακόμη, από το Μάη πραγματοποιούμε σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αξιοποιώντας την καταπληκτική αυλή που έχουμε και την κάτω αίθουσα. Οι εκδηλώσεις μας περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, ομιλίες και συναντήσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέες ομάδες, νέα παιδιά να παρουσιάσουν τη δουλιά τους. Από την περσινή διοργάνωση αναφέρω την πρώτη συνάντηση ερευνητικού θεάτρου, στην οποία συμμετείχαν 11 ομάδες. Μετά τις παραστάσεις έγινε σεμινάριο από τους μαθητές του Γκροτόφσκι ".

- Φέτος ποιες εκδηλώσεις θα παρουσιάσετε;

- "Εχουμε προγραμματίσει 43 εκδηλώσεις. Πάντα ξεκινούσαμε τις εκδηλώσεις μας στις 18 Μάη, Μέρα των Μουσείων, πιστεύοντας ότι το μουσείο είναι ένας ζωντανός χώρος και όχι μόνο χώρος συλλογής και αποθήκευσης.Φέτος, θα ξεκινήσουμε στις 17/5 με ένα αφιέρωμα στον Σολωμό και από τις 18/5 θα φιλοξενείται το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου με το θέμα "Ο υπηρέτης στο θέατρο από τον Αριστοφάνη μέχρι σήμερα".Από τις εκδηλώσεις που ακολουθούν, σημειώνουμε το αφιέρωμα στον Λόρκα. Θα πραγματοποιηθούν δύο συμπόσια, με Ισπανούς και Ελληνες μελετητές, αντίστοιχα. Διοργανώνεται από τις ομάδες "Θέναρ" και "Θεώρηση". Η ομάδα "Θεώρηση", θα ανεβάσει και ένα έργο της Μ. Σεβαστοπούλου με τη ζωή του Λόρκα, ενώ η Κ. Δρακοπούλου θα παρουσιάσει έργο του Λόρκα σε παντομίμα.

Ακολουθεί η δεύτερη συνάντηση ερευνητικού θεάτρου.Ενδιάμεσα θα κάνουμε και κάποιες μουσικές εκδηλώσεις. Μία από αυτές ελπίζουμε να είναι με την Σαβίνα Γιαννάτου,ενώ τον Ιούλη ο Χριστόφορος Χριστοφής παρουσιάζει τους "Ρήτορες".Οι εκδηλώσεις μας θα τελειώσουν με μία μουσική βραδιά".

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

αναγγελτικά 1ης ενθετου

λ13

Θεομηνία

κυβερνητικών

ευθυνών

Εκείνο που κατεξοχήν αποκάλυψε στο διάβα του το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας είναι, ότι ζούμε σε μια ανοχύρωτη χώρα, με πρώτη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης

Σελίδες 8 - 9

Μ Ο Υ Σ Ι Κ Η

Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η

Υστατη

προειδοποίηση

Ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων και Μουσικών Σχολών Μακεδονίας - Θράκης αντιτίθεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και καταθέτει τις προτάσεις τουΣελίδα 3

Καραγκιόζης

υπομένων και

επιμένων

Μπορεί σήμερα τα παιδιά μας να είναι αιχμάλωτα της τηλεόρασης και οι μεγάλοι δέσμιοι μιας θολοκουλτούρας, αλλά κάποιοι πασχίζουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους "λικνίζοντας" φιγούρες πίσω από το πανί, προτείνοντας έναν άλλο τρόπο διασκέδασης, διδάσκοντας παράλληλα και ψυχαγωγώντας. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση - αφήγηση του καραγκιοζοπαίχτη Γιώργου Μαμάη

Σελίδα 4

Ε Β Δ Ο Μ Ο

Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο

Τ Η ΣΟ Γ Ε

Η αγανάκτηση

να γίνει δράση

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που αποτέλεσε ένα βήμα καταγγελίας, με στοιχεία ατράνταχτα, που δείχνουν τον κατήφορο όπου σπρώχνεται η Ελληνίδα από πολλές πλευρές. Δεκατέσσερα θέματα, είκοσι μία εισηγήσεις, δεκάδες παρεμβάσεις, όλες κοντά στα προβλήματα των πολλών, απλών γυναικών, που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά

Σελίδες 14 - 15



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ