ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λαϊκή κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Καισαριανή

Στις 7 μ.μ. η κεντρική συγκέντρωση ενάντια στον αντικομμουνισμό με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την πορεία που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στην Καστοριά οι Οργανώσεις ου Κόμματος στη Μακεδονία, μετά την εκδήλωση στο Γράμμο
Από την πορεία που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή στην Καστοριά οι Οργανώσεις ου Κόμματος στη Μακεδονία, μετά την εκδήλωση στο Γράμμο
Σε πανστρατιά λαϊκής κινητοποίησης καλεί η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ στην κεντρική εκδήλωση ενάντια στον αντικομμουνισμό που προγραμματίζεται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και στην πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα για την οργάνωση της αντίστασης του λαού στην επιχείρηση συκοφάντησης του σοσιαλισμού και εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό - ναζισμό, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι εξής εκδηλώσεις - παρεμβάσεις:

  • Σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου στη Δράμα, στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το μνημείο πεσόντων του ΔΣΕ.
  • Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 6.30 μ.μ., στο 1ο χιλιόμετρο Διδυμότειχου, προς το Ελληνοχώρι, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, γιορτάζει το κορυφαίο γεγονός των 65 χρόνων της απελευθέρωσης του Διδυμότειχου από το 81ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, στις 29 Αυγούστου του 1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο όπου οι κατακτητές φασίστες εκτελούσαν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της λευτεριάς.
  • Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στο Λαύριο, στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση - συναυλία στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων.
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Απρόθυμοι για ουσιαστικές αλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αναλώνονται σε σκιαμαχίες για επιμέρους πλευρές και αρνούνται να τοποθετηθούν στα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να αλλάξει τίποτε στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου το ΚΚΕ κάλεσε - χωρίς καμιά ανταπόκριση - τα δύο κόμματα να τοποθετηθούν ευθέως απέναντι στην πρότασή του για κατάργηση των ασφυκτικών χρόνων παραγραφής που ισχύουν για τα αδικήματα καθώς και για τη μη εξάρτηση των παραπομπών από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναλώθηκαν σε μία ακόμη ανούσια αντιπαράθεση με αντικείμενο τις διαδικασίες επιλογής και λειτουργίας του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου που αμφότεροι προτείνουν.

Ξεκάθαρος ήταν στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε, τα ουσιαστικά εμπόδια είναι οι «ασφυκτικές προθεσμίες παραγραφής και αποσβεστικής παραγραφής δηλαδή η προθεσμία μεσα στην οποία πρέπει να ασκηθεί η ποινική δίωξη» καθώς και το ότι «η λήψη των αποφάσεων για την έναρξη της διαδικασίας, όσο και η απόφαση δίωξης, συναρτώνται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Δηλαδή, από τη θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζοντας ότι κανένα από τα ουσιώδη αυτά προβλήματα δε λύνεται μέσω των προτάσεων των δύο κομμάτων και πως «τίποτα ουσιαστικά δε θα αλλάξει».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι «πρέπει να πάμε στην κοινή παραγραφή για τις προθεσμίες» (σ.σ. τα χρονικά όρια που ισχύουν γιά κάθε αδίκημα σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο) και παράλληλα «να απεμπλακούμε από τη θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας». Αυτό θα γίνει όταν «από την στιγμή που αποστέλλεται δικογραφία» στο Κοινοβούλιο «εάν συγκεντρωθεί ένας περιορισμένος αριθμός βουλευτών, έστω κι αν είναι μειοψηφία, να διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από Δικαστικό Συμβούλιο». Οσον αφορά την επιλογή του Δικαστικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «εδώ είμαστε για να συζητήσουμε το πώς θα εκλέγεται». Κάλεσε ευθέως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν για την πρόταση αυτή, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αρθούν τα εμπόδια» και πρόσθεσε ότι πρέπει να «αφήσουμε τα περί του ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει άλλες ρυθμίσεις. Αν συμφωνείτε ότι αυτά είναι τα εμπόδια, να το πείτε καθαρά»...

Κουβέντα να γίνεται...

Κοινός τόπος για τους εισηγητές των άλλων κομμάτων ήταν οι περιορισμοί που όπως υποστήριξαν προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα. Εκ μέρους της ΝΔ η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη πρότεινε τη λειτουργία 3μελους δικαστικού οργάνου που θα λειτουργεί όχι στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο, αλλά σε αυτό της τακτικής Δικαιοσύνης. Αντίθετος στην πρόταση δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το προτεινόμενο 3μελές Δικαστικό Συμβούλιο γιατί «η τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα από το Σύνταγμα να ασκήσει ποινική διαδικασία σε υπουργούς, είναι αρμοδιότητα της Βουλής». Αντίστοιχα πρότεινε «να γίνεται εξεταστική και να οριστεί τριμελές δικαστικό συμβούλιο που θα καταθέτει το πόρισμά του και στην συνέχεια να αποφαίνεται η Ολομέλεια της Βουλής».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «ελάχιστα περιθώρια αφήνει το Σύνταγμα» και «δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα». Ολες τις προτάσεις δήλωσε ότι θα καταψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, αφού αντικειμενικά θα είναι αντισυνταγματικές.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέες εκατέρωθεν βολές και αντιπαραθέσεις

Για τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον Οκτώβρη συζητάει το Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ

Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ στις αρχές του Οκτώβρη «για την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ» προκρίνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ το Σάββατο συνέρχεται η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με τη συμμετοχή γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών για να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Μέσα στο φθινόπωρο προγραμματίζεται και η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «αυτοτελή συγκρότηση και πολιτική του λειτουργία», ενώ η συζήτηση για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου έχει ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές και την «αναμπουμπούλα» που προκάλεσε το αποτέλεσμά τους στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει Τακτικό, αν θα κάνει Εκτακτο, αν θα κάνει Διαρκές Συνέδριο, αν θα κάνει Συνέδριο με ολίγη ή Συνέδριο γλυκύ βραστό», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Από την άλλη πλευρά, συνδέοντας απόλυτα το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ με την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκοντας να διατηρηθεί ο «ηγετικός ρόλος» του ΣΥΝ στο «σχήμα», ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε: «θέλουμε ένα συνέδριο ενότητας και σύνθεσης για τον ΣΥΝ, που θα δώσει και την απαραίτητη προωθητική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι πιο ανοιχτός, πιο δημοκρατικός, πιο αποτελεσματικός».

Αιτιολογώντας την πρότασή του για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ο Α. Τσίπρας σημείωσε: «δυστυχώς από την επομένη των ευρωεκλογών, ο χώρος μας παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτα προβληματική. (...) Ενα εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών έδωσε την αφορμή να τεθούν όλα υπό αμφισβήτηση. Η πολιτική μας γραμμή, η ηγεσία, και εσχάτως ό,τι πολυτιμότερο έχει απομείνει στους χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές και αγωνίστριες, η ηθική υπόσταση της αριστεράς». Με την πρόταση για έκτακτο συνέδριο συμφώνησε εκ μέρους της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ και ο Γ. Μπαλάφας.

Στο μεταξύ, για το «ζήτημα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις» του Περικλή Κοροβέση, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα - μετά από αναβολές - η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙZA, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Να θυμίσουμε ότι στελέχη του ΣΥΝ έχουν ζητήσει την παραίτηση του Περ. Κοροβέση. Τη διαφωνία του σε μια τέτοια εξέλιξη έχει εκφράσει ο Αλ. Αλαβάνος, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή υποστήριξε: «Δε θα συμφωνήσω ποτέ με διαγραφή κανενός».

Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος, επαναπυροδότησε την αντιπαράθεση ανάμεσα σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, σημειώνοντας: «Τι θα πει να επαναπροσδιορίσουν με καθαρά πολιτικούς λόγους τη συμμετοχή τους στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ανανεωτική Πτέρυγα τη σχέση της με τον υπόλοιπο ΣΥΝ; Και όχι ο ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ