ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Από κινητοποίηση εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβρη ενάντια στους νόμους της κυβέρνησης Μακρόν για τα Εργασιακά

Copyright 2017 The Associated

Από κινητοποίηση εργαζομένων τον περασμένο Σεπτέμβρη ενάντια στους νόμους της κυβέρνησης Μακρόν για τα Εργασιακά
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στη Γαλλία, με απόφαση δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων από διάφορους τομείς (Εκπαίδευση, Υγεία κ.τ.λ.).

Χτεσινά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για πάνω από 130 συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν μεταξύ άλλων στις μαζικές απολύσεις που η κυβέρνηση Φιλίπ - Μακρόν προετοιμάζει, που σε όλη την επόμενη πενταετία θα φτάσουν τις 120.000, στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στέλνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που έχει ως εξής:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ΠΑΜΕ, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας και έχει στη δύναμή του εκατοντάδες συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στο Δημόσιο της Γαλλίας, που προχωρούν σε απεργία στις 10 Οκτώβρη.

Συνάδελφοι, η συνέχιση των μεγάλων κινητοποιήσεων των Γάλλων εργαζομένων των προηγούμενων ημερών, η νέα απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο δείχνει το δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φρένο στην αντεργατική επίθεση, που προωθείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και έχει ως στόχο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο μόνος δρόμος είναι ο συνεχής ταξικός αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αυτών που δουλεύουν και παράγουν τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει σήμερα. Κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που μας ζητούν να ζούμε με λιγότερα. Κόντρα σε όσους μας ζητούν να θυσιάσουμε τα δικαιώματά μας για την "ανάπτυξη" και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Κόντρα σε αυτούς που μιλάνε για αγώνες, αλλά ο ρόλος τους είναι να οδηγούν τους εργαζόμενους σε "κοινωνικούς διάλογους" για να παραδώσουν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουμε ανάγκη να συντονίσουμε τον αγώνα μας πανευρωπαϊκά. Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΣΕΣ και όλοι μαζί να δράσουμε από κοινού με στόχους:

  • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις,
  • Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Να προστατέψουμε το δικαίωμα στην απεργία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Το ΠΑΜΕ είναι ανοιχτό να συντονιστεί και να δράσει συντροφικά, με όλα τα αγωνιστικά συνδικάτα στην Ευρώπη.

Ζητώ οι εργαζόμενοι της Γαλλίας! Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό σας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζει τις απειλές η Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Παράλληλα με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οξύνονται και οι απειλές σε βάρος του κυπριακού λαού, καθώς η λύση του Κυπριακού παραμένει μοχλός προώθησης ευρύτερων αντιλαϊκών επιδιώξεων, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.

Ετσι, μετά τις δηλώσεις του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί με την Τουρκία έως ακόμα και την «παραχώρηση» των αρμοδιοτήτων για άμυνα και εξωτερική πολιτική στην Αγκυρα, τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ρετζέπ Ακντάγ, για να επιβεβαιώσει πως «στο τραπέζι» βρίσκονται όντως και προτάσεις περί προσάρτησης των Κατεχομένων. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου, ο Ακντάγ είπε πως «έγινε μια δήλωση ότι "κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει"» και πως «η Τουρκία και η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" θα καθίσουν και στο πλαίσιο αυτής της ιδέας και άλλων παρόμοιων ιδεών θα πάρουν επιτέλους μια πολιτική απόφαση». Την ίδια στιγμή, ο Ακντάγ δεν παρέλειψε να τροφοδοτήσει και όλο το παζάρι, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση συμφωνίας για το Κυπριακό θα μπορεί και ο «ελληνοκυπριακός τομέας νότιας Κύπρου» να χρησιμοποιεί το νερό που φτάνει στο ψευδοκράτος από την Τουρκία (μέσω υποθαλάσσιου δικτύου που εγκαινιάστηκε, σηματοδοτώντας την ενεργότερη «παρουσία» της Αγκυρας στο νησί).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μπροστά στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 28 Γενάρη 2018 στην Κύπρο, όλα τα κόμματα εντείνουν την καμπάνιά τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του μήνα, ο σημερινός Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης (που θα είναι πάλι υποψήφιος με τη στήριξη του ΔΗΣΥ), συγκεντρώνει 32%, ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος (εκτός από το κόμμα του το ΔΗΚΟ την υποψηφιότητά του στηρίζει και η ΕΔΕΚ) με 22% και τρίτος έρχεται ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, με 16%.

Να σημειωθεί ότι, πρόσφατα, εγκρίθηκε και η δημιουργία νέου κόμματος με τον τίτλο «Εγώ ο Πολίτης», με σημείο αναφοράς τους ρωσόφωνους της Κύπρου. Σε συνέντευξή τους, στελέχη του κόμματος προτάσσουν την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά, δηλώνουν ότι «είμαστε σε επαφές με πολλούς επιχειρηματίες» που «ενστερνίζονται τις ανησυχίες μας και επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή που επιθυμούμε να φέρουμε».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σκληρά παζάρια με φόντο ενδοκυβερνητικές κόντρες...

Ενώ το Λονδίνο κηρύσσεται «πρωτεύουσα της φτώχειας» από το ίδρυμα «New Policy Institute»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι τριβές και οι δυσκολίες στα παζάρια μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 και 20 τρέχοντος μηνός, κατά την οποία οι άλλες 27 χώρες - μέλη αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να μη δεχτούν το βρετανικό αίτημα να ξεκινήσουν παράλληλες διαπραγματεύσεις και για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων με αφορμή το νέο γύρο συνομιλιών, υποστήριξε πως «η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο» της ΕΕ, δηλώνοντας «αισιόδοξη» για μία «θετική υποδοχή» στο αίτημα του Λονδίνου για παράλληλες διαπραγματεύσεις με στόχο τον καθορισμό των διμερών εμπορικών σχέσεων. Η ίδια κάλεσε τους ομολόγους της στην ΕΕ «να αποδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες» και να φανούν «ευέλικτοι» ώστε να εγκρίνουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν συμμερίζονται την «αισιοδοξία» της Βρετανίδας πρωθυπουργού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης βδομάδας «οι άλλοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρουν κάποια θετικά στοιχεία» και να δώσουν στη Μέι κάποιες ελπίδες για κοινή πλατφόρμα, όμως δεν θα ανάψουν το «πράσινο φως» για παράλληλες διαπραγματεύσεις που θα ρυθμίσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ΕΕ φαίνεται να γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικές απέναντι στην όποια απόπειρα των Βρετανών διαπραγματευτών να διασπάσουν τη μέχρι τώρα εικόνα της «ισχυρής ενότητας», ενώ δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι είναι ήπιοι απέναντι στη Μέι.

Η Μέι, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ιδίως μετά το κομματικό συνέδριο της περασμένης βδομάδας, που έκλεισε με επεισοδιακό τρόπο. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 30 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, που θέλουν η Μέι να απομακρυνθεί από την ηγεσία των Τόρις.

Πρωτεύουσα της φτώχειας το Λονδίνο...

Ενώ μαίνεται η κόντρα Λονδίνου - Βρυξελλών, ο βρετανικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει το βαρύ τίμημα των πολιτικών που εφαρμόζονται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες έκθεση του βρετανικού ιδρύματος πολιτικής «New Policy Institute» διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Λονδρέζους (οι περισσότεροι εργαζόμενοι!) ζουν στη φτώχεια εξαιτίας των στάσιμων μισθών και της ταχείας αύξησης των ενοικίων.

Η έκθεση επισημαίνει πως στο Λονδίνο 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, εκ των οποίων 1.300.000 εργάζονται. Τονίζεται ακόμη πως ένας φτωχός ενήλικας που ζει μόνος του κερδίζει λιγότερες από 144 στερλίνες (161 ευρώ) τη βδομάδα μετά την αφαίρεση των φόρων και του κόστους στέγασης, ενώ μια μέση τετραμελής οικογένεια έχει λιγότερες από 347 στερλίνες (455 ευρώ) για να δαπανήσει για όλο το υπόλοιπο κόστος ζωής. «Παρά τη λαμπρή ευημερία και τους προνομιούχους, το Λονδίνο παραμένει η πρωτεύουσα της αγγλικής φτώχειας, η οποία οφείλεται κυρίως στα υψηλά ενοίκια που πληρώνουν τα μισά απ' όλα τα νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο», λέει ο Ανταμ Τίνσον του «New Policy Institute», προσθέτοντας ότι τα μισθώματα στις εργατικές κατοικίες αυξήθηκαν κατά περίπου 30% τα πέντε τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι μέσες τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο υπερτετραπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενώ οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά ένα κλάσμα αυτού του ποσού.

ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις ενάντια σε νέες κυρώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ, με φόντο τα σχέδια της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σκληρύνει τις στάσεις και τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με διάφορα προσχήματα.

Χτες το Ιράν προειδοποίησε με «συντριπτική απάντηση» τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που υλοποιήσουν τις απειλές τους και χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τους «Φρουρούς της Επανάστασης», που είναι οι επίλεκτες δυνάμεις του ιρανικού στρατού. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας αφενός ότι σε μία τέτοια περίπτωση η αντίδραση της Τεχεράνης θα είναι «σκληρή, αποφασιστική και συντριπτική», αφετέρου ότι ο αμερικανικός στρατός θα αντιμετωπιστεί από το Ιράν «οπουδήποτε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους"». Ο Κασεμί μάλιστα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες εσφαλμένης απόφασης» αν συμπεριλάβουν τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί υπερασπίστηκε την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι ούτε ο Τραμπ «ούτε κανένας άλλος» δεν θα μπορούσε να την υποβαθμίσει. «Στις διαπραγματεύσεις και στη συμφωνία έχουμε ρυθμίσει ζητήματα και πλεονεκτήματα τα οποία δεν είναι αναστρέψιμα. Κανείς δεν μπορεί να τα ανακαλέσει, ούτε ο κύριος Τραμπ, ούτε κανένας άλλος... Ακόμα κι άλλοι 100 Τραμπ να υπήρχαν στον κόσμο, τα πλεονεκτήματα δεν αντιστρέφονται», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ