ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απομάκρυνση όπλων με εκατέρωθεν αμφιβολίες

Σε «τεντωμένο σκοινί» συνεχίζεται η προσπάθεια εφαρμογής της εκεχειρίας

Ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας μαζεύει τα συντρίμμια των σπιτιών του ενώ συνεχίζονται τα παζάρια και οι κόντρες των ιμπεριαλιστών
Ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας μαζεύει τα συντρίμμια των σπιτιών του ενώ συνεχίζονται τα παζάρια και οι κόντρες των ιμπεριαλιστών
ΚΙΕΒΟ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Με έναν Ουκρανό στρατιώτη νεκρό και κάθε πλευρά να αμφισβητεί τη συνέπεια της άλλης, όσον αφορά τη διαδικασία απομάκρυνσης βαρέων όπλων, πέρασε το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία, με την ένταση να παραμένει παρά τη (φαινομενικά τουλάχιστον) προσπάθεια τήρησης της νέας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (ΛΔΛ) στην Ομάδα Επαφής Βλαδισλάβ Ντεϊνέγο δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου πως το Κίεβο βρίσκεται «τέσσερις μέρες πίσω» στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί για την απομάκρυνση βαρέων όπλων. Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντριι Λισένκο ισχυρίστηκε χτες ότι το Κίεβο ολοκλήρωσε τα τέσσερα στάδια απομάκρυνσης όπλων υπό την εποπτεία του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι η ουκρανική πλευρά δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένες πληροφορίες για το τι έχουν κάνει οι πολιτοφύλακες και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ακάλυπτη την πρώτη γραμμή, περιμένουμε ο εχθρός να αποδείξει ότι έχει αποσύρει τα βαρέα όπλα από συγκεκριμένες περιοχές».

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης αλλά και των μεθοδεύσεων που αναπτύσσονται εν μέσω της προσπάθειας να υπάρξει συμβιβασμός είναι ο βομβαρδισμός - σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ - μιας σιδηροδρομικής γέφυρας που ενώνει το Λουγκάνσκ με τη δυτική Ουκρανία και το ανθρακωρυχείο Περβομάισκαγια, επίσης στο Λουγκάνσκ. Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της ΛΔΛ Σεργκέι Ιβανούσκιν δήλωσε πως τα πυρά προήλθαν από περιοχή (Ζολοτόγιε) που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Καχυποψίες...

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί μείωση της βίας από τότε που υπογράφηκε η νέα συμφωνία, αλλά δεν παρατηρώ οι στρατηγικές προθέσεις του κ. Πούτιν να έχουν αλλάξει. Το ερώτημα τώρα είναι ποια μέσα χρησιμοποιεί για να επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Τέλος, χτες, μια σειρά δυτικά ΜΜΕ όπως το BBC και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» αναφέρονταν εκτενώς στο διαφημιστικό ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Κυριακή στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 και στο οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται να αποκαλύπτει σύσκεψη που οργάνωσε με στελέχη του υπουργείου Αμυνας και των ειδικών δυνάμεων, σχεδόν ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα που έγινε για την Κριμαία στα μέσα του περσινού Μάρτη. Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν φέρεται να δήλωσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να εργαστούμε για να φέρουμε την Κριμαία πίσω στη Ρωσία». Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ δεν έχει προβληθεί ακόμα. Η ύπαρξη του ντοκιμαντέρ και η προβολή του διαφημιστικού δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ρωσικά ΜΜΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει τη Ρωσία σε ρόλο «διαύλου»

Ενώ επιχειρεί και «άνοιγμα» στις χώρες του Αραβικού Κόλπου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΑΝΑΜΑ.--

Ενδεικτική του πόσο περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η επισήμανση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη σε κυριακάτικη συνέντευξή του ότι η Ρωσία «για πρώτη φορά θα αποτελέσει το νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας». Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ρωσία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ένα νέο δεδομένο» στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας και το Κυπριακό.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι είναι εύκολο να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις «αν η Τουρκία ακυρώσει την παράνομη Navtex και αποδείξει ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Συμπλήρωσε ακόμα ότι σύντομα η εταιρεία ENI πρόκειται να διακόψει (προσωρινά και για τεχνικούς λόγους) τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που εδώ και καιρό η Λευκωσία εμφανίζει ως εξέλιξη που μπορεί να ευνοήσει την επανέναρξη των συνομιλιών, επιβεβαιώνοντας ότι μεγαλώνει η «κινητικότητα» για να συνεχιστούν τα «παζάρια» και σε ... επίσημη βάση.

Ολα αυτά, ενώ η τουρκική προκλητικότητα ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται (βλέπε και τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο), ενώ και το ψευδοκράτος τηρεί υψηλούς τόνους, ενόψει και των «προεδρικών εκλογών» του Απρίλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουν σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού» και ότι τα επόμενα δυο χρόνια, οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο διεθνής παράγοντας «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο». Σημειώνουμε ότι συν τοις άλλοις, στις 16 Μάρτη αναμένεται να φτάσει πάλι στην Κύπρο και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Μπαχρέιν

Στο μεταξύ, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μπαχρέιν, όπου οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά συμφωνιών. Στόχος είναι - όπως μετέδιδαν κυπριακά ΜΜΕ - «η ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου». Σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Λευκωσία επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεών της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει το «ψευδοκράτος» σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και επιδιώκοντας ενίσχυση της οικονομικής και άλλης συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής.

Ανέφερε ότι θα υπογραφεί σύντομα και συμφωνία για συνεργασία στον κλάδο της Ενέργειας (χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες) ενώ δήλωσε ότι το Μπαχρέιν αποφάσισε να στείλει και πρέσβη στη Λευκωσία, για πρώτη φορά. Πρόσφατα, ο Ν. Αναστασιάδης βρέθηκε σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, ενώ σύντομα θα πάει και στο Ομάν.

ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις Τσετσένων για τη δολοφονία Νεμτσόφ

ΜΟΣΧΑ.--

Δικαστήριο της Μόσχας απήγγειλε την Κυριακή κατηγορίες σε βάρος δύο ανδρών τσετσενικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Ινγκουσετία (ανήκει στη Ρωσία και συνορεύει με την Τσετσενία) για τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ. Ο ένας από τους δύο, που ονομάζεται Ζαούρ Νταντάγεφ, φέρεται να παραδέχτηκε την ενοχή του, σύμφωνα τουλάχιστον με διεθνή πρακτορεία όπως το «Ρόιτερς». Ο άλλος λέγεται Ανζορ Γκουμπάσεφ. Τρία ακόμα άτομα κρατούνται ως ύποπτα.

Ο Νταντάγεφ είναι μουσουλμάνος και εμφανίζεται να είχε αντιδράσει έντονα για τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό», τα οποία ο Νεμτσόφ είχε υποστηρίξει.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Νταντάγεφ ήταν πρώην αξιωματούχος της τσετσένικης αστυνομίας που είχε μάλιστα παρασημοφορηθεί. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε το Νταντάγεφ «έναν πραγματικό πατριώτη», αλλά ανέφερε ότι δεν ήξερε τους λόγους που τελικά απομακρύνθηκε από το Σώμα.

Πάντως, ο στενός συνεργάτης του Νεμτσόφ Ιλία Γιασίν, συνιδρυτής του φιλελεύθερου κόμματος του Νεμτσόφ δήλωσε ότι «η ανόητη θεωρία των ερευνητών για ισλαμιστικά κίνητρα στη δολοφονία Νεμτσόφ βολεύουν το Κρεμλίνο και βγάζουν τον Πούτιν από τη γραμμή βολής».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» μετέδωσε ότι η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών ερευνά το έγκλημα ως «φόνο κατόπιν συμβολαίου».

Χτες, έγινε γνωστό ότι το Κρεμλίνο παρασημοφόρησε τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι η χρονική στιγμή είναι απλή σύμπτωση, αναφέροντας ότι «απαιτούνται πολλοί μήνες προετοιμασίας για να συνταχθούν τα απαραίτητα έγγραφα για μια παρασημοφόρηση». Το Κρεμλίνο παρασημοφόρησε ακόμα και τον Αντρέι Λουγκοβόι, που θεωρείται, από τα καπιταλιστικά κράτη της Δύσης, βασικός ύποπτος για τη δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, το 2006, στο Λονδίνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Νωρίς ακόμα να συζητήσουμε για "G8"»

ΤΟΚΙΟ.--

«Με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, οι συνθήκες δεν είναι ακόμα έτοιμες», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, σχετικά με την «επιστροφή» της Ρωσίας στην ομάδα των «G8», που πλέον λειτουργεί ξανά ως «G7». Η δήλωσή του έγινε μετά από τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

«Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία σχετικά για έναν διπλωματικό διακανονισμό της σύγκρουσης και θα επιμείνουμε να υπάρξουν για εποικοδομητικές ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Αμπε. Πάντως, ο προβληματισμός για την ...«ανασύσταση» των G8 είναι ενδεικτικός των διεργασιών και διαφορετικών προσεγγίσεων στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γύρω από τη σημασία της «αποκατάστασης» των σχέσεων με τη Ρωσία.

Εκτός από την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, οι δύο πλευρές αναμενόταν να συζητήσουν τη σύσφιξη της οικονομικής τους συνεργασίας (μέσα από εφαρμογή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου), αλλά και ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ