ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Στήριξε ομόφωνα τις επιδρομές κατά του Αφγανιστάν...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την ομόφωνη υποστήριξή τους στις στρατιωτικές επιδρομές σε βάρος του Αφγανιστάν εξέφρασαν, αργά προχτές βράδυ, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αργότερα, και αρκετές ώρες αφότου έγινε γνωστό το επίμαχο περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού πρεσβευτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Τζον Νεγκρεπόντε, για εξαπόλυση επιθέσεων και σε «άλλες χώρες και οργανισμούς» που στηρίζουν την τρομοκρατία, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, φάνηκε να δυσφορεί με την πρόθεση των ΗΠΑ να «διευρύνουν», όπως είπε, τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις τους»...

Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν ανακοινώθηκε από τον προεδρεύοντα του Σώματος, Ιρλανδό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Ράιαν. Σύμφωνα με τον Ρ. Ράιαν, «η ομοφωνία των μελών του Σώματος, όπως αυτή εκδηλώθηκε μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης του Σεπτέμβρη κατά των ΗΠΑ, διατηρήθηκε καθ' ολοκληρίαν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαβεβαίωσαν το Συμβούλιο ότι καταβλήθηκε «κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων» και ότι οι βομβαρδισμοί «δε στοχεύουν με κανέναν τρόπο κατά του λαού του Αφγανιστάν, του ισλάμ ή του μουσουλμανικού κόσμου»... Τα μέλη του Συμβουλίου άρχισαν νέα συνεδρίαση χτες βράδυ με κεντρικό ζήτημα «την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν», αφού νωρίτερα είχαν εκφράσει τη λύπη τους για το θάνατο τεσσάρων εργαζομένων του ΟΗΕ, οι οποίοι διεκπεραίωναν επιχείρηση καθαρισμού ναρκοθετημένων περιοχών στο Αφγανιστάν, από αμερικανικό πύραυλο «Κρουζ».

Ο Ανάν «ενοχλήθηκε»

Η «διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων» των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες πλην του Αφγανιστάν προκάλεσε κάπως ετεροχρονισμένα την αντίδραση του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους στη Ν. Υόρκη: «Μία πρόταση που προκάλεσε κάποια αγωνία μεταξύ των μελών, για την οποία ρώτησα και εγώ, ήταν εκείνη που θεωρεί απαραίτητο το κυνηγητό σε βάρος και άλλων οργανισμών και χωρών»...

Ο Ανάν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κατέδειξαν πως το επίμαχο σημείο (στην επιστολή του Τζον Νεγκρεπόντε) «δεν προδηλεί άλλες προθέσεις για άλλες επιθέσεις, με την έννοια πως οι έρευνές τους είναι ακόμη σε αρχικό επίπεδο, αλλά αυτό ήταν μία φράση που ενόχλησε κάποιους από εμάς».

Επόμενο στάδιο: Χερσαίες επιχειρήσεις

Οι πληροφορίες παραμένουν νεφελώδεις, όμως θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι, οι χερσαίες επιχειρήσεις εντός του Αφγανιστάν, εάν δεν έχουν αρχίσει, θα αρχίσουν άμεσα

Από άσκηση προετοιμασίας των λεγόμενων ειδικών δυνάμεων

Associated Press

Από άσκηση προετοιμασίας των λεγόμενων ειδικών δυνάμεων
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προς το παρόν, εάν και κανένα σχέδιο δεν έχει αποκαλυφθεί, ως προς το ποιες χώρες ακριβώς θα δοκιμάσουν την οργή των Αμερικανών, μέχρι στιγμής οι πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» αναφέρουν ότι οι ειδικές δυνάμεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισέλθουν τουλάχιστον... εντός του Αφγανιστάν σε άμεσο χρονικό διάστημα, εάν ήδη δε βρίσκονται εκεί- προκειμένου να έχουν το πλεονέκτημα της σύγχυσης που επικρατεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και θα έχουν πολλούς ρόλους να παίξουν.

Καταρχήν, θα συμπλεύσουν με τη Βόρεια Συμμαχία, επιστρέφοντας τα κεφάλαια από τις αεροπορικές επιδρομές και υποστηρίζοντας τις επιθέσεις των Αφγανών της αντιπολίτευσης. Επίσης, θα προχωρήσουν σε εκπαίδευση των αντρών της Βόρειας Συμμαχίας και πιθανώς θα τους παράσχουν στρατιωτικό υλικό, όπως ασύρματους και όργανα υπέρυθρων ακτίνων που επιτρέπουν ακριβή νυχτερινή όραση. Θα συνεχιστεί η συγκομιδή απόρρητων στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην ανεύρεση νέων στόχων. Το βρετανικό BBC συμπληρώνει την εικόνα, τονίζοντας ότι άλλες ομάδες θα δράσουν ως μονάδες μεγάλου βεληνεκούς αναγνώρισης, τροφοδοτώντας το Πεντάγωνο με πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία για τη θέση και την κατάσταση των δυνάμεων των Ταλιμπάν.

Εάν έχουν την ευκαιρία, θα καλούν για επιθέσεις από αέρος οτιδήποτε, από πυραύλους Κρουζ μέχρι βομβαρδιστικά Β1- σε αυτό που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αποκαλούν «στόχους εξ ευκαιρίας», όπως η ξαφνική συγκέντρωση δυνάμεων των Ταλιμπάν. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι ειδικές δυνάμεις έχουν ως αποστολή να αναζητήσουν και να δολοφονήσουν όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Αλ Κάιντα. Κλειδί της επιτυχίας θεωρείται να έχουν στην κατοχή τους «πληροφορίες που μπορούν να γίνουν δράση», ούτως ώστε να μπορούν να ενεργήσουν άμεσα βάσει αυτών. Σύμφωνα πάντα με αναλυτές, οι ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να γνωρίζουν τον ακριβή στόχο τους πριν δράσουν, τουλάχιστον με ποσοστό 80% βεβαιότητας. Ενώ οι μικρές σε αριθμό ομάδες στρατιωτών θα μεταφέρονται με ελικόπτερα που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται στο επίπεδο συλλογής πληροφοριών, κάνοντας ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας, όπως υποκλοπές επικοινωνιών μέσω ασυρμάτων, συλλογή πληροφοριών από τον αέρα και υπέρυθροι ανιχνευτές, αλλά και με τη χρήση άλλων μεθόδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ξοδεύονται μεγάλα ποσά, προκειμένου να δωροδοκηθούν πρώην μέλη των Ταλιμπάν αλλά και της Αλ Κάιντα.

Πιθανώς, όλα τα ανωτέρω στοιχεία δίνουν κάποια εξήγηση στην πρόσφατη κρυπτογραφική δήλωση του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, «καθοριστικός παράγοντας δεν πρόκειται να είναι ούτε οι πύραυλοι Κρουζ ούτε τα βομβαρδιστικά. Θα είναι η συλλογή πληροφοριών».

Στις χερσαίες επιχειρήσεις, και οι βρετανικές δυνάμεις SAS πιθανολογείται ότι θα συμμετάσχουν στο πλευρό των Αμερικανών, με μικρές ευέλικτες ομάδες που θα μεταφέρονται ανατροφοδοτούμενες με καύσιμα από αέρος και ελικόπτερα που μπορούν να αναπτύξουν πολύ μεγάλη ταχύτητα και που θα καταφθάνουν έτσι όσο το δυνατόν κοντινότερα στους στόχους. Ετσι, βάσει των εν λόγω δεδομένων, τουλάχιστον στο έδαφος του Αφγανιστάν προβλέπεται να διεξαχθούν πολλές αιματηρές μάχες, για τις οποίες πιθανόν δε θα μάθουμε ποτέ.

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ετοιμο είναι ένα «ευαίσθητου περιεχομένου» σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Αχμέτ Κενάν Τανρίκογλου, το οποίο προβλέπει «την αποστολή ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού εκτός συνόρων». Ο Τανρίκογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρκέστηκε να τονίσει ότι το νομοσχέδιο «εντάσσεται στη λειτουργία του ΝΑΤΟ και στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας και συνδέεται με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν», αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή», οι ειδικές τουρκικές μονάδες αναμένεται να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν καθώς θεωρούνται καλύτεροι γνώστες του ανταρτοπολέμου και ιδιαίτερα σε ορεινό περιβάλλον, καθώς έχουν αποκτήσει «πείρα» από τις συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο έχει τεθεί τέτοιο αίτημα προς την Αγκυρα. Λίγες, μόλις, μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, ο Πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, διέψευδαν την πιθανότητα στρατιωτικής ανάμειξης της Τουρκίας στις επιδρομές στο Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικές, μάλιστα, ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγού Χουσεϊν Κιβρίκογλου, που αναρωτιόταν «για ποιο λόγο να συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο η Τουρκία;».

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον, μιλώντας στον τουρκικό CNN, υποστήριζε ότι «δεν έχει διατυπωθεί αίτημα στρατιωτικής βοήθειας προς την τουρκική ηγεσία», η οποία, όπως υπογράμμιζε, έχει ήδη παράσχει προς την Ουάσιγκτον «σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν». Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Πίρσον επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αίτημα», αλλά συνέστησε στους δημοσιογράφους «να μη ζητούν να ανακοινωθούν πράγματα που δε γίνεται να γνωστοποιούνται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ