ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Είδε τον Μούρσι η Αστον

Συνεχίζει τη «διαμεσολάβηση» η ΕΕ διεκδικώντας μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή

KAΪΡΟ.--

Δίωρη συνάντηση με τον ανατραπέντα Αιγύπτιο πρόεδρο Μουχάμαντ Μούρσι είχε η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη που τον συναντά μετά τη σύλληψή του, την ημέρα της ανατροπής του, από το στρατό στις 3 Ιούλη. Η Κάθριν Αστον, σε δηλώσεις της αργότερα χτες, είπε ότι ο Μούρσι είναι πολύ καλά στην υγεία του, ότι έχει πρόσβαση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και παρακολουθεί τις εξελίξεις, ότι κρατείται σε στρατιωτική εγκατάσταση μαζί με δύο συμβούλους του σε καλές συνθήκες και ότι είχε μαζί του μια «ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση» για το πώς «η Αίγυπτος μπορεί να προχωρήσει».

Η Αστον δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τη συζήτηση με τον Μούρσι και διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσίευσαν αιγυπτιακά ΜΜΕ ότι του μετέφερε «μια πρόταση ασφαλούς εξόδου» από την κράτηση και από την εξουσία βέβαια. Η πρόταση αυτή, κατά την ίδια εκδοχή, θα έδινε το περιθώριο «ελιγμού» και στην ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» σταδιακά να δώσουν τέλος στις διαμαρτυρίες και να δρομολογήσουν τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα παραμείνει παρούσα στην Αίγυπτο, με την επιστροφή σήμερα εκεί του απεσταλμένου της Μπερναντίνο Λεόν, προκειμένου να συνεχίσει τις «διαμεσολαβητικές προσπάθειες εξεύρεσης τάχιστης πολιτικής λύσης και αποκλιμάκωσης».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες (επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των Βρυξελλών ξεκινά από την επιδίωξή τους ν' αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στα τεκταινόμενα στη μεγαλύτερη αραβική χώρα, προκειμένου να ενισχύσουν και την ευρύτερη επιρροή τους), η ΕΕ «είναι η μοναδική στην οποία όλοι μιλούν». Την άμεση απελευθέρωση του Μούρσι, μετά την Αστον, ζήτησε, χτες, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επανέλαβε επίσης την έκκληση για «άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων». Χτες, πάντως, έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυναν και οι ΗΠΑ διά μέσου τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Αμυνας Χέιγκελ με το στρατηγό αλ Σίσι.

Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι τόνιζαν ότι θα επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους μέχρις ότου «αποκατασταθεί η νομιμότητα» και ετοιμάζονταν για τη «διαδήλωση του ενός εκατομμυρίου» στην οποία καλούσαν για χτες αργά το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της, υπό το στρατό, μεταβατικής κυβέρνησης Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μετά από συνάντηση με την Αστον, δήλωνε αισιόδοξος ότι «οι διαμαρτυρίες θα λήξουν ειρηνικά». Ο στρατός, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «αποφασιστικά» σε κάθε απόπειρα βίας ενώ ακόμη είναι νωπές οι σκηνές χάους των συγκρούσεων του Σαββάτου, στην περιοχή της καθιστικής διαμαρτυρίας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», όπου σκοτώθηκαν επισήμως 70 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μούρσι κατηγορείται για οργάνωση και συμμετοχή σε επιθέσεις κατά φυλακών την περίοδο των διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ το 2011 αλλά και για συνεργασία «με δυνάμεις από το εξωτερικό», κατηγορία που αναφέρεται στην παλαιστινιακή «Χαμάς». Η υπόθεση έχει προκαλέσει και ενδο-παλαιστινιακή ένταση καθώς εκπρόσωπος της «Χαμάς» χτες κατηγορούσε τη «Φατάχ» ότι «κατασκεύασε στοιχεία σε βάρος της "Χαμάς" για να την ενοχοποιήσει, τα οποία αξιοποιούνται τώρα σε βάρος και του Μούρσι».

  • Πέντε στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 36ωρο στα βόρεια της χερσονήσου του Σινά σε επιθέσεις ένοπλων ισλαμιστών κατά στρατιωτικών στόχων, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Βαθαίνει η πολιτική κρίση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Τυνησία με την αντιπολίτευση να επιμένει στη διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Λαϊκό Μέτωπο», Μουχάμαντ Μπράχμι, την περασμένη βδομάδα, η οποία προστέθηκε σε αυτήν του επικεφαλής του Μετώπου, Σόκρι Μπελαΐντ, στις αρχές Φλεβάρη. Υπέρ της διάλυσης της κυβέρνησης τάχθηκε χτες και η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, ζητώντας την άμεση αντικατάστασή της με μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης νέου Συντάγματος και σε νέες εκλογές.

Υπό τη συνεχιζόμενη πίεση, το ισλαμιστικό «Ενάχντα», που είναι ο κορμός της κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν τόσο το μικρότερο Κόμμα του Κογκρέσου για τη Δημοκρατία, του Προέδρου Μονσέφ Μαρζούκι, όσο και το «Ετακατόλ», φάνηκε, χτες το απόγευμα, να κάνει βήματα υποχώρησης. Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλί Λαραγιέντ, στο οποίο τόνιζε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η κυβέρνηση και ότι προκηρύσσονται ήδη εκλογές για τις 17 Δεκέμβρη, εκπρόσωποι του «Ενάχντα» διέρρεαν ότι το ισλαμιστικό κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διάλυση της υπάρχουσας κυβέρνησης και σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Το «Ενάχντα», όμως, αρνείται να διαλυθεί και η Βουλή, η οποία είναι συντακτική λόγω της εκπόνησης του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε χάος και κατάρρευση του κράτους. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών φάνηκε, χτες, να συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση και δεν επέμεινε στο ζήτημα της διάλυσης της Βουλής. Αντίθετα, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Μετώπου», το οποίο έχει αποσύρει από την περασμένη βδομάδα τους βουλευτές του όπως και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα, υποστήριζε χτες ότι δεν έχει νόημα να παραμένει εν ισχύι η Βουλή αφού ούτως ή άλλως έχει λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις πέραν του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί για την εκπόνηση του Συντάγματος και ήταν ο Δεκέμβρης του 2011. Ο Μούνγκι Ραχού ζήτησε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία έγκρισης του Συντάγματος και διενέργειας νέων εκλογών.

Το ήδη εκρηκτικό αυτό κλίμα ενέτεινε η δολοφονία εννιά Τυνήσιων στρατιωτών σε ενέδρα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε ενέδρα ένοπλων ακραίων ισλαμιστών κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαρκείς επιχειρήσεις του στρατού. Στη χώρα κηρύχθηκε πένθος ενώ ο Πρόεδρος Μαρζούκι απηύθυνε έκκληση ενότητας ενάντια σε όλους όσοι σχεδιάζουν, μέσα από τέτοιες πράξεις, το διχασμό του τυνησιακού λαού.

ΗΠΑ
Εκρήξεις σε εργοστάσιο προπανίου

ΦΛΟΡΙΝΤΑ.--

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια πολλαπλών εκρήξεων που σημειώθηκαν σε εργοστάσιο προπανίου για οικιακή χρήση, στην περιοχή Μπλου Ρίνο, της κομητείας Λέικ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές οι τέσσερις εκ των τραυματιών θεωρείται ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι ισχυρές εκρήξεις που διήρκεσαν για τουλάχιστον μία ώρα και ξεπέρασαν τις 100, είχαν σαν αποτέλεσμα να ανατιναχθεί η στέγη του εργοστασίου, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Τα αίτια των εκρήξεων ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, με τις αρχές να δηλώνουν ότι πραγματοποιούν έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με τις πρώτες δηλώσεις να αναφέρονται είτε σε ανθρώπινο λάθος είτε σε βλάβη του εξοπλισμού.

Στη μονάδα υπολογίζεται ότι βρίσκονταν 53.000 δοχεία προπανίου, τα οποία εξερράγησαν όλα, ενώ η Πυροσβεστική έπρεπε να περιμένει τέσσερις ώρες προκειμένου να πλησιάσει και να ξεκινήσει διαδικασίες κατάσβεσης της φωτιάς, δεδομένου ότι οι συνθήκες θεωρήθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες. Λόγω των εκρήξεων οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση κατοικιών που βρίσκονταν σε απόσταση 800 μέτρων από το εργοστάσιο, παρά το ότι η πυρκαγιά τελικά δεν απείλησε σπίτια.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός υπό την πίεση διαδηλώσεων

ΤΟΡΟΝΤΟ.--

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Σάμι Γιατίμ, σε άδειο τραμ του Τορόντο, ο οποίος φέρεται να ήταν οπλισμένος με μαχαίρι. Η διαθεσιμότητα ανακοινώθηκε υπό την πίεση των διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Τορόντο, με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης να δηλώνει ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις». Σε βίντεο που απεικονίζει το περιστατικό και ανέβηκε στο διαδίκτυο, αστυνομικοί εμφανίζονται να πυροβολούν εννιά φορές εναντίον του 18χρονου, μετά τη διαταγή να πετάξει το μαχαίρι, με αποτέλεσμα μαζικές αντιδράσεις. Η οικογένεια του Σ. Γιατίμ είχε μεταναστεύσει στον Καναδά από τη Συρία και ο 18χρονος είχε μόλις ολοκληρώσει τη φοίτησή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΗΠΑ
Ενοχος για κατασκοπεία ο Μάνινγκ, εν αναμονή ο Σνόουντεν

ΦΟΡΤ ΜΙΝΤ, ΜΟΣΧΑ.--

Ενοχος για κατασκοπεία, αλλά αθώος για την παροχή βοήθειας στον εχθρό κρίθηκε από το στρατοδικείο των ΗΠΑ ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο «Wikileaks». Σύμφωνα με την απόφαση του στρατοδικείου, ο Μπ. Μάνινγκ κρίθηκε ένοχος για τις 20 από τις 21 κατηγορίες που του απευθύνθηκαν, με τις ποινές που επισύρουν να φτάνουν και τα 100 χρόνια κάθειρξης. Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί η ποινή του και να παρθεί η απόφαση για το πόσα χρόνια κάθειρξης θα υποχρεωθεί να εκτίσει. Ο 25χρονος είχε αποδεχτεί ότι έδωσε έγγραφα στο «Wikileaks» απορρίπτοντας ωστόσο ότι βοήθησε τον εχθρό.

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδιακή Μεταναστευτική Υπηρεσία της Ρωσίας διαμηνύει στον πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, να μην περιμένει ότι θα λάβει τη ρωσική υπηκοότητα με διαδικασίες εξπρές, καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Βλαντιμίρ Μπουρόβ, δεν υπάρχει καμία νομική διαδικασία που να του το εξασφαλίζει αυτό. Ο Ε. Σνόουντεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση προσωρινού ασύλου στη Ρωσία, ενώ αξιωματούχοι της μεταναστευτικής υπηρεσίας λένε ότι μπορεί να αναγκαστεί να μείνει στο αεροδρόμιο της Μόσχας ακόμα και για έξι μήνες, καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει ανώτατο όριο παραμονής στη ζώνη μετεπιβίβασης. Οι ρωσικές αρχές, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερης σημασίας από τον Ε. Σνόουντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ