ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚ Βιετνάμ

Ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη χώρα μας η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βιετνάμ, που έγινε μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ συμμετείχαν οι Νκούγεν Ντουκ Μπιν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Τραν Χούου Τιέν, καθηγητής Πανεπιστημίου, Νγούγεν Νγκογκ Λονγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χότσι Μινχ Ανόι, Νγκούγεν Μαν Χουγκ, ερευνητής θεμάτων παγκόσμιας οικονομίας, Νγκούεν Ξουάν Σον, καθηγητής και ερευνητής θεμάτων σοσιαλισμού, Ντουόνγκ Βαν Χονγκ και Ντουάνγκ Χόαν Ναμ, στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.

Στη διάρκεια της παραμονής της, η βιετναμέζικη αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Συναντήθηκε επίσης με τα μέλη του ΠΓ Ορ. Κολοζώφ και Δ. Κουτσούμπα. Είχε συνομιλίες με τα τμήματα της ΚΕ του Κόμματος: Το Οικονομικό Τμήμα, την Ιδεολογική Επιτροπή, το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Τμήμα και με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη» στο Κρυονέρι και είχε συζήτηση με τη διεύθυνση της εφημερίδας.

Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για μια σειρά κυρίως θεωρητικών θεμάτων γύρω από την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, τις αντιθέσεις στο σύγχρονο καπιταλισμό, την κατάσταση στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις του. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Η βιετναμέζικη αντιπροσωπεία έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση και τις εμπειρίες του ΚΚΕ σε διάφορους τομείς, ειδικότερα στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα, όπως και στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Το ΚΚ Βιετνάμ προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να επισκεφθεί το Βιετνάμ, ώστε οι στενές σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κομμάτων να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

Αλληλέγγυο το ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 του Μάρτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος και αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ με επικεφαλής τον πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς.

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής του 1979 και 1997. Αναφέρθηκε επίσης στην αντίθεση του ΚΚΕ στην παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αλλά και την υποκριτική στάση που κρατά η ΕΕ για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου στην ΕΕ. Οι παρεμβάσεις αυτές στην ουσία έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλου του κυπριακού λαού.

«Τορπίλες» Ετσεβίτ

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που φιλοδοξούν να συνδιοργανώσουν το 2008 Ελλάδα και Τουρκία, στο... στόχαστρο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τουρκίας

Να αξιοποιήσει την... καλή θέληση της Αθήνας και να θέσει θέμα συμμετοχής του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2008 προσπάθησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «η Ελλάδα παραγκωνίζει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ» (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα σημαντικό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Στον όρο που έθεσαν η Ελληνική και η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για μη αναφορά στις πολιτικές διαφορές των δύο χωρών, αλλά και στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τους Τούρκους ιθύνοντες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, λαμβάνοντας θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Το ζήτημα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση του υπουργού Αθλητισμού, Φικρέτ Ουνλού, ο οποίος αναφέρθηκε στην εγγύηση που ζήτησε η ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να εγκρίνει την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας και Τουρκίας για την οργάνωση του Πρωταθλήματος του 2008. Τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής ομάδας στο Euro 2008 ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Κεμάλ Ντερβίς, τόνισε τη μεγάλη σημασία της διοργάνωσης για την Τουρκία, υποστηρίζοντας παράλληλα και τον Τούρκο υπουργό Αθλητισμού. Ο Ουνλού, από την πλευρά του, είπε ότι το αίτημα για την από κοινού οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος διατυπώθηκε με την έγκριση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και δεν τίθεται θέμα να λάβει μέρος η λεγόμενη ΤΔΒΚ που δε συμμετέχει σε καμία διεθνή διοργάνωση και δεν είναι μέλος της ΟΥΕΦΑ. Ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι είναι αισιόδοξος ότι το θέμα που προέκυψε θα αντιμετωπιστεί σύντομα.

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι δε γνωρίζει τις εσωτερικές συζητήσεις στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόταση για συμμετοχή ομάδας από τη Βόρεια Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θέμα εξοπλιστικού προγράμματος θέτει η Αγκυρα

Η Αγκυρα, αν και συνεχίζονται οι απ' ευθείας συνομιλίες μεταξύ των Κληρίδη - Ντενκτάς, ανεβάζει τους τόνους, κλιμακώνοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αντιρρήσεις της για την προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου. Γι' αυτό ακριβώς το θέμα, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε με σαφή τρόπο την αντίθεση της χώρας του με την αγορά ρωσικών ελικοπτέρων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η αγορά επιθετικών ελικοπτέρων από την Κυπριακή Δημοκρατία «ενέχει κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται επίσης ότι η αγορά ελικοπτέρων «έρχεται σε αντίθεση με το στρατιωτικό status quo που προστατεύει ο ΟΗΕ και με τη γενική αντίληψη των συνομιλιών». «Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις ανησυχίες της χώρας μας και της ΤΔΒΚ για την ασφάλεια στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι «η Τουρκία θα λάβει τα επιβαλλόμενα μέτρα».

Η Λευκωσία

Από την πλευρά της Κύπρου ο υπουργός Αμυνας διέψευσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Κύπρος προμηθεύεται αεροσκάφη «Μιράζ» και άλλα οπλικά συστήματα. Η άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση δε σταμάτησε να ενισχύεται και να αναβαθμίζεται επειδή διεξάγονται συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος. Ο υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την Τουρκία για προβοκατόρικη συμπεριφορά έναντι των Ελληνοκυπρίων και του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ολα όσα λένε οι Τούρκοι, είπε, είναι ψεύδη και υπερβολές, στο πλαίσιο μιας προβοκατόρικης συμπεριφοράς.

Εκδήλωση για το Κυπριακό

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία - Σπίτι της Κύπρου και την Ομοσπονδία Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Χριστόφια, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και θέμα: «Το Κυπριακό σήμερα στην κρισιμότερη καμπή του».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 8 του Μάρτη και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια - Στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ