ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκρηκτική ηρεμία

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Λίβανο

Associated Press

Τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ενισχύονται διαρκώς οι λιβανικές δυνάμεις στην περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, όπου μετά από μια νύχτα έντονης ανταλλαγής πυρών, χτες επικρατούσε σχετική ηρεμία. Παρ' όλα αυτά, η πρόσβαση από και προς τον καταυλισμό ήταν εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα πυρά του λιβανικού στρατού και των δεκάδων μαχητών της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» που είναι διάσπαρτοι στα σοκάκια και στα παραπήγματα του στρατοπέδου.

Η λιβανική κυβέρνηση επανέλαβε χτες, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ότι οι μαχητές θα πρέπει να παραδοθούν ή να αντιμετωπίσουν τη μήνι του στρατού. Από την άλλη, ο φερόμενος ως υπαρχηγός της «Φάταχ αλ Ισλάμ», Αμπού Χουρέιρα, προειδοποιούσε ότι «αν πληγεί σφοδρά η οργάνωση, τότε θα "ξυπνήσουν" κι άλλα "κύτταρα" μαχητών που βρίσκονται εν υπνώσει στους άλλους 11 παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου».

Απειλές εκτοξεύτηκαν, όμως, διά μέσου βίντεο και από μία, μέχρι πρότινος, άγνωστη οργάνωση («αλ Κάιντα στην αλ Σαμς») που προειδοποίησε για πλήγματα κατά του τουρισμού και των χριστιανών του Λιβάνου αν γίνει επιδρομή στον καταυλισμό. Την ίδια ώρα, προσγειώνονταν στη Βηρυτό 5 στρατιωτικά αεροσκάφη με εφόδια και στρατιωτικό εξοπλισμό από ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει να προκαλεί το Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέες επιδρομές εξαπέλυσε, κατά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, κατά εγκαταστάσεων, που με τον οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με τη «Χαμάς», η ισραηλινή αεροπορία. Από τις επτά επιδρομές, η μία στόχευσε δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό Σάατι, όπου κατοικεί και ο πρωθυπουργός.

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι στόχος ήταν ο Χανίγια. Από τις χτεσινές επιδρομές τραυματίστηκαν 4 Παλαιστίνιοι, ενώ από την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων, πριν από μία βδομάδα, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35.

Η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι «οι επιδρομές είναι απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών» και ενέταξε και τη σύλληψη 30 εκλεγμένων αξιωματούχων της «Χαμάς» (εκ των οποίων 3 βουλευτές, 4 δήμαρχοι και ο υπουργός Παιδείας) στην «άσκηση πίεσης ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες». Χτες, άλλες 6 ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας ελαφρά 3 κατοίκους της Σντερότ. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον εξέφρασε «ανησυχία» με την τακτική της σύλληψης εκλεγμένων αξιωματούχων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αργά χτες, αναμένονταν να συναντηθούν εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων με τον Πρόεδρο Αμπάς, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας ενός μήνα με το Ισραήλ, κατά την οποία θα συζητήσουν το μέλλον αυτής της εκεχειρίας αλλά και την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους. Η πρώτη αντίδραση των οργανώσεων ήταν αρνητική, αν δε σταματήσουν πρώτα οι επιδρομές. Χτες το βράδυ στην πόλη της Γάζας έγινε νέα αεροπορική επιδρομή με 2 νεκρούς μέλη της «Χαμάς» που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε και 7 τραυματίες άμαχους.

ΗΠΑ
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ασοι στο παιχνίδι της ψηφοφορίας και του εντυπωσιασμού αποδεικνύονται οι Δημοκρατικοί, καθώς «υπέκυψαν» και ενέκριναν το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ... αυξάνοντας και το ποσό που είχε ζητήσει αρχικά ο Μπους σε 100 δισ. δολάρια. Εννοείται ότι κανενός είδους χρονοδιάγραμμα απόσυρσης υπάρχει.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 280 υπέρ έναντι 142 κατά και στη Γερουσία με 80 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά. Απομένει η τυπική υπογραφή του Τζορτζ Ου. Μπους. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Γερουσία Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα δύο από τους κύριους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος ψήφισαν κατά. Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί μπόρεσαν να αποσπάσουν και ένα ακόμη «λάφυρο». Στο νομοσχέδιο προβλέπονται 20 δισ. δολάρια για «εσωτερική κατανάλωση», που θα καλύψει την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου από 5,15 σε 7,25 δολάρια που είχαν ψηφίσει οι Δημοκρατικοί αλλά και βοήθειας προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές και τους αγρότες.

ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Βέτο Σεζέρ

ΑΓΚΥΡΑ.- Κατά τρόπο απολύτως αναμενόμενο, ο υπέρμαχος του λεγόμενου κοσμικού, μετακεμαλικού κατεστημένου, πρόεδρος Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ, απέρριψε τον εγκριθέντα από την Εθνοσυνέλευση νόμο για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που προέβλεπε την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του αρχηγού του κράτους από έμμεσο - μέσω της Βουλής - σε άμεσο, δηλαδή με απευθείας ψηφοφορία, τη μείωση της θητείας του σε πέντε χρόνια και τη δυνατότητα επανεκλογής του.

Η τροποποίηση προωθήθηκε από τους «ισλαμοδημοκράτες» του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μετά την αποτυχία της Βουλής να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο, λόγω της υποψηφιότητας του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Γκιουλ απέσυρε την υποψηφιότητά του και η κυβέρνηση κήρυξε πρόωρες εκλογές για την 22α Ιουλίου. Το αιτιολογικό που πρόβαλε ο Σεζέρ έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, είπε, «θα μπορούσαν να επιφέρουν αποτελέσματα τα οποία θα δημιουργούσαν προβλήματα στο καθεστώς... εάν ο πρόεδρος εκλέγεται από το λαό».

Εκτιμάται ότι το ΑΚ θα ψηφίσει ξανά το νομοσχέδιο και θα το στείλει εκ νέου στο Σεζέρ, ο οποίος, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί μόνο να καλέσει για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνεται η πολιτική κρίση

ΚΙΕΒΟ.--

Με Προεδρικό Διάταγμα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο, έθεσε χτες των 32.000 στρατό του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον άμεσο έλεγχό του, και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Προέδρου, η ενέργεια αυτή είναι αναγκαία «για να αποτραπεί η χρήση των στρατευμάτων του υπουργείου Εσωτερικών για τα συμφέροντα κάποιων πολιτικών δυνάμεων που δημιουργούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας». Η ενέργεια αυτή προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς που απέρριψε το Διάταγμα ως «αντισυνταγματικό» και δήλωσε πως η ενέργεια αυτή «επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση». Αμεση ήταν επίσης και η αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών, που με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα «είναι αντίθετο με το Σύνταγμα» και άφησε να εννοηθεί ότι δε θα το σεβαστεί.

Στο μεταξύ, από τη Γιάλτα όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φράντκοφ, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία με κάποια ανησυχία λόγω της ανόδου της έντασης στην κοινωνία» και κάλεσε τις ουκρανικές αρχές «να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη, το σεβασμό των νόμων, και, πριν απ' όλα, του ουκρανικού Συντάγματος».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προβάδισμα του Αχερν

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν κατόρθωσε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά που τον εμφάνιζαν ως λίγο - πολύ χαμένο. Καθώς φαίνεται θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση για τρίτη συνεχόμενη πενταετία, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο, προκειμένου να διασφαλίσει την πλειοψηφία. Και αυτό είναι μέχρι στιγμής ένας γρίφος.

Σύμφωνα με τα exit polls, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι μία εξαιρετικά αργή διαδικασία, το κόμμα του, το Φάινα Φέιλ απέσπασε, στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη, το 41,6% των ψήφων - σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές. Καταποντίστηκε όμως ο κυβερνητικός του εταίρος, καθώς συρρικνώθηκε σε 2,6% το ποσοστό του κόμματος των Προοδευτικών Δημοκρατών. Τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού διαθέτουν τώρα το 44,2% των ψήφων έναντι του 46% που είχαν στις εκλογές του 2002.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, Φιν Γκάελ που θεωρούνταν ότι θα κάνει την έκπληξη περιορίστηκε στο 26,3%, το Εργατικό Κόμμα (Labour Party) που πια είναι εντελώς «Μπλερικό» απέσπασε το 9,9% και οι Πράσινοι 4,8%. Δηλαδή, όλα τα κόμματα μαζί που είχαν συμφωνήσει ότι θα συμμαχήσουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση συγκεντρώνουν το 41% των ψήφων. Κέρδη πραγματικά μόνο για το Σιν Φέιν που αποσπά σύμφωνα με τα έξιτ πολς περίπου 8% διπλασιάζοντας σχεδόν τις ψήφους του.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επανεμφάνιση Σαντρ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τέθηκαν στο στόχαστρο του νεαρού σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, που εμφανίστηκε, για πρώτη φορά στο Ιράκ, μετά τον Οκτώβρη του 2006. Ο Σαντρ, με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής, στην Κούφα, ζήτησε τερματισμό της κατοχής και ορισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης, τονίζοντας ότι η παρουσία των κατοχικών δυνάμεων «διαιρεί τον ιρακινό λαό».

Επίσης, κάλεσε τους μαχητές του «να μην πολεμούν τον ιρακινό στρατό και άλλους Ιρακινούς» τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους συγκρούσεις μεταξύ δογμάτων απαγορεύονται από τη θρησκεία». Τέλος, έτεινε «χείρα συνεργασίας» προς τους σουνίτες, υποστηρίζοντας ότι «οι Ιρακινοί ενωμένοι μπορούν να πολεμήσουν τους κατακτητές».

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για επανεμφάνιση του Σαντρ, εκτιμάται ότι έγινε λόγω της απουσίας από την πολιτική σκηνή του επικεφαλής της ισχυρότερης αντίπαλης, στον Σαντρ, σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, καθώς ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ υπόκειται σε θεραπεία κατά του καρκίνου στο Ιράν. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σαντρ, ο Λευκός Οίκος τον κάλεσε «να διαδραματίσει θετικό και χρήσιμο ρόλο».

Λίγο αργότερα, σε ανταλλαγή πυρών στη Βασόρα, σκοτωνόταν ο τοπικός επικεφαλής του Στρατού του Μεχντί, που υπάγεται στον Σαντρ και 3 ακόμη μαχητές. Σε διάφορες επιθέσεις, χτες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 15 Ιρακινοί ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άλλων 6 Αμερικανών στρατιωτών, ανεβάζοντας σε 90 το σύνολο των νεκρών Αμερικανών από τις αρχές του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ