ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ολα πουλιούνται, όλα αγοράζονται...

Αρχισε η αφαίμαξη των γονέων!

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», λένε. Και η αρχή έγινε με την καινούρια σχολική χρονιά και τους γονείς να πληρώνουν τροφεία στους κρατικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν δωρεάν τα παιδιά. Αυτά στα πλαίσια του νέου νόμου που αλλάζει την κοινωνική πρόνοια σε «Κοινωνική φροντίδα». Ηδη, φτάνουν τα πρώτα σημάδια ότι στους κρατικούς σταθμούς έχουν αρχίσει οι διαρροές παιδιών...

Από τον περασμένο Ιούλη ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, είχε στείλει υπόμνημα διαμαρτυρίας σ' όλους τους αρμόδιους φορείς - και στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας - ζητώντας τη μη εφαρμογή και κατάργηση των αποφάσεων που καθιερώνουν καταβολή τροφείων στα Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) και στους κρατικούς σταθμούς. Στην απάντησή του το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου (Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας - Διεύθυνση Προστασίας της Οικογένειας) λέει ότι «τα τροφεία για τα βρέφη και τα νήπια που εγγράφονται στους κρατικούς σταθμούς καθορίστηκαν με το άρθρο 2 της αριθ. Γ2β/οικ.3214/30.7.99 απόφασης» προκειμένου με τη συμμετοχή αυτή των γονέων να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και οι παρεχόμενες προς αυτά υπηρεσίες (!) κι ακόμα ότι «τα τροφεία καθορίστηκαν σε τέτοιο επίπεδο κατά κατηγορία εισοδήματος, που θεωρούμε ότι μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν στην καταβολή τους. Τα παραπάνω ισχύουν και για τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στα πλαίσια του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ)».

Με δύο λόγια, πληρώστε για να έχετε!

Η εμπορευματοποίηση της πρόνοιας σ' όλο της το μεγαλείο... Το πρόβλημα δεν αφορά βέβαια μόνο την Καρδίτσα, αλλά όλες τις οικογένειες των βιοπαλαιστών στη χώρα μας, που μέχρι σήμερα είχαν ένα χώρο να αφήνουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, να απασχολούνται δημιουργικά και με ασφάλεια, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλισμένη τη διατροφή τους - ενώ τώρα θα πρέπει να πληρώνουν. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, δωρεάν θα πηγαίνουν στους σταθμούς τα παιδιά των οικογενειών που έχουν, σύμφωνα με τη φορολογική τους δήλωση, ετήσιο εισόδημα μέχρι δύο εκατομμύρια δραχμές. Οταν το εισόδημα ξεπεράσει αυτό το ποσό, θα πληρώνουν από 7.000 μέχρι 22.000 και σε περίπτωση μεταφοράς με αυτοκίνητο θα υπάρχει προσαύξηση κατά 4.000 δραχμές το μήνα. Κι εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αλλοδαποί γονείς, ανεξάρτητα από το πόσο χαμηλά είναι τα εισοδήματά τους, θα πρέπει να πληρώνουν 15.000 δραχμές για κάθε παιδί. Θα έλεγε κανείς ότι το κράτος προσπαθεί να τους αποτρέψει!

Ενάντια στις γυναίκες

Το νέο χαράτσι πλήττει βέβαια όλη την οικογένεια, είναι όμως ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα για τις μητέρες, καθώς το πρόβλημα έχει πολλές αθέατες πλευρές. Θα μας μιλήσει γι' αυτές η Ρούλα Χαλάτση, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, που σαν νηπιαγωγός γνωρίζει τα θέματα από πρώτο χέρι:

«Η νέα ρύθμιση, επισημαίνει, δείχνει πώς βλέπει το κράτος το ζήτημα της πρόνοιας και των παιδικών σταθμών μέσα στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης. Δείχνει ακόμα πώς απαντάει η κυβέρνηση στο δημογραφικό πρόβλημα. Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι μια μέση οικογένεια - και μάλιστα νέα οικογένεια - δε θα μπορεί να τα βγάζει πέρα με τα πρόσθετα οικονομικά βάρη. Η ίδια η Γιουροστάτ έχει αναγνωρίσει το μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στην Ελλάδα...

Μια άλλη παράμετρος είναι τι θα γίνει με τις μητέρες που θα εργάζονται με μερική απασχόληση - κάτι που προωθεί η κυβέρνηση. Αν μια γυναίκα εργάζεται τρεις - τέσσερις ώρες την ημέρα χωρίς ασφάλιση, αν δεν έχει πλήρη απασχόληση και δεν ελπίζει σε καριέρα, θα προτιμήσει - ή θα πιεστεί - να παραμείνει στο σπίτι της και να φροντίσει μόνη το παιδί της. Μια άλλη εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει είναι η στροφή των γονέων προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς - εφόσον βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα. Οταν μια μέση οικογένεια θα πληρώνει κατά μέσο όρο 15.000-19.000 δραχμές το μήνα για τροφεία στον κρατικό παιδικό σταθμό, μπορεί να καταλήξει να πληρώνει πέντε χιλιάδες περισσότερα στον ιδιωτικό, όπου το παιδί θα το πηγαινοφέρνει αυτοκίνητο με συνοδό. Γιατί, όπως είναι γνωστό, στους κρατικούς σταθμούς τα παιδιά τα πηγαίνουν οι γονείς με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Στην Καρδίτσα για παράδειγμα από τους πέντε κρατικούς σταθμούς ο ένας στεγάζεται σ' ένα μαγαζί και ένας άλλος σ' ένα παλιό οίκημα, με μια μικρή αυλή. Αρκετά νήπια και προνήπια έχουν αρχίσει να πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία διευρυμένου ωραρίου (από τις οκτώ παρά τέταρτο το πρωί μέχρι τις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα). Τα νηπιαγωγεία αυτά στεγάζονται στην ίδια αίθουσα, στον ίδιο χώρο με μια μόνο νηπιαγωγό, χωρίς καθαρίστρια και χωρίς μαγείρισσα. Οι γονείς πρέπει να τους δίνουν από το σπίτι το τάπερ με το φαγητό τους... (Δε μιλάμε εδώ για τα ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν ακόμα πιλοτικά). Βλέπουμε λοιπόν ότι από εδώ κι εμπρός θα έχουμε αγωγή και φύλαξη πολλών ταχυτήτων... Να επισημάνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με τελευταία απόφαση, μέχρι τις 31-12-2000, όλοι οι δήμοι, ακόμα κι αν δεν το θέλουν, υποχρεούνται να αναλάβουν την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών. Αυτό θα σημάνει αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των γονέων και μείωση του προσωπικού των σταθμών ή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού. Κι όμως, ο ελληνικός λαός πληρώνει στο κράτος για υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής με άμεσους και έμμεσους φόρους...».

Οσο είναι ακόμα καιρός

«Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την αύξηση των εξόδων για την οικογένεια θα είναι πολύ πιο έντονα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και οι συγγενείς μένουν μακριά. Γιατί, βέβαια, οι γιαγιάδες είναι πάλι αυτές που θα κληθούν να λύσουν τα προβλήματα ή οι γυναίκες που θα σταματήσουν να εργάζονται. Οσο για τα χωριά, όπου η οικονομική κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, φοβόμαστε ότι οι παιδικοί σταθμοί θα σβήσουν... Πώς να τους πληρώσει η αγροτική οικογένεια;» καταλήγει η Ρούλα Χαλάτση.

Ηδη ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας ετοιμάζει κινητοποίηση για το θέμα, παράσταση στο δήμαρχο και το νομάρχη, που θα κληθούν να πάρουν θέση στο καυτό αυτό πρόβλημα. Μια κινητοποίηση που θα πρέπει να επεκταθεί σ' όλη την Ελλάδα. Γιατί είμαστε υπεύθυνες για το μέλλον των κοριτσιών και των εγγονών μας: Δεν μπορεί η Ελληνίδα να εργάστηκε μαζικά επαγγελματικά μόνο για μια γενιά - όσο βόλευε το κεφάλαιο - και στο μέλλον να επιστρέφει στο σπίτι της...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εμείς, ρε, προχωράμε...

Και τι σε νοιάζει εσένα, ρε, για τη γλώσσα, υποκριτή! Εσύ αν αγαπούσες την Ελληνική, δε θα γινόσουνα εικαστικός, δουλιά που, ως γνωστόν, αποστρέφεται τις λέξεις. Τα χρώματα και τα σχήματα είναι τα δικά σου γράμματα και αυτά εσύ να φροντίζεις. Για τη γλώσσα έχουμε τον υπεύθυνο υπουργό Παιδείας, που - αν χρειαστεί - αλληλογραφεί και με τους αρχιεπισκόπους! Και τον συνάδελφό του, βέβαια, του Αιγαίου, που επιβλέπει τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας και τα συνέδρια που γίνονται εκεί «εις την Αγγλικήν γλώσσα».

Η γλώσσα, φτωχέ καλλιτέχνη, είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Και είναι όργανο για τη γεύση και όχι για το λόγο. Περισσότερο είναι χρήσιμη για την πέψη και το στομάχι παρά για την ομιλία. Και εσύ αντί να στρωθείς στο φαγητό, φωνάζεις γιατί σε κάλεσαν στο Αιγαίο και σου απαγόρευσαν να «ομιλείς εις την Ελληνικήν». Καταλάβαμε, μη συνεχίζεις, τον υπαινιγμό σου... Μέσα από τη γλώσσα βάζεις θέμα Εθνικής Κυριαρχίας. Μου έγινες και Ρήγας Φεραίος, άχρηστε βαφέα!

Θέλεις, ρε, να μας περάσουν για αμόρφωτους οι καλεσμένοι μας; Να πούνε πως δεν ξέρουμε ξένες γλώσσες; Και τι σκατά τα θέλουμε τόσα φροντιστήρια; Και τα ξένα κολέγια και τα ξένα πανεπιστήμια; Να παίρνουμε, απλώς, τα λεφτά του κόσμου; Αν δεν ομιλείς άλλη γλώσσα, κάτσε σπίτι σου. Το Αιγαίο ήταν πάντα χώρος συνάντησης πολιτισμών. Ξέρεις, ρε, πόσα ποτάμια χύνονται στο Αιγαίο; Δεν ξέρεις, αλλά γνώμη έχεις τι γλώσσα πρέπει να ομιλείς εσύ και οι άλλοι ντόπιοι Πικάσοι! (Κόβεσαι στις εξετάσεις και δε θα ξαναδώσεις εσύ για την Τρίτη Λυκείου, σου το δηλώνω)!

ΗΓλώσσα, κακομαθημένε - είσαι και δάσκαλος σε ΤΕΗ να δηλητηριάζεις τα παιδιά μας - χρειάστηκε ένα εκατομμύριο χρόνια να φτάσει στο σημερινό της επίπεδο, άξυστε! Λες πως μίλησε με την πρώτη Αγγλικά ο άνθρωπος, όχι, βέβαια. Πρώτα κουνήσαμε τα χέρια, ύστερα το κεφάλι και μετά τη γλώσσα. Και αυτή μη νομίσεις πως ανταποκρίθηκε με την πρώτη. Μας παίδεψε για αιώνες, πρώτα με τις άναρθρες κραυγές της και μετά με τις άγραφτες και τις γραπτές σαχλαμάρες της. Μας έβγαλε το λάδι μέχρι να μας πει «god save the queen», μας άλλαξε τον αδόξαστο μέχρι να μας πει «god save imperialism», που ήταν ο σκοπός μας! Και συ θέλεις στη Σύρα να γυρίσουμε τον πολιτισμό προς τα πίσω. (Κρατάτε γερά εσείς του πανεπιστημίου του Αιγαίου, μην ακούτε αυτόν τον κοκορόμυαλο, που ντύνεται Δίας στις γιορτές του Επιμελητηρίου, δεν είναι καλά ο άνθρωπος)!

Οχι, αξύριστε και ακούρευτε, κανένας δε θα σου κάνει το χατίρι, και βγάλε τις μπογιές από τα νύχια σου! Το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου μιλάει διεθνείς γλώσσες. Φοινικικά! Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μια αναλαμπή στην ιστορία. Μετά τη Λατινική ο κόσμος προχώρησε. Και η Γαλλική πόσο λες ότι άντεξε, ούτε διακόσια χρόνια. Αγγλικά λοιπόν, όλοι! Και με την άδεια του ΟΗΕ, παρακαλώ, που την έχει πρώτη στις πέντε επίσημες γλώσσες του κόσμου!

Είδες, εσύ, πουθενά την Ελληνική, να φιγουράρει, ρε, σε κανέναν σχετικό κατάλογο; Τι μιλάνε μήπως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Γιατί, λοιπόν, εσύ θέλεις να ομιλείς Ελληνικά σε διεθνές συνέδριο; Γιατί το διοργανώνει, λες, η πατρίδα σου και, επιπλέον, γίνεται στη Σύρο. Σιγά το πράγμα, εθνικιστή, ε, εθνικιστή! Είδες κανέναν να φωνάζει για την Αμχαρική; Γλώσσα ήταν και αυτή και χάθηκε, παραπονιέται κανένας; Είδες πουθενά να κουβεντιάζεται τίποτα για τις ανατολικές γλώσσες; Ξέρεις πόσες απ' αυτές εξαφανίστηκαν και κανένας δεν είπε κουβέντα; Αυτές, λες, δεν είχαν ψυχή και αξία; Λοιπόν, κατούρησε η φοράδα στο αλώνι, λέω εγώ, αν χαθεί και η Ελληνική, τι έγινε! Ασε, που, ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει το γλωσσικό. Ποια Ελληνική υπερασπίζεσαι; Πρέπει να μας πεις, ψευτοδελμούζε!

Υστερα, αλλά πού μυαλό εσύ να σκεφτείς, η Αγγλική ξέρεις πόσες λέξεις Ελληνικές χρησιμοποιεί; Απειρες! Γιατί δε βλέπεις την επιρροή που ασκούμε απάνω της (και απάνω τους); Υπάρχει πουθενά πολιτικό ή οικονομικό φόρουμ στον κόσμο, που να μην ακούγεται και κάποια Ελληνική λέξη; Αλλά εσύ συνήθισες να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, απαισιόδοξε! Μήπως, όμως, πίστευες, για να έρθουμε στα πολιτικά, πως θα έμπαινε η χώρα στην ΟΝΕ; Και, όμως, μπήκε - και μπήκε με τα τσαρούχια της και όχι με τις γόβες, όπως την κατηγορείς εσύ και οι όμοιοί σου! Μήπως, όμως, ίσως, πίστευες, πως η Ελλάδα θα όργωνε ποτέ τα Βαλκάνια και ο υπουργός των Εξωτερικών της ψωροκώσταινας - και μάλιστα αυτός ο συγκεκριμένος υπουργός - θα καθόριζε τα εκλογικά αποτελέσματα αυτών των χωρών; Και, όμως, και αυτό έγινε.

Αλλά, στραβέ, τσαρλατάνε, σε αφήνει, λες, ο φανατισμός σου, να δεις την επιθετική πολιτική της πατρίδας σου; Δε σε αφήνει. Και στέκεσαι στις λεπτομέρειες της γλώσσας. Λες και η γλώσσα θα σου δώσει να φας! Λες και η γλώσσα κράτησε - μέσα από τόσες και τέτοιες περιπέτειες - ζωντανή τη φυλή μας; Κάτσε εκεί εσύ με τον Μακρυγιάννη, εμείς, ρε, προχωράμε... προχωράμε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ