ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Ιαπωνία

Σκέψεις για κοινά επιχειρηματικά σχέδια στα διαφιλονικούμενα νησιά

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΤΟΚΙΟ.--

«Είχαμε σε βάθος συζήτηση σχετικά με το θέμα της συνθήκης ειρήνης», εξήγησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, χτες, για την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία. Η επίσκεψη θα συνεχιστεί και σήμερα με επαφές στην πρωτεύουσα Τόκιο, μετά τις χτεσινές συναντήσεις που έγιναν στην περιοχή Ναγκάτο, την εκλογική περιφέρεια του Αμπε. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη σε χώρα - μέλος του G7, ενώ μάλιστα συνεχίζουν να «τρέχουν» οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την «ουκρανική κρίση» και ενώ παραμένουν οι «τριβές» με τη Δύση.

Η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί μια εκκρεμότητα από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τυπικά δεν έχουν υπογράψει τέτοια συνθήκη. Σοβαρή δυσκολία για πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα είναι για χρόνια το θέμα της κυριαρχίας στις νήσους Κουρίλες (για τους Ρώσους / Βόρεια Εδάφη για τους Ιάπωνες).

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αμπε είπε χτες ότι υπάρχει η σκέψη να αναπτυχθούν κοινά, διμερή επιχειρηματικά σχέδια στα νησιά. Το πρακτορείο μετέδιδε ακόμα ότι το Τόκιο προσδοκά πως μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει ουσιαστικά σε ένα είδος διευθέτησης του θέματος, με την αξιοποίηση ενός «ειδικού νομικού καθεστώτος» που θα διέπει τα νησιά. Ωστόσο, η ίδια πηγή εμφανίζει τη Μόσχα να μην καλύπτεται απαραίτητα από αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Πούτιν εξέφρασε στον Αμπε την ανησυχία της Μόσχας για το αμερικανικό υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα (THAAD) που θα εγκατασταθεί στην Ιαπωνία, εισπράττοντας την απάντηση ότι πρόκειται για «αμυντική» κίνηση και δεν πρέπει να ανησυχεί τις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, ο Αμπε υποστήριξε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη διμερή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή τους. Γι' αυτόν το λόγο συμφωνήθηκε μάλιστα να επαναληφθούν οι συναντήσεις των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών, που σταμάτησαν πριν από τρία χρόνια.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις για τον 20ετή «γύψο»

Συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει «πάγωμα» των δημόσιων δαπανών για τα επόμενα 20 χρόνια ενέκρινε η Γερουσία, την Τετάρτη το βράδυ, στη Βραζιλία, προκαλώντας μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ, του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος (πρώην συμμάχου της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών, την οποία ανέτρεψε φέτος το Μάη).

Με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων οι γερουσιαστές του κόμματος του Τεμέρ και άλλων νεοφιλελεύθερων κομμάτων ψήφισαν ουσιαστικά πάγωμα των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, για συντάξεις, για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, στο όνομα της εξυγίανσης της οικονομίας που συνεχίζει να είναι σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, τα βάρβαρα αυτά μέτρα πλήττουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ενώ χαιρετίστηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγήκαν ωφελημένοι και την περίοδο των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων των Λούλα και Ρουσέφ, οι οποίες εξασφάλιζαν την ταξική ειρήνη με μερικά μέτρα - ψίχουλα αντιμετώπισης της πιο ακραίας φτώχειας, όπως και τώρα με το νεοφιλελεύθερο μείγμα διαχείρισης του Τεμέρ.

Μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και άλλες πόλεις, που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, με αίτημα να φύγει ο Τεμέρ ή και να γίνει δημοψήφισμα ώστε να μην εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση. Πολλές από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαν και καλλιεργούν ακόμα αυταπάτες στους εργαζόμενους περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», ενώ ορισμένες μαχητικές ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να εντείνουν τον ταξικό αγώνα.

ΔΑΝΙΑ
Αύξηση 4.000% σε τιμή φαρμάκου...

Στη Δανία, η ουσία koffeincitrat παρέχεται σε νεογέννητα που έχουν γεννηθεί πρόωρα και παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο φάρμακο μέχρι το 2014 παρασκευαζόταν στα φαρμακεία και η τιμή του ήταν 3 ευρώ για 5 κάψουλες των 100 ml.

Το 2014, μετά από σχετικό διαγωνισμό η αποκλειστικότητα της διάθεσης του παραπάνω φάρμακου στην επικράτεια της Δανίας, με την ονομασία «Peyona» κατοχυρώνεται σε φαρμακοβιομηχανία, την ιταλικής προέλευσης «Chiesi». Εκμεταλλευόμενη μια διάταξη του νόμου που αφορά στη στήριξη εταιρειών που ασχολούνται με την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων υψηλού κόστους και προορίζονται για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία κατοχυρώνει το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης του «Peyona» στην αγορά της Δανίας για τα επόμενα 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2024.

Αποτέλεσμα είναι η τιμή του να αυξηθεί μέσα στα δύο χρόνια κατά 4.000%, από 20 κορόνες (3 ευρώ) για 5 κάψουλες των 100 ml, σε 800 κορόνες (110 ευρώ). Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, καθώς υπάρχει πληθώρα προϊόντων της φαρμακοβιομηχανίας που εκτοξεύουν τα έξοδα των νοσοκομείων, τα οποία στη Δανία βρίσκονται υπό τη διαχείριση των περιφερειών.

Είναι μία από τις πολυεπίπεδες συνέπειες που έχει η επιχειρηματική δράση στην Υγεία σε όλη την ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για οργανωμένο και συλλογικό αγώνα των λαών σε κάθε χώρα, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών, συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε το «πράσινο φως» για τη 10ετή παράταση των κυρώσεων κατά του Ιράν, αποφεύγοντας ωστόσο να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, λέγοντας πως η παράταση του νόμου ισχύει «και χωρίς την προεδρική υπογραφή».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις ανακοίνωσε χτες ότι θα αξιοποιήσει την πρόταση της Ρωσίας για δωρεά έξι ρωσικών παλαιότερων αεροσκαφών τύπου MiG-29 σε μία προσπάθεια, όπως τόνισε, «να αποθαρρύνει όλους όσοι επιβουλεύονται» τη Σερβία και «θα ήθελαν να μας επιτεθούν». Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Βελιγράδι και τις ρωσο-σερβικές συζητήσεις για την αγορά νέων ρωσικών μαχητικών, με αφορμή την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων της Σερβίας με την Κροατία.

ΧΑΓΗ.-- Ολοκληρώθηκε χτες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη της Ολλανδίας η δίκη σε βάρος του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς. Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου απαίτησαν την αθώωσή του και για τις 11 κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η απόφαση των δικαστών αναμένεται να γίνει γνωστή εντός του 2017.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Διπλωμάτες της ΕΕ ανακοίνωσαν χτες στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης πως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κατεδάφισαν 866 κτίρια το 2016, αφήνοντας άστεγους 1.221 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι.

ΚΑΪΡΟ.-- Ιχνη εκρηκτικών εντοπίστηκαν στις σορούς των 56 επιβατών της «EgyptAir», που έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Μάη ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, όταν συνετρίβη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν. Αυτό ανακοίνωσε χτες το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση το δυστύχημα να ήταν αποτέλεσμα βομβιστικής ενέργειας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας έκρινε ότι «δεν συντρέχουν» επαρκείς «κατηγορίες για να τεκμηριωθεί η ποινική καταδίκη» της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που παραπέμφθηκε σε δίκη για «αμέλεια» σε υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος, στην οποία εμπλέκεται και ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου στην πόλη Κουντούζ, στην ομώνυμη βόρεια επαρχία του Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από εκείνες στις οποίες έχουν έντονη δράση οι Ταλιμπάν, ωστόσο μέχρι και χτες δεν είχε αναληφθεί ευθύνη για την επίθεση.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο πολιτικό κίνημα «Φωνές της Ειρήνης»

Στο πλαίσιο της τροποποιημένης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) που καταλήχτηκε στις 24 Νοέμβρη, ανακοινώθηκε ότι το νέο πολιτικό κίνημα, προθάλαμος για το πέρασμα της αντάρτικης οργάνωσης στην πολιτική ζωή μετά την εγκατάλειψη των όπλων, θα λέγεται «Φωνές της Ειρήνης» (Voces de Paz). Εξι εκπρόσωποί του, που δεν είναι μέλη των FARC αλλά μέλη των οργανώσεων «Πατριωτική Ενωση» και «Πατριωτική Πορεία», δικηγόροι και συνδικαλιστές θα συμμετέχουν - όπως προβλέπει η συμφωνία - στις συνεδριάσεις της Βουλής, με δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου, όσο θα διαρκέσει η διαδικασία ψήφισης εφαρμοστικών νόμων που αφορούν σε όρους της συμφωνίας. Αυτές οι συνεδριάσεις της Βουλής ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα. Θυμίζουμε ότι η νέα συμφωνία (σε συνέχεια αυτής που απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτώβρη) κατοχυρώνει το μονοπώλιο του αστικού κράτους στη βία, προωθεί την κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση, ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στην ταξική πάλη.

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη, το Γενικό Επιτελείο των FARC-EP ενημέρωσε την κοινή γνώμη και τον τριμερή μηχανισμό παρακολούθησης εφαρμογής της συμφωνίας (κυβέρνηση, εγγυήτριες χώρες, ΟΗΕ) ότι 5 διοικητές της (ο ένας μέλος της Κεντρικής Γραμματείας) διαγράφονται από τις γραμμές της οργάνωσης γιατί δεν πειθαρχούν στην απόφαση της πλειοψηφίας για την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης και την εγκατάλειψη των όπλων. Ηταν μέλη του ανατολικού μπλοκ της οργάνωσης στις περιοχές Γκουαβιάρε, Βιτσάδα, Μέτα, Κακετά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ