ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Τρομακτικές οι συνέπειες

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

«

Πεσκέσι» στο τραπεζικό κεφάλαιο αλλά και βήμα για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών αποτελεί η απόφαση για παράδοση της Αγροτικής Τραπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς το υπουργείο Οικονομικών. Με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή ενώ ανησυχία προκαλεί η αναγγελία του για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα «μη ενήμερα» αγροτικά δάνεια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως για την ΑΤΕ δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον από «άλλες ελληνικές ή ξένες τράπεζες» και έτσι «προτιμήθηκε η λύση η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διασφαλίζει τη συστημική ευστάθεια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις καταθέσεις των πολιτών και τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων». Ανέφερε ότι υπήρξε ανάγκη «διορατικής διαχείρισης της κατάστασης». Οσον αφορά τις θυγατρικές εταιρείες της ΑΤΕ σημείωσε πως «όσες δε μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιηθούν από το δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Μάλιστα, προανήγγειλε «νομοθετική πρωτοβουλία» για «τα μη ενήμερα δάνεια που δε θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς» ενώ «για τα ενήμερα δάνεια οι υποθήκες αποτελούν παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και ακολουθούν τα δάνεια ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του φορέα». Τέλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση λέγοντας πως η ΑΤΕ «είχε συσσωρεύσει χρόνια δομικά προβλήματα χαμηλής παραγωγικότητας, βασικές ελλείψεις στην οργανωτική και λειτουργική διάρθρωσή της, ενσωμάτωνε κακής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού λόγω σημαντικών αδυναμιών στο πλαίσιο διαχείρισης και εμφάνιζε χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια».

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ν. Καραθανασόπουλου που σημείωσε πως «επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ο ρόλος του αστικού κράτους, όπου με κάθε τρόπο πρέπει να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τι κάνετε για μία ακόμη φορά; Δώσατε το υγιές χαρτοφυλάκιο 16 δισεκατομμυρίων ευρώ τζάμπα στην Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύοντας έτσι μέσα σε αυτό το παιγνίδι του ανταγωνισμού των συγχωνεύσεων και των εξαγορών έναν συγκεκριμένο παίχτη. Η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας θα έχει τρομακτικές συνέπειες». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβερνητική απόφαση «ουσιαστικά διαμορφώνει προϋποθέσεις απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων στην ΑΤΕ, αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση της εργασίας τους. Η υποθηκευμένη γη διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αλλάξει τα σχέδια των αγροτών και για να ξεκληριστούν μία ώρα αρχύτερα και ταυτόχρονα για να εκποιηθούν για ένα κομμάτι ψωμί προς το μεγάλο κεφάλαιο οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Αναφερόμενος διεξοδικά στα αγροτικά δάνεια ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η αγροτική γη, η οποία ήταν υποθηκευμένη στην ΑΤΕ για να μπορούν να πάρουν δάνεια οι αγρότες για να καλλιεργούν τη γη τους, μεταφέρεται για τα ενήμερα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς, πεσκέσι δηλαδή. Αρα με πολύ μεγάλη ευκολία μετά από λίγο θα μπορεί να κατάσχει την αγροτική γη και να συγκεντρωθεί η γη, να αλλάξει η χρήση της». «Υπάρχει και το πολύ μεγάλο ερώτημα για τα μη ενήμερα δάνεια όπου η πλειοψηφία τους είναι φτωχοί αγρότες. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα τους τα πάρετε για να μεταφέρετε τη γη τους στο ταμείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας;». Σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για τις συνέπειες τονίζοντας ότι «αν ιδιωτικοποιηθεί η "Δωδώνη" αυτοί που «θα την πατήσουν» θα είναι οι κτηνοτρόφοι της δυτικής Ελλάδας γιατί δε θα τους παίρνουν το γάλα ή θα τους το παίρνουν «μπιρ παρά» και βεβαίως θα ικανοποιηθούν οι δύο τρεις μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του γάλακτος. Ετσι και κλείσει η ΣΕΚΑΠ με τους 280 εργαζόμενους, ποιοι θα ικανοποιηθούν; Δυο τρεις πολυεθνικές που είναι στο χώρο του καπνού». Τέλος, ανέφερε πως «σκανδαλώδες ζήτημα είναι η εκποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης γιατί μεταφέρεται η ποσόστωση της παραγωγής της ζάχαρης και ιδιαίτερα στην Πολωνία και έτσι ζάχαρη δε θα παράγουμε στον τόπο μας, θα την εισάγουμε όλη».

Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα της ΑΤΕ η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία θα ενημερώσουν ο Χρ. Σταϊκούρας αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ι. Προβόπουλος.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Στο έλεος των εμποροβιομήχανων και φέτος

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές με τις οποίες αξιώνουν οι κονσερβοβιομήχανοι να προμηθευτούν τη φετινή σοδειά βιομηχανικού ροδάκινου τη στιγμή που οφείλουν χρήματα στους παραγωγούς από προηγούμενα έτη, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τoν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης, Ελ. Γερασιμίδου και Γ. Λαμπρούλης.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου σε Πέλλα - Ημαθία - Πιερία - Φλώρινα - Λάρισα, καθώς για ακόμη μια χρονιά δεν γνωρίζουν - και ενώ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή - σε τι τιμή πουλάνε την παραγωγή τους.

Η κοροϊδία των διαπραγματεύσεων μέσα στο καλοκαίρι συνεχίζεται από τη νεοσύστατη με τις πλάτες του υπουργείου "Διαπραγματευτική Ομάδα", που έτσι και αλλιώς δε γίνεται σεβαστή ούτε από τους εμποροβιομήχανους, ούτε και από το ίδιο το υπουργείο. Αποδεικνύεται ότι ο ρόλος της ήταν για να 'ναι η "στάχτη στα μάτια" των ροδακινοπαραγωγών, που βρίσκονται κάθε χρόνο σε αγωνιστικό αναβρασμό, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το προϊόν τους ιδιαίτερα φέτος σε μια χρονιά με λιγότερη συνολικά παραγωγή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τιμές, που διαρρέουν οι μεταποιητές βρίσκονται στα περσινά επίπεδα και δεν καλύπτουν ούτε το αυξημένο και για φέτος κόστος παραγωγής. Είναι ξεκάθαρη και σταθερή η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, "βάζοντας πλάτη" και στηρίζοντας ουσιαστικά τους βιομήχανους - μεταποιητές, που κερδοσκόπησαν για μια ακόμη χρονιά, αγοράζοντας το ροδάκινο σε πολύ χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς και πουλώντας την παραγόμενη κομπόστα σε πολύ καλύτερες τιμές από τις προηγούμενες χρονιές.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι οι μεταποιητές - βιομήχανοι, που με τις πλάτες της Πολιτείας παραλαμβάνουν και μεταποιούν και φέτος σε πολύ χαμηλές τιμές τα βιομηχανικά ροδάκινα, αδιαφορούν για την εξόφληση των παραγωγών για τις σοδειές των περασμένων ετών. Κινούνται σταθερά στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς", της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που προωθεί διαχρονικά η ΕΕ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των εμποροβιομήχανων σε βάρος των παραγωγών, των εργαζομένων και των καταναλωτών».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα λάβει για το ξεκαθάρισμα των τιμών παραγωγού στο βιομηχανικό ροδάκινο;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας από τους βιομήχανους για την παραγωγή των προηγούμενων ετών;
  • Τι μέτρα για τη στήριξη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών προτίθεται να πάρει η νέα κυβέρνηση;
ICAP
«Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου» για τα οικιακά έπιπλα

Η δραματική καθίζηση των εισοδημάτων και η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας επηρέασαν αρνητικά τα τελευταία χρόνια τον κλάδο των επίπλων οικιακής χρήσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μέση ετήσια μείωση στις συνολικές πωλήσεις της τάξης του 12,3% από το 2008 μέχρι το 2011, με μεγαλύτερη αυτή του 2011 που έφτασε το 18%. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την κλαδική μελέτη της ICAP, μέρος της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στην οποία αποτυπώνεται, ακόμη, το πλήγμα που δέχεται όλα τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή, με τις εισαγωγές να φτάνουν το 2011 να καλύπτουν το 51% περίπου των συνολικών πωλήσεων έναντι 16,5% το 2000.

Στη συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, τόσο στον παραγωγικό όσο και στον εισαγωγικό τομέα, δραστηριοποιούνται σχετικά λίγες μεγάλες εταιρείες και πολλές μικρότερου μεγέθους. Η πώληση των επίπλων οικιακής χρήσης πραγματοποιείται, συνήθως, μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν «μπει» και σ' αυτό τον κλάδο και καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, ενώ δραστηριοποιούνται και οι εισαγωγικές με το δικό τους δίκτυο καταστημάτων που επεκτείνεται είτε αυτόνομα είτε με franchising.

Οσον αφορά στη διάρθρωση της αγοράς, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις επίπλων καθιστικού χώρου κάλυψαν το 45% της συνολικής αξίας πωλήσεων, τα έπιπλα τραπεζαρίας το 30% και τα έπιπλα υπνοδωματίου το 25% της συνολικής αγοράς. Με βάση, δε, τις υπάρχουσες συνθήκες, εκτιμάται ότι τη διετία 2012-2013 η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 20%.

ΣΕΚΑΠ
Στον αέρα παραγωγή και θέσεις εργασίας

Στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Νίκου Καραθανασόπουλου με αντιπροσωπεία των Σωματείων εργαζομένων στη συνεταιριστική επιχείρηση της ΣΕΚΑΠ.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη συνεχή πορεία συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και την αγωνία τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασία τους εξ αιτίας των κυβερνητικών σχεδιασμών για την ιδιωτικοποίησή της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, ενέργεια η οποία εκτός των άλλων, επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των συνεταιριστικών βιομηχανιών της ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ και ΔΩΔΩΝΗ. Αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σ' αυτές και για τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Το ΚΚΕ απαιτεί την ανάκληση των συγκεκριμένων αποφάσεων για ιδιωτικοποίηση και τη συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών μεταποιητικών μονάδων με διασφάλιση των θέσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων με προστασία των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ