ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Χορός» ενστάσεων
  • Σήμερα, πιθανόν, θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση ένστασης της υπεράσπισης για «κακή σύνθεση του δικαστηρίου»

Οι δικαστές της πολύκροτης δίκης

Eurokinissi

Οι δικαστές της πολύκροτης δίκης
Πιθανότατα σήμερα θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, για το αν θα επιτραπεί ή θα απαγορευτεί η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης των 19 κατηγορουμένων ως μελών της «17Ν». Εν τω μεταξύ χτες η διαδικασία εισήλθε και στη συζήτηση δεύτερης ένστασης από μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης για «κακή σύνθεση του δικαστηρίου». Να σημειωθεί ότι και οι δύο ενστάσεις εδράζονται σε διατάξεις του πρόσφατου νόμου (3090/02), που δημοσιεύτηκε έξι μέρες πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για τους κατηγορούμενους ως μέλη της «17 Νοέμβρη».

Αναφορικά με το ζήτημα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, η σχετική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί χτες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων, για το θέμα, των συνηγόρων υπεράσπισης. Ομως ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης επικαλέστηκε αδυναμία δική του- και κατ' επέκταση των υπολοίπων δικαστών να λάβουν θέση- προτού μελετήσουν προσεχτικά τα νομικά επιχειρήματα τόσο αυτών που τάχθηκαν υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης όσο κι εκείνων που ήταν αρνητικοί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί παρά μόνο εάν η σχετική νομοθεσία που αναφέρεται σ' αυτήν κριθεί αντισυνταγματική. Κι ακριβώς αυτό ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης από το δικαστήριο, όταν υπέβαλαν τη σχετική ένσταση.

Υπέρ και κατά

Βασικό επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης για την αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι ότι αυτός παραβιάζει τη συνταγματική διάταξη της δημόσιας δίκης (άρθρο 93 παρ. 2). Στο επιχείρημα αυτό προστέθηκαν και άλλα, όπως το γεγονός ότι ο νόμος που απαγορεύει ουσιαστικά τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη φτιάχτηκε ειδικά γι' αυτή τη δίκη. Παράλληλα, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Γ. Κούρτοβικ, σημείωσε στη χτεσινή της ομιλία ότι η δίκη αναπαράγεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα καθημερινά μόνο που στη θέση των δικαστών, όπως είπε χαρακτηριστικά, «βρίσκονται ο κ. Τράγκας, ο κ. Κακαουνάκης και άλλοι», γεγονός που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω της πλήρους ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των εργασιών της. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της δίκης δίνεται η δυνατότητα στα κανάλια να φτιάχνουν την εικόνα που θέλουν. «Η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης - είπε- είναι αντίλογος στην τηλεοπτική παρέμβαση που κάνουν τα ΜΜΕ».

Ακόμη και η πολιτική αγωγή «διχάστηκε» στο θέμα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, καθώς αρκετοί από τους δικηγόρους τάχθηκαν υπέρ της μετάδοσης της δίκης από την τηλεόραση, γεγονός που αποδεικνύει πόσο έωλα ήταν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για απαγόρευση μετάδοσης της δίκης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Μεταξύ αυτών που υποστήριξαν ότι η δίκη πρέπει να μεταδοθεί από την τηλεόραση είναι οι συνήγοροι της οικογένειας του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, ο Γιώργος Πέτσος και οι συνήγοροι των ανδρών της προσωπικής του φρουράς, που τον συνόδευαν όταν δέχτηκε την επίθεση από τη «17 Νοέμβρη», ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαδημητρίου, που παρίσταται ως εκπρόσωπος των τραυματιών αστυνομικών από τη συμπλοκή των Σεπολίων, αλλά και για την επίθεση που ο ίδιος είχε δεχτεί από την οργάνωση, οι συνήγοροι του Γ. Παλαιοκρασσά, του Κ. Περατικού κλπ.

Παρέμβαση υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης για λόγους αρχής, όπως είπε, έκανε και ο κατηγορούμενος Γ. Σερίφης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει κανένα προσωπικό συμφέρον απ' αυτό, ότι έχει ταλαιπωρηθεί από τα ΜΜΕ κι ότι έξω από το σπίτι του εδώ και οχτώ μήνες βρίσκονται, όχι κλούβες της αστυνομίας, αλλά κλούβες των καναλιών.

Κατά της τηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης τάχθηκαν - μεταξύ άλλων - συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στις δολοφονίες Μπακογιάννη, Αθανασιάδη - Μποδοσάκη, Μομφεράτου, Θ. Αξαρλιάν, Μ. Βρανόπουλου, καθώς και στην επίθεση κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ. Επίσης, ίδια στάση κράτησαν και οι εντολείς των οικογενειών Αμερικανών και Τούρκων θυμάτων της «17Ν», του Στίβεν Σόντερς, του επιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά της κάλυψης έχει ταχθεί και ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου καθώς και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Βασίλης Μαρκής, ο οποίος μιλώντας χτες παρατήρησε πως δημοσιότητα υπάρχει μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η πόρτα της αίθουσας είναι ανοιχτή. Ακόμη κατηγόρησε κάποιους συνηγόρους που δίνουν συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ και απείλησε πως αν θα επαναληφθεί αυτό την επόμενη φορά θα αναφερθεί ονομαστικά.

Ενσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου

Για φαλκίδευση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και για φωτογραφική ρύθμιση έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης στην ένσταση που υπέβαλαν για μη νόμιμη σύνθεση του δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι με το νόμο 3090/02 που δημοσιεύτηκε έξι ημέρες πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», παραβιάζονται βασικές αρχές του Συντάγματος.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι:

  • Η σύνθεση του δικαστηρίου δεν είναι νόμιμη. Παραβιάζεται το δικαίωμα του κατηγορούμενου να έχει τον φυσικό του δικαστή. Μέχρι τώρα η κλήρωση στο Εφετείο Αθηνών γίνονταν μεταξύ 230-240 δικαστών, ενώ στη δίκη των κατηγορούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» έγινε μεταξύ 30 δικαστών, αφού προηγούμενα ακολουθήθηκε η διαδικασία της προεπιλογής.
  • Δεν έχουν καθοριστεί κριτήρια για την προεπιλογή των δικαστών. Χαρακτηριστικά, ο Αρ. Οικονομίδης είπε ότι προτιμώ ένα μέτριο δικαστή από κλήρωση παρά ένα πολύ καλό δικαστή με το σύστημα της προεπιλογής.
  • Ο νόμος για την προεπιλογή των δικαστών είναι φωτογραφικός, πρόκειται για ad hoc και ψηφίστηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις.
  • Είναι υποτιμητικό να προεπιλέγονται κάποιοι δικαστές και να εμφανίζεται το φαινόμενο της δημιουργίας δύο κατηγοριών δικαστών. Εκείνοι που μπορούν να φέρουν σε πέρας μια δίκη, όπως της «17 Νοέμβρη» και δικαστές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  • Η κλήρωση των δικαστών ήταν μια κατάκτηση του δικαιικού μας συστήματος.
  • Στην περίπτωση της προεπιλογής των δικαστών παραβιάζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.
ΔΣΑ
Συστάσεις στους δικηγόρους της δίκης

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός και Δ. Βερβεσός με επιστολή τους προς όλους τους δικηγόρους της δίκης (υπεράσπιση και πολιτική αγωγή) ζητούν να μην αναπαράγουν τη δίκη στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ηγεσία του ΔΣΑ αναφέρει ότι «η μεταφορά των δικών από τις αίθουσες των δικαστηρίων στα ΜΜΕ και η αντιπαράθεση των δικηγόρων προς υπεράσπιση των εντολέων τους δε συνάδει με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή, δε συμβάλλει στην προάσπιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά και συνιστά αμφισβήτηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών και της αξιόπιστης κρίσης της Δικαιοσύνης».

Ο ΔΣΑ καλεί τους δικηγόρους κατά κύριο λόγο που συμμετέχουν στη δίκη, να περιφρουρήσουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης και να δικαιώσουν τη θεσμική αποστολή την οποία ο νόμος τους αναθέτει και οι εντολείς τους εμπιστεύτηκαν.

Παραλειπόμενα της τρίτης ημέρας

Στο μεταξύ με την έναρξη των εργασιών της χτεσινής ημέρας, ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί, που βρίσκονται πίσω από τους κατηγορουμένους για να μπορούν οι δικηγόροι να συνεργάζονται μαζί τους. Στο θέμα αυτό ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης επιφυλάχτηκε, λέγοντας ότι θέλει να το σκεφτεί διότι πρέπει να προστατευτεί η ασφάλεια των κατηγορουμένων.

Σ' ένα διάλειμμα της δίκης ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τον Τύπο. «επί 8 μήνες - είπε στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες - με βγάλατε αρχηγό της "17 Νοέμβρη". Δε θα με βγάλετε τώρα αρχηγό και με τις κραυγές σας. Επί 8 μήνες δεν υπάρχει άνθρωπος που να στιγματίστηκε περισσότερο από εμένα».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετά από αίτημα του Ν. Παπαδάκη, συνηγόρου του Θ. Ψαραδέλη, ζήτησε από τους αστυνομικούς να επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο του κοινού στη δικαστική αίθουσα - εφόσον υπάρχουν ελεύθερες θέσεις- για να διασφαλίζεται και απ' αυτή την πλευρά ο δημόσιος χαρακτήρας τη δίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ