ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκίνησε η απομάκρυνση ενόπλων και αμάχων από το Αν. Χαλέπι

Ενώ οι Ρώσοι καταγγέλλουν εγκλήματα αντικαθεστωτικών κατά αμάχων, με φόντο πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων για «πολιτική διαπραγμάτευση»

Από την απομάκρυνση αμάχων από το Χαλέπι
Από την απομάκρυνση αμάχων από το Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η Ιστορία, που γράφει κάθε Σύρος πολίτης», τόνισε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, στο πρώτο διάγγελμά του μετά την πλήρη ανακατάληψη του Α. Χαλεπίου από το συριακό στρατό, σημειώνοντας ότι «με την απελευθέρωση της πόλης η κατάσταση άλλαξε όχι μόνο για τη Συρία και την περιοχή, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο»...

Ηταν η δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση του Ασαντ το τελευταίο 48ωρο μετά τη συνέντευξη που έδωσε σε ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου διεμήνυσε ότι ο συριακός στρατός «δεν θα σταματήσει με την απελευθέρωση του Α. Χαλεπίου από τους τρομοκράτες». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως δημιούργησαν «την ιδέα της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπόρεσαν να την βρουν στο έδαφος και να τη διαχωρίσουν από τους τρομοκράτες του "Μετώπου Νούσρα", του "Ισλαμικού Κράτους" ή άλλων οργανώσεων».

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων και ένοπλων αντικαθεστωτικών από το Α. Χαλέπι υπό την ευθύνη Ρώσων στρατιωτικών και την εποπτεία αξιωματούχων του ΟΗΕ, του «Ερυθρού Σταυρού» και της «Ερυθράς Ημισελήνου».

Απολογισμός επιχειρήσεων στο Αν. Χαλέπι

Ο υποδιοικητής του τμήματος «Κύριων Επιχειρήσεων» του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστράτηγος Βίκτορ Παζνίχιρ, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των επιχειρήσεων μάχης και απομάκρυνσης αμάχων και ενόπλων, σημείωσε πως ο συριακός στρατός απώθησε τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς από όλες τις συνοικίες του Ανατολικού Χαλεπίου. Τόνισε ότι από τα τέλη Νοέμβρη σκοτώθηκαν «πάνω από 900 τρομοκράτες», πάνω από 3.000 εξ αυτών εγκατέλειψαν την περιοχή εκουσίως και ότι σε τουλάχιστον 1.500 δόθηκε αμνηστία. Συμπλήρωσε πως καταστράφηκαν δεκάδες βαριά όπλα και λοιπός στρατιωτικός εξοπλισμός, τονίζοντας ότι πλέον 105 συνοικίες της πόλης, συνολικής επιφάνειας 78,5 τ.χλμ., «εκκαθαρίστηκαν από τους τρομοκράτες».

Υπογράμμισε ότι συγκεντρώθηκαν φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο που καταγράφουν βασανιστήρια και φόνους αμάχων, που διαπράχθηκαν από τους αντικαθεστωτικούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμμετέχουν στη λεγόμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» και τα οποία θα δοθούν σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Αναφερόμενος στους αμάχους είπε ότι απομακρύνθηκαν συνολικά πάνω από 100.000, εκ των οποίων 47.000 παιδιά.

Τριμερής διάσκεψη στη Μόσχα στις 27/12

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση τριμερούς υπουργικής συνάντησης με τους ομολόγους του από το Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ, και τη Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 27 Δεκέμβρη στη Μόσχα, για να διερευνήσουν τα περιθώρια για «ουσιαστική εκεχειρία» στη Συρία.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, «για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ». Υποστήριξε πως ο Ομπάμα τον ρώτησε πώς μπορεί να βοηθήσει όταν ο Τούρκος Πρόεδρος του περιέγραψε «τις δυσκολίες στην απομάκρυνση ανθρώπων» από το Χαλέπι.

Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Κατάρ και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Τους είπε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την «προστασία των αμάχων», τον τερματισμό της βίας και την εξεύρεση μίας «σοβαρής» συμφωνίας εκεχειρίας.

Πιέσεις Ολάντ για τη Συρία

Οι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν και τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να ασκεί πιέσεις για «εκεχειρία» στο Χαλέπι, την απομάκρυνση όλων των αμάχων και «μία πολιτική διαπραγμάτευση».

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου, υποστήριξε ότι περιλαμβάνει αναφορά στη «σφοδρή καταδίκη της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά του Χαλεπίου από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, και κυρίως τη Ρωσία». Στο κείμενο η ΕΕ φέρεται να εξετάζει «όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις», χωρίς να αναφέρεται ωστόσο στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καλεί σε «εθνική κινητοποίηση»

Το κεφάλαιο πασχίζει, για να στρατευτεί ο λαός στα δικά του φονικά σχέδια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταγμένη στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή είναι η προχτεσινή έκκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε «εθνική κινητοποίηση» ενάντια σε οργανώσεις που βαφτίζονται «τρομοκρατικές» ανάλογα με το πώς και το πότε εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου (ΡΚΚ, FETO, «Ισλαμικό Κράτος» κ.τ.λ.)

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το άρθρο 104 του τουρκικού Συντάγματος και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την ασφάλεια μόνο στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Καλώ όλους τους συμπολίτες μου να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας μας... Οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με τη δράση αυτών των οργανώσεων θα πρέπει απευθείας να ενημερώσει τις δυνάμεις ασφαλείας». Ο Ερντογάν μίλησε μάλιστα για τις «μεγαλύτερες απειλές» που η χώρα αντιμετώπισε ποτέ από την «τρομοκρατία» και το «δικαίωμά μας να ανταποδώσουμε», ταυτίζοντας τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα λαού και κεφαλαίου.

Οι εκκλήσεις για συστράτευση στις ανάγκες της «εθνικής ασφάλειας» διατυπώνονται σε μια περίοδο που η προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας δυναμώνουν σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά αλλά και συνολικότερα (σ.σ. ενδεικτικές είναι και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία), αξιοποιώντας τον κίνδυνο της «τρομοκρατίας» για να δυναμώσει την ολόπλευρη παρέμβαση (και στρατιωτική) κατά αντίπαλων μερίδων του κεφαλαίου, εντός και εκτός συνόρων. Πρόκειται για προσπάθεια να εμπλακεί ο τουρκικός λαός ακόμα πιο βαθιά στις φονικές επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου και τις «κόντρες» του με ανταγωνιστές, να εγκλωβιστεί σε εχθρικές για τα δικά του συμφέροντα μεθοδεύσεις και να παραιτηθεί από την οργάνωση της μόνης πάλης που μπορεί να έχει προοπτική για τον ίδιο, την πάλη ενάντια σε ιμπεριαλιστές και μονοπώλια. Ολα αυτά, σε μια περίοδο που όλη η Μέση Ανατολή βρωμάει μπαρούτι και ειδικά η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να στέλνει μηνύματα προς εταίρους και εχθρούς ότι δεν σκοπεύει να δεχτεί ανακατατάξεις εχθρικές για τα δικά της συμφέροντα.

Χτες το μεσημέρι, ο Ερντογάν προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για την Εθνική Ασφάλεια, με τη συμμετοχή ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μεταφέρθηκε προχτές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τράκια από τη φυλακή όπου κρατούνταν μετά από τη σύλληψή του με κατηγορίες για στήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Πριν από μερικές μέρες, ο Ντεμιρτάς είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο μέσα στη φυλακή.

Κινεζικές προειδοποιήσεις στον Τραμπ

Σε συνέχεια της έντασης που προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντ. Τραμπ στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με αφορμή την πιθανή αλλαγή στάσης τους στο ζήτημα της Ταϊβάν, η κινεζική εφημερίδα «Global Times» πρότεινε χτες «η κινεζική ενδοχώρα να δείξει την αποφασιστικότητά της να ανακτήσει την Ταϊβάν διά της βίας... σε περίπτωση που κηρύξει επίσημα ανεξαρτησία».

Προχτές, ο Κινέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Ταϊβάν, Αν Φενγκσάν, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή» στην πολιτική των ΗΠΑ ευνοήσει την επίσημη αναγνώριση της Ταϊβάν «θα βλάψει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και θα υποβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον». Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε και η «προειδοποίηση» του Κινέζου πρέσβη στις ΗΠΑ, Σουέι Τιανκάι, προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο ότι η Κίνα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με την Ουάσιγκτον θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα.

Νωρίτερα, το αμερικανικό «Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών», επικαλούμενο δορυφορικές φωτογραφίες, υποστήριξε πως οι σινικές αρχές εγκατέστησαν αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα στη συστάδα επτά τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σύμβουλοι από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Τα περιθώρια προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου, της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης εξέτασε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στη Νέα Υόρκη, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη εταιρειών όπως οι «Apple», «Facebook», «Tesla», «Alphabet»,«Amazon», «Microsoft» και IBM. Συμφώνησαν να συναντιούνται ανά τρίμηνο. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα κάνει «δίκαιες εμπορικές συμφωνίες» και πως θα τους διευκολύνει στο εξαγωγικό εμπόριο.

Ας σημειωθεί ότι ο Τιμ Κουκ της «Apple» και ο Ελον Μασκ της «Tesla» είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τραμπ και ανακοινώθηκε πως ο Μασκ, μαζί με τον Τράβις Καλάνικ από την εταιρεία «Uber» και την Ιντρα Νούγι από την «PepsiCo» διορίστηκαν στο «Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής» του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί προωθούν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο προκειμένου να επιβάλουν στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του ή να θέσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία υπό τη διαχείριση τρίτου οργανισμού ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης προσωπικών επιχειρηματικών συμφερόντων και υπηρεσιακών καθηκόντων.

Αυτά ενώ τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη σύνοδος του Κολεγίου των 538 επιτρόπων που θα εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία φαίνεται ξεχωριστή σε σχέση με τις προηγούμενες λόγω των πιέσεων που ασκεί μέρος της αστικής τάξης για ψήφο «κατά συνείδηση» με αφορμή τη μεγάλη διαφορά της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ κατά τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ψήφους.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας

ΡΙΑΝΤ.--

Τις δυνατότητες για την εκπαίδευση Σαουδαράβων στρατιωτικών και αστυνομικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της συνεργασίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συζήτησε την Τετάρτη μεταξύ άλλων με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική επιρροή της Γερμανίας στην περιοχή.

Η Λέγεν συμμετείχε νωρίτερα σε συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την τρομοκρατία, σημειώνοντας ότι το «Ισλαμικό Κράτος» θα πρέπει να ηττηθεί όχι μόνον στα πεδία των συγκρούσεων, «αλλά και στο Διαδίκτυο και στην οικονομία». Κουβέντα, πάντως, δεν είπε για τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη, όπου πρωταγωνιστεί η Σαουδική Αραβία, και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ