ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προκλήσεις από το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ανέβηκε το θερμόμετρο χτες όχι στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, αλλά στο χωριό Γκράμποβατς. Αφορμή, ο προκλητικός τρόπος που επέλεξαν Δανοί στρατιώτες της «ΚΦΟΡ», για να εντοπίσουν τυχόν παράνομα όπλα σε σπίτια Σέρβων χωρικών. Από τις συμπλοκές των δύο πλευρών, προκλήθηκε ο αρκετά σοβαρός τραυματισμός ενός Σέρβου χωρικού και ο ελαφρύτερος άλλων τριών συγχωριανών του.

Οι τριβές ξεκίνησαν όταν μία περίπολος Δανών στρατιωτών άρχισαν έρευνες για παράνομα όπλα στο σερβοκατοικούμενο χωριό Γκράμποβατς (κάπου 40 χλμ. βόρεια της Πρίστινα), το οποίο προ μιας βδομάδας είχε δεχτεί επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών από παρακείμενα χωριά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Δανοί στρατιώτες επέλεξαν τους πιο βίαιους τρόπους διενέργειας της έρευνας, σπάζοντας ανοιχτές πόρτες, καταστρέφοντας οικιακές συσκευές ή κάνοντας άνω κάτω αποθήκες τροφίμων. Προηγουμένως δε, έστησαν οδοφράγματα από και προς το χωριό ενώ ορισμένοι απ' αυτούς που επέβαιναν σε στρατιωτικά οχήματα άρχισαν να παίρνουν «θέσεις... μάχης»! Οι Σέρβοι χωρικοί, οργισμένοι απ' τον τρόπο συμπεριφοράς των στρατιωτών, έστησαν τα δικά τους οδοφράγματα, ώσπου ήρθαν στα χέρια με τους Δανούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων χωρικών. Τελικώς, χρειάστηκε η έλευση του Ολιβερ Ιβάνοβιτς από το σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, προκειμένου να πειστούν οι Δανοί να σταματήσουν για λίγο τις έρευνές τους και οι Σέρβοι να άρουν τα μπλόκα από τους δρόμους. Οσο για τους Δανούς; Αυτοί δεν κατάφεραν παρά να εντοπίσουν τέσσερις καραμπίνες, που σύμφωνα με τον Ολιβερ Ιβάνοβιτς «οι χωρικοί τις χρησιμοποιούσαν για την αυτοάμυνά τους». Ο ίδιος, λίγο προτού αναχωρήσει για το σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ζήτησε από τις δυνάμεις της ΚΦΟΡ να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των Σέρβων χωρικών στο Γκράμποβατς, καθιστώντας τους υπεύθυνους στην περίπτωση που επαναληφθούν νέες επιθέσεις από Κοσσοβάρους Αλβανούς εξτρεμιστές.

«Τριβές» μεταξύ αστυνομικών του ΟΗΕ και στρατιωτών της «ΚΦΟΡ»

Ο υποδιοικητής της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα Τζον Ανταμς, ανακλήθηκε στην Πρίστινα χτες, λίγες ώρες αφότου διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός πως Γάλλοι στρατιώτες κατέστρεψαν στοιχεία σε τόπο εγκλήματος, εμποδίζοντας μάλιστα αστυνομικούς των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ανταμς, έως ότου επιτραπεί η πρόσβαση των αστυνομικών του ΟΗΕ στην περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που σημειώθηκαν προ ημερών επεισόδια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό κάπου 40 ατόμων, οι Γάλλοι στρατιώτες είχαν καταστρέψει κάθε πιθανό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραπομπή των ενεχόμενων σε δίκη. «Είναι κάτι παραπάνω από άγνοια... Οι Γάλλοι στρατιώτες δεν ξέρουν τίποτε για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις», είχε πει ο Τζον Ανταμς, ο οποίος αμέσως μετά παύτηκε -προσωρινά;- των καθηκόντων του, εντελλόμενος να επιστρέψει στο κεντρικό στρατηγείο της αποστολής στην Πρίστινα.

O Ρόμπερτσον περί «κατασκόπου» των Σέρβων στο ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως υπήρξε κάποιος κατάσκοπος μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια των περσινών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστήριξε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κληθείς να σχολιάσει χτεσινό σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», που στηρίχτηκε σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC, που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γκάρντιαν, εμπιστευτική αναφορά που συντάχθηκε από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι Σέρβοι είχαν πρόσβαση σε ημερήσιες διαταγές του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς και τις αναγνωριστικές πτήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο βδομάδων από την έναρξη της επιχείρησης βομβαρδισμού της Σερβίας το Μάρτη του 1999. Η «Γκάρντιαν» υποστηρίζει στο δημοσίευμά της πως μετά τη δεύτερη βδομάδα των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ άρχισε να αλλάζει τον τρόπο μετάδοσης των διαταγών για τον τρόπο διασποράς των βομβαρδισμών.

Μαρτυρίες για «στημένη» ένταση

Απο κηδεία αστυνομικού στην Νότιο Σερβία

Associated Press

Απο κηδεία αστυνομικού στην Νότιο Σερβία
Με τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας στη Νότια Σερβία ο αλβανικός πληθυσμός, που ζει στις περιοχές αυτές, προσπαθεί να προκαλέσει επέμβαση του ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Ερφούρτης «Τίρινγκερ Αλγκεμάινε» (9 Μάρτη) ο Χανς Κόσνικ, πρώην διοικητής της ΕΕ στην Ερζεγοβίνη. Επιδιώκεται ταυτόχρονα, υπογράμμισε, να προκληθεί απόφαση της «διεθνούς κοινότητας» αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως αυθύπαρκτου κράτους.

Αν γίνει αυτό, είπε ο Γερμανός πολιτικός, τότε θα ζητήσει και ο αλβανικός πληθυσμός της Μακεδονίας παρόμοια λύση και έτσι θα προκύψει τελικά διάλυση των κρατικών διαρθρώσεων στα Βαλκάνια. Αυτό δε θα αποτελούσε μόνο μια νέα σύγκρουση, αλλά και ένα νέο πόλεμο.

Ο Κόσνικ επέκρινε τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι μέχρι στιγμής έχουν στείλει στο Κόσσοβο μόνο 50% των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν υποσχεθεί.

Στο «Spiegel» αρ.8 (21/2) σελ. 216 δημοσιεύεται το εξής απόσπασμα: «Ο Μπουγιάρ Μποκόσι, πρώην πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων προσφύγων, βλέπει ότι το κύμα βίας κατευθύνεται από την αλβανική μυστική υπηρεσία SHIK. Κατά τις πληροφορίες του Μπουκόσι, τώρα στο Κόσσοβο βρίσκονται 200 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της SHIK, ανάμεσά τους ο Ζαβίτ Χάλιτι, στενός σύμβουλος του Χασίμ Θάτσι και μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του Ραμπουγέ. Στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση του Κόσσοβου και ο έλεγχός του από τα Τίρανα - μια γκανγκστερική οικονομία επιβάλλεται ήδη τώρα εκεί (στο Κόσσοβο) όπως στη γειτονική χώρα (σ.σ. την Αλβανία)».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ταξίματα για την επιστροφή των προσφύγων

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Την υπόσχεση Κροατών και Σερβοβόσνιων αξιωματούχων πως θα επιτρέψουν την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους υποστήριξε πως απέσπασε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ κατά της προχτεσινής της επίσκεψης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και της «περιοδείας» που κάνει τις τελευταίες μέρες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Νότντικ και ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Τονίνο Πίκουλα είπαν στην Ολμπράιτ πως θα υποβάλλουν το αργότερο σε τρεις μήνες νομοσχέδια προς ψήφιση στα κοινοβούλιά τους προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή προσφύγων σε περιοχές που ζούσαν προ του πολέμου στη Βοσνία. Οι αναφορές των Νότντικ και Πίκουλα αφορούν κατ' αρχάς την επιστροφή περίπου 4.000 Βόσνιων-Κροατών και Σερβοκροατών στις εστίες τους το αργότερο έως τον Ιούνη. Σε δεύτερο επίπεδο, οι ανακοινώσεις των παραπάνω αξιωματούχων ενδέχεται να επηρεάσουν την τύχη 30.000 Σέρβων που έφυγαν από την Κροατία και ζουν σήμερα στο σερβικό τομέα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και άλλους 70.000 Κροάτες που έφυγαν από τη Βοσνία αναζητώντας καταφύγιο στην Κροατία.

ΡΩΣΙΑ
Αεροπορικό δυστύχημα

Ειδικοί εξετάζουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Associated Press

Ειδικοί εξετάζουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους
ΜΟΣΧΑ.-

Νεκροί είναι και οι εννιά επιβαίνοντες στο ρωσικό αεροσκάφος «YAK-40», που συνετρίβη την Πέμπτη το πρωί κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Σερεμέτιεβο-1» της Μόσχας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στο έδαφος, από ύψος 50 μέτρων. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Κίεβο, επέβαιναν τέσσερις επιβάτες (όλοι επιχειρηματίες) και πέντε μέλη του πληρώματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων αυτής της αεροπορικής τραγωδίας. Η εισαγγελία της Μόσχας άσκησε ποινική δίωξη. Βρέθηκαν τα δυο «μαύρα κουτιά», το ένα όμως, έχει πάθει βλάβη.

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν για την ώρα άγνωστα. Η υπηρεσία ασφαλείας του αεροδρομίου αποκλείει την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας. Κατά τη διαδικασία απογείωσης του αεροσκάφους δεν παρατηρήθηκε πυρκαγιά ή κάποια έκρηξη.

ΠΟΔΝ
Συμπαράσταση με το λαό της Λιβύης

Συνάντηση της ΠΟΔΝ με τη Γενική Ενωση Λιβύων Φοιτητών

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), Ηρακλή Τσαβδαρίδη, με αντιπροσωπεία της Γενικής Ενωσης Λίβυων Φοιτητών (ΓΕΛΦ), με επικεφαλής τον Αμπντούλ Μαντούκ. Η συνάντηση είχε σαν αντικείμενο την ενημέρωση της ΠΟΔΝ για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, μετά τη μερική άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και τις νέες συνθήκες στις οποίες αγωνίζεται ο λαός της Λιβύης για πραγματική ανεξαρτησία, ανάπτυξη και ευημερία. Επίσης, συζητήθηκαν τα ζητήματα δράσης της ΠΟΔΝ, όπως αυτά απορρέουν από την πρόσφατη σύνοδο του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στο Ανόι.

Ο εκπρόσωπος των Λίβυων φοιτητών τόνισε ότι «στη διάρκεια του πολύχρονου αεροπορικού αποκλεισμού τα θύματα υπήρξαν χιλιάδες. Εντονη υπήρξε η έλλειψη φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών. Μετά την πρόσφατη μερική άρση των κυρώσεων δημιουργούνται ελπίδες, για μια ειρηνική ανάπτυξη και συνεργασία της Λιβύης με άλλες χώρες. Ο λαός μας στάθηκε όρθιος και τελικά πέτυχε τη νίκη, χάρη και στην αλληλεγγύη που έδειξαν οι άλλοι λαοί, κόντρα στον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό. Οι Λαϊκές Επιτροπές και η κυβέρνηση ξεκίνησαν την ανασυγκρότηση της χώρας, με στόχο την αναπλήρωση του χαμένου εδάφους».

Από τη μεριά του ο Ηρ. Τσαβδαρίδης μετέφερε τις πάγιες εκτιμήσεις και την αλληλεγγύη των Οργανώσεων της ΠΟΔΝ προς το λαό και τη νεολαία της Λιβύης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μερική άρση των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να αρθούν χωρίς όρους, ώστε να μπορέσει ο Λιβυκός λαός να αποφασίζει χωρίς ξένες επεμβάσεις για τις τύχες του.

«Η ΠΟΔΝ δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει την αγωνιστική της αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης, κόντρα στις επιβουλές των Αμερικανών και άλλων ιμπεριαλιστών. Γνωρίζουμε τους αγώνες σας και εκτιμούμε την αντοχή σας», τόνισε ο Ηρ. Τσαβδαρίδης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ ενημέρωσε για το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας, ξεχωρίζοντας τη διεθνή καμπάνια της ΠΟΔΝ κατά του ΝΑΤΟ, με αίτημα τη διάλυσή του. Ο Αμπντούλ Μαντούκ ευχαρίστησε θερμά την ΠΟΔΝ, αλλά και την ΚΝΕ για τη συνεπή συμπαράστασή τους στο λαό και τη νεολαία της Λιβύης και ενημέρωσε για το επερχόμενο 17ο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Φοιτητών (ΔΕΦ), το οποίο θα φιλοξενηθεί από τη ΓΕΛΦ στην Τρίπολη της Λιβύης, από τις 13 - 18 Μάρτη. Με την αφορμή αυτή επιδόθηκε πρόσκληση στον πρόεδρο της ΠΟΔΝ να επισκεφθεί τη Λιβύη, την οποία και αποδέχτηκε.

Η συνάντηση έκλεισε με την κοινή εκτίμηση ότι εχθρός των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός και η «νέα τάξη πραγμάτων» και την ανανέωση του «ραντεβού» στη Λιβύη.

ΕΙΝΑΠ
«Αλληλέγγυοι με τον αγώνα σας»

Μήνυμα συμπαράστασης της ΕΙΝΑΠ προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Ελ Σαλβαδόρ

Ο πολύμηνος αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών του Ελ Σαλβαδόρ, της πάμπτωχης και πολύπαθης χώρας της Κεντρικής Αμερικής, με αποκορύφωμα την απεργιακή τους κινητοποίηση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας είχε απήχηση - και όχι τυχαία - στους Ελληνες νοσοκομειακούς γιατρούς, αν κι βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ετσι, με χτεσινή ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) καταδικάζει την «απαράδεκτη κατάληψη των Δημοσίων Νοσοκομείων του Ελ Σαλβαδόρ από στρατιωτικούς γιατρούς, μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση από το Νοέμβριο του '99». Παράλληλα, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους ούτως ώστε «να μην ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία, αλλά και για τη βελτίωση της περίθαλψης και της υγείας του λαού τους, που μαστίζεται από ασθένειες και φτώχεια».

Τέλος, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απευθύνει έκκληση «προς όλες τις Δημοκρατικές Δυνάμεις του τόπου να ενώσουν τη φωνή τους στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών του Ελ Σαλβαδόρ απέναντι στο κύμα του αυταρχισμού και της διάλυσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Μαζική απεργία λιμενεργατών

ΤΣΙΤΑΓΚΟΝΓΚ.- Παρέλυσε χθες το μεγαλύτερο λιμάνι του Μπαγκλαντές, καθώς 8.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση από την κυβέρνηση του δικαιώματος σε αμερικανική εταιρία να δημιουργήσει έναν «ιδιωτικό» χώρο στο Τσίταγκονγκ, αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Το κυβερνητικό επιχείρημα για την παραχώρηση στην Stevedoring Services της δυνατότητας να δημιουργήσει δικό της τερματικό ελλιμενισμού είναι η «αποσυμφόρηση» του λιμανιού. Ωστόσο, ούτε οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση δε δέχονται το «επιχείρημα» - χθες κατέβηκαν κι αυτοί στην απεργία. Οι λιμενεργάτες δεν έχουν ψευδαισθήσεις: Απλούστατα, λένε, θα χάσουν τις δουλιές τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ