ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 1998
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτομαγιά

Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

"Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ

να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά, στην εξοχή"

... και φεύγαμε πρωί πρωί με τα καλάθια μας γεμάτα. Μέσα στη γαλάζια εμαγιέ κατσαρόλα, τα σφιχτοτυλιγμένα γιαλαντζί ντολμαδάκια της μάνας μου, της Αναστασούλας, την τσιροσαλάτα για το ούζο του πατέρα μου του κυρ - Χαράλαμπου, τα καφεμπρίκια για τον καφέ της γιαγιάς μου, της Αλευρούς, και στο λουλουδιστό σκυριανό κανάτι η ρετσίνα για το θείο μου το Σοφοκλή το Λυγεράκη, που φλερτάριζε τη θεία μου την Κασσάνδρα, κι ας του είχε μείνει μόνο το ένα νεφρό ολόκληρο από το ξύλο που έτρωγε κάθε Σάββατο στο έβδομο αστυνομικό τμήμα από τα "ακαθάρματα" του Μανιαδάκη. Το "ακαθάρματα", γλωσσική εφεύρεση του θείου μου, που περηφανευόταν για τη φιλολογική του κατάρτιση και δε δεχόταν καμιά διόρθωση για τους σολοικισμούς και τα παροξύτονά του, γιατί έτσι, όπως επέμενε, του τα είχανε μάθει στην Ακροναυπλία.

Υστερα παίρναμε το πράσινο λεωφορείο της γραμμής και τραβούσαμε κατά Σέιχ Σου μεριά. Οπου οι λουλουδιασμένες μηλίτσες ερωτεύονταν στις πλαγιές του Αγίου Παύλου και η στρουμπουλή σκυλίτσα του Λευτέρη, του κασιδιάρη, κατά την έκφραση της χοντροκώλας της Αργυρούλας, κλαψούριζε κουλουριασμένη στην αγκαλιά της Σαπφώς. Λες και ονειρευότανε το σκύλαρο του Μπαϊρακτάρη, που δεν κατάφερνε να την απαυτώσει, λόγω διαφοράς ύψους. Κι όσο ανεβαίναμε, αγκομαχούσε το σαράβαλο στην ανηφόρα και γέμιζε μαύρους καπνούς το μαγιάτικο σύμπαν. Πού οικολογία τότε και πού "Green Peace". Οπου θέλαμε εμείς οι πιτσιρικάδες κατεβάζαμε και το χιλιομπαλωμένο παντελόνι μας και τα αμολούσαμε. Ασε τα μπουγαδόνερα και οι καρπουζότσοφλες, τα αποφάγια για τους μόνιμα πεινασμένους σκύλους της γειτονιάς, τους άδειους γκαζοτενεκέδες και τα σπασμένα λαμπόγυαλα. Ολα στο δρόμο. Πότε πότε περνούσε και κανένας νυσταγμένος χωροφύλακας και σφύριζε με τη σκουριασμένη τους σφυρίχτρα που μήνες ολόκληρους είχε χάσει το μικρό στραγαλάκι της και αντί να σφυρίξει τσίριζε. Εβγαινε τότε η κυρά - Κωστούλα, η καρβουναρού, και καυγάδιζε με την εξουσία μ' όλο που εκείνη ήτανε η υπεύθυνη για τις περισσότερες βρωμιές του δρόμου. Ποιος νοιαζότανε όμως εκείνη την εποχή! Εκείνος ο κόσμος ήτανε ατελείωτος. Ούτε από βρωμιά έπαιρνε χαμπάρι ούτε από καυσαέρια. Μόνο του χωροφύλακα τη σφυρίχτρα είχε από φόβο. Αυτή έδινε το μέτρο της μιζέριας και το ρυθμό των ονείρων μας. Ο φόβος της εξουσίας. Η μεγάλη σιωπή και οι αναστεναγμοί που έβγαιναν κυματιστοί από τις φτωχογειτονιές...

Κι όταν τελείωναν τα ντολμαδάκια και άδειαζαν τα καραφάκια του ούζου και η κανάτα της ρετσίνας, άρχιζαν οι καυγάδες, άστραφταν και πότε πότε οι σουγιάδες. Ετσι, για νταηλίκι. Ποιος να μαχαιρώσει ποιον, καλέ μου σύντροφε. Ψυχούλες του θεού όλοι τους. Οταν κυνηγάς όλη τη μέρα το μεροκάματο, και σου πέφτουν τα νεφρά από το "σκάσε και σκάβε", πού να σου μείνει καιρός να μάθεις την κακία. Τα χέρια σου τ' αγοράζει το αφεντικό και το μυαλό σου το σκάβει η φτώχεια. Πού να σου μείνει καιρός να μάθεις να μαχαιρώνεις. Γι' αυτό, εκεί που άρχιζε ο καυγάς εκεί και τελείωνε. Και τότε όλοι μαζί, άλλοι παράφωνοι και άλλοι βραχνοί, έπιαναν τη "Ρεζεντά" και αργά το βράδυ, στο γυρισμό, "Ο Πάρις να γινόμουνα να 'κλεβα την Ελένη. Ν' άφηνα το Μενέλαο με την καρδιά καμένη".

Και τώρα, τι πάει να πει Πρωτομαγιά; Πάει ο Λυγεράκης ο Λευτέρης, σκόρπισε στις πλαγιές του Κλέφτη, αντάρτης με τη στρουμπουλή του σκυλίτσα να τρέχει από πίσω του. Την Αργυρούλα τη χάσαμε με το ένα βυζί φαγωμένο απ' τον καρκίνο. Ο πατέρας μου κι αυτός έμεινε φωτογραφία πάνω στον καρυδένιο μπουφέ του πατρικού μας. Οσο για τη μάνα μου την Αναστασούλα, πού όρεξη τώρα για γιαλαντζί ντολμαδάκια, ούτε τα χέρια της κρατάνε για το σφιχτοτύλιγμα ούτε και τα μάτια της βλέπουνε. Και τα σαράβαλα χάθηκαν κι αυτά. Δεν ανηφορίζουν για το Σέιχ Σου, άλλοι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δεν αφήνουν τις μηλίτσες να ανθίσουν. Κατηφορίζουν μόνες τους, λυπημένες, με γεμάτα τα τρυφερά τους στηθάκια φυτοφάρμακα και κερδοσκοπικές φαντασιώσεις.

Και τι απόμεινε, ρε φίλε; Μα, όλα τα άλλα: Ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα, τα αφεντικά που αγοράζουν τα χέρια σου, η φτώχεια που σκάβει το μυαλό, ο φόβος της εξουσίας. Κι οι άνθρωποι τώρα βρίσκουν την ευκαιρία και μαθαίνουν την κακία. Κι άμα τύχει, βγάζουν και το σουγιά. Κι όσο για τον κόσμο, όσο πάει και μικραίνει. Τώρα βρωμάει πιο εύκολα. Τόσο εύκολα, που δεν προλαβαίνεις να τον δεις και να τον χαρείς καθαρό.

Κάθομαι, λοιπόν κι εγώ, σκέφτομαι και λέω. Αντε, σύντροφοι, να καθαρίσουμε τον κόσμο, να εξαφανίσουμε τα αφεντικά που αγοράζουν τα χέρια μας, να σπάσουμε τις σφυρίχτρες που ακόμα σφυρίζουν, έστω και με το στραγαλάκι λιωμένο. Και πάνω απ' όλα να "ξεμάθουμε" την κακία από τους ανθρώπους και να βάλουμε τους σουγιάδες στην τσέπη. Και τότε να δείτε πώς οι μηλίτσες θα ξανανθίσουν και το μυαλό μας θα πάψει να το σκάβει η φτώχεια. Τότε θα δούμε το Μάη να έρχεται και μεις θα βγούμε στους δρόμους, για να τον προϋπαντήσουμε!

Αντε, σύντροφοι, να καθαρίσουμε τον κόσμο, να εξαφανίσουμε τα αφεντικά που αγοράζουν τα χέρια μας, να σπάσουμε τις σφυρίχτρες που ακόμα σφυρίζουν, έστω και με το στραγαλάκι λιωμένο. Και, πάνω απ' όλα, να "ξεμάθουμε" την κακία από τους ανθρώπους και να βάλουμε τους σουγιάδες στην τσέπη. Και τότε να δείτε πώς οι μηλίτσες θα ξανανθίσουν και το μυαλό μας θα πάψει να το σκάβει η φτώχεια. Τότε θα δούμε το Μάη να έρχεται και μεις θα βγούμε στους δρόμους, για να τον προϋπαντήσουμε!


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Αντί για "φτερά" της δίνουν "δεκανίκια"

Το τετραήμερο παρουσίασης του έργου του ΥΠΠΟ κατά το 1997 όσον αφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά (26-29/4), δεν ήταν μόνο ενημέρωση και επισήμανση της προσπάθειας που καταβάλλεται. Στην πραγματικότητα ήταν η έμπρακτη απόδειξη ότι το μακρόχρονο αίτημα για υποδομή και στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι απόλυτα αιτιολογημένο.Για πρώτη φορά το σύνολο των Διευθύνσεων, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Ομάδων Εργασίας του ΥΠΠΟ παρουσίασαν το έργο τους και ταυτόχρονα το έθεσαν σε έλεγχο και κριτική.

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ...απαιτητική ως προς την επαγρύπνηση. Κι αυτός ο απολογισμός ήταν πλούσιος και εποικοδομητικός ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων. Κατ' αρχήν ήταν φανερό ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων οφείλουν να ανταποκρίνονται σε πλήθος σωστικών ανασκαφών, για να προλάβουν "αναπτυξιακά" ή οικιστικά αιτήματα.Πολλές, όμως, σωστικές ανασκαφές αποκάλυψαν επιστημονικούς θησαυρούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αποκάλυψη τάφων του Δημόσιου Σήματος (Γ ΕΠΚΑ) στην Αθήνα, αλλά και τα ευρήματα στον περίβολο της Βουλής,τα οποία πλουτίζουν μεν τη γνώση της τοπογραφίας της Αθήνας, εντούτοις εξ αιτίας του "δημόσιου έργου" (σ.σ. υπόγεια κατασκευή γκαράζ) δε θα ευτυχήσουν να παραμείνουν στη θέση τους. Ακόμα, πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό στοιβάζονται σε αποθήκες.Ανάλογες εξελίξεις σε σωστικές ανασκαφές βρίσκουμε σε ολόκληρη τη χώρα, όπως στα Χανιά την αποκάλυψη ερειπίων της αρχαίας Κυδωνίας,ή στη Ρόδο την αποκάλυψη ερειπίων πρωτοβυζαντινής οχύρωσης.Το ερώτημα που προκύπτει είναι: πώς και πότε παραδίδονται όλα αυτά στην επιστημονική κοινότητα; Ποιο είναι το επιστημονικό έργο; Προκύπτουν συμπεράσματα και νέες μέθοδοι που να αφορούν, λ. χ, την προληπτική συντήρηση των μνημείων; Κι ακόμα με τι τρόπο αναδεικνύονται και παραδίδονται τα μνημεία στο κοινό; Αξιοποιούνται από την πολιτεία, όχι ως άψυχα αρχαία ερείπια, ούτε ως εμπορεύσιμα αντικείμενα που κόβουν εισιτήρια, αλλά ως επιπλέον στοιχεία που συμπληρώνουν εικόνες καθημερινής ζωής του παρελθόντος;

Κι εδώ δεν εμπλέκεται μόνο το ΥΠΠΟ, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι τυχαίο, που κάθε χρόνο η συνεργασία ΥΠΠΟ και ΕΟΤ αρχίζει και σταματάει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα μνημεία και στο εισιτήριο; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου "φτιάχνει" το ΥΠΠΟ, "χαλάει" το ΥΠΕΧΩΔΕ;

Σημειώνουμε ότι οι Διευθύνσεις και οι Υπηρεσίες πρέπει να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των μνημείων,όπως στερεώσεις, αναστηλώσεις, συντηρήσεις, στέγαση, περιφράξεις, αλλά και πιο άχαρες δραστηριότητες,όπως διεκπεραίωση εγγράφων, αντιμετώπιση αιτημάτων ιδιωτών, διοικητική δουλιά. Και εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις, εμπλοκές, απογοητεύσεις, φθορές που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφτεί και προληφθεί.

Παρ' όλα αυτά κάποιες ασχολήθηκαν με μεγάλα προγράμματα ανάδειξης, όπως εκείνο της Πελλαίας Χώρας (ΙΖ' ΕΠΚΑ), με σημαντικά προγράμματα αποκατάστασης όπως στη Νέα Μονή Χίου (3η ΕΒΑ), ενώ μεγάλα έργα όπως της Ακρόπολης,της Δήλου,του Μυστρά,της Επιδαύρου,του Επικούρειου Απόλλωνα έχουν ανατεθεί σε ειδικές επιτροπές, κάποιες από τις οποίες δε βοηθήθηκαν να παράξουν έργο, όπως εκείνη του Επικούρειου,ένα μνημείο που κυριολεκτικά διαλύεται.Αντίθετα, η Επιτροπή Επιδαύρου ολοκλήρωσε μέρος των έργων, ενώ από την Επιτροπή Δήλου ξεκίνησε το πρόγραμμα συντήρησης των ψηφιδωτών, αλλά εκκρεμεί η δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης.

Επίσης, πολλά από τα έργα του '97 αντιμετωπίστηκαν με συγχρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα (Β ΚΠΣ), αφού δικαιολογημένα η Αρχαιολογική Υπηρεσία έσπευσε να αξιοποιήσει τέτοια κονδύλια. Ορισμένα έργα με αυτά τα χρήματα ανέπνευσαν... αλλά "πνίγονται".Αν και θεωρητικά θα έπρεπε να προχωρούν ταχύτερα, δεν ήταν λίγες οι φορές, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, που είδαμε να μπλοκάρονται στην ανάθεση, να απογοητεύει το αποτέλεσμα της μελέτης από μελετητές εκτός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να καθυστερεί η δημοπράτηση ή ακόμα η εκτέλεση του έργου να μη δίνει εγγυήσεις για τα μνημεία.Ουκ ολίγες φορές, κατά το 1997, ακούσαμε στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου παρατηρήσεις για μελέτες (στέγαστρα, μουσεία κλπ.) που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στην άνεση των επισκεπτών, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες διατήρησης των μνημείων.Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η λειψά στελεχωμένη Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των μελετών που απαιτούνται. Το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι αντί να καταπολεμηθεί αυτή η αδυναμία με προσλήψεις του αναγκαίου για την πολιτιστική κληρονομιά μας επιστημονικού, τεχνικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την πληθώρα των ιδιωτικών αναθέσεων.

Στην αντίπερα όχθη... βρίσκεται το έργο που πραγματοποιήθηκε εκ των ενόντων. Δηλαδή, με τις χαμηλές πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, των Δημοσίων Επενδύσεων και του ΛΟΤΤΟ. Εργο που μας κάνει να αναρωτιόμαστετι ακόμα θα μπορούσε να κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία αν τις δοθούν"φτερά", για να πετάξει μόνη της κι όχι δεκανίκια για να εξαρτηθεί και οικονομικά;Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ