ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζεται η μάχη για Εργατικό Κέντρο στα χέρια των εργατών!

Συγκέντρωση χτες έξω από τα δικαστήρια, απέναντι σε μια ακόμα προσπάθεια των εργατοπατέρων να πάνε κόντρα στη θέληση των εργαζομένων της πόλης

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας
Η μάχη για Εργατικό Κέντρο όπλο στα χέρια των εργατών της Πάτρας συνεχίζεται! Αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση που έδωσαν η διοίκηση και τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) με τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου εκδικάστηκε στο Εφετείο η προσπάθεια των νόθων να ανατρέψουν την εκλεγμένη από τους εργαζόμενους νόμιμη διοίκηση του ΕΚΠ. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Για ακόμη μια φορά, εργατοπατέρες που για χρόνια είχαν καθίσει στο σβέρκο των εργατών προσπαθούν με δικαστικές διαδικασίες να αλλάξουν τη θέληση των εργατών της πόλης, που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις για το πέταγμά τους έξω από το Εργατικό Κέντρο. Το ΕΚΠ, με την αλλαγή προσανατολισμού στη διοίκηση, έδωσε ελπίδα και δύναμη για αποφασιστικό αγώνα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για συνδικάτα εργατών και όχι όργανα - μακρύ χέρι της εργοδοσίας.

Η χτεσινή συγκέντρωση άρχισε από νωρίς το πρωί, καθώς κατέφθαναν έξω από το δικαστήριο δεκάδες απλοί εργάτες και εκπρόσωποι της νόμιμης διοίκησης και των σωματείων του Εργατικού Κέντρου. Η απόφασή τους ήταν σαφής: «Θα υπερασπιστούμε ό,τι τόσα χρόνια παλεύουμε». «Αυτοί είναι άνθρωποι των εργοδοτών ή και οι ίδιοι εργοδότες. Δεν θα τους παραδώσουμε το Εργατικό Κέντρο. Τον τίμιο αγώνα που δίνουμε για να έχουν οι εργάτες το δικό τους όπλο απέναντι στα δεινά που τραβάμε θα τον πάμε μέχρι τέλους». Με αυτές τις φράσεις συνδικαλιστές και άλλοι εργάτες δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνει ζωντανό το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Από τα μεγάφωνα καταγγέλθηκε η βιομηχανία διώξεων στη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του ΕΚΠ. Δεκάδες σωματεία από την Πάτρα και από άλλες περιοχές της χώρας συμπαραστάθηκαν στη διοίκηση του ΕΚΠ. Μέσα και έξω από τα δικαστήρια δεν υπήρξε ούτε ένας εργάτης ούτε ένα σωματείο που να στηρίζει τους νόθους.

Ιδιαίτερη μάχη και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου

Χαρακτηριστική ήταν η αντίθεση και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Από τη μια πλευρά, είναι κυριολεκτικά δύο (Καραγεωργόπουλος - Νικολάου), άνθρωποι της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και τα ίδια τα αφεντικά με τη συνοδεία ασφαλιτών. Εκπρόσωποι σωματείων - «φαντασμάτων» με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, μαζί με τον δικηγόρο - συνήγορό της, αξιοποιώντας τα λεφτά των εργατών και των συνδικάτων τους, για ακόμη μια φορά έτοιμοι να υπερασπιστούν τη νοθεία και τον εκφυλισμό.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται απλοί εργάτες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΠ, πρόεδροι και συνδικαλιστές υπαρκτών σωματείων που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα, υπερασπίζονται τη θέληση των εργατών για ζωντανό Εργατικό Κέντρο στην Πάτρα. Στο δικαστήριο καταθέτουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι δήθεν αντιπρόσωποι έχουν εκλεγεί από σωματεία - «φαντάσματα», σωματεία που δεν έχουν κάνει εκλογές, σωματεία στα οποία έχουν ψηφίσει πεθαμένοι. Ενημέρωσαν, για ακόμη μια φορά, ότι υπάρχουν σωματεία που απέσυραν το αίτημα για εκδίκαση και με δήλωσή τους στηρίζουν τη νόμιμη διοίκηση. Κατέθεσαν έγγραφο από το Πρωτοδικείο Πατρών, το οποίο λέει ότι η συνταξιούχος Νικολάου έχει να κάνει εκλογές τα τελευταία 6 χρόνια στο σωματείο της.

Στο τέλος της συγκέντρωσης ο Μήτσος Αγγελόπουλος, γραμματέας του ΕΚΠ, μεταφέρει το μήνυμα: «Ο,τι και να κάνουν ό,τι και να πούνε, η απόφασή μας είναι να το πάμε μέχρι τέλους. Μπροστά μας έχουμε αγώνα και θα περιφρουρήσουμε τη θέληση των εργατών. Οι νόθοι δεν έχουν καμία θέση στο Εργατικό Κέντρο, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά».


Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί εστιάτορες στον «Προκρούστη»

Στον κλάδο της Εστίασης εμφανίζονται πιο διευρυμένα ποσοστά πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων σε σχέση με άλλους κλάδους.

Οι ιεραρχήσεις της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. μετατροπή της χώρας σε τουριστικό κόμβο) και τα κατά τόπους μεγέθη αγοράς δημιουργούν τέτοιες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές όπου αρκετά μικρομάγαζα επιδιώκουν να «τζιράρουν» από τα αποφάγια του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Αποτελεί, επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις μια εύκολη διέξοδο για ανέργους, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια για δημιουργία ενός μικρού καταστήματος εστίασης.

Ηδη στην προ πανδημίας εποχή, στα Χανιά, όπου η «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού έχει μονοπωληθεί και τα 5άστερα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, τα «all inclusive» πακέτα σταδιακά κατακτούσαν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού προϊόντος, αποκόπτοντας τα μαγαζιά εστίασης από ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας τους. Μέχρι και από τα πολυδιαφημιζόμενα κρουαζιερόπλοια που θα έφερναν «ανάπτυξη» στην πόλη, λίγα είχαν να περιμένουν, αφού οι τουρίστες τους συνήθως «δεν καταναλώνουν», τρώνε, πίνουν και κοιμούνται μέσα στο πλοίο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από παλαιότερα στοιχεία του ΣΕΤΕ, τα οποία ανέφεραν ότι ενώ το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου του Τουρισμού δραστηριοποιείται στην Εστίαση, το μερίδιο της Εστίασης στα συνολικά τουριστικά έσοδα εκτιμάται περίπου στο 18%.


Η διαφορά όμως είναι κυρίως στην ένταση συγκέντρωσης κάθε κλάδου. Ενώ ο ξενοδοχειακός και τουριστικός κλάδος είναι συγκεντρωμένος σε μεγάλα κεφάλαια και λίγα χέρια, στην Εστίαση το 75,4% των επιχειρήσεων απασχολεί μόλις 0 - 6 άτομα προσωπικό και προσπαθούν να ζήσουν με το 18% του «τουριστικού προϊόντος», ανταγωνιζόμενοι και με ορισμένα μεγαλύτερα κεφάλαια που υπάρχουν στον χώρο. Ισως έτσι να εξηγείται κιόλας, γιατί την ίδια στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο - ξενοδόχοι, μεταφορές, τουριστικοί πράκτορες και γραφεία κ.λπ. - χρόνια τώρα απολαμβάνουν πλήθος ευνοϊκών μέτρων για την εκτίναξη της κερδοφορίας τους, στην Εστίαση τα έξοδα λειτουργίας συσσωρεύονταν το ένα μετά το άλλο: Κανένα αφορολόγητο, υπέρογκα τιμολόγια Ενέργειας, υψηλά δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ και ένα σωρό χαράτσια, υψηλό ΦΠΑ, αυτόφωρα για μουσική και πνευματικά δικαιώματα.

Φυσικά, σε συνθήκες αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας, οι παραπάνω δυσκολίες μετριάζονταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, εξασφαλιζόταν ίσως ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά στις σημερινές συνθήκες. Τα έκτακτα μέτρα περιορισμού, η δραματική μείωση των τουριστικών αφίξεων, η νέα οικονομική κρίση που κάνει πια ορατή την παρουσία της, έχουν δημιουργήσει νέα κατάσταση στον κλάδο, διογκώνουν την αβεβαιότητα, απειλούν με λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εστίασης.

Οι εξελίξεις τους τελευταίους 5 μήνες ήταν χαρακτηριστικές: Στην αρχή της πανδημίας, ο πρώτος κλάδος που ανέστειλε εντελώς τη λειτουργία του ήταν η Εστίαση. Στην επόμενη φάση, που τα καταστήματα άνοιξαν με οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία τους (αποστάσεις ανά τραπέζι, ένα άτομο ανά 2 τ.μ. χώρου κ.λπ.) ο τζίρος ήταν τόσο μειωμένος που δεν άντεχε ούτε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα, πόσο μάλλον τα ήδη συσσωρευμένα χρέη της προηγούμενης περιόδου. Ηταν αρκετές οι περιπτώσεις που ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, εισπρακτικές εταιρείες το ζητούσαν προκειμένου να καλυφθούν χρέη προς παρόχους Ενέργειας!

Η τελευταία έξαρση της πανδημίας τον Αύγουστο, αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης να ξεχειλώσει τα όποια πρωτόκολλα για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ξενοδοχειακά και μεταφορικά συμφέροντα, με το βολικό επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης», οδήγησε σε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, καθώς όπως λένε εκεί μαζεύεται η «απείθαρχη» νεολαία που «φταίει» για τη διάδοση του ιού.

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικροί επαγγελματίες της Εστίασης την επόμενη περίοδο θα διογκωθεί. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τη μετάθεση των υποχρεώσεων σε Εφορία, Ταμεία κ.λπ., δεν λύνουν το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών και της έλλειψης εισοδήματος, απλά το μεταθέτουν για το μέλλον, αφήνοντας ορατό το ενδεχόμενο λουκέτων πολλών μικρών μαγαζιών, σίγουρα υπερχρέωσης των περισσότερων για χρόνια.

Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η μαχητική διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης από τους επαγγελματίες του χώρου. Να γυρίσουν την πλάτη σε σωματεία «φαντάσματα», σε σωματεία που οι διοικήσεις τους τα έχουν για μπίζνες (ΑΕΠΙ, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ.) και προβάλλουν κυρίως διεκδικήσεις για τα πιο μεγάλα καταστήματα του κλάδου, αλλά και στα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα οποία αποτελούν μηχανισμό «λείανσης» της σκληρής κυβερνητικής πολιτικής κατά των μικρών επαγγελματιών.

Με τη δυναμική παρέμβαση των κομμουνιστών, μπορούν να ενισχύονται οι προϋποθέσεις να γίνεται κατανοητή η ανάγκη συλλογικής πάλης, να δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση κόντρα στον ατομισμό και το συντεχνιασμό που κυριαρχεί, να βελτιώνεται ο συσχετισμός.

Προϋπόθεση όμως είναι να αναβαθμιστεί η ιδεολογική - πολιτική παρέμβασή μας στον κλάδο. Τώρα, κάθε σχεδιασμός της κυβέρνησης, κάθε κρατική και ευρωενωσιακή παρέμβαση έχει ως στόχο τη σωτηρία των μονοπωλιακών ομίλων, των πιο δυναμικών γενικά επιχειρήσεων και όχι των μικρών επαγγελματιών, γι' αυτό και οι πολιτικές στήριξης που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους είναι αντιφατικές και περιορισμένες. Ανοίγονται οι προϋποθέσεις κατανόησης των ορίων της καπιταλιστικής οικονομίας και των κυβερνητικών πολιτικών, της «ελεύθερης αγοράς», στην οποία οι αγωνίες των μικροεπαγγελματιών για σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα, για ελεύθερο χρόνο, για υψηλές υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, κ.λπ. θα βρίσκονται διαρκώς στο περιθώριο, όπως επιβεβαιώνεται και σήμερα με τραγικό τρόπο στις συνθήκες της νέας κρίσης.

Ο αγώνας επιβίωσης των καταστημάτων εστίασης συμβαδίζει και πρέπει να συνδεθεί με το μέτωπο αγώνα των εργαζομένων, με τη μαχητική διεκδίκηση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο για την κρίση που δημιούργησε. Να μην αφεθεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση βορά στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.


Μπάμπης ΛΟΥΤΣΕΤΗΣ
Υπεύθυνος για τους ΕΒΕ του Γραφείου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ