ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια της Μόσχας...

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν
ΜΟΣΧΑ.-

Στη συνεχιζόμενη εδώ και μερικές μέρες στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας έναντι της αντιπολιτευόμενης αφγανικής «Βόρειας Συμμαχίας» προστέθηκε χτες και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο να εντείνει τις διαδικασίες για την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, σε πρώτη φάση, στο βόρειο Αφγανιστάν, καθιστώντας υπεύθυνο συντονισμού του όλου προγράμματος τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου.

«Ο,τι εξελίξεις και να έχουμε στο Αφγανιστάν βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση σε επίπεδο ανθρωπιστικό είναι κρίσιμη» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος Πούτιν στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι πρώτες αποστολές ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν αναμένονται εντός του 24ώρου, καθώς σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ» σήμερα πρόκειται να προσγειωθεί σε μεθοριακή περιοχή του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος με 30 μετρικούς τόνους τροφίμων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία πρέπει να «εντείνει την υποστήριξή της» σε όπλα και πολεμοφόδια στις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολιτευτικής δύναμης που αποκαλείται «Βόρεια Συμμαχία». Η συγκεκριμένη προτροπή του Ρώσου Προέδρου φαίνεται πως είχε συνέχεια και στην... πράξη, καθώς χτες το πρωί, ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «Ιλιούσιν - 76» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντουνσαμπέ (πρωτεύουσα Τατζικιστάν) μεταφέροντας, κατά πληροφορίες, ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά και πολεμοφόδια, με σκοπό όλα αυτά να προωθηθούν υπέρ της «Βόρειας Συμμαχίας»...

Νωρίτερα, το Ουζμπεκιστάν διέψευδε κατηγορηματικά πρότερες πληροφορίες που έφεραν δύο αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «Ηρακλής» να προσγειώνονται σε αεροδρόμιο της χώρας. «Πρόκειται για φήμες, τίποτα περισσότερο» δήλωσε ο συνταγματάρχης Σαβκάτ Νισάνοφ, αξιωματικός υπηρεσίας στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ουζμπεκιστάν.

Στο μεταξύ, χτες, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουνσαμπέ, οι επικεφαλής των υπηρεσιών αντικατασκοπίας 12 πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών άρχισαν διήμερη συνάντηση με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, αλλά και στις όμορες μ' αυτό κεντροασιατικές δημοκρατίες. Η συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών 12 χωρών της ΚΑΚ πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και σε μία ευαίσθητη χρονική περίοδο όπου ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες που ανέφεραν (χτες) επιθέσεις ακόμη και μάχες στα σύνορα Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού «Ηχώ» Μόσχας, μεθοριακά ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη μεθόριο του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν δέχτηκαν εχθρικά πυρά από αυτόματα πυροβόλα, τα οποία εκτοξεύτηκαν από περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν τραυματίστηκε. Επιπλέον, κυκλοφόρησαν και φήμες για συγκρούσεις σε μεθοριακή με το Αφγανιστάν περιοχή του Τατζικιστάν, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημη πηγή.

Στο πλευρό των μεγαλοεπιχειρηματιών

Το διαβεβαίωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας σε μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού

«Να μην αφήνουμε να πέφτει καρφίτσα σε ό,τι αρνητικό υπάρχει στην Ελλάδα. Να απαντάμε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δε θα αφήσουμε σε όποιον θέλει να λασπώσει τη χώρα, να το κάνει». Τα παραπάνω δήλωσε με αναλόγως «αποφασιστικό» ύφος, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, από τους οποίους προσκλήθηκε προκειμένου να εκθέσει τις κυβερνητικές προθέσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό μετά την επίθεση στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμεριστούν την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι όχι μόνο μπορούν να περιοριστούν οι επιπτώσεις της «κρίσης», όπως αρκετές φορές επανέλαβε, αλλά και μετά από αυτή «να βγούμε πιο δυνατοί». Εκτίμησε ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τις 11 του Σεπτέμβρη διεθνώς ισοδυναμούν, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, με «απόλυτα συμμετρικό πλήγμα». Σοβαρότερη - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στον κλάδο - είναι η επίπτωση στο συνεδριακό τουρισμό και στις κρουαζιέρες. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα τις τελευταίες είκοσι μέρες, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός, είναι κυρίως η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς, η περιορισμένη μείωση του μαζικού τουρισμού και η αύξηση σε ορισμένους προορισμούς. Επίσης, δε σημειώνεται, με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, καμία μεταβολή στις κρατήσεις για το 2002, ενώ παρατηρείται γενικότερα στάση αναμονής των διεθνών εξελίξεων.

Αναλύοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον περιορισμό των επιπτώσεων, που δέχεται ο τουρισμός διεθνώς, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε, μεταξύ άλλων, να αναφέρει ότι στα πλαίσια της προβολής της χώρας στο εξωτερικό η Ελλάδα μπορεί να προβάλλεται ως «χώρα της ΕΕ, ειρηνική, με σταθερότητα κλπ.». Πρότεινε, δε, στους μεγαλοξενοδόχους να έχουν με τη συμπαράσταση της κυβέρνησης επαφές με πολυεθνικούς τουρ οπερέιτορς στη βάση του «κοινού συμφέροντος», ενώ άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει την προτίμηση της κυβέρνησης στις ξένες πολυεθνικές, ανάγοντας σε μείζονος σημασίας περισσότερο τώρα πια το ξεπούλημα σε τέτοιες επιχειρήσεις των μονάδων του ΕΟΤ που έχει βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση.

Τέλος, μέσα στη βδομάδα ο υπουργός θα υπογράψει απόφαση, με την οποία θα προβλέπεται η σύσταση «ομάδας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων» στον τουρισμό, στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη από το υπουργείο Τουρισμού και εκπρόσωποι των επιχειρηματιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των επιχειρηματιών, από διάφορους κλάδους του τουρισμού, προέκυψε ότι και οι ίδιοι δεν εντοπίζουν μεγάλης έκτασης ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία, ενώ οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιριών ζήτησαν να δώσει η κυβέρνηση έμφαση στον κλάδο. Από τη μεριά του ο Ν. Χριστοδουλάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση των 40 ευρώ κατ' άφιξη που παίρνουν οι εταιρίες στα πλαίσια της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Από Ουάσιγκτον μέχρι Αυστραλία!

Ο κ. Πρετεντέρης, ο κ. Παπαχελάς, ο κ. Τζανετάκος, ο κ. Λοβέρδος θα πρέπει να έχουν γίνει... Ταλιμπάν από το θυμό τους. Καλά, κάτι πάει κι έρχεται να διαδηλώνουν οι Ελληνες κατά του ιμπεριαλισμού, αλλά να διαδηλώνουν και οι Αμερικάνοι; Καλά να δονούνται τα Προπύλαια κατά του «απεριόριστού πολέμου» της ηγεσίας των ΗΠΑ, αλλά να δονείται και η Ουάσιγκτον!

Αλλά κι αυτοί οι διαδηλωτές, δε νιώθουν καμία... συμπόνια; Δεν τον σκέφτονται καθόλου τον... κ. Λοβέρδο; Πώς θα το αντέξει τώρα αυτός ο εγνωσμένης ευαισθησίας «μουτζαχεντίν» του δυτικού πολιτισμού; Με δεδομένο ότι «ντρέπεται» (!) όταν βλέπει τους ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους υπέρ της ειρήνης - και όχι να τρέχουν στα καταφύγια, όπως θα ήθελε ο Μπους - θα πρέπει μετά από αυτό που έγινε σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο να έχει γίνει... παντζάρι από την «ντροπή» του.

***

Το δυστύχημα, δε, για τον κ. Λοβέρδο και τους συν αυτώ, ήταν ότι δεν ήξεραν από πού τους ερχόταν.

Δεν ήταν μόνο οι χιλιάδες στην Ουάσιγκτον που βροντοφώναξαν το σύνθημα «οι ΗΠΑ είναι η κύρια πηγή τρομοκρατίας στον κόσμο». Δεν ήταν μόνο οι 100.000 (!) διαδηλωτές στη Ρώμη που στα πολεμικά εμβατήρια της Κοντολίζα Ράις αντέτειναν τον ύμνο της «Διεθνούς» και του «Μπέλα Τσάο». Ηταν και η Φραγκφούρτη, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, η Πράγα, το Αμστερνταμ, η Κωνσταντινούπολη, το Μπράιτον στη Βρετανία, η Αυστραλία και το Ναϊρόμπι. Ο κόσμος ολόκληρος!

***

Ναι! Οι λαοί όλου του κόσμου - και ο ελληνικός λαός κατά 85% - λένε «όχι» στην τρομοκρατία της ηγεσίας των ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ούτε «θαυμάζουν» (!) ούτε τρομάζουν με τους πράκτορες του FBI. Τι να... φταίει;

Μια ερμηνεία είναι ότι ίσως να μην έχουν διαβάσει ακόμα τα άρθρα του κ. Παπαχελά για τους πράκτορες και γι' αυτό κατεβαίνουν στους δρόμους... Η άλλη ερμηνεία είναι η ακριβώς αντίθετη. Να τα έχουν διαβάσει...


Ν. Μπ.

Αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, περικοπές πτήσεων και δαπανών, καθώς και αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια, επιφέρει στην παγκόσμια αεροπορική αγορά η επίθεση στη Ν. Υόρκη.

Μόνο στις αμερικανικές αερομεταφορές υπολογίζεται ότι οι απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000 το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων έχουν αποφασίσει ήδη και πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες. Στα σχέδια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους οι αεροπορικές εταιρίες συμπεριλαμβάνουν και μείωση του πτητικού τους έργου, ενώ για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, μετακυλίουν μέρος του κόστους αυτού στους επιβάτες, μέσω αυξήσεων στα εισιτήρια.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και των ιδιωτικών εταιριών «Aegean» - «Cronus» και «ΑΧΟΝ», θα κυμαίνονται γύρω στα τρία δολάρια (περίπου 1.300 δρχ.) ανεξαρτήτως προορισμού και αναμένεται να ισχύσουν από αυτή τη βδομάδα. Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες, μετά την επίθεση στο Μανχάταν, προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων για όλες τις αεροπορικές εταιρίες. Το κόστος αυτό για την ΟΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, εκτοξεύτηκε δέκα φορές πάνω.

Οσον αφορά περικοπές πτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι της ΟΑ προσανατολίζονται σε μειώσεις στη συχνότητα των δρομολογίων κατά 12% - 15%, αλλά και περικοπές ορισμένων προορισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ