ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 12% στο α' εξάμηνο

Σε πτώση 22 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους

Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης της χώρας, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) η παραγωγή στους κλάδος της μεταποίησης, σε μέσα επίπεδα, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου υποχώρησε σε ποσοστό 12%. Ειδικά το μήνα Ιούνη η εμφανιζόμενη κάμψη διαμορφώθηκε στο 11,6%. Η συνολική μάζα της βιομηχανικής παραγωγής συνολικά (ορυχεία-λατομεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός, νερό) μειώθηκε 9,5% στο εξάμηνο και 11,4% το μήνα Ιούνη.

Πρόκειται για συνεχιζόμενη τάση καθίζησης. Η ντόπια παραγωγή έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από το έτος βάσης (2005), που αφορά στην τελευταία αναθεώρηση του «δείκτη βιομηχανικής παραγωγής». Στην πραγματικότητα διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της περασμένης δεκαετίας. Είναι ολοφάνερο το γεγονός πως η καταγραφόμενη συρρίκνωση δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης αλλά και των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και αγορές και της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής με εισαγωγές από άλλa κράτη.

Τα τελευταία στοιχεία Γενάρης - Ιούνης 2009 εμφανίζουν τα εξής :

  • Μεταποίηση: Υποχωρεί με ρυθμό 12% (έναντι πτώσης 3,1% πέρυσι). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους βρίσκονται σε πτωτική τροχιά: Τρόφιμα (-3,8%), ποτά: (-4%), κλωστοϋφαντουργία (-28,4%), ένδυση (-20,2%), δέρμα - υπόδηση: (-14,4%), ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (-20,1%) κ.ά. Στον αντίποδα κινήθηκαν οι κλάδοι «βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα» (+6,4%) και «παράγωγα πετρελαίου» (+8,7%)
  • Ορυχεία-λατομεία: Καταγράφεται πτώση 11,5% έναντι πτώσης 6,7% πέρυσι
  • Στον «ηλεκτρισμό» εμφανίζεται υποχώρηση 2,1% και στην παροχή νερού -0,9%.

Σε ό,το αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων»: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -23,3%, κεφαλαιουχικά αγαθά: - 23%, ενδιάμεσα αγαθά: -20,9%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -5,4%, ενέργεια: +0,8%.

ΟΤΕ
Καθαρά κέρδη εξαμήνου 271,4 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη 271,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο ΟΤΕ το πρώτο 6μηνο του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 9,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χτες, συνολικά για τον όμιλο ΟΤΕ το πρώτο 6μηνο του 2009:

  • Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,942 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,9%, σε σύγκριση με το πρώτο 6μηνο του 2008, που ήταν 3,128 δισ. ευρώ.
  • Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 522,3 εκατ. ευρώ, έναντι 527,8 εκατ. ευρώ το 2008 (μείωση 1%).

Σε μεγάλο βαθμό, τα κέρδη του ΟΤΕ, προέρχονται από τη δραστική μείωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την πρόσληψη πιο φθηνού εργατικού δυναμικού.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, απέδωσε τη μείωση των κερδών στη μείωση της συνολικής δαπάνης κατά περίπου 7% για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, αλλά και στις «σημαντικές καθυστερήσεις» της ΕΕΤΤ, στην έγκριση προϊόντων που θα καθιστούσαν τον Οργανισμό πιο ανταγωνιστικό τιμολογιακά. Επαναβεβαιώνοντας στην ουσία ότι κεντρική φιλοσοφία και βασική επιδίωξη στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ είναι τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέρδη, ο Π. Βουρλούμης τόνισε ότι «με στόχο την προάσπιση της μελλοντικής κερδοφορίας, ο όμιλος κινείται σε πολλά μέτωπα». Το κυριότερο όπως φαίνεται είναι η περαιτέρω μείωση του προσωπικού και για το λόγο αυτό ο Π. Βουρλούμης αναφέρθηκε πρώτα «στην αποχώρηση άλλων 600 εργαζομένων μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου». Καταλήγοντας προανήγγειλε και νέα μείωση του προσωπικού, εν ονόματι της μείωσης του κόστους. Μια προοπτική που για τους εργαζόμενους σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας, χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας.

  • Αύξηση κερδών 32,2%, στα 521 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ο γερμανικός κολοσσός και νέο αφεντικό του ΟΤΕ «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ). Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη «σημαντική συμβολή του ΟΤΕ στον κύκλο εργασιών και στα EBITDA». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών της ΝΤ ενισχύθηκε 7,4% στα 16,2 δισ. ευρώ και τα EBITDA σημείωσαν άνοδο 8,4% στα 5,3 δισ. ευρώ. Η συμβολή του ΟΤΕ στον κύκλο εργασιών του δεύτερου τριμήνου αγγίζει τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στα EBITDA το 0,5 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα σε εκδοτικές εταιρείες εκπαιδευτικού βιβλίου

Πρόστιμα μέχρι 8 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επτά εκδοτικές εταιρείες για παραβάσεις της νομοθεσίας στη διαδικασία διακίνησης βιβλίων. Πρόκειται για εταιρείες έκδοσης και διακίνησης εκπαιδευτικού βιβλίου, και οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τη σχετική διαδικασία εξέτασης από την Επιτροπή αφορούν καθορισμό τιμών, απαγόρευση παθητικών πωλήσεων, μη εμπρόθεσμη γνωστοποίηση των συμβάσεων διανομής, και «ύπαρξη σωρρευτικού αποτελέσματος απαγορευτικού του ανταγωνισμού». Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις αντίστοιχες παραβάσεις που έκανε η κάθε μια από τις εταιρείες είναι τα εξής:

  • «Burlington B.V.»: Συνολικά πρόστιμα για καθορισμό τιμής, μη γνωστοποίηση συμβάσεων συνεργασίας και για την παράβαση της απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων 7,9 εκατ. ευρώ.
  • «Ευσταθιάδης Group ΑΕ»: Για τις ίδιες παραβάσεις πρόστιμα 4,6 εκατ. ευρώ.
  • «Pearson LTD»: Πρόστιμα συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ για την απαγόρευση παθητικών πωλήσεων και για μη γνωστοποίηση των συμβάσεων συνεργασίας.
  • «Απόλλων ΑΕ»: Συνολικά πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ για τους παραπάνω λόγους.
  • «Μουκουβάλας ΑΕ»: Πρόστιμα 240.600 ευρώ για τους ίδιους λόγους.
  • «Oxford» και «Hillside Press» από 15.000 ευρώ πρόστιμο για μη γνωστοποίηση των συμβάσεων συνεργασίας.

Ακόμη, οι εταιρείες «Burlington B.V.» και «Ευσταθιάδης Group AE» απειλούνται με χτηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση της Επιτροπής για παράλειψη των παραβάσεων στο εξής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα ηλεκτρονικά συστήματα για τη «φοροδιαφυγή»

Καλούν τα μονοπώλια του κλάδου σε «ανταγωνιστικό διάλογο»

Τρόπους για τη λεγόμενη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μηχανεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά την ίδια στιγμή αφήνει στο απυρόβλητο μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες που με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει την Εφορία με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ...

Σε αυτή τη φάση βάζουν στα σκαριά την αυτόματη (on line) ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τη βάση δεδομένων που διατηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου, δυνατότητα, που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα επιτρέψει την άμεση διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις λιανικής, τιμολόγια, κ.ά.) που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Η εγκατάσταση και των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων θα ανατεθεί σε μονοπώλια του κλάδου, τα οποία, η κυβέρνηση - σε πρώτη φάση - καλεί σε «ανταγωνιστικό διάλογο», με βάση σχετική ευρωενωσιακή ρύθμιση. Οπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη διαδικασία επιλέχτηκε λόγω της «πολυπλοκότητας» και επειδή «δεν είναι δυνατή η εκ των προτέρων ακριβής περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών». Τα μονοπώλια του κλάδου της πληροφορικής που θα πάρουν τη δουλειά θα έχουν να περιμένουν ζεστό χρήμα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά και από αυτοπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που απ' ό,τι φαίνεται θα αναγκαστούν, με τη σειρά τους, να προμηθευτούν νέα ηλεκτρονικά συστήματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ -ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
«Μνημόνιο συνεργασίας» στη Ρουμανία

Νέα κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του ξένου τραπεζικού κεφαλαίου στη ρουμανική αγορά υλοποιείται μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κομισιόν, ΔΝΤ και τραπεζίτες με τη μορφή «μνημονίου συνεργασίας». Στην κολεγιά συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα και Πειραιώς) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι μητρικές τράπεζες «δεσμεύονται» να «στηρίξουν» τη ρουμανική οικονομία και τις ροές χρηματοδότησης, προκειμένου να διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση. Είναι φανερό πως οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, τραπεζίτες και μερίδες της πλουτοκρατίας (βιομήχανοι κ.ά.) «κόπτονται» για τις προοπτικές των «επενδύσεων» και της κερδοφορίας τους στην περιοχή. Οι τραπεζίτες πρωτοστάτησαν από την αρχή της εκδήλωσης των κρισιακών φαινομένων, προβάλλοντας αξιώσεις για κρατικά πακέτα και ενισχύσεις, αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται και στα κράτη της ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) το ΑΕΠ στη Ρουμανία θα υποχωρήσει 6,5% για το 2009 και ακόμη 1,5% για το 2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ