ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο στόχαστρο η 9η Μάη

Αντιδράσεις προκαλούν οι ενέργειες των κυβερνητικών δυνάμεων της Ρωσίας να προχωρήσουν και σε συμβολικές κινήσεις αναθεώρησης του περιεχομένου της Αντιφασιστικής Νίκης.

Ετσι αρχικά έγινε γνωστό πως μεθοδεύεται το «κρύψιμο» του Μαυσωλείου του Λένιν, κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης στις 9 του Μάη στην Κόκκινη Πλατεία. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Κόπισεφ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), «είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε πως ακριβώς μπροστά στο Μαυσωλείο του Λένιν οι Σοβιετικοί στρατιώτες - νικητές πέταξαν τις σημαίες των φασιστικών στρατευμάτων».

Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα, οι ρωσικές αρχές έχουν επιδοθεί στη διάδοση της καμπάνιας της λεγόμενης «κορδέλας του Γεωργίου», στη βάση του «παράσημου του Γεωργίου», που η Τσαρική Αυτοκρατορία είχε καθιερώσει το 1769, ως σύμβολο της «πολεμικής δόξας» των Ρώσων. Εκατομμύρια κορδελίτσες κιτρινόμαυρου χρώματος έχουν μοιραστεί σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Ο. Σένιν, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), πρόκειται για ολοφάνερη προσπάθεια υποκατάστασης της Κόκκινης Σημαίας και του σφυροδρέπανου, με τα οποία επιτεύχθηκε η συντριβή του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό και το σοβιετικό λαό.


Ι.Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προεκλογικές «διευκολύνσεις»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην τελική ευθεία των σερβικών γενικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, 17 χώρες της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) επέλεξαν χτες να ανακοινώσουν πως εφεξής θα δέχονται στο έδαφός τους όσους Σέρβους πολίτες το επιθυμούν με δωρεάν άδειες εισόδου (βίζες). Γιατί; Για να τονώσουν «τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Σερβίας, ενώ απομένουν μόλις τέσσερις μέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών και ενώ ο πολιτικός κόσμος «διχάζεται» σε φιλοευρωενωσιακές και αντι-ευρωενωσιακές πολιτικές δυνάμεις. Μέσα σ' όλα αυτά, η Κριστίνα Γκαλιάκ, εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες, προσπάθησε χτες να υπερασπιστεί τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» ΕΕ - Σερβίας που υπογράφηκε προ ημερών από τον πρόεδρο Τάντιτς, παρά την αντίδραση του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, ισχυριζόμενη πως η συμφωνία «είναι ουδέτερη» σ' ό,τι αφορά το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) που συγκεντρώνει 33,2% έναντι 31,5% που παίρνει ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός του Μπόρις Τάντιτς. Τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, καταλαμβάνει το μπλοκ του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 13,8%. Ακολουθούν με 7,5% το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, ενώ το 4,5% του δείγματος δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει κάποιο από τα κόμματα των μειονοτήτων.

Τέλος, ο ηγέτης του «SRS» Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε ότι δεν του αρέσει να τον συγκρίνουν με τον θανόντα πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λέγοντας ότι ο τελευταίος «ήταν κομμουνιστής, μετά σοσιαλιστής αλλά ποτέ εθνικιστής».

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΕΡΑΣ
Αποσταθεροποιητικές εντάσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Διαδήλωση διαμαρτυρίας για δεύτερη μέρα πραγματοποίησαν χτες στο Μογκαντίσου χιλιάδες Σομαλοί με αφορμή α) το θάνατο πέντε αμάχων απ' τα προχτεσινά πυρά της αστυνομίας και των κατοχικών δυνάμεων, β) την τεράστια ακρίβεια στα τρόφιμα και γ) την άρνηση των εμπόρων να δεχτούν τα χαρτονομίσματα των 1.000 σεληνίων που θεωρείται πως παραχαράσσονται κατά κόρον απ' τους πλαστογράφους.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τον αιθιοπικό στρατό για τη σφαγή, το βασανισμό, τις εξαφανίσεις και τους ομαδικούς βιασμούς χιλιάδων Σομαλών αμάχων. Υπολόγισε πως πέρσι (πρώτο χρόνο της αμερικανο-αιθιοπικής στρατιωτικής επέμβασης) σκοτώθηκαν 6.000 άμαχοι και πως 600.000 άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της κατοχής.

Η Αιθιοπία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως «εκατοντάδες Αιθίοπες στρατιώτες σκοτώθηκαν πολεμώντας Σομαλούς ισλαμιστές»και ότι στη Σομαλία βρίσκονται περίπου 3.000 Αιθίοπες.

Ωρες πριν, αμερικανικά βομβαρδιστικά απ' τη βάση στο Τζιμπουτί έκαναν νέες επιδρομές στο Ονταμ της Κεντρικής Σομαλίας, προκαλώντας 10 εκρήξεις, αλλά όχι θύματα.

Παράλληλα, το Τζιμπουτί («αντιτρομοκρατικός» σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί βάση με τουλάχιστον 1.500 πεζοναύτες) κατήγγειλε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη γειτονική Ερυθραία πως έχει αυξήσει τις δυνάμεις του στρατού στα μεταξύ τους σύνορα προς τη μεριά της Ερυθράς Θάλασσας, με στόχο «απροκάλυπτες προβοκάτσιες κατά της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας. Με επιστολή του στον ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Τζιμπουτί Μαχμούτ Αλι Γιουσούφ ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναπτύξει «επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει έναν ακόμη πόλεμο, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, σε μία περιοχή που μαστίζεται από χάος, αιματοχυσία και καταστροφή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΝΔΙΑΝΑΠΟΛΗ.-- Κρίσιμες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία διεξήχθησαν χτες, στις πολιτείες Ιντιάνα και Βόρεια Καρολίνα, αλλά τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα. Ωστόσο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των προκριματικών, θεωρείται ότι κανείς από τους δύο υποψηφίους, Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον δεν πρόκειται να εκλέξει αρκετούς αντιπροσώπους ώστε να εξασφαλίσει αυτομάτως το χρίσμα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν από έκρηξη που αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας. Το γεγονός χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποδειχθεί «εύθραυστη και αναξιόπιστη» η εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους αντάρτες.

TZAKAPTA.-- Την προσωρινή αποχώρηση της Ινδονησίας από τον ΟΠΕΚ (οργανισμό πετρελαιοπαραγωγών χωρών) ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, εξηγώντας ότι η Τζακάρτα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της «στην αύξηση της εσωτερικής παραγωγής που έχει μειωθεί σε 860.000 βαρέλια αργού την ημέρα (από 1.600.000 που ήταν πριν δέκα χρόνια...) ενώ η κατανάλωση αυξάνεται.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι ένοπλοι μαχητές του «Κινήματος Χειραφέτησης του Δέλτα του Νίγηρα» δήλωσαν πρόθυμοι να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέψει τη μεσολάβηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Χαρτονόμισμα 250.000.000 δολαρίων Ζιμπάμπουε εξέδωσε χτες η Κεντρική Τράπεζα της νοτιοαφρικανικής χώρας που μαστίζεται από πληθωρισμό που τρέχει με 165.000%, ανεργία που ξεπερνά το 70% και φτώχεια που ταλανίζει το 80% του πληθυσμού.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΣΑΓΚΑΗ.-- Ενδιαφέρον για τη διασύνδεση των λιμένων της Σαγκάης στην Κίνα και του Μπαρ στο Μαυροβούνιο επιδεικνύει ο κινέζικος μεταφορικός κολοσσός «Cosco», δήλωσε χτες στη Σαγκάη ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στο επίνειο του Μπαρ Πρέντραγκ Ιβάνοβιτς, μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους της κινέζικης εταιρείας.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Τεταμένο κλίμα

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Πολύ κοντά» σε πόλεμο με τη Ρωσία βρίσκεται η Γεωργία σύμφωνα με δηλώσεις του Γεωργιανού υπουργού αρμόδιου για την Αμπχαζία, Τεμούρ Ιακομπασβίλι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ενισχύει τις δυνάμεις της στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας, κάτι για το οποίο η Ρωσία θεωρεί αναγκαία ενέργεια εξαιτίας της ενίσχυσης των στρατευμάτων της Γεωργίας στην περιοχή.

Παράλληλα, η εφημερίδα «Ισβέστια» δημοσίευσε χτες δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αμπχαζίας, Σεργκέι Σάμπα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αποσχισθείσα περιοχή είναι έτοιμη να παραδώσει τον στρατιωτικό έλεγχο στη Ρωσία, ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Αμπχαζία για κάτι τέτοιο.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας»

ΜΟΣΧΑ.--

Διακυβερνητική συμφωνία «μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας» υπέγραψαν χτες η Ρωσία και οι ΗΠΑ στη Μόσχα, μια μέρα πριν παραδώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την προεδρία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η συμφωνία, που υπογράφτηκε από τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας «Rosatom» Σεργκέι Κιριένκο και τον Αμερικανό πρέσβη στη Ρωσία, Ουίλιαμ Μπερνς, εδραιώνει τις βασικές αρχές τις διμερούς συνεργασίας για, όπως τη χαρακτηρίζουν, «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επεκτείνει το διμερές πυρηνικό εμπόριο ανάμεσα σε αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, ενώ θα διευρυνθεί η τεχνολογική συνεργασία σε τομείς όπως η μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικού υλικού, αντιδραστήρων και εξαρτημάτων αντιδραστήρων.

Παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ και με άλλες βασικές οικονομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας.

Σημειώνεται ότι το 2006, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 8 στην Αγία Πετρούπολη, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν αντίστοιχα ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να προωθήσουν τη συμφωνία, ωστόσο ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Ομως, στις αρχές Απρίλη κατά τη συνάντηση Μπους - Πούτιν στο Σότσι ξαναδιαπραγματεύτηκε η συμφωνία με τη χτεσινή της κατάληξη.

ΙΝΔΙΑ
Συγκρούσεις για το αγροτικό ζήτημα

ΔΥΤΙΚΗ ΒΕΓΓΑΛΗ.-

Αιματηρές ταραχές ξέσπασαν χτες στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία, μεταξύ αγροτών. Στη Δυτική Βεγγάλη, που κυβερνάει το ΚΚ Ινδίας, μέλη του κόμματος δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αιχμή την απόφαση για δημιουργία μίας «ζώνης παραγωγής», με την απαλλοτρίωση εκτάσεων. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να σαμποτάρουν την απόφαση, αντιτίθενται στην παράδοση της γης στην κυβέρνηση, ενώ, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, κατηγορούν το ΚΚ Ινδίας, για αδιαφάνεια στις αρχαιρεσίες των αγροτικών συνεταιρισμών και ζητούν «πρόσθετα μέτρα, που θα εξασφαλίσουν «δίκαιες εκλογές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ