ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ με πολλαπλές στοχεύσεις

Ο Λαβρόφ υποδέχεται τον Γκάμπριελ στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Ο Λαβρόφ υποδέχεται τον Γκάμπριελ στη Μόσχα
Το σύνολο των διμερών σχέσεων τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε χτες στην Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπιελ, που συναντήθηκε αρχικά με τον ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ζήτημα των συνεχιζόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω εμπλοκής στη σύγκρουση στην Ουκρανία που συνεχίζεται και των αντικυρώσεων ως απάντησης, απασχολεί τα αστικά επιτελεία των δύο χωρών, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη στενή διασύνδεση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων των δύο πλευρών, που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς. Κοινή επιδίωξη, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές συναντήσεις, είναι να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν ομαλοποίηση στις διμερείς σχέσεις, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μπίζνες των καπιταλιστών. Βεβαίως, και εν μέσω της τεταμένης κατάστασης με την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, οι ενεργειακοί αγωγοί «Nord Stream 1» και «2», συνέχισαν να τροφοδοτούν με ρωσικό φυσικό αέριο την ΕΕ.

Μπίζνες, Ουκρανία, Συρία στο επίκεντρο

Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σημείωσε: «Ανταλλάξαμε εκτιμήσεις για την κατάσταση και έχουμε παρόμοια στάση όσον αφορά το κύριο, που είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς, και να υπάρξει συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα του "Σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία , Ρωσία, Ουκρανία) και της Ομάδας Επαφής, που αφορούν την απόσυρση των βαρέων όπλων και της τήρησης της εκεχειρίας του Μινσκ-2». Συμπλήρωσε ότι «όπως και η Γερμανία, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ), με αύξηση του προσωπικού και των μέσων για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης σε όλη τη γραμμή της αντιπαράθεσης».

Ο Γκάμπριελ στις αρχές του μήνα είχε επισκεφτεί το Κίεβο και τον ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, και όπως είπε ο Λαβρόφ, στη ρωσική αντιπροσωπεία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης αυτής. Ωστόσο, επέμεινε ότι η ουκρανική ηγεσία προσποιείται πως εφαρμόζει τη Συμφωνία του Μινσκ, ενώ δεν κάνει τίποτα για να άρει τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής από τα εθνικιστικά τάγματα που συνδράμουν τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η «παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να εφαρμόσει τη Συμφωνία, θα ήταν χρήσιμη. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί επί του παρόντος χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, το ζήτημα της Συρίας συζητήθηκε επίσης, με συμφωνία για συνέχιση διαπραγματεύσεων σε Αστάνα αλλά και Γενεύη.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του καλεί επίσης τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, και πρόσθεσε ότι «θέλουμε το "Σχήμα της Νορμανδίας" όχι μόνο να συνοδεύσει τη διαδικασία επίλυσης της κρίσης, αλλά και να την παρακολουθήσει στενά, αφού είναι η μόνη εναλλακτική».

Ακόμα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών με τη Ρωσία και υπογράμμισε «τη σημασία που έχει να συνεχίσει ο κόσμος να επικεντρώνεται στη μείωση του αριθμού των συμβατικών όπλων και στη διατήρηση των καλών διμερών σχέσεων». Ο Γκάμπριελ, όπως και ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος στις επερχόμενες εκλογές τον Σεπτέμβρη, εμφανίζονται τώρα ως δήθεν «φιλειρηνιστές» και «φιλολαϊκοί», που διαφοροποιούνται από τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους τους στην κυβέρνηση (ώστε να χειραγωγήσουν λαϊκές δυνάμεις), ωστόσο από κοινού οι εκπρόσωποι τμημάτων του κεφαλαίου αποφάσισαν την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και την πιο ενεργή εμπλοκή της Γερμανίας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Γερμανία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Βαλτική.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης που εξελίσσεται, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έριξε «μπηχτές» και στην αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η χώρα του δεν γνώριζε για τις επιχειρήσεις χάκινγκ ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη CIA στο αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη. Επίσης έμμεσα αναφέρθηκε και στη ρωσική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Γερμανία «αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οποιεσδήποτε επιχειρήσεις επηρεασμού που έχουν στόχο την κοινή γνώμη, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους». Λόγος γίνεται για αιτιάσεις ότι εκτός από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ρωσικός «δάκτυλος» υπάρχει και σε παρεμβάσεις στη Γερμανία.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διευρύνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ανακοινώθηκε νέος γύρος ενδοσυριακών παζαριών στη Γενεύη στις 23 Μάρτη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε νέα φάση περνά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τη συμμετοχή τους και να ενισχύσουν τις δυνάμεις που έχουν αναπτύξει εδώ και μήνες, με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Χτες, λοιπόν, ανακοίνωσαν επίσημα πως έστειλαν επιπρόσθετα τουλάχιστον 200 «συμβατικούς» στρατιώτες που έφθασαν στη συρο-τουρκική μεθόριο μέσω Τζιμπουτί και Κουβέιτ.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», σημείωσαν ότι η εξέλιξη δεν είναι μέρος των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για κλιμάκωση των επιχειρήσεων έναντι των τζιχαντιστών, γιατί «βρισκόταν στα σκαριά επί καιρό...». Διευκρίνισαν, ωστόσο, πως μελετάται η αποστολή και άλλων συμβατικών αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος, όπως επίσης και νέες μονάδες πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων. Επισήμαναν ακόμη πως ακολουθείται τακτική παρόμοια με εκείνη που εφάρμοσαν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ πριν από τη μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα και την παρουσία τους κοντά στο Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, που πέρσι ανακαταλήφθηκε από Κούρδους έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Εκεί οι Αμερικανοί ανέπτυξαν πρόσφατα τεθωρακισμένα οχήματα Strykers, που φέρουν αμερικανικές σημαίες, για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις μεταξύ των διάφορων ένοπλων οργανώσεων και να αποθαρρύνουν τα τουρκικά στρατεύματα, που επιχειρούν με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών ενώ στην ουσία προσπαθούν να περιορίσουν τη δράση των Κούρδων μαχητών.

Από την άλλη, η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων πέριξ της Ράκα γίνεται σε μία περίοδο έντασης των πολεμικών συγκρούσεων για την ανακατάληψη της πόλης από Αραβες και κυρίως Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στις οποίες συμμετέχουν και οι κουρδικές δυνάμεις YPG, που θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι του ΡΚΚ». Συμμετοχή στις επιχειρήσεις για ανακατάληψη της Ράκα θέλουν και τα τουρκικά στρατεύματα, εφόσον εξασφαλίσουν τη συναίνεση των ΗΠΑ, Ρωσίας.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί και η χτεσινή προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η χώρα του θα βάλει εναντίον των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG (υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ) στο Μανμπίτζ, αν κατά την προέλασή του στην πόλη ο τουρκικός στρατός τους βρει εκεί. «Οι YPG είναι τόσο επικίνδυνες για την ασφάλειά μας όσο και το Ντάες» (αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους»), επεσήμανε προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε τα όνειρα των YPG για δημιουργία καντονιών. Αν πάμε στο Μανμπίτζ και οι YPG είναι εκεί, θα τους πλήξουμε».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, επανέλαβε ότι οι δυνάμεις YPG θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Μανμπίτζ προς την ανατολική πλευρά του Ευφράτη ποταμού. Ο Καλίν υπονόησε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα εμπλακεί στην ανακατάληψη της Ράκα, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα συμμετάσχει στην επιχείρηση.

Στις 23 Μάρτη ο νέος γύρος στη Γενεύη

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι ομάδες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 23 Μάρτη στη Γενεύη για να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκαν στις 4 Μάρτη με την αποδοχή από τις αντιμαχόμενες πλευρές «μιας ξεκάθαρης ατζέντας», που αφορά μεταξύ άλλων τη μεταβατική διακυβέρνηση της χώρας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πυρετός «παζαριών» με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη Μόσχα. Χτες είχαν συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ. Γκάμπριελ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες στο Κρεμλίνο και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Τ. Ερντογάν. (Οι συναντήσεις αυτές έχουν βεβαίως και άλλες πλευρές όπως η ενίσχυση των σχέσεων μονοπωλιακών ομίλων σε πολλούς τομείς).

Αυτά ενώ χτες στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ Ιρακινοί αρχαιολόγοι ξενάγησαν ρεπόρτερ του πρακτορείου ΑΡ στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους τζιχαντιστές που είτε θρυμμάτισαν σπάνιες αρχαιότητες της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είτε τις «εξαφάνισαν» μοσχοπουλώντας τες στα δίκτυα διεθνούς αρχαιοκαπηλίας.

ΠΓΔΜ
Γερμανία και ΟΑΣΕ θέλουν «κυβέρνηση»

ΣΚΟΠΙΑ.--

Πιέσεις στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, άσκησαν χτες στα Σκόπια διαδοχικά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ, και ο απεσταλμένος της Γερμανίας σε Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία, Κρίστιαν Χέλμπαχ.

Ο Ζανιέρ, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, συζήτησε, όπως δήλωσε, «τις δυσκολίες» στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη και άκουσε τον ηγέτη της ΠΓΔΜ να του εξηγεί ότι αρνήθηκε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ, λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε έναντι τριών αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων στο πλαίσιο της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας» (που απαιτεί την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, αλλαγή εθνικών συμβόλων, επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα, προώθηση της ένταξης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.). Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ κάλεσε τον Ζανιέρ να καταδικάσει την αλβανική πλατφόρμα και να την απορρίψει ως απόπειρα ανάμειξης τρίτης χώρας στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ.

Ο Γερμανός απεσταλμένος Κρ. Χέλμπαχ άσκησε επίσης πιέσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ και τον σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν βλέπει «κάτι το τρομερό» στη λεγόμενη αλβανική πλατφόρμα. Πρόσθεσε πως επείγει ο σχηματισμός κυβέρνησης, και πως η Γερμανία «νοιάζεται για το μέλλον» της χώρας και υποστηρίζει την πορεία της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ