ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στον Πρόεδρο ο σχηματισμός της νέας αστικής κυβέρνησης

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Πορτογαλίας Καβάκο με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία

Associated Press

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Πορτογαλίας Καβάκο με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μετά την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του κεντροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο την Τρίτη στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο, την υπόθεση σχηματισμού νέας αστικής κυβέρνησης αναλαμβάνει και πάλι, με βάση το σύνταγμα, ο επίσης κεντροδεξιός Πρόεδρος, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. O Σίλβα θα έχει σήμερα από το πρωί επαφές - όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία - με κοινωνικούς φορείς, ενώ δεν διευκρινίζεται πότε θα κάνει τις ανακοινώσεις του. Τα ενδεχόμενα που υπάρχουν είναι (αυτό θεωρείται και το πιθανότερο) να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντόνιο Κόστα, τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έχει και τη στήριξη του Μπλοκ της Αριστεράς, του Πορτογαλικού ΚΚ και των Οικολόγων Πράσινων και 122 έδρες συνολικά στη Βουλή έναντι 107 του κεντροδεξιού συνασπισμού. Επίσης, ο Πρόεδρος μπορεί να ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και νέες βουλευτικές εκλογές σε κάποιους μήνες.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη τα 3 κόμματα και 1 βουλευτής του Κόμματος για την Προστασία των Ζώων (σύνολο 123 βουλευτές) καταψήφισαν τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης Κοέλιο και υπερψήφισαν την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές.

Οι σοσιαλδημοκράτες Σοσιαλιστές και τα άλλα κόμματα, το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Μπλοκ της Αριστεράς (και μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποίησαν τις 3 ξεχωριστές συμφωνίες τους με τους Σοσιαλιστές, που έχουν κάποια κοινά σημεία αλλά και διαφοροποιούνται σε άλλα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο βασικός πυρήνας του νέου κυβερνητικού προγράμματος θα είναι αυτός που περιλαμβάνεται στο σχέδιο προγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και αυτό που προδιαγράφεται είναι ένα πρόγραμμα αστικής διαχείρισης που δεσμεύεται για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτές αφορούν και στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ που συμφώνησαν από κοινού κεντροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή το ζεστό χρήμα που πήγε στους κεφαλαιοκράτες, για να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση και πληρώνουν με αιματηρές θυσίες τα λαϊκά στρώματα. Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «δημοσιονομική ευελιξία» που προβάλλεται ως στοιχείο που θα διαπραγματευτεί σκληρά η νέα «αριστερή» πορτογαλική κυβέρνηση με την ΕΕ (κάτι μας θυμίζει αυτό από τη σκληρή διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ που «ματώνει» το λαό μας) ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι μέσα στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού, τα συμφωνημένα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δηλαδή στο πλαίσιο όλων των ελέγχων που προβλέπονται από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία και γίνονται σε όλες τις χώρες και με ιδιαίτερη έμφαση στις υπερχρεωμένες. Επίσης, ρητά προσδιορίζεται, στο πλαίσιο του λεγόμενου «νέου αναπτυξιακού μοντέλου, με κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας», ότι επιδιώκεται η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Πορτογαλίας μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στη σχέση της και με άλλες δυνάμεις (βλέπε αναβάθμιση του πορτογαλικού κεφαλαίου και της αστικής τάξης).

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που παρουσιάζονται ως «αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του λαού» όπως: σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 600 ευρώ για τους εργαζόμενους του Δημοσίου έως το 2019 (δηλαδή 70 ευρώ παραπάνω), αναστολή περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, επιδόματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, περιορισμός της επισφαλούς εργασίας και της μερικής απασχόλησης, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, είναι ζητήματα που μπαίνουν και στις συμφωνίες με τους 3 συμμάχους, αλλά θα γίνουν αντικείμενο παζαριού. Η συζήτηση για το κόστος που θα έχουν, το πόσο γρήγορα θα γίνουν, αν γίνουν, γιατί θα πρέπει ...να το επιτρέπει και η οικονομία, αλλά και οι ...εταίροι στην ΕΕ, είναι μια γνώριμη και στη χώρα μας τακτική για να αποσπαστεί η λαϊκή συναίνεση και δεν αναιρεί το χαρακτήρα της ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να είναι στην πρέσα. Τα περί σύγκρουσης της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ που εμφανίζουν αστικά και οπορτουνιστικά ΜΜΕ (για «πορτογαλικό πυρετό» και ανησυχία στις Βρυξέλλες, λένε κάποιοι) δεν προκύπτουν από πουθενά. Τα δε «αρνητικά μηνύματα της αγοράς», με την αύξηση στα σπρεντ και στα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας από την «πολιτική αβεβαιότητα» είναι μέρος των παιχνιδιών των κεφαλαιοκρατών όπως και η όποια αντιπαράθεση και η «σκληρή διαπραγμάτευση» για το μείγμα διαχείρισης αφορούν την διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Με την πραγματική εξουσία στο κεφάλαιο, με τη χώρα μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ο λαός δεν μπορεί να έχει προοπτική.

10η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G-20
Ξεκινά την Κυριακή στην Αττάλεια της Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επόμενη Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 του μήνα θα διεξαχθεί η 10η Σύνοδος Κορυφής των G-20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου τη χρονιά που «τρέχει». Οι G-20 αποτελούνται από τις 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, που σήμερα θεωρούνται οι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ανέφερε πως η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, προσθέτοντας ωστόσο πως η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στην ατζέντα, επίσης, ως ένα παγκόσμιο πολιτικό ζήτημα που δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς διακριτό από τις οικονομικές εξελίξεις. «Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι το συριακό ζήτημα θα λυθεί στη Σύνοδο Κορυφής των G-20» πρόσθεσε ωστόσο, αναδεικνύοντας πως η Συρία παραμένει πεδίο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μεθοδεύσεων και γι' αυτό «αντικειμενικά» θα βρεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Φυσικά, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν πρώτα απ' όλα οι ανησυχητικοί ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που εξακολουθεί να έχει σοβαρές δυσκολίες «επιστροφής» στους ρυθμούς πριν την καπιταλιστική κρίση και ενώ και σε σημαντικές «αναδυόμενες» οικονομίες η ανάπτυξη επιβραδύνεται, προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες. Οπως αποτυπώθηκε και στα ντοκουμέντα της περσινής Συνόδου που έγινε στο Μπρισμέιν της Αυστραλίας, «μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη» (την αναγκαιότητα των οποίων οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων θα κλίνουν σε όλες τις πτώσεις και τις μέρες που έρχονται), θα σημάνει νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης.

Πριν από τη συνάντηση των ηγετών των 20 χωρών - μελών, θα γίνει η «Business - 20» (επιχειρηματική Σύνοδος) στις 14-15/11 αλλά και η Σύνοδος «Labour - 20» στις 13 -14/11, με τη συμμετοχή εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων των αντίστοιχων χωρών (προφανώς για να εμπλουτιστεί και να σφυρηλατηθεί η στρατηγική υπεράσπισης της ταξικής ειρήνης και υποταγής των εργατών). Ενδεικτικό της όξυνσης των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και σχεδιασμών στην Ενέργεια είναι ότι στη διάρκεια της τουρκικής προεδρίας έγινε τον περασμένο Οκτώβρη για πρώτη φορά και συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των 20 μελών.

Με το δικαίωμα που έχει από τη θέση του προέδρου η Τουρκία, έχει προσκαλέσει στη φετινή Σύνοδο και το Αζερμπαϊτζάν (χώρα με τεράστια ενεργειακά αποθέματα), ενώ μέρος θα πάρουν ακόμα η Ισπανία (που είναι μόνιμος προσκεκλημένος), η Μαλαισία (ως προεδρεύουσα της ASEAN), η Σιγκαπούρη (ως σημαντικό χρηματοπιστωτικό διεθνές κέντρο), η Ζιμπάμπουε και η Σενεγάλη.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου APEC

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της APEC (Asian Pacific Economic Cooperation - Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό - APEC), αναμένεται να επανέρθει στο προσκήνιο η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, η οποία εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε πυρήνα εκδήλωσης και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη γειτονιά.

Χαρακτηριστικό είναι πως, αν και βασικό «αντικείμενο» της APEC είναι η οικονομική συνεργασία των χωρών - μελών, χώρες όπως οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα επιδιώξουν να συνεχίσουν ζυμώσεις που θα ευνοήσουν τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, στο φόντο και της κινεζικής «δυσαρέσκειας» που προκάλεσαν οι περιπολίες αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε προχτές ότι το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι πιθανόν «να ανακύψει» στη Σύνοδο, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι κάθε φορά που η Ουάσιγκτον συναντά συμμάχους της στην περιοχή, το συγκεκριμένο θέμα «εμφανίζεται».

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, τόνισε πως «η σύμφωνη γνώμη εδώ και καιρό μεταξύ όλων των μελών της APEC είναι ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την πολιτική και την ασφάλεια να μην εισάγονται (για συζήτηση) στις συναντήσεις APEC», υποστηρίζοντας ακόμα ότι αυτό «αποτελεί σημαντική συνθήκη για την ύπαρξη και ανάπτυξη της APEC. Η οργάνωση δεν είναι το κατάλληλο "βήμα" για να συζητηθεί το σχετικό ευαίσθητο θέμα και δεν πρέπει να διευκολύνει κανενός είδους "παιχνίδια" με ευαίσθητα θέματα». Ο ίδιος ανέφερε ότι και η χώρα που φέτος προεδρεύει της APEC, οι Φιλιππίνες, «επίσης συμφώνησε πως τέτοια και άλλα "ευαίσθητα θέματα" δεν πρέπει να συζητηθούν» και μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα του πως «όλα τα μέλη θα εργαστούν για τη διατήρηση της φύσης της APEC ως οικονομικού φόρουμ».

Η Σύνοδος της APEC θα γίνει 17-19 Νοέμβρη στη Μανίλα και σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ