ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι διαφωνίες

Λεκτική επίθεση, εναντίον όσων διαφωνούν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, με επίκεντρο τις Γαλλία - Γερμανία, εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε λεκτική επίθεση εναντίον της Γαλλίας και της Γερμανίας, για την αρνητική τους στάση ενόψει μιας πολεμικής επιχείρησης στο Ιράκ. Στο πλευρό του Λευκού Οίκου τάχθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ενώ με τη γαλλο-γερμανική θέση συντάχθηκαν, χθες, η Κίνα και η Ρωσία. Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των ελέγχων του ιρακινού οπλοστασίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην περιμένουν μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Γαλλία και Γερμανία είναι «πρόβλημα» εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, τονίζοντας ότι εκπροσωπούν «τη γηραιά Ευρώπη», ενώ πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ. «Η ισορροπία δύναμης δεν είναι προς το μέρος τους» κατέληξε ο Ράμσφελντ, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και στο ΝΑΤΟ, μετά από τη διεύρυνσή του, το «κέντρο βάρους θα είναι προς τα ανατολικά». Σχετικά εμπρηστικές ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι τελικά «η πλειοψηφία της Ευρώπης θα ανταποκριθεί στην αμερικανική έκκληση» και «ορισμένοι ας μείνουν στο περιθώριο».

Ετοιμοι για το δολοφονικό έργο...

Associated Press

Ετοιμοι για το δολοφονικό έργο...
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών, Φράνσις Μερ, δήλωνε ειρωνικά ότι «η γηραιά Ευρώπη έχει προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα να ανακάμψει και θα το πράξει την κατάλληλη στιγμή». Αλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι χαρακτήριζαν τις ΗΠΑ «υπερφίαλες». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, τόνιζε ότι «όντως η Ευρώπη είναι γηραιότερη από τις ΗΠΑ και στη δημιουργία φυσικά».

Εντούτοις, ο ίδιος ο Σιράκ απέφυγε τα σχόλια και αρκέστηκε να επαναλάβει, έχοντας για άλλη μια φορά στο πλευρό του το Γερμανό καγκελάριο, ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να αποφευχθεί ο πόλεμος. Ο Σρέντερ συμπλήρωσε ότι «κανένας πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος». Με τη θέση αυτή δήλωσε ότι «βρίσκεται εξαιρετικά κοντά» και το Πεκίνο, διά στόματος της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ. Η Ζανγκ Κιγουέ εξέφρασε τη βαθιά ενόχληση και δυσφορία της Κίνας για τη συγκέντρωση στρατευμάτων στον Κόλπο.

Παράλληλα, τις αντιρρήσεις της επανέφερε στο προσκήνιο και η Μόσχα. Ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του για να του επαναλάβει ότι «η αναφορά των επιθεωρητών στις 27 Γενάρη θα πρέπει να είναι το κλειδί για όλες τις αποφάσεις». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, συμπλήρωνε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν στρατιωτική δράση. Ελπίζουμε να μην υπάρξει μονομερής επίθεση, αλλά αν γίνει αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουμε στη διπλωματική οδό».

Associated Press

Την ίδια στιγμή, τις πιθανότητες μιας ειρηνικής επίλυσης αναζητούσαν στην Κωνσταντινούπολη οι ΥΠΕΞ των Τουρκίας, Ιράν, Σ. Αραβίας, Συρίας, Αιγύπτου και Ιορδανίας. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι πιθανότατα στόχος της συνόδου είναι να φανεί στην κοινή γνώμη των χωρών τους ότι «προσπαθούν» για την ειρήνη, αφού ουσιαστικά δεν μπορούν να επηρεάσουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Κατευνάζει και προειδοποιεί ο Πάουελ

«Πόσο χρόνο ακόμη χρειάζονται οι επιθεωρητές; Δυο, τρεις μήνες; Τι θα έχει αλλάξει;» Αυτό αναρωτιόταν σε συνέντευξή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενώ λίγο αργότερα, μετά από συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, τόνιζε ότι «υπάρχουν έθνη που θα ήθελαν να γυρίσουν την πλάτη στο πρόβλημα και να υποκριθούν ότι δεν υπάρχει», αλλά έσπευδε να κατεβάσει τους τόνους στην αντιπαράθεση που προέκυψε με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας: «Στο τέλος ακόμη και οι Γάλλοι θα κατανοήσουν την ανάγκη ανάληψης δράσης».

Ο Πάουελ, πάντως, προετοιμάζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ «δε νιώθουν ότι χρειάζεται δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ», μια κίνηση που θα στερήσει από τους διαφωνούντες την ευκαιρία να ασκήσουν βέτο. Και κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ δε θα αναλάβουν μονομερή δράση. Ηδη, στο πλευρό τους έχουν ταχθεί αρκετές χώρες, άρα δεν είναι μόνες τους».

Προς επιβεβαίωση των λόγων του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν την απόφαση 1441 «και γνώριζαν ότι ψήφιζαν για αυστηρές συνέπειες». Ο Τζακ Στρο εκτίμησε ότι το βάρος της ευθύνης είναι στο Ιράκ και ότι αν δε δράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας χάνει την αξιοπιστία του.

Σχέδια και εφιάλτες

Λεπτομερή σχέδια προστασίας των πετρελαιοπηγών και των διυλιστηρίων του Ιράκ έχει εκπονήσει το Πεντάγωνο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αφού πρωταρχικός του στόχος είναι να ανατρέψει κάθε σχέδιο του Σαντάμ να παραδώσει «καμένη γη». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, τα αμερικανικά στρατεύματα θα προσπαθήσουν πάση θυσία να διασφαλίσουν τα ιρακινά πετρελαϊκά κοιτάσματα και το όποιο σύστημα πετρελαϊκής εξόρυξης υπάρχει, προκειμένου να «αξιοποιηθεί ο πετρελαϊκός πλούτος στη μετα-Σαντάμ εποχή».

Την ίδια στιγμή, δεκάδες οργανώσεις αρωγής με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν για καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, αφού η πλειοψηφία του πληθυσμού εξαρτά την επιβίωσή του από τη διανομή τροφίμων και νερού του καθεστώτος και του ΟΗΕ. Για ανθρωπιστική εκατόμβη κάνουν λόγο και 550 φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές της γνωστής Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που με άρθρο τους σε ιατρικές επιθεωρήσεις, υποστηρίζουν ότι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι εξαιρετικά δυσβάσταχτο «κάτι που ο Τόνι Μπλερ δε δείχνει να αντιλαμβάνεται».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στον κόσμο των ψευδαισθήσεων

Η ελληνική προεδρία στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να βαδίσει, σύμφωνα με τους ρυθμούς που δίνει η σύγκρουση των τεράστιων συμφερόντων των ισχυρών δυνάμεων γύρω από τα πετρέλαια του Ιράκ. «Μικρή» και αμήχανη να παρακολουθήσει αυτό το τεράστιο παιχνίδι, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά, μάταια, ισορροπίες και «κινείται» εξαντλητικά, αλλά άσκοπα, προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι κάτι προσπαθεί να κάνει.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως έγινε γνωστό χτες, η προεδρία έχει ετοιμάσει ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την προσεχή Δευτέρα, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αναζητήσουν την κοινή τους θέση. Το κείμενο εξαντλείται στην παράθεση γενικών και αυταπόδεικτών αρχών (προσήλωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ κλπ.) που ωστόσο, δεν είναι δυνατό να συγκεράσει τις αντικρουόμενες, προς το παρόν, απόψεις των εταίρων. Οι ισχυρότεροι από αυτούς, φαίνεται πως διαπραγματεύονται σκληρά με την Ουάσιγκτον τη συναίνεσή τους σε μια πολεμική επιχείρηση, θέλοντας να «μεταφέρουν» τα συμβόλαια εξόρυξης πετρελαίου που ήδη έχουν αποσπάσει από το Ιράκ και στο νέο καθεστώς το οποίο σχεδιάζουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί.

Ανάλογη στάση ακολουθεί και η Ρωσία, η οποία έχει υιοθετήσει μια «σκληρή» αντιπολεμική ρητορική κατά της μονομερούς αμερικανικής επέμβασης.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, που βρίσκεται στην Αθήνα για τη σημερινή συζήτηση με την κοινοτική τρόικα για της ευρωρωσικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, μιλώντας για τη θέση της χώρας του αναφορικά με το Ιράκ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο Ιράκ όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες διπλωματικής διευθέτησης του θέματος. Ο Ρώσος υπουργός, σημείωσε επίσης ότι αν τελικά υπάρξει μονομερής επέμβαση κατά του Ιράκ, τότε η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ξαναφέρει την υπόθεση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Το άδικο δεν το κάνει δίκαιο πιθανή απόφαση του ΟΗΕ

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα με τον πρέσβη του Ιράκ Δρ. Φ. Φιτγιάν

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με τον πρέσβη του Ιράκ Δρ. Φαρούκ Αλ Φιτγιάν.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του λαού του Ιράκ, που ετοιμάζουν εντατικά ο αμερικανικός και ο βρετανικός ιμπεριαλισμός.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε μια τέτοια επέμβαση, ακόμα κι αν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Ο πόλεμος αυτός είναι άδικος και δεν τον κάνει δίκαιο καμιά απόφαση του ΟΗΕ. Γίνεται για τα ισχυρότατα οικονομικά και πετρελαϊκά συμφέροντα και για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου. Εχουμε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην πάρει μέρος με κανέναν τρόπο στον βρώμικο πόλεμο που ετοιμάζεται, να αποσύρει την πολεμική φρεγάτα από την περιοχή του Κόλπου και να αρνηθεί την παροχή οποιωνδήποτε διευκολύνσεων σε γη, αέρα και θάλασσα της χώρας μας και τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Την ίδια στάση έχουμε καλέσει να κρατήσει και ως χώρα που ασκεί αυτό το διάστημα την Προεδρία της ΕΕ. Οι διαδηλώσεις που γίνονται κατά της επέμβασης στο Ιράκ σ' όλο τον κόσμο και στις ίδιες τις ΗΠΑ, δείχνουν τις διαθέσεις των λαών γι' αυτόν τον πόλεμο. Κι ένα από τα κύρια συνθήματα των διαδηλώσεων που γίνονται στη χώρα μας, με αφορμή και την Προεδρία της ΕΕ, είναι: Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ.

Ο Φαρούκ Αλ Φιτγιάν ευχαρίστησε τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη θέση του Κόμματος, καθώς και για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει κατά της επέμβασης στο Ιράκ. Ενημέρωσε επίσης ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ελέγχουν τα πάντα και δεν έχουν βρει κάποιο σοβαρό στοιχείο. Αυτό φαίνεται να εκνευρίζει ακόμα περισσότερο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αποφασίσει να επιτεθεί και χωρίς κανένα πρόσχημα. Και κατέληξε λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις του κόσμου κατά της επέμβασης στο Ιράκ, αλλά και η στάση που θα κρατήσουν οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών ίσως μπορέσουν τελικά να τον συγκρατήσουν.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Μαζικοί φορείς του Περιστερίου διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική κινητοποίηση την Παρασκευή 7 του Φλεβάρη στις 18:00 στην πλατεία Δημαρχείου, που θα καταλήξει σε εκδήλωση με προβολή ταινίας, έκθεση φωτογραφίας, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συμμετοχή παιδικού συγκροτήματος από την Τουρκία κ.ά., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (πεζόδρομος Εθνικής Αντίστασης).

Οι ίδιοι φορείς ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας στις 15 του Φλεβάρη σε συντονισμό με όλους τους λαούς του κόσμου.

ΠΓΔΜ
Συμβολική αποστολή στρατιωτών στο... Αφγανιστάν!

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την αποστολή 10μελούς ομάδας στρατιωτών στο... Αφγανιστάν αποφάσισε χτες η Βουλή της ΠΓΔΜ με 70 ψήφους υπέρ και δύο κατά. Οι δέκα στρατιώτες από την ΠΓΔΜ θα αναχωρήσουν το Φλεβάρη για το Αφγανιστάν και θα υπηρετήσουν ως μέρος της γερμανο-ολλανδικής δύναμης...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι «συνήθεις» συγκρούσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Λίγες μέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ και ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Λικούντ του Αριέλ Σαρόν να ενισχύεται και το Εργατικό Κόμμα να υφίσταται περαιτέρω υποχώρηση, η βία στα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχει τελειωμό.

Τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα ενόπλων Παλαιστινίων, αργά χθες το βράδυ, νοτίως της Χεβρώνα, κοντά στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα των δραστών ή ποια οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης.

Νωρίτερα, χθες, ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλει με τανκς και εκσκαφείς στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου έγιναν πολλές ρίψεις οβίδων και βαρέων όπλων, χωρίς όμως να ανακοινωθούν ανθρώπινες απώλειες. Παράλληλα, γινόταν γνωστό ότι την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και τη σύζυγο του, ήδη, φυλακισμένου ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ. Η Αμπλα Σααντάν προσπάθησε, νομίμως, να περάσει από τη Δ. Οχθη στην Ιορδανία, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβεί αεροπορικώς στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, στο Πόρτο Αλέγκρε. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο, ούτε εξήγησε για ποιο λόγο έγινε η σύλληψη.

ΚΕΝΙΑ
«Αντιτρομοκρατική εκπαίδευση» σε Αφρικανούς θα «προσφέρουν» οι ΗΠΑ...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Την «εκπαίδευση» στρατιωτών χωρών στο Κέρας και στο ανατολικό τμήμα της Αφρικής σε... «αντιτρομοκρατικές τεχνικές» ανήγγειλε χτες ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Κέρας της Αφρικής αντιστράτηγος Τζον Σάτλερ!

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Ναϊρόμπι, ο Σάτλερ είπε πως συζήτησε τον τελευταίο ενάμιση μήνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους χωρών της περιοχής το ενδεχόμενο εκπαίδευσης στρατιωτών σε αντιτρομοκρατικές διαδικασίες, τακτικές και τεχνικές». Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε λέγοντας πως «πολύ σύντομα» θα αρχίσει η «αντιτρομοκρατική εκπαίδευση» στρατιωτών από την Κένια, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη...

Σε άλλο σημείο, ερωτηθείς για το εάν το αμερικανικό στρατηγείο στο Κέρας της Αφρικής θα συμμετάσχει σε μία ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Σάτλερ απέρριψε οιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως «οτιδήποτε και εάν γίνει σε κάποια περιοχή του κόσμου», δε θα αποσπάσει την προσοχή του επιτελείου του από τις «επτά χώρες της περιοχής». Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Σάτλερ είπε: «Εάν κάτι συμβεί σε κάποιο σημείο του κόσμου εμείς θα έχουμε την προσοχή μας εστιασμένη σ' αυτές τις επτά χώρες. Οι τρομοκράτες πρέπει να ξέρουν πως τίποτε δε θα αποσπάσει την προσοχή μας από εδώ»(...).

Ο Σάτλερ υποστήριξε πως βασική αποστολή του επιτελείου του (απαρτίζεται από περίπου 1.100 ειδικευμένους πεζοναύτες) είναι η «συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα τρομοκρατών». Παραδέχτηκε πως το επιτελείο του (που, όπως εκτίμησε, ενδέχεται να ενισχυθεί με «νέες δυνάμεις») έχει, έως τώρα, συγκεντρώσει «τεράστιο πλήθος ευαίσθητων πληροφοριών ενώ έχει εντοπίσει «τρόπους και τόπους πιθανής δραστηριότητας τρομοκρατών»...

ΗΠΑ
Στρατιωτικό δυστύχημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες, που συμμετείχαν σε αποστολή της αμερικανικής Συνοριακής Περιπόλου που διερευνούσε υπόθεση ναρκωτικών, σκοτώθηκαν όταν τα ελικόπτερά τους, δύο «Super Cobra», συγκρούστηκαν μεταξύ τους, στα νότια του Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Μέχρι στιγμής η αιτία της σύγκρουσης είναι άγνωστη και, όπως μεταδίδει το «Reuters», έχουν διαταχθεί ήδη έρευνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ