ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Σφοδρές αντιδράσεις και πυρετώδεις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης αφήνει η Ουάσιγκτον

Η Νότια Κορέα προχώρησε χτες σε νέες ασκήσεις, ετοιμάζοντας κι άλλες μαζί με τις ΗΠΑ

Copyright 2017 The Associated

Η Νότια Κορέα προχώρησε χτες σε νέες ασκήσεις, ετοιμάζοντας κι άλλες μαζί με τις ΗΠΑ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΣΕΟΥΛ- ΜΟΣΧΑ.- ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα ορμή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ήδη δρομολογημένους, στο φόντο βαθιών γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλα κέντρα όπως η Κίνα και η Ρωσία, δίνουν οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Την Κυριακή, οι αρχές της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν με επιτυχία σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, μιλώντας για «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος που αναπτύσσει η χώρα, καταγγέλλοντας τις εντεινόμενες στρατιωτικές προκλήσεις Ουάσιγκτον και συμμάχων της. Σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, πρόκειται για βόμβα που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η νέα δοκιμή έγινε ελάχιστες μέρες μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση, την περασμένη Τρίτη 29 Αυγούστου, πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που ξεκίνησε από τη ΛΔ Κορέας και πέταξε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, διανύοντας μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων και ενεργοποιώντας το σύστημα συναγερμού «J-Alert» στην ιαπωνική νήσο Χοκάιντο.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που προκλήθηκε την Κυριακή (το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, USGS, μίλησε για 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) έκανε εκπροσώπους των αμερικανικών, ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών αρχών να δηλώνουν ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ήταν βόμβα υδρογόνου, αν και εξακολουθούμε να διενεργούμε αναλύσεις», όπως είπε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Την ετοιμότητα των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα διαμήνυσε ο υπουργός Αμυνας Τζ. Μάτις, μετά από σύσκεψη στο Λευκό Οίκο

Copyright 2017 The Associated

Την ετοιμότητα των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα διαμήνυσε ο υπουργός Αμυνας Τζ. Μάτις, μετά από σύσκεψη στο Λευκό Οίκο
Οι εξελίξεις είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης απειλών και ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα, και το στρατιωτικό. Οι ευρείας κλίμακας ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, «Ulchi Guardian Freedom», ολοκληρώθηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη. Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν δραστικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, όπως δείχνουν για παράδειγμα η άφιξη - από την περασμένη άνοιξη ακόμα - του αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson» αλλά και του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS Michigan», οι συνεχιζόμενες ασκήσεις των ΗΠΑ και με την Ιαπωνία, η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» (THAAD) κ.λπ. Αλλωστε, μια μέρα πριν τη νέα δοκιμή της ΛΔ Κορέας, το Σάββατο, ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον - Σεούλ, με αντικείμενο την «επιστροφή» αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα, αλλά και παζάρια για την αναθεώρηση παλιότερων περιορισμών στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ (π.χ. για το βεληνεκές της). Το θέμα αυτό είχαν συζητήσει την περασμένη βδομάδα και οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, σε συνάντηση προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Την ίδια στιγμή, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς προχώρησαν σε νέες ασκήσεις, ως απάντηση και στη νέα δοκιμή της ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος - επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ προστέθηκε ότι άμεσα ετοιμάζονται και νέες ασκήσεις μαζί με τις ΗΠΑ.

Αλλωστε, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε - ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στην Πιονγιάνγκ, λέγοντας ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα». Ορισμένα πρακτορεία, όπως το αμερικανικό «Ρόιτερς», μετέδωσαν ότι ήδη η Σεούλ ζήτησε από την Ουάσιγκτον να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Χερσόνησο, ενώ στελέχη του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας εκτιμούσαν δημόσια ότι «βλέπουμε ενδείξεις για περισσότερες πιθανές βαλλιστικές δοκιμές». Ακόμα, ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των τελευταίων τεσσάρων εκτοξευτήρων που εκκρεμούσαν για να αναπτυχθεί πλήρως στη χώρα η THAAD.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στη Νέα Υόρκη, χτες το πρωί (τοπική ώρα) συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζοντας ακόμα μια φορά ομόφωνα τη νέα δοκιμή της Πιονγιάνγκ, χωρίς ωστόσο απόφαση για νέες κυρώσεις, προς το παρόν.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χάλεϊ υποστήριξε ότι η ηγεσία της ΛΔ Κορέας «επιζητά πόλεμο» και ότι «ο πόλεμος δεν είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν. Δεν το επιθυμούμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη. Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους και την επικράτειά μας». Φωτογραφίζοντας ουσιαστικά χώρες όπως η Κίνα, είπε ότι όσοι διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη ΛΔ Κορέας βοηθούν τις «επικίνδυνες πυρηνικές της επιδιώξεις» και ότι η Ουάσιγκτον θα «κυκλοφορήσει» σχέδιο νέων κυρώσεων που υποστηρίζει, με στόχο αυτό να εγκριθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια τόνισε ότι «ο κίνδυνος της ανάφλεξης έχει μπει σε μια περίοδο "θερμότερη" από ποτέ». Σύμφωνα με το ITAR-TASS, προειδοποίησε για τους κινδύνους «λύσης» του ζητήματος με στρατιωτικά μέσα και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν «αυτοέλεγχο» και να «απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να φέρουν νέα κλιμάκωση των εντάσεων», επικαλούμενος πάλι τον ρωσοκινεζικό «οδικό χάρτη» για την πολιτική διευθέτηση της έντασης (που προβλέπει διακοπή στρατιωτικών ασκήσεων από όλες τις πλευρές στη Χερσόνησο).

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε διαβουλεύσεις εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και «άλλων σχημάτων», συμπληρώνοντας σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων ότι «μέχρι τώρα, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν οδήγησαν σε θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα». Επίσης, από το περιθώριο της Συνόδου των BRICS, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε: «Εκείνοι που είναι ισχυρότεροι και εξυπνότεροι θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη», προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στην επέκταση του συστήματος THAAD και ότι «αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα δικής μας αντίδρασης, σχετικά με τις στρατιωτικές ισορροπίες».

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Την Κυριακή, αιχμηρά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επίθεσης των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας απάντησε «θα δούμε». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ εξετάζουν, μαζί με άλλες επιλογές, τη διακοπή του εμπορίου με κάθε χώρα που συναλλάσσεται οικονομικά με τη ΛΔ Κορέας», αλλά και ότι «η Βόρεια Κορέα είναι ένα αδίστακτο έθνος που έχει γίνει μεγάλη απειλή, αλλά και αμηχανία για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με μικρή επιτυχία». Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν δήλωσε στο «Fox News» πως «αν οι (διάφορες) χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά».

Χτες, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με ανώτατα στελέχη και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά από αυτήν, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις είπε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε για «πολλές στρατιωτικές επιλογές» που υπάρχουν για την «αντιμετώπιση» των απειλών από τη ΛΔ Κορέας και επανέλαβε τα περί «ατσάλινης» δέσμευσης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ. «Κάθε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείας ή τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Γκουάμ (σ.σ. στον Ειρηνικό, με κρίσιμες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις) ή των συμμάχων μας θα συναντήσει μια ευρεία στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση αποτελεσματική και δυσβάσταχτη».

Από τη μεριά της Κίνας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε δημοσιευτεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που σημείωνε ότι «η ΛΔ Κορέας αγνόησε την ευρεία αντίδραση της διεθνούς κοινότητας» και εξέφραζε την «αποφασιστική αντίθεση» της κινεζικής κυβέρνησης, καλώντας την Πιονγιάνγκ να σταματήσει «να κάνει λανθασμένες κινήσεις που θα επιδεινώσουν την κατάσταση και που δεν εξυπηρετούν ούτε τα δικά της συμφέροντα, επιστρέφοντας στην οδό της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διαλόγου». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ - σύμφωνα με το «Σινχουά» - σε δηλώσεις του τόνισε ότι η χρήση βίας δεν αποτελεί επιλογή για τη «λύση» του ζητήματος της Χερσονήσου, εκτιμώντας όσες χώρες ζητούν «ειρηνική διευθέτησή» του.

Στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική των κυρώσεων», καλώντας «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά».

Στο Βερολίνο, ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας ενημέρωνε ότι η Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και από κοινού «εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας».

Στο Παρίσι, ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν ζητούσε τη «μέγιστη αυστηρότητα από τη διεθνή κοινότητα», επαναλάμβανε «τη στήριξη στους συμμάχους και εταίρους» στην περιοχή, αλλά και «ευχόταν» «μια ενιαία και σαφή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επανέλαβε έκκληση για νέα μέτρα, «περιλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμού εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων και της εξέτασης επειγόντως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (του ενδεχομένου επιβολής) νέων κυρώσεων».

Τέλος, η Πρόεδρος της Ελβετίας Ντόρις Λόιταρντ μετέφερε την ετοιμότητα της χώρας της να φιλοξενήσει ως «μεσολαβητής» διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών, για την «επίλυση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα». «Πραγματικά έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ευθύνη», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ