ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Δε θα περάσουν τα σχέδια αποσταθεροποίησης

Δηλώνει ο Αλεξάντρ Λουκασένκο

Η λεγόμενη αντιπολίτευση ετοιμάζεται με βίαιο τρόπο να δοκιμάσει να καταλάβει την εξουσία, δήλωσε στις 16 Μάρτη ο πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Ασφαλείας (ΚΕΑ) της Λευκορωσίας, Στεπάν Σουχαρένκο. Σύμφωνα με τα λόγια του, αυτό πιστοποιούν τα καλέσματα των ηγετών της λεγόμενης αντιπολίτευσης και ορισμένων υποψηφίων προέδρων στις εκλογές της 19ης Μάρτη, που καλούν το λαό «να βγει στους δρόμους του Μινσκ το βράδυ των εκλογών για να διαφυλάξει τη νίκη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΑ ανέφερε τη γνωστή ιστορία των νόθων αποτελεσμάτων ενός κατασκευασμένου από τα πριν «exit-poll», όπως και πληροφορίες για βίαιες, βομβιστικές ενέργειες και πυρκαγιές που ετοιμάζονται να προκαλέσουν εκείνοι τη μέρα κύκλοι που επιδιώκουν να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση. Από τη μεριά του, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως η σημερινή εξουσία είναι ικανή να υπερασπίσει το λαό και να μην επιτρέψει σε ξένες δυνάμεις να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. «Στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να έρθουν εδώ για να μας "βάλουν τάξη". Να έρθουν μπορούν, αλλά να φύγουν δεν ξέρω αν θα μπορέσουν. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση εδώ. Είμαστε αφεντικά στη γη μας και σήμερα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας του ο Α. Λουκασένκο στην περιοχή «Οκτώβρης» του Μινσκ.


Ι.Π.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Στο πόδι» ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις

Διευρύνεται το πλαίσιο αιτημάτων και απαιτείται η παραίτηση του Προέδρου, Α. Παλάσιο

Στιγμιότυπο από τα μπλόκα στους δρόμους στην επαρχία του Εκουαδόρ

Associated Press

Στιγμιότυπο από τα μπλόκα στους δρόμους στην επαρχία του Εκουαδόρ
ΚΙΤΟ.--

Για τέταρτη μέρα συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι ιθαγενείς του Εκουαδόρ ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου, Αλφρέντο Παλάσιο, απαιτώντας τον οριστικό τερματισμό οιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη διμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TLC), την ακύρωση του συμβολαίου με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Οξιντένταλ», αλλά και Συνταγματική Συνέλευση, και αντιδρώντας στο Σχέδιο Κολομβία και στη συμφωνία χρήσης της βάσης Μάντα από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη βδομάδα των κινητοποιήσεων. Η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από τη γενική απεργία, προειδοποίηση και πρεμιέρα των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες, αλλά και την απεργία στον πετρελαϊκό τομέα. Μέρα με τη μέρα ο αγώνας διευρύνεται και πλέον η σύγκρουση είναι ανοιχτή με την κυβέρνηση. Και θα συνεχιστεί και ενταθεί όσο πλησιάζει η 23η του Μάρτη, μέρα έναρξης του τελικού γύρου των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την TLC.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πολίτες του Αμαζονίου -περιοχή που έχει κηρυχτεί από την προηγούμενη βδομάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους και έχουν ανασταλεί όλα τα συνταγματικά δικαιώματα - αλλά και οι εργαζόμενοι στις περιοχές Ορεγιάνα, Σουκούμπιος και Νάπο δηλώνουν ότι παρά την καταστολή ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους εξεγερμένους και ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα Κίτο. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές, ενώ χτες οι γυναίκες βρέθηκαν στην κεφαλή των διαδηλώσεων στο Κίτο αλλά και στις πόλεις Λατατσούνγκα, Αμπάτο και Εσμεράλδας.

Την ίδια στιγμή οι αποκλεισμοί των δρόμων και των κεντρικών οδικών αρτηριών πολλαπλασιάζονται. Η συνήθης αντιμετώπιση κυρίως από το στρατό είναι η κατάχρηση των χημικών αλλά και η χρήση πλαστικών σφαιρών, ακόμη και πραγματικών πυρών. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει 6 συλλήψεις και 14 τραυματίες από τις οξύτατες πολλές φορές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πατσακουτίκ, οι 3 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Πάντως, η καταστολή εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των αστυνομικών αρχών δεν κρίθηκε «ικανοποιητική» και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέντο Καστίγιο, παραιτήθηκε. Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, o Καστίγιο, που είναι ο τρίτος κατά σειρά υπουργός Εσωτερικών που έχει οδηγηθεί σε παραίτηση μέσα σε 11 μήνες, δήλωσε ότι προειδοποίησε την κυβέρνηση «για πιθανό πραξικόπημα».

Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε και ο Αλφρέντο Παλάσιο, που με τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για την «προστασία της δημοκρατίας και της ενότητας» και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους διαδηλωτές. Τους προσέδωσε δε δόλο δηλώνοντας ότι «οι κινήσεις τους είναι σχεδιασμένες ώστε να προκαλέσουν χάος και να οδηγήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης»...

Ουδείς δόλος... Τόσο ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ιθαγένικων Εθνοτήτων (CONAIE), Λουίς Μάκας, που μάλιστα είχε καλέσει σε λαϊκή εξέγερση, όσο και οι ηγέτες του Πατσακουτίκ και ο Μεσίας Ταταμούες, επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου των Ταξικών Ενωτικών Οργανώσεων των Εργαζομένων του Εκουαδόρ (Cedoc-Cut), είχαν προειδοποιήσει ότι εάν επιμείνει σε αυτή την πολιτική ο Παλάσιο θα έχει την τύχη του προκατόχου του, Λούσιο Γκουτιέρες. Ο Γκουτιέρες πρόδωσε τις λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες τον είχαν εκλέξει και ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση τον περασμένο Απρίλη.

ΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Η νίκη του FMLN με την Βιολέτα Μενχίβαρ στη δημαρχία του Σαν Σαλβαδόρ - όπου το Φαραμπούντο Μαρτί κυριαρχεί από το 1997 - που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, χτες, συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς αλλά και από βίαιες ταραχές οπαδών του κόμματος Αρένα, που σήμερα είναι στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών παραμένει ακόμη αμφισβητούμενο, με προβλέψεις και στατιστικές προβολές να δίνουν στο δεξιό Αρένα 34 έδρες και στο FMLN 32, παρότι η διαφορά τους είναι μόλις 0,3% (39,43% έναντι 39,13% με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων). Ο πολιτικός διχασμός της χώρας απεικονίζεται ανάγλυφα στο αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση του Αρένα, που θεωρείται η «στενότερη σύμμαχος» των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, δέχτηκε την Τρίτη πολλά βέλη κριτικής από την επιτροπή διεθνών παρατηρητών από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Οι παρατηρητές κατήγγειλαν παραβιάσεις και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους σε κάποιες περιοχές ήταν δυσανάλογα αυξημένη σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού», υπήρξε «μαζική εσωτερική μετανάστευση προς συγκεκριμένους δήμους και κοινότητες», ενώ «εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους βρέθηκαν ανήλικοι, πεθαμένοι ή αλλοδαποί»...

Πέραν αυτών, συνέχισαν οι παρατηρητές, η εκλογική επιτροπή κατευθύνεται από γνωστό στέλεχος του κυβερνώντος Αρένα, ενώ διατυπώνονται πολλές αμφισβητήσεις και επισημαίνεται η παντελής έλλειψη δημοσίου ελέγχου, όσον αφορά την ιδιωτική εταιρία που διένειμε τις εκλογικές κάρτες. Οι παρατηρητές σημειώνουν ακόμη την «αντισυνταγματική»παρέμβαση του προέδρου Τόνι Σάκα στην εκλογική διαδικασία.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ακτήμονες αγρότες εναντίον εταιριών βιοτεχνολογίας

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Μέλη του κινήματος των αγροτών χωρίς γη (MST) κατέλαβαν χτες ένα αγρόκτημα της «Syngenta», μιας πολυεθνικής εταιρίας βιοτεχνολογίας που εδρεύει στην Ελβετία, κατηγορώντας την ότι πραγματοποιούσε καλλιέργειες μεταλλαγμένων. Το κίνημα έκανε σαφές ότι η κίνηση αποτελεί μέρος μιας «νέας στρατηγικής» εναντίον των πολυεθνικών επιχειρήσεων του τομέα της γεωργίας, που κατηγορεί ότι αφαιρούν από τους αγρότες θέσεις εργασίας, τους διώχνει από τη γη και μολύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Το MST - που έχει καταλάβει κατά καιρούς δεκάδες αγροκτήματα και φάρμες εκτροφής αγελάδων, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για την αγροτική μεταρρύθμιση και την αναδιανομή της γης - πραγματοποίησε μια παρόμοια διαδήλωση εναντίον μιας άλλης εταιρίας βιοτεχνολογίας την περασμένη βδομάδα.

Και οι δύο εταιρίες επιχείρησαν να αποσείσουν τις κατηγορίες ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία και μολύνουν το περιβάλλον της Βραζιλίας.

Στην κατάληψη της περασμένης βδομάδας, περίπου 1.000 γυναίκες κατέστρεψαν γενετικά τροποποιημένα δενδρύλλια μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας που παράγει μάζα ευκαλύπτου, κίνηση που «καταδίκασαν» αξιωματούχοι της κυβέρνησης Λούλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ