ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι συνέπειες του μονόπλευρου προσανατολισμού
  • Ανάγκη και δικαίωμα των λαϊκών νοικοκυριών ο τουρισμός
  • Εκδήλωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για τον τουρισμό στο νησί

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας παλεύουν ενάντια στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου που στηρίζεται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας παλεύουν ενάντια στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου που στηρίζεται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ
H ανάγκη το ζήτημα του τουρισμού να αντιμετωπιστεί ως ανθρώπινη ανάγκη και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας - συνυφασμένο με την οικονομική δραστηριότητα - στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δε θα αποβαίνει σε βάρος άλλων κλάδων ανάπτυξης της οικονομίας, αναδείχτηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΝΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα.

Ο Γιώργος Κουλούρης, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του Κόμματος, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και την έννοια που προσδίδει το ΚΚΕ στον τουρισμό. «Αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη και δικαίωμα, είπε, που πρέπει να απολαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος και η οικογένειά του, ως αποτέλεσμα του πλούτου που ο ίδιος παράγει». Πρόσθεσε πως στον αντίποδα βρίσκεται η εμπορευματοποίηση του τουρισμού, την οποία προωθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο, για την παραπέρα αύξηση των κερδών του.

Σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη στην Κέρκυρα, τονίστηκε ότι ο μονόπλευρος προσανατολισμός στην εκμετάλλευση του τουρισμού στο νομό, που έγινε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέβη σε βάρος των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα είχε επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία. Μέσα από την εφαρμογή της ΚΑΠ οδήγησε στην εγκατάλειψη της ελιάς και των αμπελιών, στο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων, ενώ στα αζήτητα είναι αντίστοιχα η βιομηχανία και η βιοτεχνία.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα της μονοδιάστατης και υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης τα καρπώθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεγαλοξενοδόχοι. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά του τουρισμού που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του κλάδου, μετακύλησαν το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων, συμπίεσαν τις τιμές μέσα από τα πακέτα τουρισμού - τύπου ALL INCLUSIVE - με άμεσες επιπτώσεις και στην τοπική αγορά και στους μικροεπαγγελματίες που πληρώνουν τις συνέπειες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Την πληρώνουν οι εργαζόμενοι

«Το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με την τουριστική οικονομική δραστηριότητα, όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να αναπτύσσεται σε αντίθεση και σε βάρος άλλων κλάδων όπως της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας, βιοτεχνίας κ.ά. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να συμφωνήσουμε η Κέρκυρα να γίνει νησί που θα έχει μόνο τουριστική οικονομία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι μικροεπαγγελματίες που σχετίζονται με τον κλάδο, ο ομιλητής σημείωσε ότι πηγάζουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη του νομού, από την οποία ωφελούνται μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό αντανακλά και στον γενικότερο προσανατολισμό της οικονομίας της Ελλάδας στα πλαίσια του καταμερισμού στην ΕΕ που προορίζει τη χώρα μας ως χώρα υπηρεσιών, μεταφορών και εμπορίου.

«Τα οξυμένα προβλήματα του τουρισμού ωστόσο, τόνισε, δεν αντιμετωπίζονται με τεχνοκρατικά μέσα. Πρέπει να χτυπηθούν οι αιτίες των προβλημάτων, που έχουν τη βάση τους στη σημερινή φιλομονοπωλιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αρχή του ΚΚΕ είναι ότι τον πλούτο στην κοινωνία τον παράγει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων εμπόρων και σε αυτούς πρέπει να παρέχεται με βάση τις ανάγκες τους», υπογράμμισε το στέλεχος της ΝΕ του ΚΚΕ.

Σχετικά αναφέρθηκαν ζητήματα συσπείρωσης και κοινής δράσης που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει, τονίστηκε, να διεκδικήσουν μέτρα κατά της ασυδοσίας των πολυεθνικών και του μοντέλου διακοπών «πακέτου», ενίσχυση των μικρομεσαίων και φοροελαφρύνσεις, κίνητρα για συνεταιρισμούς. Οι διακοπές να αποτελέσουν εργατικό δικαίωμα, να ενισχυθεί το εργατικό εισόδημα και να διεκδικηθούν συντάξεις με βάση τις σημερινές ανάγκες, μέτρα για ισόρροπη ανάπτυξη κ.ά.

Δικαίωμα και ανάγκη οι διακοπές

Στις προσπάθειες εξαπάτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, στις οποίες καταφεύγουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της πλουτοκρατίας τυρβάζοντας περί την «εθνική» υπόθεση του τουρισμού, προκειμένου να κρύψουν τη «σκοτεινή πλευρά» που υπάρχει για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι βιώνουν την ασυδοσία κι αυθαιρεσία των εκπροσώπων του κεφαλαίου, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε:

«Ο τουρισμός δεν είναι μόνο οικονομική δραστηριότητα. Είναι, πάνω απ' όλα, κοινωνική ανάγκη των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας να μπορέσει να πάει διακοπές, να ξεκουραστεί ώστε να μπορέσει να αναπληρώσει την εργατική της δύναμη. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά όμως ανατρέπονται. Ηδη, με βάση τις εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται, οι μισές περίπου οικογένειες στη χώρα μας δεν πάνε διακοπές, γιατί ακριβώς δεν μπορούν να διαθέσουν αυτά τα τεράστια ποσά. Κι αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει κατά τη γνώμη μας με τις ανατροπές οι οποίες προχωράνε στις εργασιακές σχέσεις».

«Η ΕΕ έχει δώσει οδηγίες και χαρακτηρίζει τον τουρισμό ως μέσο εξαγωγής της αστικής δημοκρατίας και διασφάλισης των επενδυτικών συμφερόντων. Βάζει ζήτημα, στις χώρες που ενδιαφέρουν γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά την ΕΕ, το σύστημά τους ν' ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια για να επενδύσουν εκπρόσωποι του κεφαλαίου στις χώρες αυτές», υπογράμμισε. Αναφορά έγινε και στα κίνητρα που δίνονται στους εκπροσώπους του κεφαλαίου (εκποίηση δημόσιας περιουσίας, παράδοση αιγιαλών, ιδιωτικοποίηση υποδομών, κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις κ.ά.), λογική στην οποία κινείται και προσανατολίζεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καταλήγοντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους απέναντι στην ασυδοσία κι αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους, στις τοπικές και βουλευτικές εκλογές, τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου ν' ανατρέψουν το συσχετισμό δύναμης ώστε ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, οργανώνοντας την οικονομία με σκοπό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, με ανάπτυξη ολόπλευρα συνδυασμένη, που θα στηρίζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.


Σωτήρης ΖΩΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ