ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέα βουτιά 3,3% το Γενάρη

Κάτω από τα επίπεδα του 1995 ο όγκος παραγωγής στη μεταποίηση!

Μόνιμα χαρακτηριστικά αποκτά η πτωτική τάση του όγκου της βιομηχανικής παραγωγής, εξέλιξη που αντανακλά την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης και, επίσης, τον εκτοπισμό των ντόπιων προϊόντων από εισαγόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), για το μήνα Γενάρη του 2004 η παραγωγή στη μεταποίηση έπεσε 3,3%. Η μείωση αυτή ήρθε να προστεθεί στην πτώση κατά 0,40% που εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρο το 12μηνο του 2003.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο συνολικός όγκος παραγωγής για τους 23 κλάδους της μεταποίησης διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του 1995! Ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών για τη μεταποίηση (το Γενάρη μειώθηκε 2%) και επίσης στην παραγωγή «διαρκών καταναλωτικών αγαθών» (το Γενάρη συρρικνώθηκε 10,9%)! Ολα τα παραπάνω στοιχειοθετούν τον πραγματικό χαρακτήρα της λεγόμενης αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε στα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζεται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, καταδείχνουν δε τη συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος και του διεθνούς καταμερισμού.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το μήνα Γενάρη του 2004 προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Η παραγωγή στη μεταποίηση (σύγκριση με το Γενάρη του 2003) εμφανίζει μείωση σε ποσοστό 3,3%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 23 κλάδους που ταξινομεί η Στατιστική Υπηρεσία οι 15 εμφανίζουν μείωση και μόνο οι 8 άνοδο
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών συνεχίζει να υποχωρεί. Το Γενάρη του 2004 υποχώρησε σε ποσοστό 2%. Στο 12μηνο του 2003 η πτώση έφτασε σε 3,9% έναντι πτώσης 5,1% στο 12μηνο του 2002. Τα γεγονότα υποδηλώνουν και τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση ντόπιων μηχανών από άλλες εισαγόμενες
  • Η παραγωγή ντόπιων διαρκών καταναλωτικών αγαθών (Γενάρης 2004) συρρικνώθηκε σε ποσοστό 10,9% έναντι πτώσης 1,4% στο 12μηνο του 2003
  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής (μεταποίηση, ορυχεία, κλπ.) εμφανίζει οριακή αύξηση 0,1% (αύξηση 1,4% στο 12μηνο του 2003), εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της παραγωγής «ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου, νερού».
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Κριτήριο η βελτίωση του «κλίματος» εμπιστοσύνης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τους φαρμακοβιομήχανους και χονδρέμπορους φαρμάκων πως η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει», προαναγγέλλοντας σταδιακή ικανοποίηση των αξιώσεών τους

«Επιλογή της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας και όχι σχέσεις αντιπαράθεσης και έντασης με όλους τους φορείς της αγοράς» και «δεν πρόκειται να υπάρξουν αιφνιδιασμοί». Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στη διάρκεια της χτεσινής του συνάντησης με εκπροσώπους φαρμακοβιομηχάνων και χονδρεμπόρων από το χώρο του φαρμάκου. Ετσι, έδωσε ουσιαστικά το στίγμα ότι η κυβερνητική πολιτική θα κινηθεί στην ίδια γραμμή πλεύσης με εκείνη των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά στην ταύτισή της με τα συμφέροντα της «αγοράς», δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης οι φαρμακοβιομήχανοι υπέβαλαν εκ νέου τις αξιώσεις τους, που σε κάθε περίπτωση, είτε με θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις είτε με άμεσες ανατιμήσεις στο φάρμακο, στοχεύουν στην αύξηση της τιμής του φαρμάκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα για όλους όσοι έχουν ανάγκη από φάρμακα. «Ανατιμήσεις», εξάλλου, «μυρίζουν» και οι δηλώσεις του ίδιου του υφυπουργού, ο οποίος αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το φάρμακο μίλησε για «ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με παράλληλη ενίσχυση των θέσεων εργασίας στον κλάδο», κάνοντας ανέξοδα λόγο για «εύκολη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική θεραπεία».

Στο βαθμό, όμως, που κάτι τέτοιο η κυβέρνηση διατείνεται ότι θέλει να το «πετύχει» χωρίς να κλονίσει το «κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης» με την «αγορά», δηλαδή με το μεγάλο κεφάλαιο που μονοπωλεί το φάρμακο, και που υπερκέρδη για τους φαρμακοβιομήχανους και εύκολη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε καλό και φθηνό φάρμακο δε συμβιβάζονται, είναι φανερό ότι η πολιτική που θα εφαρμοστεί θα είναι μια από τα ίδια με εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πολιτικές που κάνουν τα φάρμακα όλο και πιο ακριβά, συνήθως μάλιστα στο όνομα της ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και πολλά από αυτά κατά καιρούς δυσεύρετα λόγω των ελλείψεων, άλλοτε πραγματικών άλλοτε τεχνητών, που δημιουργεί η κυριαρχία των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων στο χώρο.

Δικαίωση ελαιοπαραγωγών

Παράνομη κρίθηκε με απόφαση δικαστηρίου η παρακράτηση από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ποσοστών των επιδοτήσεων

Παράνομη έκρινε την παρακράτηση ποσοστού 3% επί της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν δύο ελαιοπαραγωγοί της περιοχής κατά της ΕΑΣ Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί Αχ. Κώτσης και Στ. Μπουσάκη, κατέθεσαν αγωγή κατά της ΕΑΣ Θεσπρωτίας, ζητώντας να κριθεί παράνομη η παρακράτηση του προαναφερθέντος ποσοστού από τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν, κατά τα έτη 1997 έως 2002. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «η παρακράτηση ποσοστού επί των επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων προς παραγωγούς από τη συνεταιριστική οργάνωση που έχει αναλάβει τη σχετική διαδικασία καταβολής τους, αποτελεί αυτοτελώς αδικοπραξία, που δημιουργεί υποχρέωση αποζημίωσης». Επίσης στην απόφαση σημειώνεται ότι «παρά την ύπαρξη του προαναφερθέντος νομικού καθεστώτος, που γνώριζαν ή σε κάθε περίπτωση όφειλαν να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όργανα της εναγομένης, παράνομα τους παρακράτησαν ποσοστό 3% από τα ποσοστά των επιδοτήσεων», που έπρεπε να δοθούν στους δύο ελαιοπαραγωγούς κατά τα έτη 1997 έως 2002. Το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών στους δύο παραγωγούς, συν τους νόμιμους τόκους.

Να σημειώσουμε, ότι η παραπάνω δικαστική απόφαση, ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους παραγωγούς της χώρας, στους οποίους παράνομα παρακρατούνταν κάποιο ποσοστό από τις κατά τόπους Ενώσεις - που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και στο 5% της επιδότησης - να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συνεχίζονται τ' «αγροτοδικεία»

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα και αύριο δεκάδες αγρότες από το νομό Καρδίτσας, επειδή αγωνίστηκαν, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, για να μην ξεκληριστούν από τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους. Οι αγρότες κατηγορούνται για «παρακώλυση των συγκοινωνιών» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν το Μάρτη του 2002 στο «Δέλτα» της Καρδίτσας.

Στόχος και αυτών των αγροτοδικείων που συνεχίζονται και επί κυβέρνησης της ΝΔ είναι η τρομοκράτηση των αγροτών και το σταμάτημα της πάλης τους για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Είμαστε η... εγγύηση

Τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους υποσχέθηκε στους βιομηχάνους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των Θεσσαλικών Βιομηχανιών, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η μείωση του κόστους θα επιτευχθεί από τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους διαχείρισης, ενώ η ενίσχυσή τους θα προκύψει από «τη θέσπιση και εφαρμογή ενός νέου αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου» και τη «ριζική φορολογική μεταρρύθμιση».

Πέραν αυτών, ο Δ. Σιούφας επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η... ομαλή λειτουργία των αγορών. Βέβαια, οι αγορές και κατά τη νέα κυβέρνηση θα είναι «απελευθερωμένες», δηλαδή θα μονοπωλούνται από το μεγάλο κεφάλαιο και για την καλύτερη ισορροπία των συμφερόντων του, θα επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αναβαθμιστεί σε μια πραγματικά... ανεξάρτητη αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ