ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Προβλέψεις» Θάτσι για επέκταση των ταραχών...

Ασθενοφόρο που στη διάρκεια ατυχήματος αποκαλύφτηκε πως περιείχε μεγάλες ποσότητες οπλισμού

Associated Press

Ασθενοφόρο που στη διάρκεια ατυχήματος αποκαλύφτηκε πως περιείχε μεγάλες ποσότητες οπλισμού
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Επανάληψη και επέκταση των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων όχι μόνο στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, αλλά και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου προέβλεψε χτες ο Χασίμ Θάτσι, αρχηγός του πρώην «UCK». Ο ίδιος έσπευσε μάλιστα να κατηγορήσει ορισμένες από τις πολυεθνικές δυνάμεις πως δεν κάνουν καλά τη δουλιά τους επιτρέποντας «σε τρομοκρατικές ομάδες και όργανα του Βελιγραδίου να δρουν ελεύθερα». Κατά «σύμπτωση», το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθέτησε την παραπάνω εκδοχή, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα στη δράση «παραστρατιωτικών σερβικών ομάδων»...

«Θα επαναληφθούν τα επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, εάν η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών δεν παγιώσει την εξουσία της στην περιοχή. Μάλιστα, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι τέτοιες εξελίξεις μπορεί να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου» τόνισε στην αλβανική εφημερίδα «Κόχα Γιον» ο Χασίμ Θάτσι. Ακολούθως, έσπευσε να λοιδορήσει τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» που εδρεύουν στη Μιτροβίτσα για ανάμειξή τους στα αιματηρά επεισόδια της περασμένης Κυριακής, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 19. «Πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος της ευθύνης για τις συγκρούσεις της Κυριακής, επειδή επέτρεψαν στους Σέρβους να έχουν τον έλεγχο της μισής πόλης», είπε συγκεκριμένα ο Θάτσι, «αποκαλύπτοντάς», εμμέσως πλην σαφώς, τον ένα εκ των πραγματικών λόγων που οδήγησαν στα βίαια επεισόδια: Η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν επιθυμεί τη διατήρηση μιας πληθυσμιακά ισχυρής σερβικής κοινότητας στο ήμισυ του εδάφους της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει κανείς να δει και την ακόλουθη φράση Θάτσι, πως «οι δυνάμεις της ΚΦΟΡ στη Μιτροβίτσα δεν κάνουν καλά τη δουλιά τους, επιτρέποντας σε τρομοκρατικές ομάδες και όργανα του Βελιγραδίου να δρουν ελεύθερα εκεί». Μετά από όλα αυτά, η έκκληση του αρχηγού του πρώην «UCK»προς όλους τους Κοσσοβάρους Αλβανούς «να μην απαντήσουν στη βία με βία», θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον ως αντιφατική...

Βρετανός ΝΑΤΟικός περιμένοντας φασαρίες από αλβανόφωνους σε μια γέφυρα στη Μιτροβίτσα

Associated Press

Βρετανός ΝΑΤΟικός περιμένοντας φασαρίες από αλβανόφωνους σε μια γέφυρα στη Μιτροβίτσα
Από κοντά παρακολουθούν τα Τίρανα το Κοσσυφοπέδιο...

Τους «φόνους» Αλβανών στη Μιτροβίτσα καταδίκασε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, θεωρώντας μάλιστα πως τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής ήταν αποτέλεσμα «της δράσης παραστρατιωτικών σερβικών ομάδων στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βελιγραδίου να διαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο σε καντόνια»!

«Σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες στη Μιτροβίτσα δολοφόνησαν τους Αλβανούς στην πόλη και στόχευσαν κατά των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. Η βία στη Μιτροβίτσα εμποδίζει την ομαλοποίηση και την εκδημοκρατικοποίηση της ζωής στο Κοσσυφοπέδιο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Σοκόλ Γκτζιόκα, μιλώντας προς το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΤΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αλβανικά διπλωματικά κανάλια εξακολουθούν να παρακολουθούν εντατικά τις εξελίξεις στη Μιτροβίτσα, ιδιαίτερα όπου αυτές έχουν ως αποτέλεσμα θύματα μεταξύ των Αλβανών, των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων και Βόσνιων οικογενειών». Τέλος, κατέληξε λέγοντας:«Τα τελευταία γεγονότα στη Μιτροβίτσα αποδεικνύουν πως το Βελιγράδι δεν έχει σταματήσει την πολιτική της βίας και της έντασης, ούτε παραιτείται των προσπαθειών του να διαιρέσει το Κοσσυφοπέδιο σε καντόνια. Αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί γιατί αναμοχλεύει την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».

Ιμπέρ Βεντρίν: «Ετοιμοι να προσφέρουμε περισσότερα!»

Το Παρίσι είναι έτοιμο να προσφέρει «υπό κάποιες προϋποθέσεις» περισσότερα για το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο «μιας αυξημένης συμμετοχής και των άλλων χωρών - μελών της KFOR», δήλωσε χτες στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν.

«Θα κάνουμε περισσότερα, γιατί πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί απ' όλες τις χώρες που μετέχουν στη δύναμη KFOR» είπε επί λέξει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περισσότερες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γι' αυτή την «προσφορά» του Παρισιού... Ο Βεντρίν αφού υπενθύμισε τη γαλλική συμμετοχή με δυνάμεις τόσο στην KFOR όσο και στην «Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών» (MINUK) στο Κόσσοβο, τόνισε ότι οι γαλλικές μονάδες της ειρηνευτικής δύναμης θα παραμείνουν στην πόλη Κόσοβσκα Μιτροβίτσα (βόρεια) «παρά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών μεταξύ ομάδων Αλβανών και Σέρβων, οι οποίες επιθυμούν να αποτύχει η διεθνής αυτή αποστολή».


Ελληνική δύναμη στην περιοχή των συγκρούσεων

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Δ.Ρέππα, δηλώνει αναρμόδια...

Στο μέτωπο των συγκρούσεων στην πόλη Μητροβίτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν ήδη από προχτές σταλεί 120 άνδρες της ελληνικής δύναμης 1.200 ατόμων, που εδρεύει στο Ουρόσεβατς. Το γεγονός αυτό αποσιώπησε επιμελώς η κυβέρνηση, ενώ και χτες ακόμα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας το απέκρυπτε και στην ουσία δήλωνε αναρμόδιος να απαντήσει για την τύχη των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, που έχει στείλει στο Κοσσυφοπέδιο και παρέπεμπε στις ΝΑΤΟικές αρχές. «Πρέπει να σας πω, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι αυτά αποφασίζονται από τη Διοίκηση, η οποία έχει εγκατασταθεί στην περιοχή». Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν υπάρχει εμπλοκή Ελλήνων στρατιωτών «τέτοια που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη ζωή τους». Και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες συμμετέχουν σε μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη και «έχουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, όπως όλες οι άλλες δυνάμεις».

Ο Δ. Ρέππας στο ερώτημα αν η ελληνική πλευρά έχει συναινέσει στο αίτημα του Σολάνα, για την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής αστυνομίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και παρέπεμψε στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στη διεθνή δύναμη. Ουσιαστικά, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε αναρμοδιότητα, καθώς, όπως είπε, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη Διοίκηση της διεθνούς δύναμης. «Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε, και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, ότι συμμετέχουμε σε μια διεθνή δύναμη, η οποία έχει ορισμένη δομή και ορισμένους κανόνες λειτουργίας».

Για να φτάσει στο σημείο να παραδεχτεί: «Η Ελλάδα δε διοικεί τις δυνάμεις αυτές. Η Ελλάδα έχει διαθέσει δυνάμεις, στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής». Ενώ για το θέμα της μετεγκατάστασης της ελληνική δύναμης, εξέφρασε την επιθυμία «να παραμείνουμε στον τόπο όπου έχουν εγκατασταθεί οι δυνάμεις μας». Για να συμπληρώσει ότι «έχουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις» και ότι «δεν αποχωρούμε από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη».


ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων από τις παραιτήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αλυσίδα αντιδράσεων και αέναους κύκλους συζητήσεων έχουν προκαλέσει στους κόλπους του ΟΗΕ οι παραιτήσεις του επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» Χανς φον Σπόνεκ και της επικεφαλής του Προγράμματος Επισιτισμού στο Ιράκ, Γιούτα Μπούργκαρτ. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η δημοσιοποίηση ανακοίνωσης της ανθρωπιστικής οργάνωσης UNICEF, η οποία υιοθετεί τις απόψει,ς που εξέφρασαν οι δύο παραιτηθέντες. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον βασανιζόμενο ιρακινό λαό.

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης της αποτυχίας του ανθρωπιστικού προγράμματος φέρει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ» δήλωσε, χθες, ο Ιρακινός αντιπρόεδροι Ταρέκ Αζίζ, καλώντας τον Κόφι Ανάν να δώσει, επιτέλους, σημασία στις ενστάσεις και παρατηρήσεις των ίδιων των αξιωματούχων του, «αντί να τους οδηγεί σε παραίτηση κάθε φορά που δεν υποκύπτουν στις επιθυμίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας». Ο Ταρέκ Αζίζ επανέλαβε ότι το ανθρωπιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ παρουσιάζει σοβαρότατες δυσλειτουργίες και κατά συνέπεια δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να καλύψει τις ανάγκες του ιρακινού πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένος στις παρατηρήσεις του εμφανίστηκε ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μωχάμεντ Μεχντί Σάλεχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα», η Βαγδάτη είχε την ευκαιρία να πουλήσει πετρέλαιο αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ως «αντάλλαγμα» έλαβε τρόφιμα και φάρμακα αξίας, μόλις, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σάλεχ προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση δε βελτιωθεί πραγματικά και η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ δεν επιτρέψει την εκτέλεση πετρελαϊκών συμφωνιών ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έχουν «παγώσει», τότε το Ιράκ θα μειώσει τεχνητά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και κατά συνέπεια και τους ρυθμούς εξαγωγής του προϊόντος.

Καταπέλτης η UNICEF

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή την παραίτηση των Χανς φον Σπόνεκ και της Γιούτα Μπούγκαρτ. Μετά τη Γαλλία, και η Μόσχα και το Πεκίνο υπεράσπισαν τους δύο παραιτηθέντες αξιωματούχους, τονίζοντας ότι μετέφεραν την τραγική αλήθεια για την κατάσταση, που επικρατεί στο Ιράκ, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τη συναίνεσή τους στην πρόταση των δύο αξιωματούχων να διαχωριστεί το ανθρωπιστικό Πρόγραμμα από το πρόγραμμα Επιθεώρησης του ιρακινού οπλοστασίου. Από την πλευρά της, η UNICEF, με επίσημη ανακοίνωσή της επανέλαβε, χθες, ότι «το Πρόγραμμα "Πετρέλαιο για Τρόφιμα" του ΟΗΕ δεν έχει επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ιρακινός λαός εξαιτίας των κυρώσεων», ενώ συμπληρώνει ότι «ακόμη και αν το Πρόγραμμα δεν παρουσίαζε καμία δυσλειτουργία στην εφαρμογή του πάλι δε θα κάλυπτε τις τεράστιες ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών».

Αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, κατηγορώντας την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ ως «άδικη, απάνθρωπη», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι όσον αφορά τα παιδιά στο Ιράκ, η αμερικανική τακτική «αγγίζει τα όρια της κακοποίησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ