ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Πτώση του τζίρου κατά 15%

Κεσάτια φέτος στην αγορά. Οι μαγαζάτορες κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές

Σε μια από τις χειρότερες περιόδους εκπτώσεων εξελίσσεται η φετινή για τους μικρεμπόρους, καθώς τρεις μέρες πριν από τη λήξη τους τα ταμεία μετράνε σημαντικές απώλειες σε σχέση με τον τζίρο του προηγούμενου καλοκαιριού. Οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου κατά 10%-15% συγκριτικά με πέρσι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ακόμα και για πτώση μέχρι και 25%.

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια χρονιά ότι η πορεία του τζίρου στα μαγαζιά δεν εξαρτάται από τη διάρκεια των εκπτώσεων, που και φέτος με υπουργική απόφαση διήρκεσαν δύο μήνες. Τα λαϊκά εισοδήματα είναι αυτά από τα οποία εξαρτώνται τα ταμεία των καταστημάτων και των βιοτεχνιών, τα οποία δεν επαρκούν για να αναθερμάνουν την παγωμένη κίνηση που επικρατεί και διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό, εξάλλου, γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι μισθοσυντήρητες οικογένειες περιορίζουν από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο τη διάρκεια των διακοπών τους, που τείνει να περιοριστεί στη μία εβδομάδα, ενώ όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να κάνουν διακοπές. Οπως διαπιστώνουν οι ίδιοι οι έμποροι, όσο κι αν κατεβάσουν τις τιμές στην περίοδο των εκπτώσεων, δεν είναι αρκετά χαμηλές για τα εισοδήματα των καταναλωτών. Η μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων, σε συνδυασμό με τη διενέργεια προσφορών από τα μεγάλα καταστήματα όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου βλέπουν και οι ίδιοι ότι αυτό που εξυπηρετεί είναι μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, που μπορεί με τον τρόπο αυτό να αποσπά όλο και μεγαλύτερο μέρος από τα λαϊκά εισοδήματα που διατίθενται για καταναλωτικές αγορές.

Μ' αυτά τα δεδομένα γίνεται όλο και επιτακτικότερο το αίτημα για περιορισμό της περιόδου των εκπτώσεων σε είκοσι μέρες το Φλεβάρη και είκοσι τον Αύγουστο, με παράλληλο περιορισμό των προσφορών, ώστε και οι εκπτώσεις και προσφορές να αποκτήσουν πραγματική υπόσταση και να είναι σε όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και της πλειοψηφίας των εμπόρων που είναι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο στόχαστρο ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη

Νέα προσπάθεια συγκέντρωσης των κάθε είδους φορολογικών εσόδων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό έγινε χτες μια ακόμη σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με τους προϊστάμενους των Εφοριών της Αττικής, προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι και οι πηγές άντλησης φορολογικών εσόδων. Στόχος τους η λεγόμενη ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το ζήτημα βέβαια δε βρίσκεται στην ικανότητα του μηχανισμού να συγκεντρώνει το φόρο, όπως προβάλλεται από την κυβερνητική προπαγάνδα και από άλλες πλευρές. Βρίσκεται στην πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο, που σκοπεύουν, μάλιστα, να τον επεκτείνουν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια προκειμένου υποτίθεται να ευνοήσουν την...«ανταγωνιστικότητα» και τις «επενδύσεις». Τα σπασμένα θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι πηγές θα καλύψουν τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά νέο φοροκυνηγητό για τη συγκέντρωση του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει είναι το γεγονός ότι «υστέρηση» φορολογικών εσόδων παρατηρείται στα «νομικά πρόσωπα», κυρίως στις μεγάλες ΑΕ που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, καθώς και από τις τράπεζες, για τους οποίους ισχύει από φέτος ο μειωμένος κατά 2,5 μονάδες συντελεστής φορολόγησης και παρακράτησης φόρου. Απόδειξη αποτελούν οι ισολογισμοί των τραπεζών τόσο για το πρώτο φετινό τρίμηνο όσο και για το εξάμηνο. Οι τράπεζες, παρά την αύξηση της κερδοφορίας τους, υπέρμετρα μεγάλη σε πολλές περιπτώσεις, απέδωσαν φέτος πολύ μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρσι, γεγονός που δε βρίσκεται στην όποια ικανότητα του μηχανισμού της Εφορίας, αλλά στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς η υστέρηση εσόδων από τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ) θα πλησιάσει σε ετήσια βάση τα 290 δισ. δρχ. Μια ακόμη πηγή «υστέρησης» των κρατικών εσόδων είναι τα φορολογικά έσοδα από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Και είναι γνωστό ότι πέρα από τη μείωση του καθημερινού τζόγου, που έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα αυτής της πηγής, η κυβέρνηση φρόντισε να μειώσει στο μισό το σχετικό φόρο. Ετσι τα φορολογικά έσοδα από το ΧΑΑ υπολογίζονται κατά περίπου 250 δισ. δρχ. χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα αρχικά.

«Μοιραία» λοιπόν το «μπάλωμα» των εσόδων, θα προέλθει από ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα κινηθούν στην κατεύθυνση συγκέντρωσης του ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας τις «δοκιμασμένες μεθόδους» όπως τη διασταύρωση στοιχείων. Το κυνήγι πάντως των ληξιπρόθεσμων χρεών φαίνεται να αποδίδει και έτσι το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη για τα έσοδα της κατηγορίας αυτής. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν στοιχεία επιχειρήσεων που επιλέχτηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με έμφαση στο ΦΠΑ.

Το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών και η αρμόδια υπηρεσία δε δίνουν, για την ώρα, κανένα ουσιαστικό στοιχείο, για τη συγκέντρωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και αυτό παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων προχωρεί φέτος με «κανονικούς» ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη.

Υπουργικές συναντήσεις για τον προϋπολογισμό

Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στα πλαίσια των συναντήσεων με τα λεγόμενα μεγάλα υπουργεία με θέμα πάντα την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2002.

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δε θέλησαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης, περιοριζόμενοι μόνο να επαναλάβουν ότι οι τομείς της Παιδείας, Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, θα πριμοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό με ονομαστικές αυξήσεις μια - δύο μονάδων υψηλότερα από το μέσο επίπεδο δαπανών του νέου προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση, με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να απαντήσει σε όσους την κατηγορούν για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας. Στην ουσία βέβαια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν είναι παρά ένα ακόμα κυβερνητικό τρικ, καθώς οι «υψηλότερες δαπάνες» στηρίζονται στη μεγάλη συμπίεση του μέσου όρου των δαπανών, οι οποίες δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το 5%.

Νέο ΔΣ στη ΔΕΠΑ

Ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία των μετόχων. Του νέου ΔΣ προεδρεύει ο Δημ. Σωτηρλής, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Γεωργίας. Στη θέση του αντιπροέδρου τοποθετείται ο Αθ. Καμάς, και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Αρ. Βακιρλής. Τα μέλη του ΔΣ αποτελούνται από τους: Ελ. Αντωνακόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒ, Παρ. Κουκουλόπουλο, δήμαρχο Κοζάνης και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Κων. Πανέτα, γεν. διευθυντή της ΔΕΗ, Διον. Δρίζο, πρώην γεν. διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ιφιγ. Καρανδρέα, εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ, Αν. Τζούρο, επίσης, εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ και τους Βασ. Βαλσαμάκη και Δημ. Μπουντουτσίδη, εκπροσώπους των εργαζομένων.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Σε νέα δημοπρασία κρατικού χρέους προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων. Το επιτόκιο που πέτυχαν να εισπράξουν διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά σε 3,91% σε ετήσια βάση και μαζί με τις σχετικές προμήθειες που χορηγεί το Δημόσιο φτάνει σε 4,51%, ενώ το ποσό που δανείστηκε το Δημόσιο έφτασε σε 68 εκατ. ευρώ (περίπου 23,2 δισ. δρχ). Στις δημοπρασίες κρατικού χρέους που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών συμμετέχουν μόνον τράπεζες και άλλοι θεσμικοί ρεντιέρηδες, που δίνουν εντολές αγοράς είτε για λογαριασμό των ίδιων είτε για λογαριασμό μεγάλων πελατών τους, όπως για αμοιβαία κεφάλαια. Είναι ευνόητο ότι το επιτόκιο που πετυχαίνουν να εισπράξουν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει ολόκληρο στους μικρούς πελάτες των τραπεζών. Ετσι σε περίπτωση μεταπώλησης οι πελάτες θα πάρουν στην καλύτερη, και μάλλον απίθανη, περίπτωση μόλις 3,91%, δηλαδή το επίσημο επιτόκιο που ανακοινώνει το υπουργείο και στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια των τραπεζών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ