ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» με νέες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν

Ενώ ΗΠΑ και Νότια Κορέα άρχισαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια

Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έγινε ο νέος Αμερικανός αξιωματούχος που συνάντησε την Πρόεδρο της Ταϊβάν
Ο κυβερνήτης της Ιντιάνα έγινε ο νέος Αμερικανός αξιωματούχος που συνάντησε την Πρόεδρο της Ταϊβάν
Αλλεπάλληλες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων συνεχίζονται στην Ταϊβάν, παρά τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις του Πεκίνου, τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και τη μεγάλη άνοδο της κινεζικής στρατιωτικής κινητικότητας στην περιοχή μετά την πρόσφατη επίσκεψη Πελόζι στο νησί.

Στην πιο πρόσφατη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊπέι, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα, Ερικ Χόλκομπ, εστίασε στη σημασία να «εδραιωθούν σημαντικές εταιρικές σχέσεις με την Ταϊβάν». Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ανέφερε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ταϊβάν είναι «ανθεκτικές όπως ο ασβεστόλιθος της Ιντιάνα» (πέτρωμα από το οποίο σχηματίζεται και το μάρμαρο), ενώ αναφερόμενος στη δράση ταϊβανέζικων ομίλων (που διακρίνονται διεθνώς στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων όπως η «MediaTek Inc.») στην Ιντιάνα, πρόσθεσε ότι «με συνεργάτες όπως η Ταϊβάν είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς το μέλλον, να παρουσιάζουμε λύσεις παγκόσμιας εμβέλειας».

Από τη μεριά της η Τσάι είπε ότι «η οικονομική ασφάλεια αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την εθνική και την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ταϊβάν έχει τη βούληση και την ικανότητα να δυναμώσει τη συνεργασία με δημοκρατικούς εταίρους στην οικοδόμηση βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων ή "κυκλωμάτων (τσιπ) δημοκρατίας"».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμά τους στον Ινδο-Ειρηνικό, καταρχήν απέναντι στην Κίνα, ξεκίνησαν οι αναβαθμισμένες ετήσιες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, με τον κωδικό «Ulchi Freedom Shield» που θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Σεπτέμβρη.

Ασιατικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τις μεγαλύτερες αμερικανο-κορεατικές ασκήσεις των τελευταίων ετών, που θα περιλαμβάνουν συνολικά 11 προγράμματα εκπαίδευσης και θα αφορούν δυνάμεις από όλα σχεδόν τα σώματα των δύο πλευρών.

Ιαπωνία: Σχέδια για ανάπτυξη 1.000 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Ολα αυτά ενώ και ο άλλος ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η Ιαπωνία, μελετά συνεχώς πώς θα αναβαθμίσει το δικό της οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιομιούρι», το Τόκιο εξετάζει την ανάπτυξη μέχρι και 1.000 πυραύλων κρουζ, τροποποιημένων έτσι ώστε το βεληνεκές τους να επεκταθεί από τα 100 στα 1.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πύραυλοι σχεδιάζεται να αναπτυχθούν κυρίως γύρω από τα νησιά Νανσέι, στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ με αυτό το μεγάλο βεληνεκές θα έχουν την ικανότητα να πλήξουν παράκτιες περιοχές της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

Μεγαλώνει η γερμανική «εξάρτηση» από την Κίνα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγιναν γνωστά νέα στοιχεία που καταγράφουν την αυξανόμενη σημασία της Κίνας για μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (German Economic Institute - IW) κατέληξε ότι η γερμανική οικονομία αύξησε την εξάρτησή της από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τις άμεσες επενδύσεις και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φτάνει σε νέα ύψη. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς την Κίνα περιορίστηκε σημαντικά.

«Η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι το αντίστροφο», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης. Προειδοποιώντας δε ότι η εξάρτηση αυτή θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα, αναφέρει για παράδειγμα ότι τυχόν κυρώσεις της Δύσης κατά του Πεκίνου, σε περίπτωση π.χ. εισβολής στην Ταϊβάν, θα απειλήσουν με πτώχευση επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν στα 10 δισ. ευρώ μεταξύ Γενάρη - Ιούνη, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 6,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2000.

Οι κινεζικές εισαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 3,4% το 2000, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν κατά 45,7% σε σχέση με το 2000.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας ως προς την Κίνα αυξήθηκε στα σχεδόν 41 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το IW, και το χάσμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το Ινστιτούτο ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής, με μείωση κινήτρων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Κίνα και στροφή προς εμπορικές συναλλαγές με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ασία.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για «λογική απάντηση» του Ιράν στο σχέδιό της κάνει λόγο η ΕΕ

Ασταμάτητα συνεχίζονται τα παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ - Ιράν γύρω από την «αναβίωση» της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA), στο φόντο του σχεδίου που έχει κατατεθεί από τους μεσολαβητές της ΕΕ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, πέρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία συζήτησαν και για τα παζάρια για την JCPOA. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη για τους εταίρους στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες να αποτραπούν και να περιοριστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή».

Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Καναανί κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι «χρονοτριβούν» στις συνομιλίες. Ισχυρίστηκε δε ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν για την ανταλλαγή κρατουμένων δεν σχετίζονται με τις συνομιλίες για την αναβίωση της Συμφωνίας.

Κάλεσμα του Μπορέλ στις ΗΠΑ για θετική ανταπόκριση

Από την πλευρά του ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά, ακόμα και αυτήν τη βδομάδα, στο σχέδιο συμφωνίας που έχουν παρουσιάσει οι Βρυξέλλες για τη διατήρηση της JCPOA. Ανέφερε επίσης ότι το Ιράν έχει ήδη δώσει μία «λογική απάντηση» στο σχέδιο, η οποία διαβιβάστηκε στις ΗΠΑ αλλά αυτές δεν έχουν απαντήσει ακόμα.

Την περασμένη βδομάδα, ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «μελετούν» την απάντηση της Τεχεράνης στην πρόταση της ΕΕ για την αναβίωση της Συμφωνίας, με βάση την οποία το Ιράν είχε δεχτεί να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων (ωστόσο οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη Συμφωνία το 2018, επί διακυβέρνησης Τραμπ).

Το ίδιο διάστημα το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι το Ιράν παραιτήθηκε από την αρχική απαίτησή του για άρση της ένταξης των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για την «τρομοκρατία». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν για μια ακόμα φορά στο Ιράν πως μία νέα συμφωνία «δεν μπορεί να δεσμεύσει» μελλοντικές αμερικανικές κυβερνήσεις, ούτε μπορεί η Ουάσιγκτον να υποσχεθεί αποζημιώσεις σε περίπτωση που ένας νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίσει να αποσυρθεί ξανά από αυτή.

Ξαναγυρνά στο Ιράν ο Εμιρατινός πρέσβης

Για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αποφάσισαν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, καθώς την Κυριακή ανακοίνωσαν ότι ο πρέσβης Σαΐφ Μοχάμεντ αλ Ζάαμπι θα επιστρέψει στην Τεχεράνη «τις επόμενες μέρες».

Σύμφωνα με τις εμιρατινές αρχές η κίνηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις πρότερες προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν, όπως και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Τριήμερη επίσκεψη του Αμπάς στην Τουρκία

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, το πρόγραμμα συναντήσεων του οποίου προβλέπει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, με επίκεντρο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα «αμοιβαίας ανησυχίας».

Καθώς λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Τουρκία και Ισραήλ αποφάσισαν την «πλήρη» ομαλοποίηση των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του ενόψει της επίσκεψης Αμπάς εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα δικαιώματα της Παλαιστίνης σε Ιερουσαλήμ και Γάζα». Πρόσθεσε δε πως είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθούν τα μηνύματα της Τουρκίας για το Παλαιστινιακό «απευθείας σε επίπεδο πρέσβεων» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επανέλαβε τέλος την υποστήριξη της Τουρκίας στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Ισραηλινές απειλές κατά της «Χεζμπολάχ»

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς επανέφερε στο προσκήνιο τις «προειδοποιήσεις» κατά της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεμζπολάχ», αναφέροντας ότι ενδεχόμενη επίθεσή της στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα Καρίς (Karish) στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πόλεμο.

Η ένταση ξεκίνησε τον Ιούνη, με την άφιξη πλωτής πλατφόρμας της ελληνικής εταιρείας «Energean» για λογαριασμό του Ισραήλ στο υπεράκτιο κοίτασμα Καρίς, που σύμφωνα με τη Βηρυτό βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα ύδατα. Εκτοτε η «Χεζμπολάχ» έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμία δραστηριότητα στο κοίτασμα αν δεν λυθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη η διμερής διασυνοριακή θαλάσσια διαφορά.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το κοίτασμα του Καρίς βρίσκεται νότια της διαφιλονικούμενης ζώνης, δεν υπάρχει θέμα γι' αυτό. Και το κοίτασμα θα παραγάγει φυσικό αέριο όταν θα είναι έτοιμο για παραγωγή», επέμεινε χτες ο Γκαντς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πρόσθεσε δε ότι «το κράτος του Ισραήλ είναι έτοιμο και να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να επιτύχει συμφωνία με τη λιβανική κυβέρνηση, με την αμερικανική μεσολάβηση για το κοίτασμα της Σιδώνας», ένα άλλο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο ονομάζεται Κανά από τους Λιβανέζους.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρχουν δύο πλατφόρμες, μία από τη δική μας πλευρά και μία από τη δική τους. Και ελπίζω ότι πριν γίνει αυτό, δεν θα έχει χρειαστεί να περάσουμε σε νέο γύρο συγκρούσεων», ανέφερε ο Γκαντς.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μία επίθεση της «Χεζμπολάχ» «κατά του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου» να οδηγήσει σε «πολεμική κλιμάκωση», έως και σε «πόλεμο», ο Γκαντς απάντησε καταφατικά: «Ναι, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση, να οδηγήσει σε πολυήμερες εχθροπραξίες και σε στρατιωτική εκστρατεία. Είμαστε ισχυροί και προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό, αλλά δεν το θέλουμε».

Αρχικά οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν ζώνη 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις λιβανικές διεκδικήσεις όπως καταγράφηκαν στον ΟΗΕ το 2011. Ομως στη συνέχεια ο Λίβανος διεκδίκησε δικαιώματα σε μια ζώνη 1.430 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τμήμα του κοιτάσματος του Καρίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ