ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκκληση ενότητας και συνεργασίας από τον Καράμι
  • Αρνητική η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης
  • Υψώνει τους τόνους κατά της «Χεζμπολάχ» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Από τη διαδικασία αναδιάταξης των συριακών δυνάμεων στην κοιλάδα Μπεκάα

Associated Press

Από τη διαδικασία αναδιάταξης των συριακών δυνάμεων στην κοιλάδα Μπεκάα
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Μάη, κάλεσε την αντι-συριακή αντιπολίτευση ο πρώην και νυν εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ομάρ Καράμι. Οι εκκλήσεις Καράμι, προς στιγμήν, πάντως, δε φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα, καθώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον επαναδιορισμό του. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πιέσεις προς τη Δαμασκό, αυτή τη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι προετοιμασίες και η διαδικασία σταδιακής αναδίπλωσης των συριακών στρατευμάτων.

«Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει το έθνος είναι να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν καθυστερήσουμε και δεν αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, τότε θα οδηγηθούμε στην καταστροφή», προειδοποίησε ο Καράμι, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας στις αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που αντιπροσωπεύουν τη μειοψηφία του Κοινοβουλίου. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν ο ίδιος θεωρηθεί εμπόδιο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θα παραιτηθεί και θα επιρρίψει την ευθύνη στην πλευρά που αρνήθηκε τη συνεργασία, «δηλαδή το μοναδικό δρόμο σωτηρίας που έχει ο Λίβανος».

Ο Ομάρ Καράμι, που υποχρεώθηκε σε παραίτηση από την πρωθυπουργία πριν από, περίπου, 10 μέρες υπό την πίεση των καθημερινών διαδηλώσεων της αντι-συριακής αντιπολίτευσης, άρχισε, ήδη, από χθες τις επαφές του με στελέχη των αντιπολιτευόμενων πολιτικών σχηματισμών. Εντούτοις, οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν έκρυβε την απογοήτευσή της για τον επαναδιορισμό του, από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, τόνισε ότι η παραμονή του Καράμι στην πρωθυπουργία σημαίνει «παράταση της κρίσης». Ορισμένα άλλα στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν μπορεί ο Καράμι να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού ο ίδιος ανήκει σε συγκεκριμένο στρατόπεδο. Τη δυσαρέσκειά του για τον επαναδιορισμό του Καράμι εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Η ένταση, εντός του Λιβάνου, παραμένει, στο μεταξύ, εξαιρετικά υψηλή. Χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε συριακό σταθμευμένο φορτηγό στη χριστιανική συνοικία της Βηρυτού Χαζμίε, χωρίς, όμως, να τραυματιστεί κανείς. Την ίδια, περίπου, ώρα, χειροβομβίδες έπλητταν, στην ίδια συνοικία, και καντίνα όπου συχνάζουν Σύροι εργάτες, χωρίς, επίσης, να προκληθούν τραυματισμοί.

Αναδίπλωση και πιέσεις

Περίπου 6 - 7 χιλιάδες από τους 14.000 Σύρους στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στο Λίβανο βρίσκονται, ήδη, καθ' οδόν για τα σπίτια τους, δήλωσε, χθες, ο Λιβανέζος υπουργός Αμυνας. Ο Αμπντούλ Ραχίμ Μραντ ανακοίνωσε ότι μέρος των συριακών δυνάμεων που αποχωρούν από την περίμετρο της Βηρυτού θα μεταβούν κατευθείαν στη Συρία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότερα από 115 μεγάλα φορτηγά του συριακού στρατού, μεταφέροντας στρατιώτες και εξοπλισμό, πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό έφθασε, χθες, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, για συνομιλίες με τη συριακή ηγεσία. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Λάρσεν θα επιδιώξει να αποσπάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Την πλήρη συριακή στρατιωτική αποχώρηση ζήτησε, χθες, με απόφασή του, κατά πλειοψηφία, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά από την ΕΕ, επίσης, να λάβει μέτρα, καθώς «η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες». Παρά το έντονο ύφος, πάντως, στην απόφαση δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο να συγκαταλεχτεί η «Χεζμπολάχ» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, προοπτική που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από αρκετές χώρες με πρώτη τη Γαλλία.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Πλούσιο» το κατηγορητήριο εις βάρος του Χαραντινάι...

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Δολοφονίες, βιασμούς, βασανισμούς, ακρωτηριασμούς, απαγωγές, διώξεις, βάρβαρους ξυλοδαρμούς, καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών και άλλα τινά (συνολικά 37 κατηγορίες) περιλαμβάνει το κατηγορητήριο έναντι του 37χρονου πρώην «πρωθυπουργού» του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκε χτες από εκπρόσωπο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία...

Παρόμοιες κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, που επισείουν την ποινή των ισόβιων δεσμών απαγγέλθηκαν χτες και κατά του εξαδέλφου του Χαραντινάι, πρώην μέλους του ΟΥΤΣΕΚΑ κι έως πρότινος μέλους των λεγόμενων Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου Λάχι Μπραχιμάι, όπως επίσης και του Ιντρίζ Μπαλάι, μέλους της τρομοκρατικής ομάδας «Μαύροι Αετοί» που είχε φτιάξει εντός των κόλπων του ΟΥΤΣΕΚΑ ο πρώην «πρωθυπουργός»...

Ωστόσο, το «συντηρητικό» κατηγορητήριο των εισαγγελέων του ΔΠΔ (οι εισαγγελείς του Βελιγραδίου είχαν απαγγείλει εις βάρος του Χαραντινάι 108 κατηγορίες για εγκλήματα...) πέρασε εντελώς απαρατήρητο απ' τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν και του προεδρεύοντος της ΕΕ Λουξεμβούργου. Ο Τζέσεν - Πέτερσεν έσπευσε να χαρακτηρίσει εκ νέου την παράδοση Χαραντινάι με ένα «γιγάντιο βήμα προς τα εμπρός που προσθέτει θετικούς βαθμούς», ενόψει των συνομιλιών για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του προτεκτοράτου (...), ενώ η ανακοίνωση της προεδρίας της ΕΕ καλούσε τις «πολιτικές δυνάμεις του Κοσσόβου να συνεργαστούν για να σχηματιστεί η νέα (τοπική) κυβέρνηση ...ώστε και να συνεχιστεί και η πολιτική διαδικασία και να μπορέσει στο μέσον του τρέχοντος έτους να εκτιμηθεί η πρόοδος» σχετικά με την εφαρμογή των κριτηρίων.

Σε Μπάνια Λούκα και Βελιγράδι η βιομηχανία εκούσιων παραδόσεων και άλλων Σέρβων πρώην αξιωματούχων συνεχίστηκε με την απαγγελία κατηγοριών, αυτή τη φορά κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών των Σερβοβόσνιων Μίκο Στάνισιτς, που αναμένεται να οδηγηθεί στη Χάγη σήμερα συνοδεία ενός Σερβοβόσνιου κυβερνητικού αξιωματούχου και ενός απ' την Ενωση Σερβίας -Μαυροβουνίου...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Για όλα φταίνε τα... ΜΜΕ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα... ΜΜΕ για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει με την αστυνομική κτηνωδία κατά τη διαδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας την Κυριακή που πέρασε, 6 Μάρτη. Τα μέσα ενημέρωσης, είπε ο «οργισμένος» Ερντογάν, πρόβαλλαν «υπερβολικά ρεπορτάζ», και «ανεύθυνες εκπομπές» που έμοιαζαν να «απευθύνονται» στους αξιωματούχους της ΕΕ (!), ενώ σχολίασε με σκαιό τρόπο ότι «ουδείς ρωτά τι έκαναν αυτοί οι διαδηλωτές την 6η Μαρτίου», και συνεχίζοντας με το ερώτημα «γιατί ήταν αυτοί οι διαδηλωτές στο δρόμο δύο ημέρες πριν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας;», στο οποίο έδωσε μόνος του την απάντηση: «γιατί ήταν μέλη παράνομων οργανώσεων που προκάλεσαν τους αστυνομικούς» (!). Τα ίδια και χειρότερα είχαν πει και υπουργοί της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσισέκ που τόνισε ότι «η υπομονή της αστυνομίας έχει και όρια». Η «ζημιά» για την τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν η αστυνομική κτηνωδία σε βάρος των διαδηλωτών, αλλά η εικόνα της. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «καταδικάζοντας» τον άγριο ξυλοδαρμό των γυναικών που διαδήλωσαν την Κυριακή, επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες ωμότητες «βλάπτουν την εικόνα της».

Δεν είναι τυχαίο πως παρά το ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Ζαν Ασελμπορν, ο ΥπΕξ του Λουξεμβούργου, έκαναν λόγο για «βαρβαρότητα», έσπευδαν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, ενώ ο ίδιος ο Ασελμπορν (ευλογώντας τα σοφά ευρωπαϊκά γένια) τόνιζε πως «η Τουρκία πράγματι έκανε μεγάλη πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία τρία χρόνια». Φαίνεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ