ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Θερμές και συντροφικές οι συναντήσεις με το ΚΚ Αλβανίας

Τα Τίρανα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στις 26 και 27 του Φλεβάρη στα Τίρανα βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετέβη στην αλβανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας και είχε συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΚΑ. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις εκ μέρους του ΚΚΑ συμμετείχε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, Χούσνι Μιλόσι.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την κατάσταση στις δύο χώρες, στα Βαλκάνια, αλλά και στον κόσμο, μετά τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα του, ο Χ. Μιλόσι σημείωσε την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει σήμερα ο αλβανικός λαός. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίθεση των πολυεθνικών και των μεγάλων δυνάμεων για να αποκτήσουν ό,τι έχει ακόμη απομείνει στον δημόσιο τομέα της Αλβανίας. Στο κέντρο επίσης των συζητήσεων βρέθηκαν τα ζητήματα της ειρήνης στα Βαλκάνια, της ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ενόψει μάλιστα της νέας συνάντησης του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη στις 23-24 του Μάρτη 2002. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα ζητήματα των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, στην ανάγκη να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματά τους, όπως και στη διαδικασία ένταξής τους στα ελληνικά συνδικάτα και στην ανάγκη συστράτευσής τους μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κοινή συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα

Μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των συναντήσεων έδωσαν όμως και οι εκπρόσωποι των αλβανικών ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνέντευξη προσήλθαν εκπρόσωποι 8 ραδιοτηλεοπτικών μέσων της γειτονικής χώρας. Οπως σημείωσε στην εισηγητική τοποθέτησή του ο Χ. Μιλόσι, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Τίρανα έγινε μετά από πρόσκληση του ΚΚΑ, με σκοπό να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα ενίσχυση και συντονισμό του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Στα πλαίσια των συνομιλιών ανταλλάχτηκαν πληροφορίες για τον αγώνα που κάνουν τα δύο ΚΚ υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού στις χώρες τους.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα προβλήματα των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΚΑ, ζωτική σημασία για το κόμμα του και τους Αλβανούς κομμουνιστές έχουν οι πρωτοβουλίες του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, οι συναντήσεις των ΚΚ της Βαλκανικής και οι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Το ΚΚΑ θα συνεχίσει και στο μέλλον τη συμμετοχή του σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια, για μια Βαλκανική Χερσόνησο της ειρήνης, της ασφάλειας, χωρίς ξένες βάσεις, στρατεύματα κι επεμβάσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χ. Μιλόσι υπογράμμισε ότι κοινός αντίπαλος και των δύο ΚΚ είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που με τις επεμβάσεις τους δημιουργούν αστάθεια κι εχθρότητα μεταξύ των λαών της περιοχής.

Από τη μεριά του ο Μπ. Αγγουράκης ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία που έτυχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και χαρακτήρισε τις συναντήσεις και συνομιλίες ιδιαίτερα χρήσιμες. Σημείωσε ότι τα δύο κόμματα αποκατέστησαν σχέσεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν ακόμη το ΚΚΑ βρισκόταν στην παρανομία, και ότι το ΚΚΕ έκανε τότε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τη νομιμοποίηση του ΚΚΑ και τώρα και στο εξής θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να αναπτυχθούν ακόμη παραπέρα οι σχέσεις των δύο ΚΚ προς όφελος της φιλίας και των συμφερόντων των δύο λαών. Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο αλβανικός λαός έχει ιδιαίτερη σημασία και συνεισφορά η δράση που αναπτύσσει το ΚΚΑ στη χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο ΚΚ για μια σειρά ζητημάτων, όπως, π.χ., είναι η ανάγκη μεγαλύτερης συμβολής όχι μόνο των κομμουνιστών αλλά και των συνδικάτων και των άλλων μαζικών οργανώσεων των δύο χωρών στην κοινή προσπάθεια για την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην πάλη ενάντια στις ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και βάσεις.


Ε. Β.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αμερικανικές συκοφαντίες

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι λευκορωσικές αρχές απέρριψαν με αγανάκτηση τις κατηγορίες κατά της Λευκορωσίας για εμπόριο όπλων και εκπαίδευση στρατιωτικών ειδικών χωρών που υποστηρίζουν τη «διεθνή τρομοκρατία», οι οποίες εκτοξεύονται από επίσημους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας Γκενάντι Σελεζνιόφ χαρακτήρισε χτες αυτές τις κατηγορίες ως απολύτως «επινοημένες». «Οι Αμερικανοί δεν ξέρουν τι ακόμα να επινοήσουν για να απομονώσουν τη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία κάθεται στο λαιμό τους για τον απλό λόγο ότι εμείς δημιουργούμε μαζί της το Ενωσιακό κράτος». Οι Αμερικανοί δε θέλουν αυτό το Ενωσιακό κράτος, τόνισε ο Σελεζνιόφ και απαίτησε: «Οι Αμερικανοί θα πρέπει είτε να βάλουν τα στοιχεία στο τραπέζι, είτε να πάψουν να συκοφαντούν αυτή τη χώρα».

Από την άλλη μεριά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά της Λευκορωσίας, δεν αποκλείει την πιθανότητα να εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με το πρόσχημα ότι πουλάει όπλα σε χώρες που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον, Λευκορώσοι ειδικοί εκπαιδεύουν ιρακινούς στρατιωτικούς στο χειρισμό των πυραυλικών συστημάτων «C-300». «Το Ιράκ μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα μόνο για ένα σκοπό: να καταρρίπτει τα αεροπλάνα των ΗΠΑ, που ελέγχουν το έδαφος του Ιράκ με βάση την εντολή του ΟΗΕ», δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Πάιφερ, που επισκέφτηκε το Μινσκ.

ΙΝΔΙΑ
Εκτός ελέγχου η θρησκευτική βία

Τουλάχιστον 70 νεκροί στις χθεσινές επιθέσεις αντιποίνων για τον προχθεσινό εμπρησμό του τρένου

Νεολαίοι καίνε αυτοκίνητα και συγκρούονται στους δρόμους

Associated Press

Νεολαίοι καίνε αυτοκίνητα και συγκρούονται στους δρόμους
ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το εκδικητικό μένος των ινδουιστικών οργανώσεων κόστισε άλλες 70 ζωές χθες στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, το οποίο ζει τη χειρότερη κοινοτική βία στην ιστορία του μετά τον προχθεσινό εμπρησμό του τρένου στην πρωτεύουσά του, Αχμενταμπάντ, που είχε κοστίσει 58 ζωές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς της Ινδίας», οι διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε επιθέσεις αντεκδίκησης στην περιοχή διοργανώθηκαν από την οργάνωση Βίσουα Χίντου Παρισάντ, μια θρησκευτική οργάνωση, και υποστηρίχτηκαν από το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα. Μια επιλογή ολέθρια, αφού ήταν σαφές ότι θα εξελίσσονταν σε εκστρατεία αντιποίνων. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ, παριστάνοντας στη συνέχεια τον «Πόντιο Πιλάτο», ανακοίνωσε ότι στέλνει σήμερα (Παρασκευή) το πρωί δυνάμεις του στρατού, για να αποκαταστήσουν την τάξη καθώς η κατάσταση ήταν έκρυθμη.

Το χειρότερο γεγονός που καταγράφηκε χθες ήταν στην περιοχή Τσαμανπούρα, όπου μια ομάδα Ινδουιστών εν εξάλλω εισέβαλλε σε μια συνοικία και έκαψε ζωντανούς τουλάχιστον 35 ανθρώπους, περιλαμβανομένου του πρώην βουλευτή του κόμματος του Κονγκρέσου,Ασάν Τζάφρεϊ.

Αξιωματούχοι έλεγαν ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων αναμένεται να αυξηθεί. Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 27 πόλεις, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 150 άτομα.

Κατάργηση των δικαστηρίων της Χάγης θέλουν τώρα οι ΗΠΑ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λουκέτο στα δικαστήρια της Χάγης περί εγκλημάτων πολέμου, στο στήσιμο των οποίων οι ίδιες πρωτοστάτησαν, φαίνεται πως επιθυμούν να βάλουν μέχρι το 2008 οι ΗΠΑ, επειδή λέει υπήρχαν «προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της διαδικασίας»!

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε την παραπάνω είδηση επικαλούμενο τη χτεσινή κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου του πρεσβευτή των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πιερ Ρίτσαρντ Πρόσπερ και σε μία περίοδο που είναι σε πλήρη εξέλιξη η δίκη Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

«Υπήρξαν προβλήματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της διαδικασίας... Ο επαγγελματισμός ορισμένων από το προσωπικό αμφισβητήθηκε με κατηγορίες για κακοδιαχείριση και κατάχρηση... Η διαδικασία μερικές φορές ήταν δαπανηρή, της έλειπε η αποτελεσματικότητα και απείχε πολύ από την καθημερινή εμπειρία του λαού αυτού και των θυμάτων» κατέθεσε ο Πρόσπερ, προτείνοντας το κλείσιμο των δικαστηρίων της Χάγης για τη γενοκτονία της Ρουάντας και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία έως το 2008. Μιλώντας μάλιστα εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους τζ., ο Πρόσπερ συνέστησε πως όλα αυτά τα δικαστήρια, που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, «δε θα πρέπει να γίνουν ένας μόνιμος θεσμός, αλλά την αρμοδιότητα για την εκδίκαση τέτοιων εγκλημάτων θα πρέπει να την αναλάβουν τα εθνικά δικαστήρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ