ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
Οι χώροι δουλειάς γίνονται ξανά εστίες υπερμετάδοσης με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας

«Περίπατο» έχουν πάει τα μέτρα προστασίας, με άλλοθι τους εμβολιασμούς

Αλλοι 70 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό της πανδημίας στους 16.493 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489, από τους οποίους 405 (82,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι - με το ποσοστό των τελευταίων να ανεβαίνει σταθερά τις τελευταίες μέρες.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 429 (ημερήσια μεταβολή +4,38%).

Τα νέα κρούσματα χτες ήταν 7.105, εκ των οποίων 1.631 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.179 στη Θεσσαλονίκη, 399 στη Λάρισα, 271 στην Αχαΐα, 218 στη Μαγνησία, 217 στην Κοζάνη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 808.297.

Και ενώ όλοι οι δείκτες της πανδημίας, ειδικά οι πιο «σκληροί», που αφορούν τους θανάτους και τις διασωληνώσεις, προμηνύουν περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την «εξισορροπητική στρατηγική» - όπως έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας», σε μία ακόμα επιβεβαίωση ότι οι ανάγκες για την προστασία της ζωής των εργαζομένων μπαίνουν στη «μέγκενη» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν εκτός ορίων, με υγειονομικούς και ασθενείς να ζουν καθημερινά ένα δράμα, με τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ να συνεχίζονται κατά δεκάδες, οι ιδιώτες κλινικάρχες μένουν στο απυρόβλητο, η επίταξη δίχως όρους και προϋποθέσεις απορρίπτεται, ενώ προαναγγέλλεται η «συνεργασία» με τους επιχειρηματικούς ομίλους για να τσεπώσουν ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα.

Χτες ανακοινώθηκε επίσης ότι, με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, η κυβέρνηση παρέλαβε 2.000 δόσεις του φαρμάκου των εταιρειών «Regeneron» - «Roche» κατά της COVID-19, βασισμένου σε μονοκλωνικά αντισώματα. Οι 2.000 δόσεις σύμφωνα με τον ΙΦΕΤ θα είναι η αρχή, ωστόσο και στην περίπτωση της θεραπείας που έχει στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της νόσου, όπως έγινε και στα εμβόλια, η κυβέρνηση εκτελεί τις συμφωνίες της ΕΕ, που συνάπτονται με γνώμονα τον ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών και όχι με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Η δε χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνεται «βάσει κριτηρίων» που θα προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς.

Συρροή κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς

Στο μεταξύ, και ενώ η κυβέρνηση φορτώνει στον λαό την ευθύνη για τη διάδοση του ιού, αυτός αρχίζει και πάλι να «μπαίνει» σε χώρους δουλειάς, αφού η εργοδοσία, με «άλλοθι» τον εμβολιασμό, έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να μην εφαρμόζει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατη συρροής κρουσμάτων σε συνεργείο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το οποίο αναδεικνύει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, το μέτρο των τεστ μόνο για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φτάνει για να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους ΑΗΣ, καθότι και οι 8 εργαζόμενοι του συνεργείου που εντοπίστηκαν θετικοί ήταν εμβολιασμένοι.

«Αντί η κυβέρνηση να αποθεώνει την ατομική ευθύνη και να μετατρέπει το εμβόλιο από όπλο ενάντια στην πανδημία σε μέσο διαχωρισμού των εργαζομένων για να κρύψει τις ευθύνες της, αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΣΕΕΕΝ, «επιβάλλεται άμεσα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ένα αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αξιοποίηση όλων των επιστημονικών κριτηρίων και όλων των κατάλληλων εμβολίων, με δωρεάν και πλήρη προληπτικό έλεγχο, με εξαντλητική ενημέρωση, με κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων».

Το ΣΕΕΕΝ απαιτεί άμεσα να ξεκινήσουν συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό (ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης), με ευθύνη του ΕΟΔΥ και της ΔΕΗ ΑΕ, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια απαγόρευσης προσέλευσης για εργασία στους ανεμβολίαστους εργολαβικούς ακόμα και όταν έχουν τεστ στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Επίσης, να σταματήσουν η τρομοκρατία και η τιμωρητική πολιτική των προστίμων προς τους εργαζόμενους, με τις οποίες επιχειρείται να κρυφτούν οι ευθύνες του κράτους και της εργοδοσίας, στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας

Την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό, και γενικότερα, καταγγέλλει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης με αφορμή τα νέα κρούσματα σε εργοτάξια του Μετρό. Και απαιτεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «από την έναρξη των εμβολιασμών, τα όποια - υποτυπώδη - μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς "πήγαν περίπατο". Τα νέα κρούσματα σε συνάδελφους στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι φυσική απόρροια της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα (10ωρα κ.λπ.), εργασίες που εξ ορισμού απαιτούν συνωστισμό (σκυρόδεση, μπετά κ.ά.) και καμία χορήγηση μασκών, κανένα αντισηπτικό και πουθενά, κανένα σαπούνι, καμία φόρμα, και πάει λέγοντας...

Σαν έτοιμη από καιρό, η εργοδοσία "χαίρεται" που η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εμβολιασμένοι και μεταθέτει την ευθύνη στο ατομικό επίπεδο, όπως και η κυβέρνηση».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί τεστ (rapid - μοριακά) για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας, χορήγηση αντισηπτικών, μασκών, γαντιών και όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Να μην πραγματοποιηθεί καμία εργασία στα τούνελ μέχρι να περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα μετά τα τεστ των εργαζομένων, ώστε να είναι όλοι αρνητικοί. Παύση των εργασιών που απαιτούν και προϋποθέτουν συνωστισμό των εργαζομένων (σκυρόδεση κ.λπ.). Διασφάλιση των οικονομικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για όλη τη διάρκεια που θα είναι σε αναγκαστική αργία - καραντίνα.

Και απειλές από την εργοδοσία, παρά τα κρούσματα σε χώρο δουλειάς

Την έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο να κολλήσουν κορονοϊό, μετά την άρνηση της εργοδοσίας να πάρει μέτρα προστασίας, καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε κατάστημα αλυσίδας καφέ υπήρξε θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη την προηγούμενη βδομάδα. «Η εργοδοσία του καταστήματος όχι απλά το απέκρυψε από τους υπόλοιπους, αντίθετα δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν φρόντισε να τηρηθούν έστω αυτά τα ξεχειλωμένα πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Και ενώ ήδη μια εργαζόμενη βρισκόταν σε καραντίνα, λόγω θετικού τεστ, την Παρασκευή βρέθηκε και δεύτερη εργαζόμενη θετική στον κορονοϊό, με τους εργοδότες να μην κάνουν πάλι τίποτα γι' αυτό, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των πελατών της περιοχής». Μάλιστα, όταν μετά από παρέμβαση του Σωματείου στον χώρο ζητήθηκε να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, να υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε PCR, να μπουν σε καραντίνα οι στενές επαφές και να πραγματοποιηθεί απολύμανση του χώρου, «η εργοδοσία δεν δίστασε να προχωρήσει σε απειλές προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν άμεσα για δουλειά».

Το ΣΕΤΕΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και ότι θα φροντίσει «να πάρει την απάντησή του όποιος τραμπουκίζει και απειλεί εργαζόμενους. Θα γίνουμε η ασπίδα που θα εξασφαλίζει την προστασία όλων των συναδέλφων απέναντι σε κράτος και εργοδοσία».

Να σημειωθεί τέλος ότι το Σάββατο 6/11 υπήρξε εργατικό ατύχημα με διανομέα της «Wolt» σε παραλιακό δρόμο της πόλης. Από καθαρή τύχη ο εργαζόμενος δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ωστόσο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Ενα ακόμα «ατύχημα» που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες του τελευταίου διαστήματος.


Κινητοποίηση των διανομέων στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη

Την ώρα της συνάντησης με υπουργείο και ΕΦΚΑ για τα δίκαια αιτήματά τους

Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 16 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ., καλεί τους διανομείς το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καθώς την ώρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ για τα μέτρα προστασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων.

Στο κάλεσμά του το Συνδικάτο θυμίζει ότι η απεργία στις 9 Νοέμβρη και η πίεση που δημιούργησε η συμμετοχή εκατοντάδων απεργών ειδικά στις πλατφόρμες «e-food» και «Wolt» μαζί οδήγησαν στον ορισμό της συνάντησης. Σε αυτή αναμένεται να καθοριστούν «συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που πρέπει να παρέχουν οι εργοδότες προς τους διανομείς και, δεύτερον, να τεθούν πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλους τους διανομείς, ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης (επιδόματα ασθενείας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάλυψη εργατικών ατυχημάτων κ.λπ.)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ