ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Να γίνει η αγανάκτηση αγώνας...

Με τους εργαζόμενους έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΟΤ μίλησε χτες ο Δ. Κουμπούρης, καλώντας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η φωνή των συνδικαλιστών της Επιτροπής Αγώνα και των στελεχών του ΠΑΜΕ ακούγεται και αυτή τη βδομάδα στα γιαπιά και τα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις και στις δημόσιες υπηρεσίες. Με δεκάδες συγκεντρώσεις και περιοδείες, με την προκήρυξη στο χέρι και το υπόμνημα για τη συγκέντρωση υπογραφών, και αυτή η βδομάδα ξεκίνησε «αγωνιστικά». Στόχος, η όσο γίνεται πιο πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων, η συσπείρωσή τους στην Επιτροπή αλλά και η συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 14 του Μάρτη στο Πεδίον του Αρεως.

«Η προάσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι υπόθεση όλου του λαού, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, διαφορετικά η υγεία και η σύνταξη θα μετατραπούν σε εμπόρευμα που θα πληρώνει ο εργαζόμενος από την τσέπη του». Με αυτά τα λόγια ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά σχέδια, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στο εργοτάξιο του ΥΠΕΧΩΔΕ στις Τρεις Γέφυρες.

Ο Δ. Κουμπούρης ανέδειξε στην ομιλία του ότι σκοπός της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου είναι να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το κόστος της ασφάλισης. Επισήμανε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες συμμετέχουν σε έναν υποτιθέμενο «κοινωνικό διάλογο», που νομιμοποιεί τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια, και ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όχι μόνο δεν ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά αντίθετα προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν. Καταλήγοντας υπογράμμισε τη σημασία του ενωμένου αγώνα καλώντας τους εργαζόμενους να απαιτήσουν: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή, να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση των συνδικαλιστικών ηγεσιών με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Στη συνέχεια μίλησε ο Θύμιος Κιάμος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, τονίζοντας ότι αντί η ανάπτυξη της τεχνολογίας να χρησιμοποιηθεί για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, επιδιώκουν να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 ίσως και στα 70 χρόνια. Αναφερόμενος στο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών επισήμανε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να ακούμε τις φωνές που τόσα χρόνια μας κοροϊδεύουνε και να ακούσετε τις δικές μας φωνές, τις φωνές του αγώνα».

Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου έθεσαν εκτός από το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλα ζητήματα, όπως της εκχώρησης σε ιδιώτες εργολάβους λειτουργικών αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, της υγιεινής στους χώρους δουλιάς και των προβλημάτων που δημιουργεί η χρήση παλιών μηχανημάτων.

Στον ΕΟΤ

«Η μόνη λύση είναι ο αγώνας. Είναι σκληρός και δύσκολος μα αποτελεί τη μόνη διέξοδο για να υπερασπιστούμε την Κοινωνική Ασφάλιση πλαισιώνοντας την Επιτροπή Αγώνα που συστήθηκε γι' αυτό το σκοπό», ήταν η απάντηση του Δήμου Κουμπούρη στο ερώτημα των εργαζομένων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), «πώς θα υπερασπίσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δε δραστηριοποιούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση». Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση δηλώνοντας πως πληρώνουν ήδη αρκετά από την τσέπη τους.

Σήμερα στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στον ΟΑΕΔ, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», στη ΔΕΗ Ελευσίνας, στο κεντρικό της Αγροτικής, στους Δήμους Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ερυθραίας και Μελισσίων και σε επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ «ΧΙΛΤΟΝ»
ΟΧΙ στην αδράνεια

Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Χ. Κατσώτη, μίλησε με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου

Οι εργασιακές σχέσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν από τις πρώτες στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως με τη διατήρηση χιλιάδων ανασφάλιστων εργαζόμενων, δημιουργώντας αγωνία σε όλο τον κλάδο. Αυτή την ίδια αγωνία και το ενδιαφέρον για το ασφαλιστικό τους μέλλον λόγω των κυβερνητικών σχεδίων εξέφρασαν, χτες, και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Χίλτον», κατά τη διάρκεια περιοδείας εκεί αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη. Η ανακοίνωση - κάλεσμα της επιτροπής αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση για το συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη, μοιράστηκε χέρι - χέρι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των εργαζομένων και η συζήτηση έδωσε το μέγεθος της ανησυχίας των εργαζομένων για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και τι πρέπει να γίνει για να μπει φρένο σ' αυτές τις επιδιώξεις. Πεποίθηση όλων των εργαζομένων ήταν ότι πρέπει να αγωνιστούν για να διατηρήσουν την κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης. Εκδηλή ήταν όμως η ανησυχία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς το ξενοδοχείο θα κλείσει σύντομα για ανακαίνιση και η καλύτερη πρόβλεψη είναι να βρεθούν όλοι σε διαθεσιμότητα.

«Είναι στο χέρι όλων των εργαζόμενων να μην προχωρήσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, από το οποίο δε θα εξαιρεθεί κανένας. Γι' αυτό πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα αντισταθούμε», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, μιλώντας στους εργαζόμενους.

«Τα σχέδια αναδιάρθρωσης της κοινωνικής ασφάλισης, συνέχισε, έχουν στόχο τα όρια ηλικίας, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών που αφορά το 80% των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει την κοινωνική ασφάλιση στους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας τους εργοδότες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».

«Αν αδρανήσουμε, αν δεν αγωνιστούμε και δε δηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Πρέπει να απαιτήσουμε από τη ΓΣΕΕ να σταματήσει το παιχνίδι που παίζει στις πλάτες μας με τη συμμετοχή της στο κοινωνικό διάλογο. Πρέπει να οργανώσουμε την αντίδρασή μας γιατί ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης είναι αναντικατάστατος» σημείωσε.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Σημαντικό βοήθημα για κάθε εργάτη

«Η γνώση είναι δύναμη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης». Αυτή η φράση - σύνθημα προδίδει το πόσο σημαντική ήταν η παρουσίαση της μελέτης του ΚΜΕ «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», για τους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν στη χτεσινή εκδήλωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κυπραίος, γραμματέας της Αχτίδας, προλογίζοντας την παρουσίαση, επισήμανε ότι η γνώση της κατάστασης της εργατικής τάξης είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πάλης της και την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής, που είναι η κατάκτηση της εξουσίας και η εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Γι' αυτό, συνέχισε, η Αχτίδα έκανε και θα συνεχίσει να κάνει μια σημαντική προσπάθεια διάδοσης του βιβλίου στους εργάτες.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΚΜΕ, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης. Στην ομιλία του, τόνισε ότι η κυριότερη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας είναι η εργατική τάξη, γι' αυτό και η μελέτη της κατάστασής της αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για ένα επαναστατικό κόμμα. Η μελέτη αυτή, υπογράμμισε, αποσκοπεί στο ν' αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα, ώστε η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει τη θέση της στην καπιταλιστική κοινωνία και τους όρους που θα την ωθήσουν στη χειραφέτησή της. Συνεχίζοντας την ομιλία του, κατέδειξε ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στοχεύουν στη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και στην ταυτόχρονη αύξηση της συσσώρευσης του κεφαλαίου, γεγονός που επιφέρει και τη συσσώρευση της εξαθλίωσης. Ακόμα, τόνισε ότι οι σύγχρονες παραγωγικές δυνάμεις ενσωματώνουν μεγάλη δυνατότητα διανοητικής εργασίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην παραγωγή δεν ανήκουν στην εργατική τάξη.

Καταλήγοντας ο Π. Γεωργιάδης ανέφερε διάφορες απόψεις που ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά μόνο για την «έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα». Απαντώντας, τόνισε, ότι η όξυνση των καθημερινών προβλημάτων αναδεικνύει όλο και περισσότερο ότι δεν μπορούν να λυθούν, αν η εργατική τάξη δεν κατακτήσει την εξουσία. Ακολούθησε συζήτηση και πολλοί εργαζόμενοι έκαναν ερωτήσεις, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για τα ζητήματα αυτά.

Ξυλοδαρμός σε συνδικαλιστές!

Τη βία επιστράτευσαν ενάντια σε κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλη της απερχόμενης διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στο «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» και άνθρωποι της εργοδοσίας, επειδή κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του σωματείου, το κλιμάκιο θέλησε να μιλήσει με τον δικαστικό αντιπρόσωπο!

Η απερχόμενη διοίκηση και ο πρόεδρος του σωματείου Πολυμενάκος ζήτησαν από το κλιμάκιο να φύγει από το χώρο της συνέλευσης, με όλο και πιο αχαρακτήριστο τρόπο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εδώ είναι δικό μας το σωματείο, δε σας έχει εξουσιοδοτήσει κανείς» και άλλα. Οταν το κλιμάκιο θέλησε να περιμένει για να μιλήσει με τον δικαστικό, τα «αίματα» άναψαν και άρχισε ο ξυλοδαρμός και το πέταγμα των συνδικαλιστών έξω από το χώρο!

«Στόχος είναι να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι για να περάσει το κλίμα ότι εκεί μέσα γίνεται ό,τι θέλει ο εργοδότης και οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών», τόνισε στο «Ρ» ένας από τους συνδικαλιστές που δέχτηκαν επίθεση, ο Δ. Φαφαλιός, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. «Συνυπεύθυνοι είναι και ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θ. Βασιλόπουλος, οι οποίοι - μέσω τηλεφώνου - έκριναν ότι δεν έπρεπε να ήμαστε εκεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ