ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αποφάσισαν ανεξαρτησία
  • Η αντιδραστική φασιστική κυβέρνηση συνέχισε και την Κυριακή, μέρα των δημοψηφισμάτων, το ματοκύλισμα του λαού
  • Μισθοφόροι φονιάδες, τύπου «Μπλακγουότερ», δρουν στην ανατολική Ουκρανία

Νεκρός στο Κρασνοαρμεΐσκ από πυρά φασιστών
Νεκρός στο Κρασνοαρμεΐσκ από πυρά φασιστών
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου συνεχίζει το αιματοκύλισμα όσων δεν την αναγνωρίζουν και οι δυνάμεις που έχει στείλει στην ανατολική Ουκρανία δολοφονούν εν ψυχρώ και άλλους ανθρώπους. Ο στόχος ήταν να αποτρέψει την Κυριακή τα δημοψηφίσματα στις δύο επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που τελικά με μεγάλα ποσοστά ενέκριναν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των λεγόμενων Λαϊκών Συμβουλίων στην πρώτη η συμμετοχή ήταν 75% και υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 87% και στη δεύτερη με συμμετοχή 80% το υπέρ πήρε το 95%. Ο κόσμος, όπως όλα δείχνουν, αψήφησε την άγρια καταστολή και πήγε να καταθέσει την ψήφο του ως ένδειξη αντίθεσης στη χούντα του Κιέβου.

Μαζική συμμετοχή παρά το ματοκύλισμα

Πάντως, σε πολλές πόλεις της επαρχίας Ντονέτσκ έγιναν επιθέσεις κατά άμαχων πολιτών. Στο Κρασνοαρμεΐσκ 2 τουλάχιστον άνθρωποι έπεσαν νεκροί από σφαίρες ενόπλων της λεγόμενης «Εθνικής Φρουράς», στην οποία έχουν ενταχθεί μαζικά οι νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», στο Σλαβιάνσκ επιχειρήθηκε είσοδος με άρματα στην πόλη, ωστόσο συνάντησαν αντίσταση από απλούς πολίτες, που φώναζαν «ο φασισμός δεν θα περάσει». Στη Μαριούπολη, αν και με δυσκολίες, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου έκλεισαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα, στήθηκαν επί τόπου νέα, ακόμα και σε πλατείες.

Βέβαια, η αντιδραστική κυβέρνηση, οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΕΕ και τα αστικά ΜΜΕ μίλησαν για «διαβλητότητα», «ανομίες», «φάρσα» σχετικά με τα δημοψηφίσματα. Φυσικά, σε συνθήκες πολεμικής σύγκρουσης, όταν χτυπάνε εν ψυχρώ, το ότι ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του είναι από μόνο του αξιοσημείωτο γεγονός.

Ο Ρομάν Λιαγκίν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο Ντονέτσκ, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση του Κιέβου για τις 25 Μάη προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στη δική τους περιοχή. Ενώ αργότερα η λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ διατύπωσε το αίτημα να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Και το Λουγκάνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί του, δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές και ενδέχεται να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσία. Πάντως, χαρακτηριστικό των γοργών εξελίξεων είναι και το γεγονός ότι χτες ο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, που ανέδειξαν οι ρωσόφωνοι που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, απαντώντας σε ερώτηση αν η περιοχή χρειάζεται τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων, απάντησε: «Το υποστηρίζω αυτό. Χρειαζόμαστε ρωσικά στρατεύματα για να μας παράσχουν σταθερότητα και ειρήνη για το μέλλον της περιοχής».

Δράση μισθοφόρων δολοφόνων

Κάπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», δρουν στην Ουκρανία, για λογαριασμό της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου και ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) και από εκεί αφήνεται να εννοηθεί ότι διέρρευσε στην εφημερίδα. Πρόκειται για υπαλλήλους της «Academi» - γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως «Blackwater» - γνωστής για τα εγκλήματα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ.

Η αντίδραση της Ρωσίας για τα δημοψηφίσματα

Η ρωσική κυβέρνηση διαμηνύει ότι σέβεται την απόφαση του λαού των δύο περιοχών και προτείνει να γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους όλων των περιοχών. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν «δεν κάλεσε αλλά συνέστησε» να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα. Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφαση των κατοίκων των ανατολικών περιοχών λέγοντας ότι ήταν δύσκολο να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Πούτιν, «μεσούσης της επιχείρησης καταστολής του Κιέβου». Πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα που διατύπωσε το Ντονέτσκ και έπεται το Λουγκάνσκ, ενώ και στο γειτονικό Χάρκοβο επίσης η κατάσταση «βράζει». Οι τρεις δε αυτές περιοχές είναι οι κατεξοχήν βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου έχουν τις επιχειρήσεις τους οι μεγαλοκαπιταλιστές που καταλήστεψαν το λαϊκό πλούτο, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Παραπέρα διείσδυση στην Ουκρανία σε όφελος των μονοπωλίων

Την παραπέρα διείσδυση της ΕΕ στην Ουκρανία, μέσω αποστολής «παρατηρητών» προς διασφάλιση των μονοπωλιακών της συμφερόντων, αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωένωσης που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο πλαίσιο πιέζει για την κατάργηση και των τελευταίων εμποδίων στη διείσδυση ευρωενωσιακών ομίλων στην Ουκρανία, στη σφοδρή αντιπαράθεσή τους με τα μονοπώλια της αστικής Ρωσίας, όπως και για τη διασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμού, ζήτημα που επίσης καίει το μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως τονίζεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ στηρίζει την ενότητα, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας και καλεί τη Ρωσία να πράξει αντίστοιχα. Τάσσεται ενάντια στους «φιλο-ρώσους αυτονομιστές» και στην προσπάθειά τους «να αποσταθεροποιήσουν την Ανατολική και Νότια Ουκρανία». Τους κατηγορεί για βιαιοπραγίες, ενώ κάνει γαργάρα όσα πράττουν οι οργανωμένες φασιστικές μονάδες. Δεν τις κατονομάζει καν για τα φρικαλέα γεγονότα της Οδησσού για τα οποία ζητά έρευνα προκειμένου «οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Παραπέρα το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα. Τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 του Μάη, καλεί δε τον Πούτιν επίσης να «στηρίξει» τη διεξαγωγή τους.

Μες στην υποκρισία εκφράζει ευχολόγια «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι θα μπορέσουν να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία τους σε ολόκληρη τη χώρα», την ώρα που με τις πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ οι νεοναζί οργιάζουν, ειδικά εναντίον των μελών του ΚΚ Ουκρανίας.

Χαιρετίζει την απόφαση ανάπτυξης αποστολής «παρατηρητών» του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, ζητά την άμεση ανάπτυξή τους με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό «παρατηρητών», σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν «ενεργό συμμετοχή». Επίσης καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία. Παραπέρα, καταδικάζει τις «δηλώσεις και επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων που αποσκοπούν στην υποστήριξη ενεργειών απόσχισης», καταδικάζει και την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία επαναλαμβάνοντας ότι δεν την αναγνωρίζει.

Ακολούθως το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη βούληση της ΕΕ να υπογράψει τις υπόλοιπες διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Εκτενών και Ολοκληρωμένων Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών, το συντομότερο δυνατό μετά τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, όπως απαιτούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στο στρατηγικό εγχείρημά τους να εισέλθουν στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των μονοπωλίων, χαιρετίζει τις τριμερείς συνομιλίες για το Ενεργειακό μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας, «που αποσκοπούν στη διασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμού και της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς και μέσω της Ουκρανίας, με βάση ένα διαφανές καθεστώς», οι δε διαπραγματεύσεις να καταλήξουν ως τα τέλη του μήνα. Επιπλέον, το Συμβούλιο «υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας στην Ουκρανία» κατά πώς βολεύει το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ δίνει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχουν και αντίστροφες ροές αερίου από Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία προς την Ουκρανία προς διασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας.

Μιλά για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά την εξαρτά από το αν προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις» που έχει υπογράψει η ουκρανική κυβέρνηση και φέρνουν νέα βάσανα για τον ουκρανικό λαό. Τέλος, το Συμβούλιο σαν αντίποινα στη Ρωσία πρόσθεσε 13 πρόσωπα και 2 εταιρείες στη λίστα όσων έχει παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ και τους έχει απαγορεύσει την είσοδο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό όσων υφίστανται τέτοιες κυρώσεις σε 61.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις ευρωατλαντικές θέσεις, εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να μην αναγνωρίζει στα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή.

ΟΛΑΝΤ - ΜΕΡΚΕΛ
Συζήτησαν για Ουκρανία και ευρωεκλογές

ΣΤΡΑΛΣΟΥΝΤ.--

«Εάν δεν διεξαχθούν διεθνώς αναγνωρισμένες προεδρικές εκλογές, τότε αναπόφευκτα η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο», σημειώνουν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις διήμερες «ανεπίσημες» συναντήσεις που είχαν στο Στράλσουντ, την εκλογική περιφέρεια της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Αγκέλα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι θα υποστηρίξουν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας - στους τομείς της Ενέργειας, της Αμυνας, των οικονομικών υπηρεσιών και της Τεχνολογίας - όπως αυτές καθορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μάρτη του 2014. Κάλεσαν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μεσολαβήσει προσωπικά για την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση των εκλογών της 25ης Μάη σε όλη την Ουκρανία, με την Μέρκελ να σημειώνει ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει να δώσει περισσότερα σημάδια αποκλιμάκωσης».

Στην κοινή τους δήλωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από πράξεις βίας, εκφοβισμού και προκλήσεων. Τα όπλα πρέπει να συγκεντρωθούν υπό την επίβλεψη του ΟΟΣΑ, αρχής γενομένης την 15η Μάη. Αυτό θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να απέχουν από τη χρήση βίας». Χαρακτήρισαν τα προχτεσινά δημοψηφίσματα «παράνομα» και υπογράμμισαν ότι «όλες οι μεριές πρέπει να απέχουν από κάθε κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παροχή Ενέργειας».

Η «υποδοχή» του Ολάντ στην περιοχή όπου εκλέγεται η Μέρκελ ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σημάδι «νέας περιόδου» στις διμερείς σχέσεις, με άλλους να εκτιμούν ότι οι δυο πλευρές «είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται».

Οσον αφορά τις προσεχείς ευρωεκλογές, σύμφωνα με γαλλικά και γερμανικά ΜΜΕ, η Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να γίνει μια πρόταση», αφού υπάρχει «μακρά λίστα δύσκολων ζητημάτων». Μάλιστα, σε σχετική της συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post» επέμεινε στο κατοχυρωμένο από τη Συνθήκη της Λισαβόνας δικαίωμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να μη δεχθούν αυτομάτως ως πρόεδρο της Κομισιόν τον υποψήφιο του κόμματος που θα επικρατήσει. Ο δε Ολάντ τόνισε ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψιν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Στην «ατζέντα» τους ήταν και άλλα θέματα, επιχειρηματικού «ενδιαφέροντος», όπως τα σχέδια εξαγοράς της γαλλικής «Αλστομ» για την οποία ενδιαφέρεται έντονα και η γερμανική «Ζήμενς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ