ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντείνονται οι πιέσεις για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Στα Τμήματα συζητιέται η σύνταξη τετραετών ακαδημαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων

Εντείνει η κυβέρνηση τις εκβιαστικές πιέσεις στα ιδρύματα για την επιτάχυνση στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι δε θα χρηματοδοτηθούν τα ιδρύματα εκείνα που δε θα συγκροτήσουν μέχρι τα τέλη Μάη τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, οι διοικήσεις τους προωθούν στα Τμήματα την εγκύκλιο προκειμένου να ...προλάβουν τις προθεσμίες για την υλοποίηση του νόμου - πλαισίου.

Ετσι, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη μεθοδολογία σύνταξης τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων προωθήθηκε «προς όλους τους προέδρους και γραμματείς των Τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», στις 7 του Μάη, από τον γενικό διευθυντή Περιουσίας και Οικονομικών, κατ' εντολή του πρύτανη. Το Πανεπιστήμιο Αθήνας μάλιστα στενεύει τα όρια και ζητάει από τα Τμήματα να «συγκεντρώσετε τα στοιχεία της αρμοδιότητάς σας τα οποία αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο - εγκύκλιο και να μας τα στείλετε, μέχρι τις 26.05.2008». Αντίστοιχα, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ζητούν να έχει αποσταλεί το τετραετές πρόγραμμα του κάθε Τμήματος μέχρι τις 23 του Μάη.

Να θυμίσουμε ότι τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα δεν είναι παρά επιχειρηματικά σχέδια (business plan) των πανεπιστημίων, μοχλός για την ιδιωτικοοικονομική τους λειτουργία. Μέσω των τετραετών προγραμμάτων τα ιδρύματα ελέγχονται κατά πόσον εφαρμόζουν τις αναδιαρθρώσεις και, επιπλέον, αναζητούν «πρόσθετους» πόρους για την «επίτευξη» των στόχων τους, καθώς η κυβέρνηση καλύπτει μέρος μόνο από τα έξοδα. Αλλωστε, στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να καθορίσει το ίδρυμα είναι η «συμμετοχή στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας» (δηλαδή, συμμετοχή στην «αξιολόγηση» με αγοραίους δείκτες), η «συνεργασία με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» (δηλαδή, η σύνδεση με τις επιχειρήσεις), η «χρηματοδότηση από άλλες πηγές» (ιδιώτες, κλπ.), η «κινητικότητα φοιτητών/σπουδαστών και ερευνητών» (στο πλαίσιο των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ και της «πέμπτης» ελευθερίας της ΕΕ).

Η σύνταξη τετραετών προγραμμάτων μπαίνει σε μια μετά την άλλη τις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των τμημάτων. Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών το ζήτημα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης (με σκέτη ανακοίνωση).

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ τοποθετήθηκαν ενάντια συνολικά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο νόμο - πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων και των τετραετών αναπτυξιακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων. Η ΠΚΣ ξεκάθαρα πρότεινε να μην προχωρήσει το Τμήμα σε συγκρότηση τετραετούς προγράμματος, ωστόσο ο πρόεδρός του είπε πως η σύνταξη του προγράμματος θα συζητηθεί σε επόμενη ΓΣ.

Στη ΓΣ παραβρίσκονταν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν σχετικά, αφού άλλωστε συμφωνούν απόλυτα με το νόμο - πλαίσιο. Αχνα δεν έβγαλαν επίσης οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ που συμμετείχαν στη ΓΣ, οι οποίοι παρά τις κορόνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο δε βρήκαν τίποτα να πουν όταν το θέμα τέθηκε επί τάπητος.

Η ΕΑΑΚ πήρε το λόγο μόνο για να ενημερώσει τη ΓΣ του Τμήματος ότι εφόσον αυτό τελούσε υπό κατάληψη δε θα γινόταν η εκπαιδευτική διαδικασία. Βέβαια, δεν ανέφερε τίποτα για όλες τις άλλες διαδικασίες στο Τμήμα, τα γραφεία διασύνδεσης και τα ερευνητικά προγράμματα. Εκεί δηλαδή που γίνονται οι «μπίζνες»!

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα για τις 23 Μάη

Σε αγωνιστικό συναγερμό καλεί φοιτητές και σπουδαστές η Πανσπουδαστική ΚΣ, με προοπτική στις 23 Μάη, με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, να δοθεί πραγματικά ηχηρή απάντηση στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η ΠΚΣ καταβάλλει προσπάθεια να γίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Βιομηχάνων, να απαιτήσουν να μην εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία 36/05, να μπλοκάρουν την αναγνώριση των ψευτοκολεγίων, να παλέψουν για να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην εφαρμοστεί καμιά ρύθμιση για την αξιολόγηση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.

Τις μεθοδεύσεις των ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και ΣΥΝ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να παρουσιάσουν ως «γενικές συνελεύσεις» μαζώξεις των 20 ατόμων στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό, των 30 στο Ειδικής Αγωγής, των 45 ατόμων στα Δίκτυα και των 30 στη Χωροταξία... καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΚΣ του ιδρύματος.

«Στόχος τους είναι να μη γίνουν πραγματικές συνελεύσεις για να μην περάσει από αυτές ένα πλαίσιο που βάζει καθαρά και ξάστερα το ζήτημα της ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας και της διαδικασίας της Μπολόνιας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, καταγγέλλοντας επίσης την προσπάθεια των παραπάνω δυνάμεων να περιορίζουν τη συζήτηση «στις πόσες μέρες κατάληψης θα πάρει απόφαση η ΓΣ»!

Χτες στην Αθήνα, η προσπάθεια των συγκροτημάτων του Τύπου να δώσουν κατεύθυνση για (ανώδυνα για την κυρίαρχη πολιτική) φοιτητικά ξεσπάσματα, οδήγησε σε μια «εσπευσμένη» κινητοποίηση δυνάμεων της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ (ΣΥΝ).

Μορφωτικές εκδρομές από τα «Θέματα Παιδείας»

Με επιλεγμένες μορφωτικές εκδρομές - ξεναγήσεις σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος κλείνει τη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά η τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας «Θέματα Παιδείας». Την Κυριακή 1 Ιούνη προγραμματίζεται μορφωτική εκδρομή στην εργατική προσφυγούπολη του Λαυρίου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Διήμερη εκδρομή διοργανώνεται την Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Ιούλη στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στην Καστοριά. Επίσης, έχουν επιλεγεί ως προορισμοί η Αρχαία Αγορά και Κεραμεικός της πόλης - κράτους της Αθήνας και το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» στο Χαλάνδρι για την έρευνα του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Οι εκδρομές θα οργανωθούν σε συνεργασία με ειδικούς συνεργάτες του περιοδικού (πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς ιστορικούς και αρχαιολόγους, ξεναγούς και ερευνητές). Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-8213.430.

ΑΠΘ
«Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές»

Δυναμική κινητοποίηση της ΠΚΣ

Δυναμική κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων, εταιρειών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποίησαν, χτες, στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φοιτητές από την Πανσπουδαστική ΚΣ.

Αφορμή στάθηκε η παρουσία του ιδιωτικού κολεγίου «Athens Graduate School of Managment» με διαφημιστικό τραπεζάκι στο φουαγιέ της Νομικής Σχολής, η συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο της ΜΚΟ «AIESEC», η συνδιοργάνωση του συνεδρίου από την «AIESEC» και εταιρείες χορηγούς (LIDL, ALUMIL, κ.ά.). Οι φοιτητές από την ΠΚΣ με παραστάσεις στο τραπεζάκι του ιδιωτικού κολεγίου και στην αίθουσα του συνεδρίου της ΜΚΟ διατράνωσαν την αντίθεσή τους με το σύνθημα «Εξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της δημόσιας και δωρεάν, ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η «AIESEC» συμμετέχει στη «Φοιτητική Εβδομάδα» του ΑΠΘ. Πρόκειται για μία ΜΚΟ που έχει συνεργάτες της από πολυεθνικές μέχρι μικρές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια: «Alcatel», ABN AMRO, «Cadbury Schweppes», DHL, «Electrolux», «InBev», P&G, UBS. Διαθέτει «projects» (σχεδιασμούς) απόλυτα προσαρμοσμένα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και την Ανατολή, με θεματικές όπως «Αναπτυσσόμενες αγορές στα Βαλκάνια», «Το ανήκειν στην ΕΕ», «Ευρωπαϊκή ταυτότητα», «Επιχειρηματικότητα», κλπ.

Αυταπάτες και αποπροσανατολισμός

Ενδεικτικές των αυταπατών και του αποπροσανατολισμού που σπέρνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά και με την ανώτατη εκπαίδευση, είναι οι τοποθετήσεις των βουλευτών του στην πρόσφατη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Θ. Δρίτσας εκτιμά πως «κανένα από τα καλά ελληνικά πανεπιστήμια δεν υλοποιεί την Μπολόνια, αλλά ούτε στην Ευρώπη εφαρμόζεται»! Αλήθεια; Και τότε η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους, τι είναι; Η «αξιολόγηση» και η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τι είναι; Οι πιστωτικές μονάδες, τι είναι; Γενικότερα, η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων, το πνεύμα του νόμου - πλαισίου, τι είναι; Μήπως είναι κάποια ...έμπνευση της κυβέρνησης; Μα τα ίδια τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη τις αντιδραστικές αυτές μεταρρυθμίσεις τις αιτιολογούσαν ως «εναρμονισμό» με την ΕΕ και την Μπολόνια.

Το πείσμα του ΣΥΝ, να πείσει το λαό ότι εφόσον το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε όλα ρέουν μέλι γάλα για το δημόσιο πανεπιστήμιο, φαίνεται και από την τοποθέτηση της Α. Φιλίνη: Το δημόσιο πανεπιστήμιο «κινείται ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που θέλουν να επιβάλουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στη γνώση, στην επιστήμη, στην έρευνα»! Δηλαδή, το δημόσιο πανεπιστήμιο λειτουργεί σε μια ...γυάλα! Σήμερα, δηλαδή, οι έρευνες που γίνονται από τα δημόσια πανεπιστήμια δε χρηματοδοτούνται και δεν επηρεάζονται από τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους;

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Θ. Λεβέντη για τα ΚΕΣ, όπου σημειώνει πως «αν θέλαμε να τα ελέγχουμε (σ.σ. τα ΚΕΣ), θα μπορούσαμε κάλλιστα να μην επιτρέπουμε να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν»! Δεν έχει πρόβλημα ο ΣΥΝ με τα ΚΕΣ, αρκεί να λειτουργούν με ...άλλον τρόπο! Πόσο διαφέρει αυτό από την κυβερνητική πρόταση για έλεγχο των ΚΕΣ; Αλλά, τι να περιμένει κανείς από το κόμμα εκείνο που πρωτοστάτησε (ομολογουμένως...) στον «αγώνα» για την αναγνώριση των ΚΕΣ στην Κομισιόν;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ