ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασίστηκε η επιτροπή "σοφών"

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να διορίσουν από δύο προσωπικότητες η κάθε χώρα, μη κυβερνητικούς και όχι απαραίτητα υπηκόους των δύο χωρών, που από κοινού θα εξετάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις των δύο κυβερνήσεων.

Οι προσωπικότητες θα υποβάλουν κοινό πόρισμα, και εάν είναι απαραίτητο προσωρινής φύσεως, μέχρι τα μέσα Ιουνίου στις δύο κυβερνήσεις με διαδικαστικές μη εκτελεστικής φύσεως προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι δύο κυβερνήσεις ζήτησαν από την ολλανδική προεδρία να συνεχίσει το μεσολαβητικό της ρόλο στη διαδικασία.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χ. Βαν Μίρλο, ανέφερε ότι η επιτροπή αυτή θα πρέπει να παραδώσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου μία έκθεση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να βρεθεί λύση προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δε βρέθηκε λύση στο θέμα της έγκρισης του χρηματοοικονομικού κανονισμού κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

Τη λύπη της για το ίδιο γεγονός εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία όμως εξέφρασε και την ελπίδα ότι σταδιακά μπορεί να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, η κ. Τσιλέρ τόνισε ότι "σήμερα χάθηκε μια ευκαιρία να αλλάξουμε άρδην τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό λόγω της μη έγκρισης του κανονισμού εξαιτίας της ελληνικής στάσης". Η κ. Τσιλέρ ανέφερε ακόμα πως είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη από το γεγονός ότι σήμερα επιβεβαιώθηκε η επιλεξιμότητα της Τουρκίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κ. Τσιλέρ απαντώντας σε ερώτηση αν εξακολουθεί να συνδέει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη στην ΕΕ, απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει, σημειώνοντας όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των όσων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Κατάλογος" προβλημάτων από τους στρατηγούς

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο παρέθεσε και ιεράρχησε τα ελληνοτουρκικά "προβλήματα"

Στην ενημέρωση που έγινε χτες από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο για τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο αντιναύαρχος Μουσταφά Οζμπέι ανέπτυξε τα θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, παρουσιάζοντας μάλιστα έναν ιεραρχημένο "κατάλογο" θεμάτων.Το πρακτορείο "Ανατολή" μεταδίδει ότι ο αντιναύαρχος υποστήριξε ότι:

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα συνοψίζονται υπό τον τίτλο: χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, υφαλοκρηπίδα, ο αφοπλισμός των νησιών, ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο, η κατάσταση των νησιών, των οποίων η κυριαρχία δεν αφέθηκε στην Ελλάδα, οι "Τούρκοι της Δυτικής Θράκης" και το Κυπριακό.

Το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου ανέφερε ότι από τότε που στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο άρχισαν να γνωστοποιούνται στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, έχουν μειωθεί οι ισχυρισμοί περί παραβιάσεων εναέριου χώρου.

Στο μπρίφινγκ του Γενικού Επιτελείου και όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αντιναύαρχος Μουσταφά Οζμπέι είπε ότι εύχονται οι ενέργειες για ύφεση που ξεκίνησαν μεταξύ των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, αλλά θέλουν να ελπίζουν πως η Ελλάδα, επωφελούμενη απ' αυτή την ατμόσφαιρα ύφεσης, δε θα προσφύγει σε ορισμένα τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο.

Ο Οζμπέι, ενημερώνοντας σχετικά με τον εναέριο χώρο, είπε ότι κατά το παρελθόν η Ελλάδα συνεχώς διατύπωνε τους ισχυρισμούς ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν αυτόν τον εναέριο χώρο κατά τις πτήσεις στο Αιγαίο, αλλά τους τελευταίους μήνες άρχισε η εφαρμογή της γνωστοποίησης όλων των στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και σε αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής, τώρα πλέον η Ελλάδα δε διαμαρτύρεται όπως παλαιότερα.

Ο αντιστράτηγος Τσετίν Ντογάν, που προέβη σε μια γενική αξιολόγηση στο τέλος του μπρίφινγκ, τόνισε πως: "πιστεύουν ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα θα φτάσουν οπωσδήποτε σε κάποια λύση διά της οδού του διαλόγου" και πρόσθεσε:

"Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά θα πρέπει να γίνει πράγματι τομέας συνεργασίας, θα πρέπει να καταβάλουμε έντονη προσπάθεια, και πρώτα η Ελλάδα, για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής".

Συνάντηση του ΚΚΕ με τον υπ. Εξωτερικών

Συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή 2 Μάη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ με τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο,προκειμένου να ενημερωθούν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση, που ζητήθηκε από το ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ