ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
82η επέτειος της ίδρυσης του ΚΚ Τουρκίας

Στις 10 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 82 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το ΚΚ Τουρκίας διοργανώνει συνάντηση με μια σειρά αντιπροσώπους από εργατικές οργανώσεις, διανοούμενους και δημοσιογράφους. Η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας έχει ως εξής:

«Στις 10 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 82 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1920 από τον Μουσταφά Σούφι και τους συντρόφους του και για πολλά χρόνια ήταν αναγκασμένο να λειτουργεί στην παρανομία. Τη δεκαετία του 1980, το κομμουνιστικό κίνημα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚ Τουρκίας, δέχτηκε ένα σοβαρό χτύπημα από τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις τύπου Γκορμπατσόφ και τα κόμματα, κυριολεκτικά, σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

Το 2001, το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (SIP), αλλάζοντας το όνομά του σε ΚΚ Τουρκίας - παρά την απαγόρευση από το νόμο - άνοιξε μια νέα περίοδο στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος της Τουρκίας. Πολλοί κομμουνιστές που ήταν μέλη του ΚΚ Τουρκίας και του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας πριν το 1984 προσχώρησαν στο ΚΚ Τουρκίας, βοηθώντας έτσι στην ενότητα των κομμουνιστών με αρχές και με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα.

Φέτος, στις 10 Σεπτέμβρη, το ΚΚ Τουρκίας οργανώνει μια συνάντηση για να γιορτάσει την 82η επέτειο. Η ηγεσία του κόμματος και κάποια άλλα μέλη θα εξηγήσουν την προγραμματική βάση του κόμματος σε ένα κοινό που θα αποτελείται από εκπροσώπους εργατικών οργανώσεων, διανοούμενους, δημοσιογράφους, ξεπερνώντας τον αριθμό των δύο χιλιάδων.

Τα θέματα κάποιων από τις 23 ομιλίες είναι: Η Πολιτική Ατζέντα του ΚΚ Τουρκίας, η Ιστορική Νομιμότητα του ΚΚ Τουρκίας, το Οικονομικό Πρόγραμμα του ΚΚ Τουρκίας, το ΚΚ Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΚΚ Τουρκίας και τα Αγροτικά Προβλήματα, το ΚΚ Τουρκίας και η Πραγματική Σοσιαλιστική Πείρα, το ΚΚ Τουρκίας και το ΝΑΤΟ, το ΚΚ Τουρκίας και ο Διεθνισμός.

Συντροφικά,

Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Οταν οι απολύσεις προκαλούν λιμό

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, γονείς και παιδιά, έσβησαν από την πείνα. Χιλιάδες, όχι μόνο υποσιτίζονται αλλά βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου από την πείνα. Δεκάδες χιλιάδες περιμένουν και αυτοί τη σειρά τους. Οχι αυτή τη φορά, δεν είναι η φύση που εκδικείται, προκαλώντας ξηρασία ή πλημμύρα. Αλλά η ίδια η οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας και κυρίως οι μαζικές απολύσεις εργατών γης...

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Τουλάχιστον 1.600 παιδιά υποφέρουν από την πείνα στις βόρειες περιοχές των φυτειών καφέ της Νικαράγουας, όπου τουλάχιστον 12 άνεργοι πρώην εργάτες στις φυτείες καφέ και μέλη των οικογενειών τους έχουν πεθάνει τις τελευταίες βδομάδες. Οσοι έχασαν τη ζωή τους, ήταν μέρος των περίπου 30.000 εργαζομένων που απολύθηκαν από τις φυτείες καφέ των επαρχιών της Ματαγκάλπα και Τζινοτέκα - τις περιοχές αυτές της φτωχής χώρας της Κεντρικής Αμερικής - λόγω της πτώσης της τιμής του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, πάνω από 6.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, με τουλάχιστον 4.000 παιδιά, έχουν κατασκηνώσει δίπλα σε δρόμους και σε δημοτικά πάρκα στη βόρεια Ματαγκάλπα για σχεδόν τρεις μήνες, ζητώντας βοήθεια από τους διερχόμενους και τους τοπικούς άρχοντες.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι και εκατοντάδες παιδιών υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό, και πολλά από αυτά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δε δεχτούν αμέσως βοήθεια, δηλώνει ο διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πρόνοιας για τα παιδιά, Εμίλιο Λόπεζ. Σε πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της υπηρεσίας στην περιοχή, πρόσθεσε ο Λόπεζ, βρέθηκε ότι εκατοντάδες παιδιά δεν ήταν καν σε θέση να σηκωθούν και να περπατήσουν.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Πάρτε τα ραδιενεργά σας σκουπίδια» παραγγέλλουν επιστήμονες στο ΝΑΤΟ...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Τις δραματικές προσπάθειες συλλογής βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου απ' τον κόλπο Κότορ του Μαυροβουνίου - που μολονότι δεν είχε κανέναν στρατιωτικό στόχο, εκτός ίσως από ένα παλιό ραντάρ, βομβαρδίστηκε ανηλεώς... στις 30 Μάη 1999, δηλαδή στις τελευταίες μέρες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών - παρουσιάζει χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η προσπάθεια 12 επιστημόνων, με επικεφαλής τον Πέρκο Βούκοτιτς, καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Ποντγκόριτσα, να απομακρύνουν εκατοντάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ αναφέρεται η επείγουσα έκκληση της διευθύντριας του Τοξικολογικού Ιδρύματος Μαυροβουνίου, που καλεί το ΝΑΤΟ «να πάρει τα ραδιενεργά απόβλητα που έριξε και να καθαρίσει τις περιοχές που μόλυνε»...

«Ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί επιτέθηκαν σ' αυτή εδώ την περιοχή, με σκοπό να τη μολύνουν την τελευταία μέρα του πολέμου», φέρεται να δηλώνει στο δημοσιογράφο της εφημερίδας ο Δρ Βούκοτιτς, που προσθέτει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντούν οι επιστήμονες στο εγχείρημά τους είναι πως έχει αποσυντεθεί, σε πολλές περιπτώσεις, το περίβλημα των ΝΑΤΟικών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, με συνέπεια να μετατραπούν σε τοξική σκόνη που μεταφέρεται με τον άνεμο στις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές...

Τα πρώτα ευρήματα των Μαυροβούνιων επιστημόνων αναφέρουν πως περίπου τρία χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, εξακολουθούν να εντοπίζονται στην περιοχή μόρια απεμπλουτισμένου ουρανίου, ότι επιβάλλεται ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων, ενώ οι τοπικές αρχές καλούνται να δώσουν «μέγιστη προτεραιότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαγόρευση της πρόσβασης των κατοίκων στις μολυσμένες περιοχές»...

Η διευθύντρια του Τοξικολογικού Ιδρύματος στο Μαυροβούνιο, Ανα Μισούροβιτς, επισημαίνει μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» το τεράστιο κόστος συλλογής των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου απ' τον κόλπο του Κότορ, το οποίο εκτιμάται σε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια και καλεί τους ΝΑΤΟικούς εισβολείς να αναλάβουν τουλάχιστον το κόστος της επιχείρησης συλλογής των πολλαπλώς επικίνδυνων βλημάτων... Η ίδια, απευθυνόμενη στο ΝΑΤΟ, φέρεται να λέει επί λέξει: «Ελάτε και πάρτε τα ραδιενεργά απόβλητα και πληρώστε το κόστος καθαρισμού των περιοχών που μολύνατε»...

NOTIA ΚΟΡΕΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Associated Press

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν χτες ότι οι νεκροί έφθασαν τους 113, ενώ οι αγνοούμενοι είναι 71, από τον τυφώνα «Ρούσα», που προκάλεσε τις χειρότερες καταστροφές στη χώρα εδώ και 40 χρόνια το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι εκτιμά πλέον τις υλικές ζημιές από τον τυφώνα στα 880 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να μεγαλώσει μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς θα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.

Ανδρες του στρατού της χώρας συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων στις περιοχές που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις και πλημμύρες, καθώς χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ η ηλεκτροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί σε πολλές περιοχές.

Παράλληλα ο τυφώνας έπληξε και περιοχές της Βόρειας Κορέας. Οπως ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, ο τυφώνας προκάλεσε το θάνατο «αρκετών» ανθρώπων, ενώ ακόμη κατάστρεψε έργα υποδομής.

Την ίδια στιγμή τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 12 ακόμη αγνοούνται στην Ταϊλάνδη μετά την καταστροφή των σπιτιών τους, στις όχθες ενός ρέματος που πλημμύρισε λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, ο συνολικός απολογισμός από τις βροχές των τελευταίων εβδομάδων (οι οποίες συνδέονται με την εποχή των μουσώνων)ανέρχεται πλέον σε 18.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ