ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000

Οσοι επιβίωσαν είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις στην παροχή ρεύματος, στέγης, τροφίμων, φαρμάκων

Πανοραμική άποψη των καταστροφών από την πρωτεύουσα
Πανοραμική άποψη των καταστροφών από την πρωτεύουσα
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Με τις πρώτες εικόνες από τις απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να φτάνουν «στον έξω κόσμο», ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα δήλωσε χτες ότι ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου μπορεί να φτάσει τις 10.000.

Χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 5.000, ενώ οι τραυματίες ήταν ήδη πάνω από 8.000. Ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι συνολικά ο σεισμός «έχει πλήξει» 8 εκατομμύρια ανθρώπους και πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη από τρόφιμα, πόσιμο νερό, στέγη.

Οσοι έχουν επιζήσει πασχίζουν να επιβιώσουν αντιμέτωποι με το χάος που προκαλούν τα τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ακόμα και της πρωτεύουσας, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων που εξαντλούνται, οι μεγάλες καταστροφές σε υποδομές που εμποδίζουν την άφιξη της βοήθειας που στέλνουν μια σειρά κράτη από όλον τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, αναβλήθηκε η αναχώρηση αποστολής της ελληνικής Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) εξαιτίας της κατάστασης στο αεροδρόμιο του Κατμαντού που δεν επέτρεπε την προσγείωση των δεκάδων αεροσκαφών που σχεδίαζαν να αναχωρήσουν από το εξωτερικό.

Τα αδιέξοδα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ γιγαντώνονται στο έδαφος της ανυπαρξίας οποιωνδήποτε μέτρων αντισεισμικής προστασίας, αλλά και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που εγκαταλείπει κάθε φτωχό στη μοίρα του: Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το Νεπάλ είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο υδάτινο πλούτο στον πλανήτη με τεράστια δυναμική στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ο λαός του είναι καταδικασμένος να ζει καθημερινά με τεράστιες διακοπές ρεύματος (διάρκειας μέχρι και ... 16 ώρες), κι αυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς τι σημαίνει αυτό, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άστεγες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν, με το φόβο μάλιστα ενός νέου σεισμού, ορατού με δεδομένη την έντονη σεισμική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει όλη την περιοχή.

Εκατόμβη νεκρών χωρίς ταυτότητα

Ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ που κατάφεραν να φτάσουν σε περιοχές όπως αυτή της Γκούρκα, στο επίκεντρο του σεισμού, περιγράφουν την απελπισία χιλιάδων λαού. Χωριά ολόκληρα έχουν αποκοπεί από το χάρτη, αφού οι γύρω δρόμοι έχουν καταστραφεί από κατολισθήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πάντα έχουν γκρεμιστεί. Τα μόνα σωστικά μέσα που κατάφεραν να προσεγγίσουν ήταν μερικά ελικόπτερα που μετέφεραν όσους τραυματίες κατάφεραν μόνοι τους να ανασυρθούν από τα συντρίμμια.

Ο ειδικός ανταποκριτής της γαλλικής «Λε Μοντ» μετέδιδε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ότι στο χωριό Μπαρπάκ στη Γκούρκα μόλις τα 4 από τα συνολικά 200 σπίτια έχουν μείνει όρθια. Σε μια σειρά κοινότητες διασκορπισμένες στον τεράστιο ορεινό όγκο της κοιλάδας του Κατμαντού αλλά και πιο πέρα, ηλικιωμένοι πασχίζουν να επιβιώσουν μόνοι τους, αφού η τεράστια ανεργία είχε ήδη ερημώσει τα χωριά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιζήσαντες αποτεφρώνουν κατά δεκάδες τους νεκρούς, χωρίς καν να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που πέθαναν, τηρώντας ένα έθιμο που σε αυτές τις συνθήκες γίνεται και ανάγκη εξαιτίας των μεγάλων φόβων για το ξέσπασμα επιδημιών.

ΕΝΩΣΗ XΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Παραμένει ο στόχος της ενιαίας οικονομικής αγοράς

Χωρίς νέα συγκεκριμένα αποτελέσματα, όσον αφορά τη λειτουργία της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN (Εconomic Community of Asean - ECO), φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις στη Μαλαισία, όπου μεταξύ άλλων έγινε συνάντηση ηγετών αλλά και πολλών υπουργών. Ωστόσο, είναι καθαρό ότι ο στόχος για μια κοινή οικονομική αγορά παραμένει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός δε συνυπάρχει με αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα, ακόμα και μεταξύ των 10 κρατών - μελών της Ενωσης.

Ο Ναζίμπ Ραζάκ, πρωθυπουργός της Μαλαισίας, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι είναι ουσιαστικό οι χώρες της ASEAN να συνεχίσουν την προώθηση μέτρων όπως την «απομάκρυνση των εμπορικών συνόρων», την «εναρμόνιση προτύπων, την αύξηση της αγοράς κεφαλαίου και την οικονομική ενοποίηση», προωθώντας την πιο ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, επενδύσεων και ταλέντου μεταξύ των χωρών (της ASEAN).

Την ίδια στιγμή, μια σειρά ασιατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αν και παραμένει ο στόχος της δημιουργίας της ΕCΟ (που θεωρείται ότι επίσημα θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015), στη συνάντηση κυριάρχησαν σε σημαντικό βαθμό ζητήματα «ισορροπιών» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου ειδικά η «στάση» της Κίνας (που διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν του 90% της περιοχής) προκαλεί ανησυχία σε πολλές πλευρές. Αν και η κοινή δήλωση που μοιράστηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μιλά για ανάγκη να υπάρξει «συγκράτηση» στη ΝΚΘ, υπάρχουν χώρες που υποστήριξαν ότι οι όποιες διαφορές με την Κίνα δεν είναι θέμα συνολικά της ASEAN, αλλά ζήτημα διμερών σχέσεων που πρέπει να «λυθεί» από τις αντίστοιχες χώρες. Σε αυτό το «στρατόπεδο» φαίνεται να ανήκει πρώτα απ' όλα η Μαλαισία, που διατηρεί στενές οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις με την Κίνα, αλλά και χώρες όπως η Καμπότζη. Από την άλλη μεριά, ειδικά οι Φιλιππίνες, αλλά και χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπρουνέι, προσπαθούν να εμφανίσουν τις ευρύτερες συνέπειες που έχουν οι διεκδικήσεις του Πεκίνου.

Θυμίζουμε ότι στην ΑSEAN συμμετέχουν οι Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, τις συναντήσεις απασχόλησε και «η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού», με τα μέλη της Ενωσης να δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ειδικής «συνόδου» το επόμενο διάστημα, στο φόντο των ενδοαστικών διεργασιών που φανερώνει η αναπτυσσόμενη δράση «τζιχαντιστών» και στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΗΠΑ
Δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης στη Βαλτιμόρη

Μετά την έκρηξη βίας για το νέο φόνο νεαρού Αφροαμερικανού στη διάρκεια σύλληψης από αστυνομικούς...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με περισσότερη αστυνόμευση, περιπολίες περίπου 5.000 μελών της Εθνοφρουράς, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 ως τις 5.00 για μία βδομάδα, αλλά και με κήρυξη «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» προσπαθούν να καταστείλουν οι αμερικανικές αρχές τις οργισμένες αντιδράσεις εκατοντάδων νεαρών που συγκρούστηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη Βαλτιμόρη, με αστυνομικές δυνάμεις, στο τέλος νέας ειρηνικής πορείας. Αφορμή για τη διαδήλωση στάθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι σε αυχένα και σπονδυλική στήλη, στη διάρκεια της σύλληψής του στις 12 Απρίλη για ασήμαντη αφορμή. Ο άτυχος νεαρός εξέπνευσε στις 19 Απρίλη, σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, καθώς κατά τα φαινόμενα, χτυπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς στο λεωφορειάκι της αστυνομίας, κατά τη μεταφορά του σε αστυνομικό τμήμα.

Τα προχτεσινοβραδινά επεισόδια πήραν γρήγορα διαστάσεις, καθώς οι συγκρούσεις νεαρών (εκ των οποίων αρκετοί φάνηκε να είναι μαθητές λυκείων της περιοχής) και αστυνομικών συνοδεύτηκαν σύντομα από λεηλασίες σε εμπορικό κέντρο, σούπερ μάρκετ και ποτοπωλεία, από πυρκαγιές σε τοπικό φαρμακείο, κοινοτικό κέντρο νεολαίας και πολλές δεκάδες οχήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν περιπολικά της αστυνομίας. Ανακοινώθηκε ακόμη η σύλληψη τουλάχιστον 27 ατόμων και ο τραυματισμός 15 αστυνομικών και ανεξακρίβωτου αριθμού διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων δέχθηκαν «βροχή» σπρέι πιπεριού.

Η Αφροαμερικανίδα νέα υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ταραχές στη Βαλτιμόρη, την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθεί έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε βίαια περιστατικά με θύματα πολίτες και πως θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση της βίας. Η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 5.00 για μία εβδομάδα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ισόβια για τον πλοίαρχο του «Σεουόλ»

ΣΕΟΥΛ.--

«Τροφή» στην προσπάθεια συγκάλυψης των αληθινών αιτιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο, ένα χρόνο πριν, έδωσε η είδηση ότι ο καπετάνιος του «Σεουόλ» καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η λανθασμένη στάση που φέρεται να κράτησε ο συγκεκριμένος ναυτικός κατά τη βύθιση του σκάφους (όσον αφορά τη διαδικασία εγκατάλειψης του σκάφους) φαίνεται ότι βόλεψε μια χαρά όσους πασχίζουν να κρύψουν ότι ο χαμός πάνω από 300 αθώων ανθρώπων (στη συντριπτική τους πλειοψηφία έφηβων) ήταν κύρια αποτέλεσμα της ανυπαρξίας στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στη θάλασσα.

Από τις πρώτες μέρες μετά το «ατύχημα», είχαν αποκαλυφθεί μια σειρά πλευρές για την υπερφόρτωση του σκάφους, το πώς δεν τηρήθηκε η στεγανή υποδιαίρεση, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν πολύ γρήγορα το πλοίο, το πώς η εταιρεία πίεζε το πλήρωμα να εκτελεί τα δρομολόγια γρήγορα αλλά και ζητήματα επάνδρωσης συνολικά των ακτοπλοϊκών σκαφών με ναυτεργάτες που δεν είναι πλήρως και κατάλληλα εκπαιδευμένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Στη διάρκεια των δικών που ακολούθησαν, τέτοιες πλευρές δε φωτίστηκαν παρά ελάχιστα, ενώ οι όποιες ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας επισκιάστηκαν σημαντικά, ειδικά αφού βρέθηκε νεκρός ο κύριος μέτοχος του ομίλου.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος που εισέπραξε από την υπόθεση και πρόσφατα δεσμεύτηκε για την επιχείρηση ανέλκυσης του πλοίου, ώστε -δήθεν- να στηριχτούν οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση του ναυαγίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ