ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΈΛ ΚΑΣΤΡΟ
Κρούει τον κώδωνα κινδύνου για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα

Ο Φιντέλ Κάστρο στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του το περασμένο Σάββατο
Ο Φιντέλ Κάστρο στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του το περασμένο Σάββατο
ΑΒΑΝΑ.--

Εκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μη δώσει τελικά τη διαταγή επίθεσης εναντίον του Ιράν απηύθυνε ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κούβας, από το βήμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής της με αποκλειστικό θέμα το Ιράν, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.

Ο Φιντέλ Κάστρο, που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για πρώτη φορά από το 2006, όταν αρρώστησε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση, απευθύνθηκε επίσης και προς τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Δύσης, ώστε να πείσουν τον Ομπάμα να μην εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί αν η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Εάν τελικά ο Ομπάμα εξουσιοδοτήσει μία επίθεση θα σημάνει το θάνατο εκατομμυρίων, περιλαμβανομένων όχι μόνο των κατοίκων του Ιράν, αλλά και των κατοίκων γειτονικών χωρών καθώς και Αμερικανών, στρατιωτών και μελών των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων του στόλου που εδράζει στον Περσικό Κόλπο. Οι συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος θα ήταν συντριπτικές για όλη την ευρύτερη περιοχή, η ειρήνη και η ισορροπία στην Απω Ανατολή αλλά και την Ευρασία αμέσως θα θρυμματιζόταν και μια πυρηνική σύρραξη θα αποβεί αναπόφευκτη. «Αν ξεσπάσει πόλεμος, η τρέχουσα κοινωνική τάξη θα χαθεί και τότε το τίμημα θα είναι απείρως μεγαλύτερο», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, ενώ ερωτηθείς από ένα βουλευτή, στη συζήτηση που ακολούθησε, εάν ο Ομπάμα θα ήταν ικανός να αρχίσει πυρηνικό πόλεμο, ο Φιντέλ Κάστρο απάντησε: «Οχι, αν τον πείσουμε να μην το κάνει».

Η Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας (CTC) απήθυνε έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ξεκινήσει εκστρατεία πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ομπάμα ώστε να μην προχωρήσει σε μία επίθεση εναντίον του Ιράν.

«Παραμένουμε ανοικτοί στο διάλογο. Ομως γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Θα πρέπει να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα, στα λόγια και στα έργα, για τους σκοπούς του πυρηνικού προγράμματός τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διακηρύξεις περί εκτόνωσης της έντασης

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με τον νέο Πρόεδρο της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος (πρώην υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Α. Ουρίμπε, που παρέδωσε τη σκυτάλη το Σάββατο). Η συνάντηση που γίνεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, διακηρύσσεται ότι έχει στόχο την εκτόνωση της πολύ επικίνδυνης έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες απειλητικές επικίνδυνες αιτιάσεις της κυβέρνησης της Κολομβίας ότι η Βενεζουέλα «δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες», αλλά και «δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών». Παρά το γεγονός ότι το ποιόν του Σάντος είναι «γνωστό», καθώς ήταν το «δεξί χέρι» του Ουρίμπε και επικεφαλής των επιχειρήσεων του «βρώμικου πολέμου», εντούτοις, τόσο η Βενεζουέλα όσο και οι άλλες χώρες στοχεύουν στην εξομάλυνση, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή που θα διασφαλίσει τη συνέχεια των αλλαγών και των διαδικασιών στις χώρες τους.

«Θα εργαστούμε σκληρά για τη συνάντηση της Τρίτης (...) Θα ξεκινήσουμε μια νέα σχέση για το καλό των δύο χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες μετά την ανακοίνωση της συνάντησης από την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα επιτρέψει στον υπό διορισμό πρεσβευτή των ΗΠΑ, Λάρι Πάλμερ, να αναλάβει τα καθήκοντά του στο Καράκας.

Η συνάντηση Τσάβες και Σάντος επιτεύχθηκε μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Κολομβίας, το Σάββατο στην Μπογκοτά και ενόσω εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν στη Βενεζουέλα ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στην Κολομβία αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική αλλά και τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η ορκωμοσία Σάντος λειτούργησε «εκτονωτικά» και στο «μέτωπο» με το Εκουαδόρ, καθώς οι σχέσεις έχουν διακοπεί από το 2008. Ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος παραβρέθηκε στην ορκωμοσία εμφανίστηκε βέβαιος για την εξομάλυνση των σχέσεων ενώ η Κολομβιανή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή «ότι το Εκουαδόρ μπορεί να είναι βέβαιο για τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης».

ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία τεράστια «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου «χάνονται» εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η τάση αυτή δε δείχνει να αντιστρέφεται παρά τα «θετικά δείγματα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας».

Τον Ιούλιο χάθηκαν 131.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή πολύ περισσότερες από αυτό που προβλεπόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας (BLS). Οι απώλειες θέσεων αφορούν στο δημόσιο τομέα, καθώς δεν ανανεώνονται οι προσωρινές συμβάσεις εργασίας συνολικά 143.000 εργαζομένων. Το υπουργείο αναθεώρησε εξάλλου και τα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο, καθώς ο μήνας ήταν πολύ χειρότερος από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί καθώς χάθηκαν 221.000 θέσεις εργασίας έναντι των 125.000 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Το ποσοστό ανεργίας έμεινε τελικά στο 9,5%, εντούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία του BLS, ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 14,6 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 31 εκατομμύρια στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που εργάζονται σε μερική βάση, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούν να βρουν σταθερή δουλειά. Δηλαδή ένα στους έξι Αμερικανούς ή το 16,5% του συνόλου των εργαζομένων. Επίσης, 6,6 εκατομμύρια είναι άνεργοι για μεγαλύτερο διάστημα των έξι μηνών, ενώ κατά προσέγγιση για κάθε πέντε ανέργους αντιστοιχεί μία διαθέσιμη θέση εργασίας. Εύλογο λοιπόν ότι και φέτος θα σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό της χρεοκοπίας των νοικοκυριών καθώς ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν κατατεθεί 908.000 αιτήσεις πτωχεύσεων και κατασχέσεων και ενώ το 2009 είχε καταγραφεί το ιστορικό ρεκόρ του 1,4 εκατομμυρίου.

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ - ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΙΚΟ ΚΚ
Να σταματήσουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Κοινή ανακοίνωση - έκκληση στους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου να σταματήσουν την προσπάθεια επιβολής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με αφορμή τις απειλές της Κολομβίας ενάντια στη Βενεζουέλα εξέδωσαν το ΚΚ Βενεζουέλας και το Κολομβιάνικο ΚΚ. Σε αυτή, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται «η μακρά κοινή ιστορία των δύο λαών που ξεκινάει από την πάλη ενάντια στους Ευρωπαίους αποικιοκράτες».

Αφού τα δύο κόμματα σημειώνουν τις σημαντικές «δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές», που συντελούνται σε πολλές χώρες της περιοχής με πρωταγωνιστές τους λαούς, υπογραμμίζουν ότι την ίδια στιγμή «εκδηλώνονται οι φιλοδοξίες και οι απειλές του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του βορειοαμερικάνικου, να διατηρήσει τον ηγεμονικό οικονομικό, στρατιωτικό έλεγχο και κυρίως να κατακτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο των φυσικών πόρων της περιοχής για την αποκλειστική εκμετάλλευσή τους από τις πολυεθνικές».

Γίνεται ειδικά αναφορά για την επαναδραστηριοποίηση του 4ου στόλου των ΗΠΑ,τη συμφωνία του αντιδραστικού καθεστώτος της Κολομβίας για την εγκατάσταση 7 νέων αμερικανικών βάσεων, τις βάσεις σε Παναμά και Κόστα Ρίκα με το πρόσχημα της «καταπολέμησης του ναρκεμπορίου και της τρομοκρατίας», που οι ίδιοι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δημιούργησαν.

Ακόμα σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα αποτελεί στόχο, γιατί «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αλλαγών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών με κατεύθυνση την εθνική απελευθέρωση και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση ενός λαϊκού, δημοκρατικού και αντιιμπεριαλιστικού κράτους που μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό».

Και συμπληρώνουν «για να καθιερωθούν συνθήκες φιλίας, αλληλεγγύης, σεβασμού στην ειρήνη και την ενότητα και συνεργασία στη Λατινική Αμερική απαιτείται σήμερα μια πολιτική, ειρηνική, μέσω διαλόγου λύση της παρατεταμένης ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία. Μια γενική προϋπόθεση για αυτό είναι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επεμβάσεις οποιασδήποτε χώρας ενάντια σε άλλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ