ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΥΗ
Ζυμώσεις για «αραβική δύναμη» κατά των τζιχαντιστών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων του «Αραβικού Συνδέσμου», με στόχο ακόμη και τη συγκρότηση μιας «αραβικής» στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης που θα αναλαμβάνει δράση στην ευρύτερη περιοχή, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, κατά «τρομοκρατών και τρομοκρατικών ομάδων».

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να έχει ως πυρήνα παρόμοια πρόταση που είχε καταθέσει προ εβδομάδων ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ως τρόπο άμυνας και «προστασίας» υποτίθεται των χωρών της περιοχής από τους τζιχαντιστές και η οποία τέθηκε επί τάπητος χτες κατά την υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ναμπίλ ελ Αράμπι. Ο ίδιος σημείωσε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει την ετήσια Διάσκεψη Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ στις 28 και 29 τρέχοντος μηνός.

Παράλληλα, συνεχίζεται η πολυποίκιλη ανάμειξη δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα θέατρα πολέμου της Συρίας και του Ιράκ με την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι να καλεί την Κυριακή απροκάλυπτα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να «προστατεύσουν» με αεροπορικές επιδρομές... αρχαιολογικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας από την καταστροφική μανία των τζιχαντιστών. Το πρόσχημα είχαν δώσει νωρίτερα μερικές δεκάδες τζιχαντιστές που είχαν καταστρέψει ασσυριακές αρχαιότητες στην αρχαία πόλη της ερήμου Χάτρα (110 χλμ. νοτίως της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλη). Πρόκειται για την τρίτη περιοχή, μετά το μουσείο της Μοσούλης και την πόλη Νεμρούντ, που έπεσαν θύματα της καταστροφικής μανίας μισαλλόδοξων μισθοφόρων...

Χτες, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας Κχαλίντ αλ Ομπέιντι έθεσε αυτό το ζήτημα και κατά την επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού, Μάρτιν Ντέμπσεϊ στη Βαγδάτη. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τη στρατιωτική βοήθεια που δέχεται από το Ιράν σημείωσε ότι η χώρα του την καλωσορίζει, ότι είναι «πάρα πολύ θετική» και δικαιολογημένη «επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Νεκρή Γερμανίδα που πολεμούσε με τους Κούρδους της Συρίας

Σε διεθνή δίκτυα, πάντως, έτυχε ιδιαίτερης προβολής ο θάνατος 19χρονης Γερμανίδας στη διάρκεια συγκρούσεων με τζιχαντιστές στα σύνορα της βόρειας Συρίας με την Τουρκία. Η Γερμανίδα ονόματι Ιβάνα Χόφμαν πολεμούσε στο πλευρό των Σύρων Κούρδων μαχητών και σκοτώθηκε ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στο μεθοριακό χωριό Τελ Ταμρ.

Ο Κρίστοφ Γκραμ, επικεφαλής των γερμανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι στις ζώνες πολέμου Συρίας και Ιράκ πολεμούν τουλάχιστον 20 Γερμανοί πρώην στρατιωτικοί κατά των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, κοντά στο Τελ Αμπγιάντ της βόρειας Συρίας οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν διυλιστήριο που είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 φανατικούς ισλαμιστές, αλλά και εργάτες...

Στο βόρειο Ιράκ, αναφέρθηκε το Σάββατο ο θάνατος του Καναδού λοχία Αντριου Τζόζεφ υπό συγκεχυμένες συνθήκες. Σύμφωνα με τους Κούρδους, ο Καναδός λοχίας σκοτώθηκε ενώ καθοδηγούσε αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή. Ο Καναδός υπουργός Αμυνας Τζέσον Κένι ισχυρίζεται πως ο λοχίας σκοτώθηκε «από φίλια πυρά» Κούρδων σε απόσταση 200 μέτρων από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Στο μεταξύ, υποστηρικτές των τζιχαντιστών του ΙΚ, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την προβολή της προπαγάνδας τους από αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter έστησαν το δική τους ιστοσελίδα «δικτύωσης» φανατικών ισλαμιστών και επίδοξων μισθοφόρων σε επτά γλώσσες.

Πιέσεις Μογκερίνι για κυβέρνηση στη Λιβύη

Το ίδιο 24ωρο, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ΕΕ, για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, άσκησε πιέσεις στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις ισλαμιστών και «κοσμικών» της Λιβύης να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας «σε λίγες μέρες και όχι βδομάδες».

Νωρίτερα, οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν τις απαγωγές εννιά αλλοδαπών που δούλευαν σε διυλιστήρια της Λιβύης, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Φιλιππινέζοι και δύο Ευρωπαίοι.

Πρόταση Φαμπιούς για Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τις διώξεις που ασκούν οι τζιχαντιστές κατά χριστιανών και άλλων μειονοτήτων αξιοποίησε χτες ως πρόσχημα για πιθανή ιμπεριαλιστική επέμβαση ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς που ανακοίνωσε χτες βράδυ σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 27 τρέχοντος μηνός «αφιερωμένη στο διωγμό των μειονοτήτων και κυρίως των χριστιανών» στη Μέση Ανατολή.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων διεθνώς

ΡΙΑΝΤ.--

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και την κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών φέρνει στο φως της δημοσιότητας η τελευταία έκθεση του βρετανικού ιδρύματος αμυντικών και στρατιωτικών ερευνών, IHS Jane's, που αναδεικνύει τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών που εισάγουν όπλα, μαχητικά αεροσκάφη, πλοία και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό, και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα, στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών που εξάγουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και όπλα και έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την όξυνση της κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή...

Τα στοιχεία του βρετανικού ιδρύματος επισημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία μέσα στο 2014 πήρε τα σκήπτρα των μεγαλύτερων στρατιωτικών εξοπλισμών παγκοσμίως από την Ινδία, ξοδεύοντας συνολικά 6,4 δισ. δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία το περασμένο καλοκαίρι. Διαπιστώνουν επιπροσθέτως πως η Σ. Αραβία αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 54% σε σχέση με το 2013 και προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί αυτή η αυξητική τάση καθ' όλη τη διάρκεια του 2015 αφού θεωρούν ότι ένα στα επτά δολάρια που θα ξοδευτούν φέτος για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στη Μέση Ανατολή θα προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι ανταγωνισμοί δυναμώνουν - τα όπλα χρειάζονται

Αλλη μία χώρα της περιοχής που έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που δαπάνησαν πέρσι τουλάχιστον 2,2 δισ. δολάρια κυρίως για τη συμμετοχή τους σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Συρία και Ιράκ. Ειδικότερα σημειώνεται ότι μόνο οι αγορές όπλων από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανήλθαν συνολικά σε 8,6 δισ. δολάρια, δαπάνησαν δηλαδή σημαντικά περισσότερα χρήματα απ' όσα όλες οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Στη δεύτερη θέση της κούρσας στρατιωτικών εξοπλισμών (που εκτιμάται πως κάνουν διεθνώς τζίρο περίπου 64,4 δισ. δολάρια) βρίσκεται η Ινδία, που πέρσι δαπάνησε για όπλα 5,57 δισ. δολάρια, και ακολουθεί η Κίνα που ανέβηκε το 2014 στην τρίτη από την πέμπτη θέση που κατείχε το 2013.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ διατηρούν παγκοσμίως τα σκήπτρα του εξαγωγέα όπλων. Πέρσι εξήγαγαν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεύτερη τη Ρωσία που πούλησε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 10 δισ. δολαρίων (εκ των οποίων όπλα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων εξήχθησαν στην Κίνα). Τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων καταλαμβάνει η Γαλλία με 4,9 δισ. δολάρια και την τέταρτη η Βρετανία με 4,1 δισ. δολάρια και την πέμπτη η Γερμανία με 3,5 δισ. δολάρια.

Φαίνεται πως η Σαουδική Αραβία θέλει να διαδραματίσει ρόλο ισχύος στην περιοχή, και όχι μόνο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη της Μ. Ανατολής, εμπλεκόμενη στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Και ο εξοπλισμός της είναι ένα στοιχείο ενίσχυσης της επιθετικής πολιτικής.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εντείνουν την επίθεση κατά της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Νταμασάκ ανακατέλαβαν χτες από τους Νιγηριανούς τζιχαντιστές οι στρατοί Νίγηρα και Τσαντ έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις, που φέρεται πως προκάλεσαν το θάνατο πολλών δεκάδων μισθοφόρων της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

Αντίστοιχα, οι δυνάμεις του στρατού του Τσαντ φέρεται πως έχασαν τουλάχιστον δέκα στρατιώτες και πως άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν.

Οπως διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες, το βολικό πρόσχημα της εγκληματικής δράσης των Νιγηριανών τζιχαντιστών έχει ανοίξει την όρεξη γειτονικών καπιταλιστικών κρατών. Ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του αρχηγού της «Μπόκο Χαράμ», το Σαββατοκύριακο, περί υποταγής και πίστης στο «Ισλαμικό Κράτος» του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που δρα σε Συρία και Ιράκ. Βεβαίως, αυτή η δράση δε μπορεί να ξεχωρίσει από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για μοίρασμα της πλούσιας αυτής περιοχής, ιδιαίτερα σε πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες πρώτες ύλες, αφού στην περιοχή δρουν και αμερικανικά και ευρωενωσιακά μονοπώλια, αλλά και επιχειρηματικοί όμιλοι της Κίνας και άλλων κρατών.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σάλος από το φονικό ξυλοδαρμό 12χρονου μαθητή

ΚΑΪΡΟ.--

Την κατακραυγή μέρους της αιγυπτιακής κοινωνίας προκαλεί ο φονικός ξυλοδαρμός 12χρονου μαθητή από το δάσκαλό του σε φτωχική εργατική συνοικία του Καΐρου στις 5/3. Το άτυχο παιδί ξεψύχησε την Κυριακή σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, προκαλώντας προβληματισμό για τη συνεχιζόμενη χρήση ενδοσχολικής βίας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Παιδείας Μοχέμπ ελ Ράφι έθεσε τον δάσκαλο σε διαθεσιμότητα και διέταξε την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Αλ Σουχάντρα όπου έγινε το φονικό μέχρι τη διενέργεια έρευνας.

Πληροφορίες της αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» αναφέρουν ότι το 12χρονο αγόρι μεταφέρθηκε αναίσθητο σε νοσοκομείο της περιοχής, εξαιτίας εγκεφαλικής αιμορραγίας που υπέστη έπειτα από το βάναυσο τραυματισμό του στο κεφάλι από τον «εκπαιδευτικό» της τάξης του.

Στοιχεία του αιγυπτιακού «Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδική Ηλικία και τη Μητρότητα» σημειώνουν ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2014 οι επιθέσεις σε παιδιά αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

  • Τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο βορειοανατολικά της Χερσονήσου Σινά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ