ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σε ένα μήνα οι συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη στη Βιέννη» θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ανήγγειλε χτες στο Βελιγράδι η επικεφαλής του Σερβικού Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς. Η Ράσκοβιτς - Ιβιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως οι συνομιλίες «θα είναι άμεσες» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα και πως η διεθνής κοινότητα «δε θα αρκεστεί μόνον στο ρόλο της επίβλεψης» αλλά θα αναθέτει «τις εργασίες, τις προκλήσεις» που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση...

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, ο Αλμπερτ Ρόχαν, βοηθός του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι, επανέλαβε στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως «η προστασία των μειονοτήτων θα παίξει ρόλο κλειδί στο μελλοντικό καθεστώς της περιοχής», ζητώντας τους να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας και να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την «εποικοδομητική συμμετοχή τους στις εξελίξεις». Μετά τις συναντήσεις του με στελέχη της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρόχαν διαβεβαίωσε πως σκοπός του ίδιου και του Μάρτι Αχτισαάρι «είναι η εξασφάλιση της παρουσίας τους στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου».

Το ίδιο 24ωρο στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, οι Πρόεδροι της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ολοκλήρωσαν τη διήμερη άτυπη συνάντησή τους διακηρύσσοντας πως θα υποστηρίξουν «οποιαδήποτε λύση συμφωνήσουν Βελιγράδι και Πρίστινα υπό τη διεθνή μεσολάβηση, η οποία δε θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα». Οι τρεις Πρόεδροι σημείωσαν σε δηλώσεις τους πως σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να προστατευτούν» οι μειονότητες του προτεκτοράτου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σχεδιάζουν νέο «ευέλικτο και υπερεξοπλισμένο» στρατό...

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΣΙΔΝΕΪ. - Εναν ευέλικτο, πολυάριθμο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό με «μεγαλύτερη δύναμη πυρός» και την άνεση να αναπτύσσεται οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς τη βοήθεια αμερικανικών και ρωσικών βαριών μεταγωγικών αεροσκαφών οραματίζεται η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ για την επόμενη 10ετία. Γιατί; Επειδή, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Χιλ, η Αυστραλία «πρέπει να υπερασπίζεται τις δυνάμεις της» όπου και όταν αυτές αναπτύσσονται στον κόσμο, αλλά και γιατί έχει θέσει τις ακόλουθες τρεις «υψηλές προτεραιότητες»: Την αντιτρομοκρατία, τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, την «οικοδόμηση» ισχυρών κρατών σε γειτονικές νησιωτικές χώρες... «Ετοιμαζόμαστε για το αναμενόμενο, αλλά και για το απροσδόκητο» είπε ο Χιλ, προσθέτοντας πως μέσα στην επόμενη δεκαετία (2015) θα έχουν αγοραστεί καινούρια «αεροσκάφη, ελικόπτερα, άρματα μάχης, βαριά μεταγωγικά αεροσκάφη και φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών, εξοπλισμός μάχης και καινούρια οπλικά συστήματα». Ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των στρατιωτών (που σήμερα ανέρχεται σε 51.000 άτομα) κατά τουλάχιστον 1.500. Δε διευκρίνισε το τεράστιο κόστος των μελλοντικών στρατιωτικών εξοπλισμών, αρκούμενος να προσθέσει πως αυτό θα διευθετηθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς...

Ψηφίστηκαν τα μέτρα αστυνόμευσης

Το ίδιο 24ωρο, το πολιτειακό κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας ενέκρινε χτες τα έκτακτα μέτρα που πρότεινε ο πολιτειακός πρωθυπουργός Μόρις Ιέμα, μετά τα οποία δίνονται μεγαλύτερες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις ώστε να καταστέλλουν ταραχές και επεισόδια παρόμοια με εκείνα που ξέσπασαν στις αρχές της βδομάδας στο Σίδνεϊ. Επιπλέον, αυξήθηκε η μεγαλύτερη ποινή κάθειρξης (σε 15 χρόνια) για συμμετοχή σε βανδαλισμούς και επεισόδια.

Ανακοινώθηκε τέλος πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι αστυνομικοί στις παραλίες και τα προάστια του Σίδνεϊ θα αυξηθούν κατά 2.500 καθώς υπάρχουν φόβοι για επανάληψη, ίσως και κλιμάκωση, των ρατσιστικών επεισοδίων μεταξύ Αυστραλών αγγλοσαξονικής και αραβικής καταγωγής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 33 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ενώ αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο της πόλης Λιαογιουάν της επαρχίας Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα. Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος δεν έγιναν γνωστά.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της Ινδίας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας. Στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, που επλήγη (και αυτό) από τον σεισμό της 8ης Οκτωβρίου, επικρατούν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

ΜΟΣΧΑ.- Τη θέση ότι δεν πρέπει να λειτουργούν ξένες τράπεζες στη Ρωσία εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε συνάντησή του με τραπεζίτες κάλεσε ακόμη για τον «εκσυγχρονισμό» των κρατικών τραπεζών. Οι ΗΠΑ πιέζουν να επιτραπεί η πλήρης λειτουργία ξένων τραπεζών στη Ρωσία.

ΑΓΚΥΡΑ.- Αρχίζει σήμερα η δίκη του συγγραφέα Ορχάν Παμούκ με την κατηγορία της «εξύβρισης του τουρκικού έθνους» εξαιτίας της δήλωσής του σε ελβετικό περιοδικό ότι «1.000.000 Αρμένιοι και 30.000 Κούρδοι σκοτώθηκαν στη γη αυτή, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει». Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έξι μηνών έως τριών ετών. Τη δίκη θα παρακολουθήσουν πολλοί Ευρωπαίοι: ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνσή της δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δε δικάζεται ο Ορχάν Παμούκ, αλλά η Τουρκία».

ΣΕΟΥΛ.- Κοντά σε συμφωνία για κοινή συνεργασία με στόχο την εξεύρεση ειρηνικής λύσης για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο και υλοποίηση των στόχων της διακήρυξης της 19ης Σεπτέμβρη στο Πεκίνο (μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ, Ρωσίας, Ν.Κορέας, ΛΔ Κορέας και Ιαπωνίας) ανακοίνωσαν χτες πως βρίσκονταν Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι κατά τη συνάντησή τους στο Τζετζού της Ν. Κορέας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- «Εντελώς απαράδεκτους» χαρακτήρισε χτες ο βοηθός γγ του ΟΗΕ Ζαν Μαρί Γκουένιο τους περιορισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση της Ερυθραίας στην ανάπτυξη των κυανοκράνων κοντά στη μεθόριο με την Αιθιοπία, ανακοινώνοντας πως ο ΟΗΕ θα εξετάσει την απομάκρυνση των περίπου 3.300 στρατιωτικών παρατηρητών και προσωπικού απ' τη μεθόριο.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Αρνούνται να καταγγείλουν νέα κρούσματα στις ουκρανικές αρχές...

ΚΙΕΒΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Προβληματικές και αναποτελεσματικές διαφαίνονται οι έως τώρα προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να σταματήσουν την εκδήλωση νέων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών σε τουλάχιστον 11 χωριά της Κριμαίας από τις αρχές τρέχοντος μηνός. Οπως παραδέχτηκε χτες κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι χωρικοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες αρνούνται να παραδώσουν στις αρχές πτώματα πτηνών που πέθαναν πιθανώς εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών, από το φόβο πως θα σφαγιαστούν όλα τα πουλερικά δίχως να δοθούν αποζημιώσεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μη έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και τη μεγάλη βραδύτητα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανάσχεσης της νόσου.

Χτες, στην Ινδονησία ένα 8χρονο αγοράκι εξέπνευσε λίγες μέρες αφότου εισήχθη σε νοσοκομείο της Τζακάρτας παρουσιάζοντας συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών. Ο θάνατος του παιδιού σημειώθηκε ένα 48ωρο μετά το θάνατο 39χρονου Ινδονήσιου που είχε προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών.

Τέλος, χτες υγειονομικοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ υποστήριξαν πως τα αντιγριπικά χάπια «Ταμιφλού» της εταιρίας «Ρος» είναι «ασφαλή» για τα παιδιά συνιστώντας τη χρήση του στον παιδικό πληθυσμό. Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων αναφέρεται πως συνιστά την επέκταση της χρήσης του και για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονική απόπειρα κατά στρατηγού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο επικεφαλής του Σώματος Συνοριοφυλάκων του Πακιστάν, στρατηγός Σουτζάατ Ζαμίρ Ντατ, και ο υπαρχηγός του Σώματος τραυματίστηκαν χτες από πυρά που δέχτηκε το ελικόπτερο που τους μετέφερε στην επαρχία Μπαλουχιστάν, κατά δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Εναντίον του ελικοπτέρου που μετέφερε τους στρατιωτικούς ερρίφθησαν πύραυλοι, ενώ εξαπολύθηκαν και πυρά αυτομάτων όπλων. Οι δύο αξιωματούχοι φέρουν τραύματα στα πόδια. Δεν είναι σαφές ποιος έβαλλε εναντίον του ελικοπτέρου.

Οι δύο αξιωματούχοι επιθεωρούσαν περιοχή όπου, μία ημέρα νωρίτερα, είχαν εκτοξευτεί τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες εναντίον βάσης παραστρατιωτικών δυνάμεων που επισκεπτόταν την Τετάρτη ο «πρόεδρος» του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ. Την ευθύνη για την ενέργεια είχε αναλάβει μια περιθωριακή ένοπλη οργάνωση, ο «Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουχιστάν». Μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους, ο άνδρας που ανέλαβε την ευθύνη είπε ότι «μας φέρονται όπως σε σκλάβους. Είμαστε σε πόλεμο με τον στρατηγό και θα συνεχίσουμε αυτού του είδους τις επιθέσεις».

Ο στρατηγός Μουσάραφ - ένας από τους πιο «στενούς» συμμάχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία - έχει επιβιώσει άλλων τουλάχιστον δύο αποπειρών κατά της ζωής του, τα τελευταία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ