ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Η ΕΕ απομυζά τη μισή αύξηση του ΑΕΠ!

Αύξηση 9% ή περίπου 390 εκατ. ευρώ, σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου στο οκτάμηνο Γενάρης- Αύγουστος 2003 συγκριτικά με το περσινό οκτάμηνο. Για τόκους- μερίσματα- κέρδη πληρώθηκαν στο εξωτερικό 2,9 δισ. ευρώ

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίστηκε στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2003 η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε βάρος της χώρας. Παρά την όποια, και κατά τα φαινόμενα, συγκυριακή βελτίωση που εμφανίζει το ισοζύγιο για το μήνα Αύγουστο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος αυξήθηκε κατά 9% ή 390 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρσι, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση (0,2% ή 30 εκατ. ευρώ). Ετσι, σε ετήσια βάση το εμπορικό έλλειμμα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ, ενώ το γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου (περιλαμβάνει το σύνολο των δοσοληψιών), αναμένεται να ξεπεράσει, για τέταρτο στη σειρά έτος, το 6% του ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις εξελίξεις στο ισοζύγιο, προκύπτει ανάγλυφα - εκτός των άλλων - η απομύζηση παραγωγικών πόρων της χώρας που κατευθύνονται κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκροής κεφαλαίων, με τη μορφή πληρωμών στο εξωτερικό για «τόκους, μερίσματα και κέρδη», επιταχύνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια (και ιδιαίτερα το 2003). Στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2003 για τόκους, μερίσματα και κέρδη πληρώθηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. ευρώ (από 2,37 δισ. ευρώ το 2003). Δηλαδή, η αύξηση της συγκεκριμένης εκροής φτάνει φέτος περίπου σε 23%. Τα ποσά αυτά πηγαίνουν σε ξένες (κυρίως ευρωπαϊκές) τράπεζες και χαρτοφυλάκια για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους. Επίσης, και για μερίσματα - κέρδη από τοποθετήσεις ξένων (κυρίως ευρωπαϊκών) χαρτοφυλακίων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι φανερό ότι η διάθεση μεγάλων μετοχικών πακέτων ελληνικών τραπεζών σε ξένους (όπως πρόσφατα με την εκποίηση του 11% της Εθνικής Τράπεζας), πρόκειται να μεγεθύνουν την εκροή αναγκαίων για χώρα κεφαλαίων.

Με δεδομένο ότι φέτος ο εγχώριος πλούτος αυξήθηκε περίπου κατά 8 δισ. ευρώ (από 142 στα 150 δισ. ευρώ), μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί ότι περίπου η μισή αύξηση του ΑΕΠ (για την ακρίβεια το 43%) πηγαίνει κατευθείαν σε ξένα χαρτοφυλάκια, δηλαδή σε μεγαλοτραπεζίτες και επιχειρήσεις (κυρίως της ΕΕ) που καλύπτουν - δανείζουν με το αζημίωτο το ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτικά τα στοιχεία στο 8μηνο Γενάρης -Αύγουστος 2003 καταγράφουν τα εξής:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες) έφτασε σε 4,73 δισ. ευρώ (από 4,34 δισ. το 2002). Η αύξηση των ελλειμμάτων για το έτος φτάνει σε 9%.
  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε 14,68 δισ. ευρώ (14,65 δισ. το 2002). Η αξία των εξαγωγών εμπορευμάτων σε άλλες χώρες εμφανίζει αύξηση 5,2% (στα 7,2 δισ. ευρώ). Η αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες (παρά τη σχετικά χαμηλή ετήσια αύξηση) είναι τριπλάσια από τις εξαγωγές, καθώς στο 8μηνο διαμορφώθηκε σε 21,89 δισ. ευρώ.
  • Πλεονασματικό είναι το ισοζύγιο των υπηρεσιών, λόγω των εισροών ταξιδιωτικού συναλλάγματος και του κλάδου των μεταφορών. Στο 8μηνο διαμορφώθηκε σε 8 δισ. ευρώ (από 7,57 δισ. το 2002).
  • Οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ στην Ελλάδα (προέρχονται κυρίως Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) παρουσιάζουν φέτος σημαντική μείωση. Οι εισροές ήταν 5,44 δισ. ευρώ (5,51 δισ. το 2002) με μείωση 6,4%. Αντίθετα, οι πληρωμές του ελληνικού δημοσίου στα κοινοτικά ταμεία έφτασαν σε περίπου 1,28 δισ. ευρώ (1,2 δισ. το 2002) με αύξηση 6,6%.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στα «χαρτιά» του υπουργείου οι τιμές «πάνε καλά»

Τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που δίνουν επίσημα οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έσπευσε χτες να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποδείξει ότι επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του για διακύμανση των τιμών από 31 μέχρι 33 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα ακόμα και μ' αυτές τις τιμές που δίνει το ίδιο το υπουργείο, στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν από λίγο έως πολύ τα 33 λεπτά, ενώ μόνο σε δύο περιπτώσεις στο συγκεκριμένο τιμοκατάλογο υπάρχει τιμή οριακά πιο κάτω από τα 33 λεπτά.

Αυτά στα χαρτιά. Γιατί στην πραγματικότητα, στην αγορά οι τιμές όχι μόνο ποικίλλουν, φτάνοντας από την πρώτη μέρα της έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης και τα 37 λεπτά το λίτρο, αλλά με λίγο παραπάνω «ψάξιμο» διαπιστώνει κανείς τα τεράστια περιθώρια διακύμανσης που έχουν οι εταιρίες. Με άλλα λόγια, την κλοπή που συντελείται σε βάρος των καταναλωτών.

Ενα τηλεφώνημα - όχι σαν υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά ως απλός καταναλωτής - σε εταιρία εμπορίας είναι εξόχως κατατοπιστικό. Χωρίς πολλά πολλά «παζάρια», η τιμή που αναφέρεται στον ενδιαφερόμενο μπορεί να ξεκινήσει από τα 37 λεπτά και να φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 32 λεπτά το λίτρο! Μπορεί τρία ή τέσσερα λεπτά (δηλαδή περίπου 14 δραχμές) να μην ακούγονται από μόνα τους ως εντυπωσιακό ποσό. Είναι φανερό, όμως, ότι εάν κανείς το ανάγει στο σύνολο που πληρώνει για μια ποσότητα 1.000 και παραπάνω λίτρων είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι εάν υπολογίσει κανείς τι κέρδος σημαίνει για τις εταιρίες με βάση τις ποσότητες που διακινούν. Αυτά είναι τα «καλά» της «ελεύθερης αγοράς».

ΠΑΣΥ
Πανελλαδική σύσκεψη αύριο στη Λάρισα

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποιεί αύριο στις 11 π.μ. η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον αγροτικό τομέα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος θα συντονίσουν τη δράση τους αγωνιστικά για την ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών του λαού και της χώρας μας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
«Οχι στα μεταλλαγμένα» δηλώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Την αντίθεσή της στα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα εκφράζει η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Διατροφής. Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρεται σε μια σειρά αποτελέσματα ερευνών, πειραμάτων και σε αριθμητικά δεδομένα που αποκαλύπτουν ότι οι κίνδυνοι από την καλλιέργεια τέτοιων φυτών δεν είναι θεωρητικοί ή ενδεχόμενοι.

Μεταξύ άλλων η ΕΚΠΟΙΖΩ:

  • Αναφέρει ότι αυτού του τύπου η καλλιέργεια όχι μόνο δε δίνει μεγαλύτερες σοδειές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μικρότερες, ενώ δεν οδήγησε σε μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις σε αύξησή τους.
  • Ισχυρίζεται ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της Βρετανίας αποφάσισαν να μην ασφαλίσουν τους καλλιεργητές των γενετικώς τροποποιημένων φυτών, φοβούμενες ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη δημόσια υγεία, παρόμοιο με αυτό της θαλιδομίδης της δεκαετίας του '60, που τις υποχρέωσε σε υπέρογκες αποζημιώσεις των θυμάτων.
  • Σημειώνει πως τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα εξυπηρετούν τα σχέδια ελέγχου της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων προς όφελος των πολυεθνικών που τα ανακάλυψαν, τα προωθούν και αγωνίζονται να τα επιβάλουν με όλους τους δυνατούς θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.
  • Αναφέρει πως η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων «δεν αποσκοπούσε στην εκρίζωση του υποσιτισμού και της πείνας, που, έτσι κι αλλιώς, δεν οφείλεται σε ανεπαρκή παραγωγή τροφίμων, αλλά είναι θέμα οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων» και κρούει τον κώδωνα κινδύνου ότι η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων υποθηκεύει την υγεία ανθρώπων και ζώων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ