ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οδηγίες «επιστημονικής» φοροαφαίμαξης

Φορομπηχτικά μέτρα ταχύτατης απόδοσης με κατασχέσεις, λουκέτα κ.ά. για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές». «Αναδιαρθρώσεις» στην οργανωτική δομή του υπουργείου και κλείσιμο Εφοριών

Τις αντιλαϊκές συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισείει η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια προσπάθεια να φορτώσει πρόσθετα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα. Το πόρισμα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που παραδόθηκε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη κάνει λόγο για «γενικευμένες και σοβαρές αδυναμίες» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για «δομικά και οργανωτικά προβλήματα», «ξεπερασμένες διοικητικές διαδικασίες» κ.ά. που συνεπάγονται εκτεταμένες «διαρθρωτικού χαρακτήρα» αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους μηχανισμούς του υπουργείου και των Εφοριών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φτάνουν στο σημείο να «προτείνουν» ακόμη και «νέες τεχνικές για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών», συστήνοντας την «απομάκρυνση από πρακτικές υπέρμετρης χρήσης των δόσεων». Με άλλα λόγια, καλούν την κυβέρνηση να προχωρεί σε άμεσα και ταχύτατης απόδοσης εισπρακτικά μέτρα, με κατασχέσεις, λουκέτα κ.ά. σε μια εξέλιξη που προαναγγέλλει ραγδαίες αλλαγές στο βαθμό συγκέντρωσης -συγκεντροποίησης των επιχειρήσεων σε βάρος των μικρότερων από αυτές που θα αναγκαστούν να βγουν έξω από το πεδίο του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού». Το ΔΝΤ αξιώνει τη «συμμόρφωση» όλων των κυβερνήσεων στο «μεσοπρόθεσμο σχέδιο» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, με ενιαία στρατηγική και προγραμματισμό, έτσι ώστε να «διατηρηθεί η απαραίτητη ενιαία κατεύθυνση στη συνέχεια». Πρόκειται για στρατηγικού χαρακτήρα στόχευση του μεγάλου κεφαλαίου, που αποσκοπεί στην ανακατανομή της επιχειρηματικής πίτας. Το ΔΝΤ αξιώνει, επίσης, αλλαγές στην κατάρτιση και εκτέλεση των κρατικών προϋπολογισμών στην κατεύθυνση περικοπής των δαπανών.

Ανάμεσα σε άλλα αξιώνουν και τα παρακάτω:

  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Υπολογίζουν τα χρωστούμενα στην Εφορία σε 17 με 18 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σε θέση να υπολογίσουν πόσα από αυτά είναι εισπράξιμα. Αναφέρουν ότι το ποσό αυτό είναι από 5 μέχρι 8 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και προβάλλουν τον απόλυτα γελοίο ισχυρισμό ότι είναι εφάμιλλα με τα «ληξιπρόθεσμα χρέη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης» (!). Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν λόγο για «νέες τεχνικές είσπραξης των οφειλών».
  • ΦΠΑ: Και για το συγκεκριμένο αξιώνουν άμεσα μέτρα είσπραξης. Επίσης, τη δρομολόγηση των διαδικασιών για υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
  • Οργανωτική δομή: Δίνουν κατεύθυνση για το κλείσιμο «πολλών ΔΟΥ», σε «μεσοπρόθεσμο διάστημα». Επίσης, την άμεση κατάργηση της σημερινής δομής του υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένα της σημερινής κατηγοριοποίησης των διευθύνσεων ανάλογα με το είδος της φορολογίας (φυσικά πρόσωπα, ακίνητα κλπ.). Προτείνουν ακόμη τη «μετάβαση σε ένα σύστημα αυτοαξιολόγησης» του μηχανισμού και των εργαζομένων.

Το ΔΝΤ θεωρεί «ατελέσφορο» το σύστημα συλλογής αποδείξεων από τα νοικοκυριά, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη έχει καταργήσει, αλλά εξετάζει την επαναφορά του. Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της προσεχώς. Στα σκαριά βρίσκεται και η τιτλοποίηση φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, για το οποίο ο υπουργός είπε ότι θα έχει περιορισμένο ύψος και θα αφορά φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων έχει σταλεί για έγκριση στην ΕΕ και σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιούλη. Στην ΕΕ έχουν στείλει και τις ήδη νομοθετημένες ρυθμίσεις για τις λεγόμενες εθελούσιες απομακρύνσεις εργαζομένων από τον ΟΤΕ, για το οποίο ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα», αλλά οι ενδείξεις είναι καλές. Είναι απόλυτα σαφές ότι υπάρχει παρέμβαση από άλλη «ανταγωνίστρια» εταιρία του χώρου που ζήτησε την επιδιαιτησία της ΕΕ. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με τη ρύθμιση «δεν ενισχύεται ο ΟΤΕ αλλά το ασφαλιστικό ταμείο».

Στα πρόσφατα Συμβούλια των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ συζητήθηκαν και οι βρετανικές προτεραιότητες για τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι κυβερνήσεις θα «συνδράμουν σε οποιαδήποτε λογική πρωτοβουλία πάρει η βρετανική προεδρία», προσθέτοντας ότι για την ώρα «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις».

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ
Το ταμείον είναι «μείον»!

Στο 6,5% του ΑΕΠ από 6,1% το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου στο πρώτο εξάμηνο του 2005

Παρά τον εμπλουτισμό της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, οι δανειακές ανάγκες (ταμειακά ελλείμματα) της κεντρικής κυβέρνησης διογκώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2005 και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας διαμορφώθηκαν στα 11.613 εκατ. ευρώ από 10.142 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004. Η αύξηση που παρουσιάζει το ταμειακό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε 6,5% το 2005, από 6,1% το πρώτο εξάμηνο του 2004) αποδίδεται, από τους αρμοδίους, σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, στην καταβολή ποσού ύψους 1.580 εκατ. ευρώ περίπου από τον προϋπολογισμό προς τα δημόσια νοσοκομεία για την κάλυψη παλαιών υποχρεώσεών τους προς τους προμηθευτές τους. Δεύτερον, στην εκταμίευση ποσού 1.028,5 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Αγροτικής Τράπεζας.

Πάντως, και χωρίς τις έκτακτες αυτές εκταμιεύσεις - που αντιστοιχούν συνολικά σε 2.608,5 εκατ. ευρώ - το ταμειακό έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου, αν και περιορίζεται σε 9.005 εκατ. ευρώ ή 5,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνει κατά πολύ τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για το 2005. Σημειώνεται ότι το ταμειακό έλλειμμα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έχει συγκρατηθεί το πρώτο εξάμηνο φέτος στα 758 εκατ. ευρώ (ή 0,4% του ΑΕΠ) έναντι αντίστοιχου ελλείμματος 2.721 εκατ. ευρώ (ή 1,7% του ΑΕΠ) το πρώτο εξάμηνο του 2004. Επίσης, τα διαθέσιμα από πόρους που προορίζονται για την εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών (ΟΠΕΚΕΠΕ) είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ενιαίος τύπος για θέρμανση - κίνηση

Τις διαδικασίες για τον τρόπο είσπραξης των ειδικών φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών δρομολογεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη την «πάταξη» του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Αντίθετα αφήνει ανέπαφο το πετρέλαιο κίνησης για τα πλοία των εφοπλιστών, το οποίο να σημειωθεί είναι παντελώς αφορολόγητο και πηγή τεράστιας ποσότητας λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό εξελίχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στον ενιαίο τύπο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν με τον ισχύοντα κάθε φορά φόρο (σήμερα 245 ευρώ στο χιλιόλιτρο) και θα πωλούν στα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης με τον ισχύοντα φόρο, στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στη συνέχεια θα παίρνουν τη διαφορά από το Δημόσιο, χωρίς δηλαδή τη μεσολάβηση των νοικοκυριών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μομφή για μη ... συμμόρφωση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση, που δε μετέφερε στο εθνικό Δίκαιο της χώρας την οδηγία «για την αμοιβαία συνδρομή για την είσπραξη των φορολογικών απαιτήσεων», ζητά το διευθυντήριο των Βρυξελλών, απειλώντας την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η συγκεκριμένη οδηγία που έχει να κάνει με την είσπραξη απαιτήσεων σχετικών με δασμούς, φόρους κ.ά. θεωρείται σημαντική από την ΕΕ «για τη σωστή εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων και την καταπολέμηση της απάτης».

Με αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή μέμφεται την Ελλάδα επειδή δεν παρείχε, όπως της ζητήθηκε, τις απαραίτητες πληροφορίες, σχετικά με τις διατάξεις που θα υιοθετήσει, προκειμένου να ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία στο εθνικό της Δίκαιο ούτε απάντησε στην προειδοποιητική επιστολή που της αποδόθηκε σε πρώτη φάση. Η σιωπή εκλαμβάνεται από την Κομισιόν, σαν μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, παρά το γεγονός ότι η οδηγία θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί έως την 1/5/2004.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά προς την Επιτροπή, το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή της στο Δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ